Beskrivning och egenskaper hos russinens druvsort Århundrade, odling och vård

Century druvsorten har en lång historia av odling runt om i världen. En särskiljande egenskap hos bären är den fullständiga frånvaron av frön, vilket bestämmer dess tillhörighet till olika russin. Trädgårdskulturen har bevisat sig från bästa sida, eftersom den har många värdefulla kvaliteter som är värda att lära sig om innan man planterar.

Avelshistorik för sorten

Århundradet av århundradesorten är USA, Kalifornien, de första experimenten på dess skapande genomfördes sedan 60-talet. Kishmish erkändes officiellt på 80-talet och var resultatet av att ha korsat två sorter - kejsaren Pirovano 75.

druvor Centenary

För- och nackdelar med druvor Century

Fördelen med hybridsorten är att den kräver odlingsförhållanden. Många trädgårdsmästare anser att grödan och dess höga indikatorer är den största fördelen. De positiva egenskaperna inkluderar:

  • stressmotstånd, förmågan att motstå svåra tillväxtförhållanden;
  • god immunitet mot druvsjukdomar;
  • anständig smak av bär;
  • attraktivt utseende av frukter och deras förmåga att motstå villkor för långsiktig transport;
  • frostbeständighet.

sorter av russin

Druvbär är en universell sort eftersom de kan konsumeras färska och torkade. Samtidigt är russin en värdefull källa till näringsämnen på vintern eller när färsk frukt är otillräcklig. Nackdelen med sorten är bärens oförmåga att bibehålla sina egenskaper under långvarig lagring.

Biologiska egenskaper och egenskaper

Århundradet avser bordsdruvor med ett genomsnittligt utbyte av frukter. Mognadstiden för klasarna är 120-125 dagar.

attraktiv utsikt

Vinodlingsområde

Trots det faktum att sorten föds upp för första gången i USA har de senaste decennierna hittat en utbredd distribution runt om i världen. Idag odlas den aktivt i CIS, Chile, Argentina och Sydafrika. I vårt land har den inte godkänt de officiella sortsförsöken, därför är den inte ännu i registret över avelsresultat.

Det rekommenderas i ett sekel att odlas i de centrala och södra regionerna, eftersom det i de nordliga regionerna inte har tillräckligt med värme för att mogna, och den tål inte alltför låga temperaturer.

Frostmotstånd

Århundradet tillhör frostbeständiga grödor. Ögonen kan överleva när temperaturen sjunker till -25 C. Trots dess förmåga att tolerera kyla rekommenderas det att täcka växten i kalla områden. För växter under 6 år är det nödvändigt att tillhandahålla en skyddande struktur.

funktioner och egenskaper

Immunitet mot infektioner

Trädgårdskulturen har en anständig motståndskraft mot infektionssjukdomar med druvor. Sorten kännetecknas av sin höga förmåga att motstå de farligaste fienderna på druvan - mögel, oidium.

Externa parametrar för busken

Beskrivningen av sorten betonar att Century-druvsorten behöver stöd, eftersom den bildar starka, kraftiga skott. Under det första året kan de nå en höjd på flera meter. Växten kännetecknas av en stark vinstock och korta internoder, vilket bidrar till dess stabila retention.

vita druvor

Pollinering av en växt

Växten bildar bisexuella blommor. I samband med denna funktion behöver Century inte ett antal planteringar av andra druvsorter.

Skördemängd

Bären formas till stora kluster, vars vikt når upp till 700 g. Fruktarna själva går upp till 10 g, vilket är en värdig indikator för frön utan sorter.

växt pollinering

Borstorlek och bärsmak

Bär är ovala, vit-gula i färg, formade till stora kluster, som får en konisk form. Fruktmassan är köttig och har en harmonisk smak. I ögonblicket av full mognad har de en trevlig muskotskugga. Det finns en fullständig frånvaro av frön i druvorna. Sockerinnehållet i juicen är 13%, surheten är 6 g / l.

Landningsteknik

Skörden kommer att ta en viss tid och gå igenom vissa stadier, inklusive att välja en planta, förbereda marken för plantering, ta hand om växten och en framgångsrik övervintring. Den första återkomsten av frukter kan förväntas under det tredje året, så en viss arbetscykel måste avslutas årligen.

skördemängd

Soliga områden är lämpliga som plats för permanent odling; i skuggade områden minskar avkastningsindikatorerna avsevärt. Plantering kan göras på våren eller hösten. Innan planteringen desinficeras växternas rötter och behandlas med tillväxtstimulerande medel för bättre överlevnad. Planteringen bildas i en rak linje och håller avståndet mellan plantor och rader. Plantering längs väggarna i byggnader kommer att skydda växten från vinden, men samtidigt krävs ett strecksats på 1 m från grunden.

Vid plantering i tung mark måste hålet vara minst 80 cm djupt och 60 cm brett. Dränering hjälper till att öka egenskaperna för fuktöverföring och luftens permeabilitet i jorden; för detta används spillror, trasig tegel eller sand. Mineralgödsel och humus läggs till hålet ovanpå. Vid plantering är rotskotten jämnt fördelade, täckta med bördig jord, tampade och vattna.

enorma massor

Växande och vård

Kvaliteten på druvor och tillväxt av druvor beror direkt på att reglerna för jordbruksodling följs. De viktigaste kraven hänför sig till att säkerställa jordnäring för plantering, beskärning och snabb vattning.

Bevattning

Växten kräver tillräcklig vattning. Idag utförs bevattning med dropp-, mark- och underjordiska metoder. Särskild vikt läggs vid höst- och vårvattning, som bidrar till den aktiva tillväxten av skott, såväl som under spirande perioden för bättre bärbildning.

fruktande druvor

Blad- och rotfoder

Druvskott växer snabbt och kräver tillräckligt med näringsämnen för att upprätthålla. Jorden berikas med organiska gödningsmedel i form av gödsel och kompost, samt mineraltillsatser i form av kaliumsalt och superfosfat.En av de bästa gödselmedlen för druvor anses vara fågelavfall, som innehåller nästan alla element som är nödvändiga för växttillväxt.

Organisk gödsling måste appliceras en gång vartannat år. När du använder kemikalier är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. Kvävegödselmedel används på våren för att stimulera tillväxt, och på hösten används potashgödsel eller träaska.

kronor bildade

Nypa och forma vinrankan

Anläggningen behöver regelbundet arbete för att trimma buskarna. För varje 6 m2 det får inte finnas mer än 24 skott. De följer medium beskärning, där 6-8 ögon är kvar. Nypning i unga växter hjälper tillväxten av busken och gör den starkare, i vissa fall hjälper det till att snabbare mogna frukt.

Behandling och förebyggande av sjukdomar och skadedjur

Oftast lider planteringar av bladmask, som, efter att ha trängt in under barken, börjar "sluka" växten från insidan. Riktade läkemedel används för att bekämpa skadedjur.

vin av bär

En annan farlig skadedjur för druvor är fylloxera, som kan föröka sig mycket snabbt. När de dyker upp observeras skador på blad, rötter, bladblad i druvbusken. För att bekämpa insekter används ympning med resistenta rotstockar, kemisk behandling och specialfällor.

övervintring

För att övervintra i områden med kallt klimat måste en ung anläggning ge skydd. Skyddsisolering är nödvändig för växter under 4 år. Det ytterligare beslutet om konstruktionen fattas på grundval av hur låg temperaturindikatorn på vintern sjunker. Skott kan motstå en minskning till -25 C.

fruktbär

För att förbereda för vintern tas skotten bort från stöden och läggs horisontellt. Vissa trädgårdsmästare bildar ett 20 cm skyddande mossa, fallna löv eller sågspån. Andra är dessutom täckta med triangulära strukturer eller agrofiber på bågar. Det är viktigt för en framgångsrik övervintring av en växt att förhindra effekten av "överhettning" av druvskott.

Metoder för att öka utbytet

Det är viktigt att följa de regler för odling som föreskrivs för sorten för att få anständiga avkastningsindikatorer. Växtens hälsa och bärens kvalitet beror på näringsämnets tillräcklighet. Snabb beskärning, borttagning av gamla och skadade skott bidrar till deras korrekta fördelning, vilket har en positiv effekt på grödan.

växande regler

Fruktmognad och bärplockning

Beskrivningen av sorten indikerar mogningen av dess frukter efter 125 dagar. Bär skördas i september, beroende på den växande regionen, detta kan vara de första dagarna i månaden eller det andra decenniet. Massor av druvor kan stanna kvar på skotten tills den första frosten.

plocka bär

Användbara egenskaper, användning av druvor Century

Sedan gamla tider har druvor betraktats som en utmärkt tonic och tonic. Produkten har en positiv effekt på sammansättningen och egenskaperna hos blod, därför, med regelbunden användning av bär, har det en positiv effekt på benmärgen och cirkulationssystemet. Ett glas juice kan fylla på kaliumbristen och det dagliga intaget av vitamin B.

Färska druvor används för att tillverka juice, müsli, fruktsallad och desserter. En del av århundradssorten är mångsidigheten i dess användning, det anses vara ett idealiskt råmaterial för att göra russin.

användning av druvor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa