Beskrivning av Super Extra druvsorten, funktioner för odling och vård

Druvor började odlas för mer än 7 tusen år sedan i Egypten, vilket bekräftas av fynd från dessa tider. En av de tidigaste odlade växterna var druvor som nämns i Bibeln. Moderna trädgårdsmästare har sommarinvånare i allt högre grad börjat utveckla nya druvsorter med bättre egenskaper än hos deras förfäder, till exempel sorten Super Extra.

Historien om skapandet av sorten

Sorten Super Extra, populärt kallad Citrine, uppföddes nyligen i Rostov-regionen av vinodlare Evgeny Georgievich Pavlovsky. Citrin erhölls empiriskt från en blandning av pollen från kardinal- och Talisman-varianterna. Det tillhör de mycket tidiga sorter som används i någon form utom för vinframställning.

druvsorter

Beskrivning och egenskaper

Sprejande buske, med starka vinstockar, motstår stora konformade kluster med stora bär. Bärns färg är vit, ljusgrön med en gyllene nyans. Borstar från 0,5 kg till 2 kg, breda, medelstäta. Ovalformade bär 8-12 g, bärlängd från 2,8 cm till 3,5 cm, bredd - 2,3 cm-2,5 cm. Söt smak, sockeransamling - 18%.

Blomställningarna är bisexuella, har en genomsnittlig pollineringsgrad, därför bör druvor av en annan pollinerad sort planteras bredvid denna sort.

Beskrivning och egenskaper hos Super Extra:

Super Extra

 1. Frostmotstånd upp till -25 grader.
 2. Hög produktivitet, stora borstar.
 3. Resistent mot svampsjukdomar.
 4. Det transporteras framgångsrikt över långa avstånd utan att förlora sin presentation, huden är tjock, men välsmakande.
 5. Börjar bära frukt från 2-3: e året.
 6. Samma borstar bildas på styvbarnen.
 7. Söt och sur smak med en trevlig aromat av muskotnötter.
 8. Rotsystemet är kraftfullt, livskraftigt.
 9. Själv pollinerad sort.

Super Extra är en sort som kan förväxlas med Arcadia, men de har smakskillnader.

stora borstar

Fördelar och nackdelar

Citrondruvor är opretentiösa och har många fördelar, därför odlas de i de flesta av OSS-länderna.

Citrin fördelar:

 1. Immune mot mögel och oidium.
 2. Stor årlig skörd.
 3. Resistent mot frost upp till -25, opretentiös i vård.
 4. Växer bra i skugga och sol.
 5. Lagringstid.

självpollinerad sort

nackdelar:

 1. Känslig för fylloxera.
 2. Tuff hud på bär.
 3. Stora och små bär i en borste kan spricka underifrån.

Bärens hårda hud är ätlig och har ingen obehaglig eller syrlig eftersmak. För att förhindra uppkomsten av fylloxera utförs förebyggande sprutning på våren. Av de brister som inte kan elimineras återstår därför endast olika storlekar på bär, vilket inte förstör utseendet på gäng.

söt och syrlig smak

Planterings- och skötseltips

Druvor odlas i vilken jord som helst, men det är bättre om det är lätt och mjukt med en blandning av sand, torv, organisk gödningsmedel. Planterad på den södra, sydvästliga, sydöstra sidan av platsen, utan starka drag.

Växten är skuggtolerant, så den kan planteras under ett staket eller nära husets väggar. Gillar inte för våta somrar och ofta regn. Det är opretentiös i vård, vattning kan utföras 1-2 gånger i månaden.

Det är mycket viktigt att normalisera skörden så att tunga borstar inte bryter vinstockarna. Upp till 20 borstar finns kvar på en buske. Ersättningsskotten bör inte vara tungt belastade. Precis som andra sorter måste du mata 2-3 gånger under vår-sommarsäsongen för att utföra sanitetsbeskärning av grenar. I regioner med vintertemperaturer över -25 är det bättre att göra ett skydd.

årlig skörd

Mognaddatum

Mognad sker från blomningen på 95-105 dagar. Det gör att du kan odla sorten i de norra regionerna i landet, eftersom i slutet av juli, i början av augusti, är frukterna redo för konsumtion.

Om sjukdomar och skadedjur

Sorten är resistent mot mögel, oidium och attackeras nästan inte av fästingar, bladlus, getingar. Kan ätas av flugor, getingar i spruckna områden och bildar en brun strimma på sprickan, men ruttnar inte. För att förhindra att äta bär, läggs speciella skyddsnät på buntarna.

De mest troliga infektioner är med felaktiga jordbruksmetoder och under regnperioden: antraknos, fylloxera, kloros, bakterios. Druvorna ska sprayas profylaktiskt med "Bi-58" eller Bordeaux-blandning, "Fitosporin", "Aktofit", "Urea", kolloidalt svavel.

stora bär

I vilken region är det bättre att växa?

De bästa växande regionerna har ett milt varmt klimat, men druvor kan framgångsrikt odlas i den centrala, södra delen av Sibirien. Det odlas också i hela Ukraina och Vitryssland.

Utbytet av sorten är mycket högt, utan att normalisera beskärningen, det kan mogna senare än 90 dagar, men samtidigt bibehålla storleken på bär och ge upp till 25-30 kg.

stora kluster

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa