Beskrivning och egenskaper hos strashensky druvsorten, plantering och odling

Idag finns det många druvsorter på trädgårdsmarknaden, så det är ofta svårt att välja. Den viktigaste skillnaden är formen och färgen på bär, fruktfrekvensen, förmågan att motstå svåra odlingsförhållanden. Om du vill försöka odla en sådan kultur på din webbplats bör du vara uppmärksam på druvsorten Straseni efter att du tidigare fått veta om dess funktioner och krav på odling.

Avelshistorik för sorten

Straseni-sorten, ofta kallad konsulen, dök upp på 80-talet av förra seklet och var resultatet av ett urval av forskare från Moldavien. Kulturen tillhör kategorin komplex interspecific, eftersom flera druvsorter användes i skapandet.

avelsorter

Växande område

Ursprungligen utvecklades sorten för odlingsförhållandena i Moldavien, där den visade goda resultat. Idag odlas trädgårdsodlingar med framgång i Ryssland, Armenien, Italien och Frankrike. Sorts förmåga att tolerera temperaturer ner till -20 C gör det möjligt att bilda planteringar i regioner med svåra klimatförhållanden, men växten har inte bra torkmotstånd.

Externa parametrar och egenskaper hos druvor

Beskrivningen klassificerar hybridbordssorten Strashensky som en högavkastande art med en genomsnittlig mognadperiod. Buskarna är kraftfulla med stora bladblad, vars övre yta är slät och den nedre är täckt med borst. Fördelen med sorten är dess motståndskraft mot frost och lätt förankring av sticklingar och plantor.

fula druvor

Vid tidpunkten för blomningen bildas bifiliga blommor, så växten behöver inte ytterligare pollination. Stora bär är rundade, mörklila eller nästan svarta i färgen. Vikten av ett bär varierar från 10 till 15 g, vissa druvor kan nå 22 g.

Skörda kvantitet och frukt smak

De mörkfärgade bären bildas av druvor som väger 700 g och deras vikt är 2,2 kg. Med korrekt skötsel börjar växten avge sina första frukter redan under 1-2 år. Druvor Straseni när de odlas i industriell skala gör att du kan få upp till 250 centner per hektar, på en personlig tomt ger en buske upp till 30 kg druvor.

fruktkvalitet

Druvor har en tunn hud och saftigt kött. De smakliga egenskaperna hos frukterna fick betyg 8, vilket indikerar en hög smak. Sockerhalten når upp till 19%.Frukterna skiljer sig inte i förmåga att lagra långtid och tål inte långvarig transport.

Planterings- och vårdvillkor

Av liten vikt är kvaliteten på den köpta plantan, därför krävs det att köpa druvor endast i specialiserade plantskolor och det är bättre i den region där den personliga tomten ligger. Anläggningen ska vara fri från tecken på skador och förkastade defekter.

skördemängd

Överensstämmelse med de nödvändiga planteringsreglerna och att ge skotten de villkor som krävs för tillväxt är nyckeln till att få en anständig skörd. Trots att sorten är frostbeständig och klarar låga temperaturer i områden med kallt klimat, rekommenderas det att täckas under vinterperioden.

För detta avlägsnas vinstockarna från hållarstöden och placeras under en skyddande struktur tills våren börjar. Gör sådant arbete innan frosten börjar. När man bildar en skyddande struktur är det viktigt att beakta det faktum att brist på luft, fuktighet och överdriven uppvärmning kommer att leda till effekten av "överhettning" av växten, vilket kan påverka dess tillstånd på våren eller leda till döden.

blåa bär

Pitdjup och optimal placering av plantor

Planteringar bildas på våren eller hösten, det rekommenderas att placera dem i jämna rader. Ett avstånd på 2,5 m krävs mellan skott och 3 m mellan raderna. Tillräckligt planteringsdjup är 80 cm.

Innan plantering är det nödvändigt att räta ut skottet ordentligt, klippa dem och, om så önskas, suga in en tillväxtstimulator. Vid tidpunkten för plantering krävs det en jämn fördelning av rötterna i planteringshålet, täcka den sedan med ett lager fruktbar jord och utföra grundlig vattning.

placering av plantor

Jorden

Strashensky druvor är picky om planteringsplatsen och tillräcklig belysning. Det kräver fruktbar jord och mycket ljus. Därför väljs soliga södra områden, skyddade från vindbyar, för placering. Växten tolererar inte stillastående vatten, därför bör plantering på en plats där grundvattnet ligger nära marken överges.

För lätta och sandiga jordar är det inte nödvändigt att tillhandahålla ett dräneringsskikt, eftersom de är mycket fuktiga och syregenomsläppliga. Täta jordtyper kräver ingripande och justering av deras egenskaper. Dränering av grus, hackad tegel eller grov sand hjälper till att förbättra kvaliteten på markgenomsläpplighet och undvika stillastående vatten.

tillräcklig belysning

Vattning

Strashensky-sorten är en fuktälskande sort, så den måste säkerställa regelbundet riklig vattning. Efter plantering av plantor fuktas jorden 1 gång var sjunde dag, efter att skörden reduceras frekvensen till 1 gång per månad. Med överdriven fuktighet kan problemet med sprickbildning av druvorna observeras.

Fertilizer

Jordens näringsvärde och fruktbarhet påverkar direkt fruktansättningen av druvor. För att förbättra jordens kvalitet appliceras gödselmedel. Det första arbetet utförs på hösten och lägger till humus eller kompost vid grävning. När man planerar plantering av plantor på hösten appliceras gödselkomplexet på groparna på 3 veckor. Vid plantering på våren läggs en hink med organisk gödningsmedel och 1 g superfosfat till ett hål.

 fuktälskande druva

Beskärning och formning av vinstockar

Druvorna av denna sort kännetecknas av en lång blomningperiod, som ofta påverkar fruktens mognadstid. För att förhindra ett sådant problem, ta bort det första druvklustret på var och en av buskarna.

På grund av den högavkastande sorten tenderar skotten att drabbas av trängsel.

För att upprätthålla växtens hälsa är det nödvändigt att avskära karga blommor och oformade ögon.Optimal för druvor är förekomsten av högst 18 ögon på en skott. Druvorna beskärs på ett vanligt sätt. Från 4 till 6 ögon är kvar på fotograferingen, med tanke på att de största klusterna bildas på den andra nivån.

vinbildning

Pollinering

Hybriden bildar blommor av båda könen, därför är närvaron av kvinnliga och manliga blommor att endast denna sort planteras på platsen. För fruktning kräver Strashensky inte plantering av andra druvodlingar.

Blommande och fruktande period

Blomning och mognad av Strashensky druvor försenas i tid på grund av den stora storleken på klasarna. En situation observeras ofta när de övre redan har slutat blomma, och 1/3 av de nedre just börjar processen. En liknande situation observeras under perioden med fruktmognad.

blommande och fruktande

Perioden för att bära frukt, beroende på odlingsområdet, sträcker sig från 130 till 145 dagar. Färgförändringen sker gradvis. De första tecknen på färgförvärv observeras redan i mitten av juli, vilket blir mättat i slutet av månaden. Mognaden varar i 2 veckor och grödan kan skördas från andra veckan i augusti. Den exakta tidpunkten kan variera något från region och klimatförhållanden.

Behandling mot skadedjur och sjukdomar

Strashensky tillhör hybrider, som tillät honom att få de bästa egenskaperna från sina föräldrar. Sorten har utmärkt immunitet mot olika typer av druvsjukdomar, är motståndskraftig mot råtta och mögel. Resistens mot den första typen av sjukdom beräknas som 3 poäng, motstånd mot den andra - 2 poäng. Oftast är den smittad med grå råtta och askfat, men efterlevnaden av allmänt accepterade odlingsregler minskar risken för att de ser ut ibland. De viktigaste inkluderar:

kontrollera regelbundet

  • regelbundet kontrollera växten för sjukdomar;
  • utföra snabb utfodring;
  • behandla plantering med läkemedel för förebyggande;
  • skörda i tid, förhindra att druvor ruttnar;
  • undvika skador på bär av getingar och fåglar, om det är nödvändigt, täck buntarna.

För att förebygga sjukdomar sprayas druvplantningar med en lösning av Bordeaux-vätska med en aktiv substanskoncentration av 1-3%.

korrekt beskärning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa