Egenskaper av druvsorten Taifi, odlingsfunktioner och en beskrivning av utbytet

Taifidruvan har varit känd sedan forntiden. Sorten har odlats på arabstaternas territorium under lång tid. Med tiden sprids kulturen över hela världen och den odlas nu i många områden, särskilt på Krim, Georgien, Tadzjikistan, Uzbekistan. De odlar kulturen och förser invånarna i de nordliga regionerna med vinodlare i de södra regionerna med användbara bär.

Beskrivning

Kraftiga buskar, saftiga bär, söta med en liten surhet utgör den huvudsakliga beskrivningen av sorten. Druvplantor är enkla att odla, de rotar snabbt. Mörkröd grenar har många blad med en slät platta på toppen och en fluffig på botten. Taifi har blommor av båda könen på våren, så pollinering är inte ett problem. Även om frukt av sorten kommer sent, är dess utbyte alltid höga.

Egenskaper av sorten

För en bättre förståelse av sorten är det värt att studera dess huvudsakliga egenskaper.

Vin

Vinrankan växer snabbt. Starka skott täcks med rödaktig bark i vuxen tillstånd, och stjälkarna av unga vinstockar är gröna och fluffiga. Bladen är dekorativa, liknar stora rundade blad.

Vinrankan växer snabbt och skapar en skugga, så den används för att skapa arbors, valv.

Knippa

Grupperna av Taifidruvor skiljer sig åt:

 • löshet;
 • som väger från 600 gram till 1 kg;
 • långsträckta bär som väger upp till 8 gram;
 • fruktfärg från ljusgrön till djuprosa.

taifi druvor

Bärns färg beror på variation och belysning. Det är rikare om det finns mycket sol. Fruktmassan uppskattas för dess täthet och smak harmoni. Det crunches, ger mycket juice.

Avkastning

Varje buske av sorten Taifi kan producera upp till 6-8 buntar. Druvor skördas från vinrankan inom 7 kg, mer - med en solig sommar, gynnsamma odlingsförhållanden. Vinrankan börjar först upp från det 2-3: a livet. Bär mognar inom 160 dagar.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med sorten inkluderar det faktum att druvor:

 • bär frukt rikligt;
 • bär med en tät hud tåler lätt transport;
 • växer bra i områden med dålig jord;
 • torktålig;
 • användbar för människokroppen.

taifi druvor

Bland nackdelarna med kultur noteras låg sjukdomsresistens. Frukten mognar under lång tid, så druvorna kan bara odlas i de södra regionerna.

Variationer av kultur

Det finns två huvudsakliga sorter av Taifi - vitt och rosa. De skiljer sig ganska mycket från varandra.Förutom skillnader i färg, finns det små skillnader i formen på bär, vinets kvaliteter.

Vit

Denna variation av Taifi, eller Ak Taifi, Monty, har ljusgröna kluster på grenarna med en harmonisk smak. Frukten har ett karakteristiskt spår som skiljer ytan på bäret. Handens vikt når ibland 3-4 kg under gynnsamma odlingsförhållanden. Sorten är svagt resistent mot sjukdomar, ofta skadad av spindelkvalster, bladlus.

taifi druvor

Rosa

Ovala frukter i lösa kluster är djup rosa till lila. Bärmassan är 7-9 gram. Och vikten på ett gäng kan nå från 300 gram till 2 kg. Det finns exemplar på 6 kg.

Taifi-rosa är mindre frostbeständig än den vita sorten.

Egenskaper

Taifi-sorten rekommenderas att ätas, eftersom det gynnar människokroppen.

Kaloriinnehåll

De saftiga frukterna av Taifi dekorerar ofta festliga och matbord. Det rekommenderas att använda det i mat för dig som vill gå ner i vikt. Desserten innehåller endast 65 kalorier per 100 gram produkt. De kan vara både fulla och törstiga. Bärns sammansättning innehåller mycket kolhydrater. För 100 gram frukt är de upp till 16 gram.

taifi druvor

Fördelar och skada

De forna uppskattade Taifi-druvorna av en anledning, eftersom det hjälper:

 • mätta kroppen med vitaminer, mineralsalter, aminosyror;
 • återhämta sig från fysisk ansträngning, sjukdom;
 • förbättra ton och stärka nervsystemet;
 • fräscha upp, släck törsten.

Men produkten är kontraindicerad för personer med diabetes mellitus, magsår i matsmältningssystemet. Druvjuice förbättrar jäsningsprocesserna i tarmen. Detta orsakar obehag, leder till obehag.

taifi druvor

Aciditet

Trots den höga andelen socker i Taifidruvor, upp till 23%, har frukterna en genomsnittlig surhet på 7 g / l. Denna sammansättning av sött och surt ger bären en harmonisk syrlig smak. Du kan använda frukten för att göra juice, vin. Men kaloriinnehållet i dryckerna ökar.

Växande

Områden med mycket soliga dagar är lämpliga för odling.

Planteringsperiod

Goda belysta områden i de södra sluttningarna väljs för sorten. Jorden ska vara bördig med neutral surhet. Druvorna bär frukt bäst på lösa, välgenomträngliga platser.

taifi druvor

Planteringen utförs tidigt på våren eller hösten. Hålen eller spåren förbereds 2-3 veckor före plantering. Planteringsgropens djup bör vara 70-80 centimeter. Avståndet mellan buskarna är 3 meter. Plantan väljs med ett starkt rotsystem. Om rötterna är långa, förkortas de och lämnar 20 centimeter.

När du planterar ska du omedelbart binda handtaget till pinnen. Efter vattning är det bäst att barka jorden för att behålla fukt.

Mognande termer

Taifi kännetecknas av sen mognad. För att bären ska behaga med en harmonisk smak och rik färg behöver vinrankan 165-170 dagar efter blomningen. Mognad sker snabbare under varma, soliga somrar.

taifi druvor

Vård

Sorten är opretentiös att ta hand om, den kan ge grödor under torka utan ytterligare gödsling. Men för att förbättra bärens kvalitet måste du vattna buskarna regelbundet. Det är bättre att mata under blom- och fruktperioden med mineralkomplex som innehåller fosfor och kalium.

Sjukdomsprevention

Taifidruvan motstår inte sjukdomen väl. Därför behövs förebyggande åtgärder. De hålls på våren och hösten. Oftast behandlas vinrankan med en lösning av Bordeaux-vätska. När de första tecknen visas sprutas mögel eller oidium med Topaz, Skor.

beskärning

Vinbildning bildar en viktig roll för att förbättra druvornas kvalitet. Skott beskärs varje år för att försöka lossa buskarna. Upp till 5-6 ögon finns kvar på varje process. Genom att förkorta vinrankan hjälper de tillväxt, utveckling och frukt av hög kvalitet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa