Beskrivning och egenskaper hos druvsorten Syrah, där den växer och odlas

Druvsorter är indelade i två typer: bord och tekniska. De senare anses vara de bästa för att tillverka vinedrycker. Syrah anses vara en populär teknisk druva. Sorten har också ett andra vetenskapligt namn - Vitis vinifera ‘Syrah. Planten i sig är motståndskraftig mot kallt väder, gillar inte torka, starka vindar och ger en högkvalitativ skörd. Därför, när du väljer druvor för vinframställning, bör du definitivt vara uppmärksam på dessa bär.

Ursprungshistoria

Historien om druvs ursprung började i forntida tider och är förknippad med den iranska staden Shiraz. Enligt legenden började Shirazi-vin göras i detta område med lokala bär. Då började druvorna odlas i den franska regionen, där de spriddes.I början av 1900-talet genomfördes studier som bevisade att växten har franska rötter och verkade som ett resultat av kombinationen av druvlinjerna Mondeuse Blanche och Dureza.

Beskrivning av sorten

Beskrivningen av sorten bör börja med vilken typ av druva tillhör. Så, Syrah är en teknisk röd druva som används för att tillverka röda eller rosévin drycker. Syrah är en medelmogen växt. Druvskörden är liten, men en sådan indikator är en garanti för kvalitetsvin.

Det tros att Sira och Shiraz är en art. Men i själva verket tas de franska Syrah-druvorna för drycker med mineralvin med pepparkorn. Men Shiraz kommer att göra vinet saftigt och ljust.

Om du undrar var druvorna växer, kan vi säga att dess allestädes närhet noteras. Buskar finns i alla länder som är involverade i vinframställning. Arten är känd både i USA och i Italien, Argentina, Sydafrika eller Schweiz.

Syrah druvor

Viner från Syrah-bär erhålls med en rik lila nyans, med doften av en bukett kryddor: svartpeppar, björnbär, kaffe, vinbär, hallon och olika örter.

Karakteristisk

Shiraz-druvan skiljer sig från andra druvsorter i egenskaper:

 1. Kulturen kännetecknas av en måttlig tillväxttakt.
 2. Buskar av medelstor storlek och höjd kan bära frukt i 150 år.
 3. Kulturens blad är ovala, medelstora, med 3 eller 5 lober.
 4. Blommorna är bisexuella, kräver inte ytterligare pollination.
 5. Buntarna är små (vikt 100-115 gram), med mörklila bär med en vit beläggning. Fruktmassan är saftig, köttig, med en behaglig smak och arom.
 6. Mognadstid - 145-150 dagar.
 7. Grödlagringsperioden är 4 månader.

Syrah druvor

Landningsprincip

Trädgårdsmästare föredrar denna druvsort på grund av dess höga överlevnadsgrad och långvariga lagring av bär. Men hur man planterar en kultur på rätt sätt diskuteras i detalj nedan.

Markval

Kulturen växer och bär frukt på vilken jord som helst, inklusive fattiga och utarmade.

Lager av sticklingar

Ympande druvor Är ett effektivt sätt att få nya prover med stabil immunitet. För att ympa sticklingar själv måste du beakta följande rekommendationer:

 1. Ympning av sorten till andra arter är tillåten.
 2. Förfarandet kan utföras under alla säsonger.
 3. Det finns flera sätt att ympa nya sticklingar:
 • i delning;
 • rotstämplar;
 • gröna skott.
 1. Rotstockarna är 2-3 år gamla.
 2. Skörda sticklingar på hösten, när du beskär vinrankan eller på våren, precis innan proceduren.
 3. Under förberedelseperioden matas sticklingar med gödningsmedel och lagras i torra rum med en temperatur på 0 grader.

druvtaglingar

Landning

Buskar är lämpliga för odling i varma och soliga områden med liten risk för frost. I blåsiga regioner är buskarna bundna till stöd. Och i torra områden bör växten förses med rikligt med vattning. Sorten anpassar sig till väderförhållandena, men temperatursvingningar har en negativ inverkan på bildandet av vinrankan, antalet äggstockar och graden av fruktmognad.

Vård

Kulturen kräver inte särskild vård. För en högkvalitativ skörd räcker det att ge växten vattning och snabb beskärning av vinrankan.

druvtaglingar

Vattning och utfodring

Denna druvsort tål inte torka väl, därför är det nödvändigt att ge växten rikligt med vattning flera gånger per säsong. Kräver odling av grödor i torra regioner. På hösten rekommenderas att mata buskarna med en gödsellösning. Vattningshastighet - 4-5 hinkar per buske.

beskärning

Det rekommenderas att beskära torra, skadade och svaga skott på våren samt vinstockar som inte ger. På sommaren klämmer du fast stjälkarna så att busken inte växer mer än 1,7 meter. På hösten, skär av efter att ha plockat bär och fullständig "skallighet" av busken. På vintern ska du beskära vinrankan så att det är bekvämt att luta den till marken och linda den upp.

beskärning av druvor

Förbereder för vintern

Kulturen har låg frostbeständighet, fryser under svår frost. Med ett kraftigt temperaturfall sjunker själva utbytet. Därför, för vintern, måste växten täckas med någon lämplig metod:

 • somnar med jord, skal;
 • inslagning med byggnadsmaterial, grangrenar.

Men vårfrost är inte längre fruktansvärt för växten, eftersom äggstockarna verkar ganska sent.

Fördelar och nackdelar

Denna sort har ett antal obestridliga fördelar:

 • växten kan växa i svalt klimat, även om den är termofil;
 • bär har ett balanserat syra- och sockerinnehåll för människokroppen;
 • saftiga frukter är lämpliga för vinproduktion.

Syrah druvor

Bland nackdelarna är:

 • hög känslighet för plötsliga temperaturförändringar;
 • låg resistens mot svampsjukdomar.

Sjukdomar och skadedjur

Denna art är svår att odla på grund av sin tendens till sjukdom och skadedjur. Påverka kulturen:

 • mögel;
 • oidium.

På grund av detta, på våren, är det viktigt att behandla buskarna med skyddsmedel. Runt bushen är det värt att sprida Nitrofoska, Kemira och hälla mycket vatten. På sommaren, täck vinrankan med en skyddande lösning mot mjölk.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa