Beskrivning av den spanska druvsorten Tempranillo, egenskaper för utbyte och frostbeständighet

Det mycket spanska namnet på Tempranillo druvsorten indikerar tidig mogning, tempranillo kan översättas från spanska som "tidigt". Dess bredaste distribution är på den iberiska halvön. I Portugal är en röd druva med karakteristiska fruktiga toner känd som Tinta Roriz, vilket låter som Tinto Roros.

Beskrivning av sorten

De blå Tempranillo-bären är råvaran för fina viner och hamnar. Vid mognadstillfället verkar den cylindriska, smalna i den nedre delen av buntarna grå på grund av den matta blomningen som täcker de rundade bären. Deras färg under en vitaktig blom är mörk lila. Det finns också en variation av denna druva med gula frukter.


För Tempranillo är Spanien hemlandet, här har det odlats sedan 1200-talet. Sorts goda anpassningsförmåga har gjort det möjligt för vinodlare från USA, Australien och Argentina att odla druvan under klimatförhållandena.

Variationsegenskaper

Sorten är självförsörjande, blommor av båda könen visas på den, vilket är nödvändigt för självbestämning. Vinrankan är stark, härdig - upp till 25 ögon på var och en av tjugo 7-metersskott. Bladen är stora med en djup dissektion, tydliga konturer.

Under säsongen mognar upp till 5 kg bär på en buske. De passar tätt mot varandra och bildar ett nästan symmetriskt konformigt kluster.

Egenskaper hos bär:

 • vikt - 8 g ± 1 g;
 • längd - 17 mm ± 1 mm;
 • massan är saftig, transparent;
 • huden är tunn, tät;
 • gruppens vikt når 600 g.

Tempranillo druvsort

Vinets framtida smak beror på valet av klimatförhållanden som Tempranillo-skörden mognar. Druvskinnet är ansvarigt för mättnaden av drinken med färg - den tunna ger bara en nyans, och bärens tjocka täta skal kan verkligen färga drinken.

Bärens surhet beror direkt på vädret i det område där skörden mognar. Ju högre temperatur och ljusare solen över vingården, desto lägre är surhetsgraden. Väljer en lågland för att plantera vinstockar, förutspår odlaren framtida avkastning vid låg surhet.

Det högsta syrainnehållet observeras i vingårdar belägna i klippiga mjuka sluttningar.

Fördelar och nackdelar med sorten

Nackdelen med sorten för ryska vinodlare är att klimatförhållandena påverkar smakligheten. Från råvaror som odlas i Ryssland erhålls vin med en svagt uttryckt bukett.

Tempranillo druvsort

Hög anpassningsförmåga till jord och klimat ger hopp om att denna druvsort i centrala Ryssland kan ge avkastning med höga smakprov.

Bären i denna druvsort innehåller många gynnsamma ämnen för människors hälsa, men inte alla kan äta dem - för sura frukter, den sammandragande effekten som tannin ger.

I regniga säsonger, till skillnad från andra sorter, håller blommorna och bären på Tempranillo-buskarna hårt och faller inte av. Men även under gynnsamma förhållanden observeras mogningen av grödan inte högre än 85%, vilket i hög grad beror på tätheten av bär i buntarna.

Växande funktioner

Den bästa smaken noteras i druvorna av denna sort som odlas i en sluttning, som står högt 700 meter över havet. Här får druvorna maximalt solljus. På grund av dagliga förändringar i lufttemperatur säkerställs en balans mellan socker och syror.

Tempranillo druvsort

Det bästa stället för Tempranillo är Ribera del Duero, där temperatursvingningar: 40 ° C under dagen, och på natten stoppar kvicksilvertermometern vid 16 ° C. Tempranillo är för närvarande den enda druvgrödan som kan växa och producera utmärkta utbyten under sådana svåra förhållanden.

De bästa förutsättningarna för odling av en vinform är fruktbar jord som är rik på kalk, vilket inte heller är typiskt för många druvsorter. När du tar hand om en buske måste du använda organiska gödningsmedel och gödsla extremt noggrant, druvorna av denna sort är extremt känsliga för dem. Plantering av plantor i Krasnodar territorium, Mordovia, Dagestan utförs under andra hälften av maj, då det inte kan förekomma starka kallknappar även på natten. Busken når maximal avkastning på 3-4: e året efter plantering.

Tempranillo druvsort

Vård

Tempranillo druvbusken, som är lockig mot förhållandena, kräver noggrant underhåll, vilket uttrycks i:

 • installation av stöd;
 • behovet av att skydda kulturen under vinterperioden;
 • trefaldigt förebyggande av skadedjur per säsong;
 • beskärning;
 • kronbildning;
 • markdränering;
 • säkerställa regelbunden hydrering;
 • mulching rader.

När du väljer en plats för plantering bör följande funktioner i sorten beaktas - Tempranillo är rädd för torka, vindar, frost.

Tempranillo druvsort

Vinbildning

Kronen bildas en gång per kalenderår. Beskärning på våren innebär att 80% av förra årets tillväxt tas bort, upp till 6-8: e ögat. Endast friska, starka buskar ska beskäras.

Toppdressing

Enkomponent och kombinerade beredningar är lämpliga för matning av vinstockar

 • "Aquarin";
 • ammoniumnitrat;
 • kaliumsalt;
 • "Kemira";
 • Novofert;
 • "Lösning";
 • superfosfat;
 • Florovit.

Tempranillo druvsort

På grund av sorts särdrag, kombinerade gödselmedel, där organiskt material finns i kompositionen, är det bättre att undvika. Du kan bestämma behovet av en växt för ett visst mineral genom att analysera marken som den växer på.

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Svampdödande medel är det främsta förebyggande verktyget som kan besegra det förestående hotet mot elitdruvsorten i det första utvecklingsstadiet.

Bearbetningsschema:

 1. Under svallningen av njurarna behövs ett botemedel mot svampen oidium och röd druvmitt.
 2. När 4-5 blad visas utförs förebyggande av mögel och grå råta.
 3. Vid öppningen av knopparna är det nödvändigt att behandla oidium och alla typer av träd- och fruktkvalster.
 4. Vid processen med att hälla bär genomförs en förebyggande behandling med en systematiserad fungicid.
 5. Vid stadiet av komprimering av klasar krävs behandling med ett botemedel mot alla typer av råtta.


Genom att följa detta förebyggande behandlingsschema undviks allvarliga sjukdomar orsakade av svampar och skadedjur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa