Beskrivning och egenskaper hos druvsorten Athos, odlingsregler och vårdfunktioner

När de planerar att odla druvbuskar på en trädgårdstomt studerar de sorts egenskaper och egenskaper. Baserat på beskrivningen väljs en sort som uppfyller kraven i en viss region. Om du tar hänsyn till alla regler för odling och vård av vinrankan i förväg, kommer du att kunna skörda grödan som deklareras av tillverkaren och hålla växten frisk. Druvan Atos tillhör hybridarten av tidig mogning. Fördelarna är uppenbara och nackdelarna elimineras med hjälp av kompetent bedrivad jordbruksteknik.

Avelshistorik för arten

En druvsort med namnet på en av musketierna föddes i Luhansk-regionen. Dess författare är Starobelsk uppfödare VK Bondarchuk Han korsade två populära druvsorter: Codryanka och Talisman och erbjöd plantor för experimentell odling. 2012 samlades de första frukterna från Athos, och det visade sig att hybriden helt bekräftar de egenskaper som uppfödaren har deklarerat.

Idag har den en ledande position bland vinodlare och odlas i Ukraina, i de södra regionerna i Ryssland och på Krim.

Egenskaper hos druvor

Druvsorten Atos är det bästa valet för de trädgårdsmästare som gillar att äta på vinrankorna på sommaren. Hybriden tillhör tidig mogning, de första bären mognar på buskarna i mitten av juli när vädret är gynnsamt. Den genomsnittliga tiden för skörd är upp till 110 dagar.

Utöver denna fördel finns det också en söt smak och rik arom av bär.

Användningen av Atos druvor

Även om hybriden tillhör bordssorter på grund av dess balanserade sammansättning av socker och syror, används den framgångsrikt för att tillverka aromatisk vin. Hemmafruar stänger druvsaft och kompott för vintern, och barnen tycker om att äta mogna bär under nästan hela andra halvan av sommaren.

druva athos

Botanisk beskrivning

Innan du köper en Athos-planta bör du studera den botaniska beskrivningen. Detta hjälper dig att göra rätt val och ta hänsyn till alla nyanser av att ta hand om busken.

Buskar och skott

Buskarna är kraftfulla, när de är helt mogna, är skotten bruna med rödaktiga internoder. Starka vinstockar kännetecknas av nästan 100 mognader per säsong.

Produktivitet och fruktbeskrivning

Athos har också en hög avkastning, med kompetent jordbruksteknologi, skördas upp till 120-130 centers bär från 1 hektar. Druven är avsmalnande och väger upp till 1,5 kg. Till skillnad från föräldrarsorten (Codryanka) har Athos praktiskt taget ingen tendens till ärtor.

druva athos

Bären är stora hybrider (upp till 12 g), fingerformade. Köttet är vinrött och huden är mörkblå. Smaken på Athos-frukterna är söt, krispig när den bitts, och en liten surhet noteras. Fördelen med Athosbär, trädgårdsmästare enhälligt kallar fruktens förmåga att hänga på buskarna under lång tid, medan de inte smular eller spricker. Fördelarna inkluderar också bra transporterbarhet för klasar.

Sjukdomsresistens

Atos-hybriden har en resistens på 7 poäng mot de vanligaste svampsjukdomarna i vinrankan. Sorten påverkas sällan av pulverformig mögel, men från grå råtta måste regelbundet förebyggande genomföras.

Växande plats

För odlingen av Athos väljs ett soligt område skyddat från drag. Detta kan vara en plats längs byggnaderna, men minst 1,5 meter måste dras tillbaka från väggen. I ett skuggat område kommer hybridbärarna inte att mogna i tid och kommer att få en sur smak och liten storlek.

druva athos

Landningsregler

Innan de planterar en hybrid studerar de planteringsreglerna för att undvika misstag och inte skada den unga busken. Erfaren trädgårdsmästare planterar vanligtvis Atos med sticklingar, och de som först bestämde sig för att starta detta företag rekommenderas att köpa årliga plantor i speciella plantskolor.

Hur man väljer en planta

Innan du köper planteringsmaterial, undersök noggrant dess rotsystem:

 • Det bör inte finnas några skador eller tillväxter på det.
 • Plantan måste ha minst tre rötter.
 • Frånvaron av fläckar på bladen, skott är ett tecken på en frisk plantor.
 • Förvärva inte plantmaterial med torkade rötter.

druvplantor

Markkrav

En plats med en nära plats för grundvatten är inte lämplig för att odla Athos-hybrid. Växten kommer att vara öm och kommer inte att ge en god skörd. Om du inte kan välja en lämplig plats ska du förbereda dränering för rotsystemet och dräneringsspåren så att vattnet inte stagnerar nära plantan. Athos bär frukt på sandig ler, lätt jord.

Landningssystem, mått på landningsgropen

Planteringsgropens djup bör ligga i området 70 cm. I botten måste dränering göras av krossad sten från trasigt rött tegel, grus är också lämpligt. Så att vuxna buskar inte stör varandra i framtiden och inte tar användbara komponenter från "grannen", observerar de ett avstånd på 2,5 meter vid plantering.

plantera druvor

Du kan rota plantor på våren och hösten. På våren görs detta när jorden är helt uppvärmd och på hösten senast den tredje veckan i oktober.

Gödning efter plantering

Ruttad gödsel, blandad med svart jord och mineralförband, införs i planteringsgropen. Denna mat räcker för Athos-plantan under den första säsongen. Därefter matar de dem varje år tre gånger per säsong:

 • På våren tillsätts mineralgödselmedel med kväveinnehåll.
 • Innan fruktgöring föredras potash- och fosforkomponenter.
 • Organiker är praktiska innan de förbereder sig för vintern.

gödningsmedel för druvor

Skötselregler för god tillväxt och avkastning

Athos är inte särskilt picky när det gäller vård, därför odlas den framgångsrikt även av nybörjare. Lossa marken och ta bort ogräs, vattna och gödsla, bilda vinstockar och beskära är de viktigaste agronomiska åtgärderna för en hybrid.

Vattnets regelbundenhet

Regulariteten för befuktning beror på klimategenskaperna i regionen och det etablerade vädret. Det är inte värt att hälla druvbuskarna, detta kommer att provocera ruttningen av rotsystemet, men Athos gillar inte heller övertorkad jord.

Bevattning utförs vanligtvis fyra gånger per säsong:

 1. På våren före knopp.
 2. I ögonblicket av blomningen.
 3. Under fruktning.
 4. I komplexet av förberedande åtgärder för vintern.

vattna druvor

Lossa jorden

För att förbättra syretillförseln till druvorbusken, lossnar jorden efter varje vattning. Böjning och ogräs utförs vid behov.

Toppdressing

Vårfoder kombineras med vattning. Gödselgranulat sprids i stamcirkeln och fuktar jorden. Tillsammans med vatten kommer näringsämnen att nå rötter. På sommaren och hösten används gödningsmedel utspädda i vatten. Både blad- och rotfodring av växter utförs.

Nypning och trimning

Några dagar före blomningen klämmer du in (tar bort tillväxtpunkter) gröna skott. Detta gör att fruktfiskarna får mer näringsämnen för full bildning av klaser. Stegbarn tas också bort.

beskärning av druvor

På våren, skär i 6-8 ögon för bättre frukt. Innan övervintringen genomförs sanitär beskärning.

Bildande av en fruktig vinstock

När du bildar en fruktande vinstockar är det högst 35 ögon kvar per buske eller 20-22 skott.

Förbereda vinrankan för vintring

Innan vintring tas vinrankor bort från sina stöd, halveras och knytas. Jorden under busken är täckt med takmaterial och skott läggs på den. En ram installeras ovanpå, täckt med plastfolie.

Det är viktigt att se till att filmen inte vidrör vinstockarna, vilket kan leda till växtförbränningar.

skydd för druvor

Fruktmognadstid och skörd

Mognadstiden för Athos-druvorna börjar i slutet av juli och varar till mitten av augusti. Du kan ta dig tid med att skörda, eftersom bärens smak inte lider av långvarig hängning på buskarna. Dessutom knäcker de inte eller lockar getingar.

Bärarna, även efter att ha tagit bort bunten från busken, håller sig fast och smulas inte, vilket gör att de kan transporteras över långa avstånd.

Svampar och infektionssjukdomar hos druvor

Det vanligaste problemet när du odlar en hybrid av Athos är grå råta. Om sjukdomen påverkar hybriden kommer behandlingen att ta minst 2-3 år. De använder läkemedel i kategorin fungicid, som Topsin, Boskalid, Kaptan. Dödig mögel och pulveraktig mögel orsakar sällan Athos vinstockens död.

Metoder för kontroll och förebyggande av sjukdomar och skadedjur

Som en förebyggande åtgärd behandlas hybridbuskar tre gånger per säsong: på våren, före blomningen och efter skörden. Biologiska produkter och folkläkemedel används, till exempel infusion av lök eller vitlökskal, träaska. För att förhindra att Athos bär skadar fåglarna använder de nät med små maskor och sätter fällor för getingar och andra skadedjur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa