Beskrivning och egenskaper hos Chasselas druvsorter, planterings- och vårdregler

På grund av odlingens särdrag kan druvor inte växa i alla regioner. I huvudsak anses söderna vara en gynnsam klimatzon för odling av denna frukt. Men det finns sorter som är lämpliga för odling på andra breddegrader. Till exempel har druvsorten Chasselas också frostbeständiga sorter.

Chasselas druvsort: beskrivning

Bilden av denna sort är liten och pubescent. Fly burgundy skugga. Ett år efter plantningen planteras en rödaktig stam och kanterna blir hårdare. Bladen är stora, ljusa smaragdfärger i alla sorter av sorten.

Chasselas druvor

Chasselas druvor är mycket produktiva. Dessutom är fördelen med sorten dess resistens mot svampsjukdomar. Men i syfte att förebygga bör buskarna fortfarande bearbetas.

Druvor kan också motstå måttliga vinterfrostar. Växten tolererar inte torka väl, särskilt de övre grenarna, därför behöver druvorna rikligt med vattning på torra dagar. Sorten växer på alla typer av jord.

högt utbyte

Shasla-sorter

Det finns flera sorter av druvsorten Chasselas. Alla av dem skiljer sig i fruktens utseende och smak. Den viktigaste skillnaden mellan sorterna är druvorna. Det sträcker sig från vitt till vinrött.

Vit

Det ansågs tidigare att denna sort var den tidigaste druvsorten tills nya hybrider avlades. Vita Chasselas tillhör bordhybrider. Men i vissa regioner odlas tekniska sorter från vilka vin tillverkas.

Grupper av medelstor storlek. Massan är upp till 190 g. Gängens form är rund, druvorna är gröngul. Ett bär väger cirka 22 g. Smaken är söt, utan en uttalad arom.

uttalad arom

Rosa

Chasselas Rosova hänvisar till franska bordsdruvor. Hybriden erhölls genom att korsa Chasselas Royal och Fintendo. Shasla Rosova kännetecknas av ett lägre utbyte jämfört med vita och rosa-vinrött druvor. Annars är hybridens egenskaper liknande den vita sorten.

ramma

Ramminga tillhör bordshybrider. Fördelen med denna hybrid är dess frostbeständighet och resistens mot sjukdomar i jordbruksgrödor. Unga buskar kännetecknas av snabb tillväxt och medelavkastning. Upp till 4 kg druvor skördas från en vuxen buske. Grupperna är stora. Mogna druvor med ljusgrön färg. Frukten har en söt smak med en lätt muskotsmak.

bordhybrider

Egenskaper av sorten

Innan du köper en vinstockplantering måste du studera alla egenskaper. Först och främst uppmärksammas mognadstiden, sjukdomsresistensen och utbytet.

Mognande termer

Chasselas druvor tillhör sorteren med tidigt mogna klaser. Grupper når biologisk mogenhet 130-140 dagar efter att äggstockarna uppträder. Beroende på planteringsområdet varierar gruppens mognadstid, men inte signifikant. I de södra regionerna börjar mogningen flera veckor tidigare än i de centrala och nordliga breddegraderna.

vin

Sjukdom och skadedjursresistens

Resistensen mot sjukdomar och skadedjur i olika typer av Chasselas-druvor är olika, men de flesta hybrider kännetecknas av svag resistens mot mögel och ett antal svampsjukdomar. För att förhindra uppkomsten av sjukdomar eller skadedjur sprayas vinstockarna med kemikalier flera gånger per säsong.

Med snabb förebyggande åtgärder kommer sjukdomar och skadedjur inte att påverka avkastningen negativt.

Beskrivning av bäret

Gängets form är oval, något långsträckt mot basen, bären ligger tätt intill varandra. I genomsnitt väger en borste upp till 250 g. Bär har ljusgrön färg. En bärs massa är 20-25 g. Huden är tät. Smaken av mogen frukt är söt i alla sorter. Vissa hybridvarianter har inte en uttalad druv aroma. Massan är saftig, välsmakande.

beskrivning av bäret

Växande och vård

Från riktigheten plantering vinstockar ytterligare växtproduktivitet beror. Det är viktigt att välja rätt jord och plantera plantan i öppen mark. En viktig del är också vård av unga plantor och vuxna växter.

Hur man beskär en vinstock

Första gången beskärs vinstocken på våren. Alla skott måste tas bort förutom de två centrala knopparna. Efter beskärning delas dessa knoppar åt sidan. När hösten börjar, efter att alla bladen har fallit av, utförs en andra beskärning. Ta bort alla grenar utom de två huvudsakliga. 2 knoppar finns kvar på en gren, 4 på den andra.

beskär vinrankan

Nästa år, på hösten, avskärs alla skott från vinrankan, med undantag för de två centrala. Två grenar finns kvar på varje central gren. Under det tredje året reglerar de längden på de centrala grenarna, hindrar dem från att växa långt och avskärar en del av skotten som har vuxit på huvudgrenarna under sommaren. På hösten skär druvor först efter lövets fall. Om de görs tidigare kommer stjälkarna att producera juice.

Bevattning och befruktning

Trots att druvorna är torkbeständiga grödor behöver de fortfarande vattna. På våren, när skotttillväxten just börjar, behöver växten mycket vatten. Det rekommenderas att vattna vinrankan flera gånger i veckan.

bevattning och befruktning

På sommaren syftar bevattning till att upprätthålla markfuktighet och förhindra att den torkar ut. Vattning kan göras en gång i veckan. Det är oönskat att fukta druvorna före och efter blomsterperioden. Vattning utförs för att tappa äggstockarna.

Framför allt behöver växten vatten under fyllningsperioden. Vattna druvorna behöver flera gånger i veckan. Om det är varmt ute, vatten vatten varannan dag. Den sista gången vinrankan vattnas före frost börjar.

frosten börjar

Dessutom är toppförband viktigt. Under den första halvan av säsongen behöver vinrankan kväve, eftersom kväve har en positiv effekt på tillväxten av blommor och äggstockar.

Den andra förbandet appliceras under blomningen. Alla gödselmedel är lämpliga under denna period. För tredje gången appliceras gödningsmedel på jorden under bildandet av äggstockarna. De använder fosfor och kalium samt organiska ämnen. Sista gången marken befruktas är före vintern. Gödsel, kompost, ask och andra organiska gödningsmedel används.

matning

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Shasla-sorten lider ofta av svampsjukdomar, så det är viktigt att regelbundet undersöka busken och utföra förebyggande åtgärder i tid.

En av de farligaste druvsjukdomarna är fylloxera. Innan plantering placeras skaften i varmt vatten i några minuter. Detta kommer att desinficera plantmaterialet.

Behandlingen av buskar med "Karbofos" under blomningsperioden hjälper till från den massiga bladmask. Två veckor efter uppkomsten av fjärilar sprutas buskarna med "Kinmiks" eller "Sumialfa".

sjukdomar och skadedjur

De bekämpar druvklåda genom att spruta buskarna med Neor- eller Apollo-preparat. Druvorna bearbetas under spirande perioden.

Oidium eller pulveraktig mögel finns också på vinstockar. För att förhindra sjukdom tas torra löv och buntar bort från platsen under hösten. Det är också viktigt att tunna ut planterna i tid och undvika förtjockning.

druvbuskar

Hur man skördar och använder grödor

Mogna klippar skärs försiktigt med en kniv för att inte skada växten. Druvor äts färska eller används för att göra hemlagade viner och kompott.

använd grödan

recensioner
  1. Lera
    10.10.2018 00:00

    Buntarna av dessa druvor växer ganska stora, frukterna är saftiga med en uttalad arom och smak. Gödsla marken före plantering "BioGrow". Detta kommer att förbättra avkastningen och stärka plantorna.

    Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa