Beskrivning och egenskaper hos vikingadruvor, för- och nackdelar

Viking är en svart bordsdruva, en av de tidigaste mogna druvorna i sin kategori. Har en specifik smak, inte alla gillar det. Lämplig för odling i de flesta regioner i Ryssland, men inte överallt ger en stabil skörd. Sorten kännetecknas av snabb tillväxt i början av växtsäsongen, så buskarna kräver lång beskärning. Viking tillhör medelstora druvor.

Avelshistoria

Viking uppföddes av den ukrainska uppfödaren Vitaly Zagorulko. Denna vinodlare har skapat många sorter med unika smakegenskaper. Alla är lämpliga för odling i Ukraina och Ryssland, men främst i de södra och sydvästra regionerna.

Viking-sorten uppstod som ett resultat av korsningen av Kodryanka och Red Delight (SOZ-1, Zosia). Båda arterna har tidiga mogna perioder, skiljer sig åt i stora bär och buntar. Viking har "rötter" av Amur-druvor, eftersom Zosia-hybriden föds upp från europeiska och Amur-sorter.

Druvorna har inte testats i Ryssland, men trots detta har de aktivt odlats i landet i flera år.

Enligt Zagorulko själv är Viking perfekt för regioner med ett klimat nära Zaporozhye (med torra somrar, måttligt svala, milda vintrar).

Viktigaste egenskaperna

Druvorna mognar på 100-110 dagar (i genomsnitt), skörden kan skördas i slutet av sommaren. Bärens sockerinnehåll är medelvärde (15-17%), liksom surhetsgraden. Låg avkastning, optimal belastning på busken - 22-26 skott. Buskar används ofta under.

vikingadruvor

Bären är täta och saftiga. Huden kännas inte när den äts, men samtidigt skyddar den frukten från flygande insekter. Viking är främst avsett för färsk konsumtion, men används sällan för att producera blandade viner. Sorten har en karakteristisk bäraroma och en ovanlig smak, som kombinerar anteckningar av körsbär, katrinplommon och plommon. Frukt ackumuleras snabbt socker i varmt eller till och med varmt väder.

Beskrivning av utseende:

 • koniska kluster, efter vikt över genomsnittet - från 600 gram till 1 kg;
 • bären är stora och väger mellan 8 och 14 gram, större än ett fem-rubelmynt, mörkblått i storlek;
 • bisexuella inflorescences (detta främjar snabb pollination);
 • bladen är fem-lobade;
 • skott är kraftfulla, växer snabbt upp till 2-3 meter.

vikingadruvor

Förkylning tolererar dåligt, börjar dö vid temperaturer på -21 ° C och lägre. Ihållande frost överlever inte utan gott skydd.

För- och nackdelar med sorten

Sorten tolererar perfekt transport, dess bär behåller sin presentation fram till slutet av september.På buskarna spricker inte frukterna utan torkar ut till russins tillstånd. Trots allt är arten inte kommersiell, eftersom den inte har en tillräcklig produktivitet. De viktigaste fördelarna med sorten är dess intressanta smak, snabba mogna och stora storlek.

De viktigaste nackdelarna med vyn:

 • instabilitet till extrema temperaturer;
 • låg resistens mot de flesta sjukdomar;
 • griskhet, varför inte alla lyckas odla druvor.

vikingadruvor

Vid förhållanden med ökad värme minskar buskarnas utbyte. Bären blir små och smakförändras. Vanligtvis inträffar sådana förändringar efter 3 års odling.

Hur planterar jag rätt?

Hybriden slår bra rot i chernozemjord, det är bäst att plantera den i den sydvästra eller södra delen av trädgården. Det bör inte finnas någon stark vind och högt grundvatten i landningsområdet. Om marken är vattentät, utförs dränering eller väljs en annan plats för druvor.

Den infertila jorden är mättad med spårelement före plantering. Speciella blandningar används (Novofert), träaska, humus, beredda sedan hösten. Det är optimalt att plantera sticklingar från mitten till sen vår, under dagen, vid temperaturer från +14 till +22 ° C.

vikingadruvor

Innan plantering måste du kontrollera integriteten hos rotsystemet för varje plantor. Det är önskvärt att den har 3-4 rötter 10-15 centimeter långa och 2-3 millimeter tjocka. Växten ska vara fast och inte spröd. Efter kontroll av plantan grävs hål med en cylindrisk form med ett djup av 60-80 centimeter. En förutsättning är att upprätthålla ett avstånd på 2,5-3,5 meter mellan buskarna.

Innan plantering kan humus eller annan gödningsmedel placeras i hålet (skikt - 25 centimeter).

En jord med fruktbar jord bildas på ytan, plantornas rötter rätas ut. Anläggningen placeras i hålet i en vinkel, fixeras omedelbart med ett stöd och vattnas med varmt vatten (2-2,5 hinkar per hål). Jorden lossnar.

vattna druvor

Växande och vård

Huvudvillkoret är att inte överfukta jorden. Frekvent vattning har tre konsekvenser:

 • utveckling av svampsjukdomar;
 • krackning av frukt;
 • förändring i smak, minskning av sockerinnehåll.

Därför är sorten inte lämplig för odling i regioner med ofta sommarregn. I genomsnitt vattnas det 6-7 gånger från plantering till slutet av skörden. Buskar fuktas inte under blomning och mognad av bär. Druvorna beskärs i mitten eller i slutet av hösten och lämnar från 3 till 10 fruktskott. För de första tre åren är det bättre att lämna minimalt antal skott. För vintern måste växten täckas, ett skyddande lager av sågspån eller torv läggs runt rötter.

Sjukdomsresistens

Sorten är resistent mot mögel på grund av dess tidiga mogning. Det är inte resistent mot andra svampsjukdomar. Det är lämpligt att behandla växten med fungicider i början av växtsäsongen och sedan före och efter blomningen.

Du kan använda vätska från Bordes eller andra läkemedel som Strobi och Ardent. Växten är resistent mot flygande insekter på grund av sin täta hud.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa