Egenskaper av druvsorten Sofia, beskrivning av frukt och odlingsegenskaper

Bland trädgårdsodlingar kan man inte lägga märke till de sorter som uppföddes inte av uppfödare utan av amatörer. Varje sommarinvånare vet om Sofia-druvor. Denna bordhybrid har många fördelar. Och i de södra regionerna är den utbredd. Men fruktälskare i tempererade regioner odlar vinrankan och skapar gynnsamma förutsättningar för den.

Avelshistoria

V. Zagorulko, en välkänd ukrainsk trädgårdsmästare bland vinodlare, har fött upp nya sorter i många år. Och jag fick en sådan hybrid, som kombinerar de bästa egenskaperna hos Arcadia och Kishmish Radiant druvor. Från föräldrarna fick Sofia-sorten en söt smak av bär, köttiga och saftiga. Druvan har dessutom en stark vinstock och bär frukt rikligt.

Beskrivning

I Sofia-druvor ligger ett särdrag i:

  • styrkan hos en buske med stora blad, något dissekerad;
  • stora avsmalnande händer, som väger 1,5-2 kg;
  • rosa bär som väger 10-20 gram;
  • saftig söt massa av frukten, nästan utan frön.

Beskrivningen av sorten inkluderar ett högt utbyte av vinrankan. Under gynnsamma förhållanden kan du ta bort upp till 40-50 kg bär från en buske. Dessutom är vinrankorn dekorativ och kommer att bli en riktig dekor av trädgården. Bladen på brunaktiga stjälkar är svagt vågiga, stora, kännetecknas av en ljusgrön färg, och får en gulaktig nyans av hösten.

Sofia druvor

Egenskaper på druvor

Den huvudsakliga fördelen med Sofia-sorten är vinets kraft, fruktens smaklighet. Bland de stora bladen ser borstar-jättar av druvor utmärkt. Det finns många bär på var och en och de sitter tätt ihop med varandra. Druvornas färg är intressant. Delikata rosa frukter glöder som de lyser upp av solen.

Trots övervägande av kvinnliga blommor på vinrankan sätter Sofia-sorten perfekt frukt, och uppfattar pollen från angränsande buskar.

Långvarig blomning av druvor noteras och varaktigheten av fruktmognad når 110-115 dagar. I början av augusti skördas de första bären redan. Du bör inte överbelasta dem på buskarna, annars börjar de spricka och falla av.

Olika druvor Sofia:

  • torkmotstånd;
  • utmärkt överlevnad för plantor vid plantering;
  • måttlig immunitet mot svampinfektion;
  • dålig tolerans mot låga temperaturer.

Sofia druvor

Även om sorten kräver speciella odlingsförhållanden, odlas den både i Sibirien och Fjärran Östern.

Planterings- och vårdregler

Druvplantor för plantering väljs ett eller två år gamla. Gruvor förbereds i förväg upp till 80 centimeter djupa, 50-60 breda. Se till att blanda jorden med kompost eller humus, superfosfat och kaliumsalt.Före plantering förkortas skärrötterna till 20 centimeter. Du kan doppa plantan i Kornevin-lösningen och sedan placera den i ett mos av lera och gödsel. Vattna plantorna rikligt efter plantering. Vattning bör göras med mått. Sofia-druvsorten gillar inte överdriven vattendrag, men den tål inte långvarig torka.

Sofia druvor

Det är nödvändigt att bilda buskar av bärkultur genom årlig beskärning. Varje år lämnas 10-12 knoppar på varje vinstock. Sidoprocesserna bryter helt ut. Det är viktigt att tunna ut grenarna och skapa den bästa permeabiliteten för planteringar för luft och ljus. Bär i kluster behöver också tunnas, annars börjar de ruttna med så hög densitet. De är klippta med sax, vilket lindrar borsten med 30-40% i skalningsstadiet.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

För att förhindra infektion av sorten med oidium eller mögel, sprayas buskarna med en lösning av Bordeaux-vätska i 1%, först på våren, när bladen har blommat. Nästa behandling behövs om 10-15 dagar. Bland de läkemedel som är aktiva mot patogena svampar kan man ta ut "Skor", "Topaz". De används också för behandling av sjukdomar.

Topaz läkemedel

Getingar är mottagliga för de söta bären från Sophia. De kan förstöra hela grödan. Insekter är rädda bort från vinrankan med klibbiga betar. Reden bredvid vingården besprutas med "Dichlorvos", "Karbofos".

Fortplantning

Det finns en sådan vanlig metod för spridning av Sofia-druvor, som sticklingar. De odlas i krukor och överförs sedan utomhus efter att ett starkt rotsystem har utvecklats.

Ympningen används som förökning för att öka sortens motstånd mot frost. Arcadia-sorten är lämplig som en rotstock.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa