Beskrivning och egenskaper hos druvsorten Tason, plantering och odling

Det finns många druvsorter, men en speciell kategori är Muscat. De avger en rik arom och har en unik smak. Representanten för sådana druvsorter är Tason, som idag framgångsrikt odlas inte bara i de södra regionerna. Om du vill plantera den i trädgården bör du bekanta dig med de grundläggande rekommendationerna för att ta hand om växten.

Ursprungshistoria

Tason druvor tillhör kategorin konstgjorda avelsorter. Det är skyldigt forskarna från Ya. I. Potapenko Research Center. Vid skapandet användes två sorter - Italien, Zorieva. Ursprungligen odlades druvsorten på Krim och Ukrainas territorium, men för närvarande finns det en bra överlevnadsgrad i Moskva-regionen och Leningrad-regionen.

Tason druvor

För-och nackdelar

Tason var resultatet av urvalet av två druvsorter, så han tog bara de bästa egenskaperna från sina föräldrar. Fördelarna med trädgårdskultur inkluderar:

 • hög produktivitet;
 • kort mognadstid;
 • förmåga att motstå mekanisk påfrestning under transport;
 • motståndskraft mot oförstörda fenomen, förmågan att upprätthålla smak och yttre egenskaper under lång tid;
 • långvarig kvarhållning av klasar druvor på grenarna;
 • förmågan att tolerera låga temperaturer, hög luftfuktighet och överdriven nederbörd.

muskotnötsorten

Den största fördelen med Tason-druvor är den utmärkta smaken av muskotbär, som av experter bedömdes som 8,2 poäng. Druvan är erkänd som en av de bästa representanterna för södra sorter. Samtidigt noterar trädgårdsmästare bara två nackdelar med kulturen - otillräcklig motståndskraft mot svampsjukdomar, behovet av skydd på vintern.

Egenskaper och beskrivning av utseende

Experter erkände Tason-druvan som en slående representant för muskatsorter, vilket till stor del beror på fruktens utmärkta egenskaper. Dess egenhet ligger i det faktum att det praktiskt taget inte används för produktion av viner, eftersom det är idealiskt för genomförandet. Det är en av de första som mognar, har en unik smak, tolererar lätt långtransport och har en lång hållbarhet.

rik arom

Växten tillhör frostbeständiga, avelsegenskaper gör att den kan tolerera en sänkning av temperaturen till -22 C, men i de nordliga regionerna är det nödvändigt att täcka skott för vintern.

buske

Busken är kraftfull. Bladplattorna får en mörkgrön färg och har fem lobar i form. Vinrankan kännetecknas av god mogning under hela skottet. Reproduktion av kulturen med sticklingar är acceptabel.

unik smak

Mängden skörd och smaken på bär

Bären samlas i stora kluster som väger från 500 till 800 g, vissa kan nå en vikt på 1200 g. Med en mängd av 30 till 40 skott är 55% frukt. Frukten kännetecknas av en ljus vit-rosa färg, när de befinner sig i solljusområdet kan de få en lätt solbränna. Egenskaper hos druvor:

 • längd - 25 cm;
 • bredd - 18 mm;
 • vikt - 7 g

Bär av sorten Tason har en tät hud och saftig massa med ett litet innehåll av små frön. Smaken kännetecknas av sötma med en uttalad muskotunderton.

skördemängd

Planteringsteknik av sorten Tason

Att få en god skörd av druvor kräver att jordbrukets odlingsmetoder följs. Nyckeln till att få en god avkastning av bär är det rätta valet av plantor, efterlevnad av planteringskrav och skötsel, med hänsyn till trädgårdskulturens egenskaper.

Urval av plantor

Det rekommenderas att köpa plantor från en specialiserad plantskola som är specialiserad på odling av druvsorter. Den optimala ligger i samma klimatzon. Det är viktigt att välja skott med ett väl utvecklat rotsystem utan skador, formationer och tecken på överdriven torrhet. Under transporten lindas rötterna i folie för att bibehålla en tillräcklig fuktnivå.

kvalitetsbär

timing

Planteringen utförs i slutet av mars eller början av april. Det är viktigt att skotten har tid att rota väl, vilket gör att de lugnt övervintrar och tål låga temperaturer.

Planteringsschema och djup

Jorden för plantering förbereds på hösten och gräver försiktigt upp. För plantering formas hål 80 cm djupa och 1 m breda. Avståndet mellan buskarna ska vara minst 1 m, 3 meter finns kvar mellan raderna. I botten av varje hål placeras kompost, ruttna gödsel och ett komplex av mineralgödsel. Omedelbart före plantering utförs rotskärning, vilket tar bort 15 cm av processerna. Använd en lösning för desinfektion:

rosa druvor

 • "Hexachloran" - 200 g;
 • lera - 400 g;
 • vatten - 10 liter.

Rötterna hålls i lösningen i 5 minuter, varefter de doppas i en "skravlåda" av lera och gödsel. Om så önskas lägger jag till en tillväxtstimulator - "Fumar", natriumhumat.

plockad gröda

Odlingsförhållanden

Nyckeln till en framgångsrik odling är kunskap om sorts egenskaper och efterlevnad av grundläggande rekommendationer. Det är viktigt att välja rätt planteringsplats, beskära i rätt tid och mata plantan.

Belysning

Druvor är värmeälskande växter, så soliga, väl upplysta platser väljs för plantering. Bärns färg beror på belysningens tillräcklighet. Om det är bristfälligt blir de blekrosa, och om normalt kommer de att få en trevlig solbränna.

värmeälskande växt

Krävande mark

Druvorna behöver en lätt jord som har god fukt och luftgenomtränglighet. Tunga jordar kräver arbete för att förbättra permeabiliteten, för detta använder de trasiga tegelstenar, en blandning av små stenar eller grov sand. Tason kräver tillräckligt med näringsämnen i jorden.

Vattning

Tason älskar riklig regelbunden vattning med varmt vatten. Fukt jorden i de tidiga morgontimmarna eller vid solnedgången, när växten inte utsätts för direkt solljus. Vätskestagnation bör inte tillåtas, eftersom vattendrag negativt påverkar skottens hälsa.

gröna bär

Gödsling och bearbetning

Experter rekommenderar, när man gödslar en växt, omväxlar gödsling med organiskt material och mineralgödsel. Ofta för dessa ändamål använder trädgårdsmästare gödsel, kompost, fågeluttag. Valet av kemikalier beror på trädgårdsmästarnas personliga preferenser.Beroende på växtsäsong skiljer sig växternas näringsbehov. Det är värt att följa följande rekommendationer:

 • kvävegödselmedel - bidrar till tillväxten av grön massa, därför appliceras de på våren med urea eller saltpeter, och på hösten kommer sådan utfodring att skada växten;
 • fosfor är nödvändigt för druvor under blomningen, därför kommer införandet av superfosfat att bidra till bättre bildning och mogning av bär;
 • kaliumklorid - appliceras under hösten påskyndar mogningen av druvor och förbereda anläggningen för vintern;
 • koppar - påskyndar växten;
 • zink - ökar avkastningen på grödan.

 avkastning

För gödsling av druvor kan du välja en - eller multikomponentpreparat. Bland de populära medlen för komplex handling är "Florovit", "Aquarin", "Kemira". Befruktningsgraden beräknas utifrån rekommendationerna i instruktionerna för beredningen.

beskärning

Genom att beskära hjälper till att öka produktiviteten, förbättra smaken på bär och öka deras storlek. Förfarandet hjälper frukten att mogna snabbare och minska arbetskraftskostnaderna för växtskötsel. Tason älskar solen, så buskarna formas så att varje gäng får tillräckligt med sol. En buske bör innehålla 30 till 40 ögon och på en gren bör antalet inte överstiga 8.

beskärning

Skydd för vintern

Skydd för vinstockar är nödvändigt vid plantering i en region med kallt klimat. För dessa ändamål, använd något av de material som finns - träsköldar, skiffer, takmaterial, linoleum. Växtskyddet bildas i form av en triangel med en skarp topp.

Pollinering och början av frukt

Växten bildar blommor av båda könen, så det finns inget behov av att plantera andra sorter på platsen. Tason druvor är en representant för tidiga mogna sorter, mognadstiden är 100-110 dagar. Den första skörden i de södra regionerna börjar tas under andra halvan av juli. I svalare odlingsförhållanden förskjuts skördetiden, men avkastningen påverkas inte.

växtformer

Skörd och lagringstid

De första druvorna tar bort under det andra decenniet av juli. Om skörden är riklig kan de lämnas på skotten tills mitten av september. För färsk konsumtion lagras bären i kylen, men inte mer än 30 dagar. När du organiserar speciella platser i ett svalt rum kan perioden förlängas upp till 3 månader. Tason konsumeras inte bara färskt. Rosiner är gjorda av druvor, vin, juice, kompott är beredda.

första gäng

Sjukdomar och skadedjur. Åtgärder för att bekämpa dem

För druvor är den farligaste sjukdomen pulveraktig mögel, där växten täcks med en vitaktig blom. För att bekämpa det, använd "Karbofos", "Folpet" och andra droger som innehåller kopparsulfat.

Bladlöss är skadligast av skadedjur. Insektet livnär sig på plantans sap, vilket med tiden leder till brist på näringsämnen. Utseendet på curlingblad, blåsor och svullnad indikerar invasionen av skadedjur. För att bekämpa invasionen av bladlöss används riktade läkemedel.

bildade klasar

recensioner
 1. Alex
  10.10.2018 00:13

  Normalt är den genomsnittliga belastningen per buske 35 ögon. När du odlar denna druvsort är det nödvändigt att normalisera buskarna med blommor och ta bort underutvecklade skott.Detta kommer att bidra till bättre ventilation.

  Att svara
 2. Boris
  10.10.2018 00:11

  Du måste börja med valet av en sort, sorter med frostbeständighet mellan -20 C och -40 C är lämpliga för Moskva-regionen, och mognadstiden från 80 till 140 dagar, till exempel Isabella 160-180 dagar är inte lämplig för mogningsperioden, även om den är envist sålda till oss, eftersom utan problem i söder kan du klippa mycket plantmaterial och skjuta det till oss i Moskva-regionen, plantan bör helst vara från vår klimatzon eller långsiktig anpassning garanteras, plus valet av en plats och rätt plantering, sorter måste väljas från tidigt till sent, vi har de sena Vi kommer inte att mogna på 140 dagar, under 150 dagar, det är som om vi ätde päron äpplen på sommaren och på hösten äter vi Antonovka, om vi sprider sorterna enligt datumen, kommer druvorna att vara från augusti till oktober.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa