Hur man gör en spaljé för druvor med egna händer, diagram och storlekar på strukturer

Många trädgårdsmästare driver med odling av druvor i trädgården. För att få en stor mängd skörd måste du skapa gynnsamma förutsättningar för att växa växten. Druvbuskar behöver plats för att få dem att växa. Därför är det nödvändigt att bekanta dig med de speciella egenskaperna av att göra spalter till druvor.

Varför behöver du druvpynt?

Innan du fortsätter med strumpebandet bör du förstå vad en spaljé är och vad den används till. En spaljé är en speciell struktur som används för att stödja grenarna till druvor. Med dess hjälp kommer de att kunna växa fritt och inte deformeras under tillväxt. Det finns ett antal fördelar med att använda denna design:

  • druvstammar är jämnt fördelade och sträcker sig fritt mot solen;
  • grödan höjs genom att förbättra fotosyntesen av bladen på de bundna grenarna;
  • antalet druvkluster på varje gren ökar;
  • stjälkarna är inte deformerade eller i kontakt med marken;
  • bundna druvor är lättare att ta hand om och lättare att skörda när de är mogna.

Också odlare är engagerade strumpeband till druvorför att skydda det mot skadedjur och sjukdomar. Det har upprepats bevisats att bundna växter flera gånger är mindre benägna att bli smittade med svamp- och virussjukdomar.

Vilka är de olika vävtapeterna?

Det är ingen hemlighet att det finns olika typer av vävväv som används för bälten. Det rekommenderas att du bekanta dig med var och en av dem i förväg så att det i framtiden blir lättare att välja lämplig sort.

One-planet

Enplanets design används oftast av trädgårdsmästare som vill spara mark för odling av andra grönsaker eller frukter.

Buskar som är bundna till sådana stöd är fästa i endast ett plan.

De viktigaste fördelarna med en enda plan design inkluderar:

  • enkel självproduktion av espalier;
  • låg kostnad för att skapa ett stöd;
  • enkel vård för bundna växter.

spaljé för druvor

Två-planet

Produkter med två plan är inte särskilt kompakta och bör därför inte installeras i små trädgårdar. Deras minsta radavstånd bör vara cirka tre meter. Erfarna odlare rekommenderar att du väljer en sådan spaljé för att binda de mest fruktbara druvorna i trädgården.

Tapestries med bokstaven G

Fästdon tillverkade i form av bokstaven L är en typ av enplansprodukter. De används för att skapa en trädgårdsskärm från den odlade druvavin. För sådana spalter är sorter lämpliga, kännetecknade av en hög stamhastighet.

spaljé för druvor

Välvt spaljé

Det välvda alternativet är det dyraste av allt eftersom det krävs mycket material för tillverkningen. Bågar används för att skapa trädgårdsskärmar, lusthus, trädgårdsrum eller gränder. Välvda strukturer installeras vid odling av höga sorter som kan växa upp till 4-5 meter i höjd. Dessa produkter är inte lämpliga för druvsorter med mindre storlek.

Hur gör jag druvpynt med dina egna händer?

Stödet kan göras med dina egna händer, men innan det är det bättre att bekanta dig med hur du gör det på rätt sätt.

One-planet

Ett enda plan stöd är gjord av kolumner som är uppradade i en rad på ett avstånd av cirka fem meter från varandra. Med hjälp av denna design kan du göra en vinstock eller häck. I början och i slutet av raden är de starkaste ställningarna installerade, eftersom det är i denna del maximal belastning är. För ökad säkerhet kan stolparna förstärkas med sluttningar eller trådstöd.

spaljé för druvor

Alla metallstöden grävs i marken till ett djup av minst 50-60 cm. Basen på varje kolonn kan förstärkas med tegel eller grus. När stöden är grävd dras tråd längs raderna för att skapa en spaljé för att fästa vinrankan.

Två-planet

För att förstå hur man gör en tvåplan-spaljé hjälper ett speciellt schema och ritningar för dess tillverkning. Höjden på en sådan struktur bör vara två och en halv meter. Det är inte värt att göra spalten högre, så att de stora dimensionerna inte komplicerar skötseln av de bundna druvorna. Du kan skapa en struktur av denna typ med träpelare. De grävs i marken eller i specialskapade betongbaser.

Efter att ha grävts i kolumnerna dras ett strumpeband på båda sidor om raden.

Metoder för att bilda druvor på en spaljé

Att bilda en buske är en svår process, med de funktioner du bör bekanta dig med i förväg. Det finns två huvudmetoder som används vid bildandet av buskar.

spaljé för druvor

Fanny

När fläktmetoden används formas växterna till fyra stjälkar. För att göra detta, efter plantering, tas de svagaste skotten bort och endast fyra huvudsakliga kvar. När buskarna växer upp till 80 cm är de bundna till en spaljé och sidoskotten tas bort. Ett år senare, med början av våren, skärs ytterligare skott och 5-6 knoppar kvar på de viktigaste, som kommer att ansvara för fruktning.

Ärm

En funktion med denna metod är att de vänstra skotten måste distribueras i olika riktningar. Därför rekommenderar trädgårdsmästare att använda denna formationsmetod vid koppling till tvåplan-spaljé. Antalet huvudskott på buskarna beror helt på egenskaperna hos den odlade sorten. Om druvorna växer snabbt och bär frukt kan mer än fem huvudskott lämnas.

Slutsats

Druvodlare som har odlat druvbuskar under åren binder dem ofta till stöd. För att binda växter ordentligt till espalier, bör du bekanta dig med typerna av stödstrukturer och särdragen vid bildandet av buskar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa