Beskrivning av druvsort Damerfingrar och egenskaper hos Husayne vit och svart när de är mogna

Smaken och utseendet på Ladies Fingers druvor är känt för nästan alla. Det finns många positiva egenskaper i beskrivningen av sorten. För att odla det på din webbplats måste du känna till några regler för plantering och vård. För att få en bra skörd behöver växten mycket solljus och värme, så detta tillstånd är viktigt för en framgångsrik utveckling.

Avelshistoria

Ladies Fingers druvor äts färska och används också för att göra russin. Det här druvsortets hemland är Centralasien. På 1600-talet började växten växa i Astrakhan och Krim. På 1900-talet började sorten odlas i Georgien, Uzbekistan och södra Ryssland.

I varje region kallas sorten annorlunda. Det mest populära namnet, som erhölls på grund av bärens avlånga form, är Ladies Fingers. Bland yrkesverksamma inom vinodling har denna sort ett annat namn - Husaine Bely.

Beskrivning av sorten

Sortsbeskrivningen indikerar att fruktbusken kännetecknas av stark tillväxt. Bladen är rundade, medelstora med snidade, lätt upphöjda kanter. På den inre ytan av bladen finns en borstig pubescens.

Bären samlas i stora buntar, vars längd når 40 cm. Medelvikten för en massa druvor är från 450 g. Bärarna själva är stora, fröfria, har en avlång form (längden på varje bär når 3,5 cm). Saftig massa smakar söt, med en behaglig surhet.

De avlånga bär av sorten Ladies Finger kan vara gulgrön eller svart. Den svarta variationen av Ladies Fingers är ännu större än den gulgröna utseendet. Vikten av ett bär är upp till 8 g, längden 4,5 cm.

massa druvor damer fingrar

Landningsfunktioner

För att de beredda plantorna ska slå rot och utvecklas väl är det viktigt att observera ett antal villkor:

  • välj en väl upplyst plats för plantering, skyddad från utkast;
  • Det bör inte finnas några höga träd och buskar i närheten som kan skugga platsen;
  • grundvatten förekomst inte närmare än 3 meter till jordytan;
  • plantor planteras på ett avstånd av 3 meter;
  • djupet på det grävda hålet är 80 cm;
  • Näringskomponenter placeras i spåret förberett för plantering.

Planterna fördjupas till roten, täckt med jord och vattnas rikligt med varmt, sedimenterat vatten.

utseendet på druvor damer fingrar

Planteringssäsong

Plantering av druvor av sorten Ladies Fingers är tillåten under alla säsonger, från tidig vår till sen höst. Säsongens val beror på typen av plantmaterial.

Unga sticklingar planteras bäst i varmt väder, sent på våren eller sommaren. De börjar vaccinera i slutet av maj. Sovande skott, för vilka vaccination fortfarande är framme, planteras bäst i april eller slutet av september.

Jordberedning

För utveckling av en fruktbuske krävs fruktbar och lätt jord. I början av växtsäsongen appliceras kvävegödselmedel. Fosfor- och kaliumkomponenter krävs också. Om jorden är mycket sur är kalkning nödvändig.

druvor buskar damer fingrar

Vård

Skördarvård innebär att man lossar marken, vattnar i rätt tid och gödslar och tar bort ogräs. Beskärning görs regelbundet för att säkerställa att druvorna får tillräckligt med ljus och värme.

Vattning

Vatten ofta och rikligt. Det är särskilt viktigt att inte glömma vattning tidigt på våren och under aktiv blomning. Så snart äggstockarna bildas reduceras vattningen. För att bibehålla fukt är det lämpligt att binda marken. Torv, mossa, sågspån, humus är lämpliga som mulch.

beskärning

Beskärning utförs årligen. Efter proceduren bör cirka 9-10 skott vara kvar. Det rekommenderas att beskära 15 ögon (ögonen är bildningen mellan bladet och knoppen). Om du inte skär av överskottsgrenar kommer de att slösa bort energi och näringsämnen.

Det är bättre att börja ta bort onödiga grenar från botten. Först lämnas skott med tre ögon, vilket gradvis ökar antalet. När det kommer till toppen finns 14-15 ögon kvar på varje skott.

druvor buskar damer fingrar

skörd

Nybörjartagare är intresserade av frågan om när druvor mognar? Ladies Fingers bordsdruvor är sorter med medelhöga mogna gränser. Skörden börjar efter 150 dagar från början av växtsäsongen. Efter plantering av en ung planta börjar fruktan efter fyra år.

Fördelar och nackdelar med sorten

Ladies Fingers druva har ett antal fördelar:

  • attraktiva klasar med bär;
  • söt smak och rik vitaminsammansättning av bär;
  • långväga transporter;
  • stort antal grödor.

Nackdelarna med sorten inkluderar dålig sjukdomsresistens och ofta mottaglighet för skadedjursattacker. Det är viktigt att tänka på att växten inte tolererar frost under -18 grader.

druva grenar damer fingrar

Skadedjur och sjukdomar

Sorten är dåligt motståndskraftig mot sjukdom. Druvor påverkas särskilt ofta av svampinfektioner.

I regniga somrar finns det en hög risk för infektion med mögel (dunkig mögel). Bärna ruttnar, och de mogna buntarna blir sura. Blad, skott dör, avkastningen minskar.

Torkanternas växling med kraftigt regn leder till spridning av mjölk. Mögel och mörka fläckar dyker upp på de nedre grenarna, och sedan inflorescences påverkas. Bär växer långsamt och torkar ut.

De vanligaste skadedjuren är: spindelkvalster, druvtripor, bladmask, bladlöss. Ett överskott av bladlöss på en växt leder till utvecklingen av en sjukdom, såsom fylloxera. Tillväxten visas på insidan av bladen. Om kampen mot bladlöss inte startas i tid sprids infektionen till rötterna och växten dör.

druvor damer fingrar

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa