Beskrivning och egenskaper hos druvsorten Chardonnay, vinterhårdhet och odlingskrav

Chardonnay-druvor odlas under olika klimatförhållanden. Smaken på bär, aromens rikedom, övervägande av sura eller söta toner beror på detta. Chardonnay är en vinesort, buketten med mousserande viner och traditionellt sorter av samma namn beror på smaken på bär som odlas i kalla eller varma klimat. Smaken på drinken är individuell och unik i varje region. Mer uttrycksfull smak i druvor som odlas i tempererat klimat.

Beskrivning

Lågavkastande tidigt mognadssortiment, vilket ger klasar som väger upp till 200 g. Gängens form och vikt beror på klimatförhållandena i regionen där vingården planteras, jordens kvalitet och korrekt skötsel. Från början av blomningen till skörden går inte mer än 130 dagar, teknisk mognad inträffar tidigare.

lågavkastande sort

Beskrivning av bär från druvsorten Chardonnay:

 • liten rundad 1,6 cm i diameter, väger upp till 4 g;
 • färg från gröngul till svagt gyllene;
 • huden är tät;
 • 2-3 ben;
 • juice är 75%;
 • 26% socker från den totala juicen.

Citrus smak och aroma är kännetecknen för Chardonnay-sorten.

Vinrankan är medelstor, stark, snabbt växande. Chardonnay-bladen är medelstora med borst på utsidan och kanten på botten. De kan delas längs kanterna i 3 eller 5 delar. Funktion i nedåtböjda hörn.

chardonnay druvor

Historia

Chardonnay-sorten har ett andra namn - White Burgundy. Stamens vinstockar används för odling av druvodlingar som är anpassade till de enskilda kännetecknen i regionens klimat.

I produktionen av vin används 2 sorter av Chardonnay-druvor: Rose and Blanc Musquet.

För industriellt vinframställning i många länder i världen, inklusive Ryssland, Tjeckien, Georgien, odlas Chardonnay Rose, kännetecknas av bärnsten, genomskinliga bär. Chardonnay Blanc Musquet tillförs viner för en rik blandning.

Vitt Bourgogne

Uppfödningsarbetet för att förbättra kvaliteten på Blanc Musquet pågår i USA, Österrike, Brasilien på grund av den moderna vinrankans känslighet för Pierces sjukdom.

För din information! Med Pierces sjukdom har den drabbade vinrankan en försening i det vegetativa stadiet; i mitten av mognadssäsongen börjar bladen att torka från kanterna, vilket snabbt påverkar hela bladet.

Enligt forskare vid University of California, som uttrycktes 1991, korsades Gue Blanc- och Pinot Noir-stammarna för att få Chardonnay. Inte alla forskare håller med om denna version. Det finns en uppfattning om att Chardonnay-sorten ursprungligen skapades av naturen själv.

förbättra kvaliteten

Egenskaper

Varje druvsort har sina egna egenskaper.Röda, svarta och gröna druvor har sina egna egenskaper - de skiljer sig åt i innehållet av fruktsocker, surhet, balans mellan vitaminer och mineraler.
Kaloriinnehåll

100 g Chardonnay bär - 60,33 kcal.

Näringsvärdet:

 • proteiner - 0,54 g;
 • fetter - 0,08 g;
 • kolhydrater - 14,93 g.

Kalorihalten i Chardonnay-druvor är hög i jämförelse med äpplen, men detta är inte ett hinder för att rekommendera denna produkt som en ingrediens i terapeutiska dieter.

frukt socker

Fördelar och skada

Bladen, frön, druvorna innehåller cirka 200 element som är användbara för människor:

 1. Vitaminer.
 2. Mineraler.
 3. Fytosteroler som förhindrar bildandet av cancerceller och hämmar deras tillväxt.
 4. Antioxidanter, flavonoider.
 5. Disackarider och monosackarider
 6. Cellulosa.
 7. Syror.

Måttlig systematisk användning av druvor hjälper till att stärka immunförsvaret, hjärtat, blodtunnande, underlättar njurfunktionen och förhindrar förstoppning. Druvjuice utvidgar blodkärlen. Personer som lider av migrän, med regelbunden användning av färsk druvsaft, blir snabbt av med sin sjukdom. För astmatiker och hypertensiva patienter bör druvor bli en av de ständiga produkterna i den dagliga kosten.

äter druvor

Skadliga druvor kan vara för personer med:

 • diabetes mellitus;
 • fetma;
 • kolit;
 • kronisk pyelonefrit;
 • metabolisk nefropati (uraturia);
 • magsår, mage, tarmar;
 • akuta former av tuberkulos;
 • allergi mot druvor.

Råd! Innan du installerar druvor i din vanliga diet, måste du rådfråga din läkare.

diet

Aciditet

Den totala surheten hos bär med teknisk mognad är 8,2-11,6 g / l juice. I övermogna bär minskar surhetsgraden, vilket gör dem olämpliga för vinframställning.

Kombinationen av flera syror i den ursprungliga produkten och de som bildas under jäsning (naturlig jäsning) påverkar vinets smak. Druvor innehåller:

 • С4Н6О6 - vinsyra. Innehåller endast druvor, dess massfraktion i förhållande till andra syror är 95%.
 • Ett kilogram omogna bär kan innehålla upp till 15 g äppelsyra. Att använda omogna bär ger vinet en grön äpplesmak.
 • Ättik, citron, bärnsten och oxalic finns i druvor i små mängder.
 • Vanillinsyra, hydroxycinnamic, lila, gallic syror bildas under jäsning.

vin syra

Justering av syrainnehållet i vinframställningsprocessen påverkar direkt drinkens smak, blandning och aroma.

Bushkaraktäristik

Enligt egenskaperna är Chardonnay druvbusken närmare växterna i västeuropeiska länder - Frankrike, Italien. Hög, halvspridd, självbestöad. Den tidiga blomningperioden, i samband med vilken i kalla områden, kan skörden förlora helt eller delvis, om åtgärder vidtas i tid - för att avskära en del av skotten med de mest svullna knopparna. Detta kommer att försena blomningen med cirka 2 veckor.

bushkaraktäristik

Vin

Den unga vinrankan har en grönaktig nyans. Skott äldre än två år har brunbark. Noderna är dåligt uttryckta. Frystemperaturer ned till -20 ° C är dödliga för Chardonnay-buskar, busken måste lindas med hög kvalitet under vintern.

Vinrankan tål mer torka än vårfrost, svår frost och kraftigt regn på försommaren.

grönaktig nyans

Knippa

Medelstorleken är 11-15 cm och väger från 100 till 200 g. Bären, som ligger i en genomsnittlig vidhäftningsgrad, bildar en konisk-cylindrisk form. Blommor vid busken är manliga och kvinnliga. Under bildandet av bär smuldrar några av dem, varför gänget visar sig vara löst.

Avkastning

Av alla skott i busken bär bara 40% frukt. På var och en av dem bildas 2-3 kluster. För att få en anständig skörd måste du plantera mycket buskar.

buskskott

Växande funktioner

Huvudfunktionen i sorten är dess kärlek till klippiga mjuka sluttningar på västra sidan och lerkalkstenar.

Planteringsperiod

Plantor planteras på våren och hösten. När du planterar på våren i ett varmt klimat, grävs hålen för dem på ett avstånd av 2,5 meter från varandra. På hösten, före en kall snäpp, är avståndet mellan landningshålen lika med Chardonnay-planteringen i tempererade områden - 1,5 m.

variation funktion

Mognande termer

Trots den tidiga blomningstiden tillhör sorten Chardonnay till midsäsongsorter. Vegetationen varar 130-140 dagar. Skörden av teknisk mognad i tempererade breddegrader skördas från 15 till 31 september.

Vård

Chardonnay-druvor kräver ingen särskild skötsel, utom för frostskydd. Med ökad markfuktighet kommer vinrankan att börja ruttna, vilket är vad som orsakar kravet på en speciell jord. Vid långvarig torka - mer än 20 dagar krävs markfuktighet.
Sjukdomsprevention

stor gren

För Chardonnay, som har medelhög sjukdomsresistens, är de främsta fienderna mögel- och mögelsvampar.

Mögel förebyggande - spruta vinrankan med Bordeaux-vätska och fungicider med tio dagar med början tidigt på våren. Perioden med intensivt skydd upphör när bären når en storlek på 1 cm.

Oidium är dold i marken, under milda vintrar överlever den och infekterar växter. Förebyggande behandling av vinstockar och mark på våren utförs med fungicider med högt kopparinnehåll. Flera gånger under växtsäsongen behandlas kolloidalt svavel.

gröna bollar

beskärning

I varma klimat skärs busken på våren till en storlek på 60 cm från marken, vilket lämnar 4 knoppar på skottet. I svala områden varierar höjden på busken från 70 till 120 cm. Gröna skott kvarstår fritt. På våren förkortas dessa skott så att inte mer än 12 nodulära broar finns kvar.

På våren avskärs en del av skotten i händelse av hot om avkastningsförlust under sent frost. På sommaren är en stark förtjockning av vinstocken möjlig, i detta fall måste bären ge tillräcklig tillgång till solljus med en beskärare.

mat i handen

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa