Beskrivning och egenskaper hos Sphinx-druvor, odling och skötsel

Sphinx-druvsorten tillhör bordssorten och till och med en nybörjare kan odla den, eftersom växten är opretentiös i vård. Bärens smak- och avkastningsindikatorer är anständiga, men det finns ett antal nackdelar. God frukt kan uppnås genom att veta hur du planterar och tar hand om din trädgårdsskörd ordentligt.

Historien om sorts utseende

Sphinxdruvsorten erhölls genom urval i början av XXI-talet, och skaparen var Zaporozhets V.V. Zagorulko. Ett intressant faktum är att han var maskiningenjör, och att jobba för att få nya druvsorter var hans hobby. Till hans kredit bör det sägas att en betydande del av dem fick erkännande och popularitet. Sphinx-sorten avlades genom att korsa Moldavian druvsorter Strashensky och frostbeständig Timur.

druva Sphinx

Egenskaper och externa indikatorer

Beskrivningen avser sorten till tidigt mogna bordsskördar. Från sina föräldrar ärvde växten den svarta färgen på frukten och förmågan att tolerera låga temperaturer.

Växande område

Druvsorten klarar sig bra när den odlas i varma regioner. Enligt uppfödarna är de bästa territorierna i södra Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Druvsorten tål bra värme och torka. Förmågan att tolerera frost gör det möjligt att odla Sfinxen i kalla områden, men det kräver definitivt skydd och skydd mot vindstöt.

druvsort

Frostmotstånd

Sphinxdruvorna fick sina kvaliteter av frostbeständighet från sin förälder Timur. Anläggningen klarar frost mot -25 C, men i kalla regioner krävs det skydd för det.

Sjukdomsresistens

Sphinxdruvan tillhör hybridsorter, som borde ge ökad motståndskraft mot olika typer av sjukdomar, men de är rankade som genomsnitt. Experter uppskattar resistens mot mögel och oidium som 3,5 poäng i en skala av 10 poäng.

kvalitet på frostbeständighet

Hur ser en busk och skott ut?

Sphinx druvbuskar kännetecknas av stark tillväxt, starka och kraftiga skott är ströda med stora dissekterade blad. Grupper i form av cylindrar bildas på skotten.

Frukt och avkastning

Druvorna har en mörkblå färg. Deras storlek kan nå 30 mm, men under kalla sommarförhållanden kan de bli mindre och förlora sötma. Druvornas form är rund eller svagt långsträckt. Fruktens medelvikt varierar från 8 till 10 g. De har en uttalad arom, tät saftig massa och söt smak. Vikten av ett gäng bär varierar från 500 till 700 g.

ser ut som en buske

Landa sfinxen

Början av arbetet med att plantera druvplantor faller under de första dagarna av april, de kan fortsätta till mitten av maj. Överensstämmelse med tidsfristerna är nödvändiga för att anläggningen ska rota, få styrka och kunna tåla kylan.

Vissa trädgårdsmästare utövar höstplantning i oktober, men risken för att druvor dör.

För druvor väljer de en plats skyddad från vindvindar, eftersom drag är destruktiva för växten. Det rekommenderas att välja södra platser. Det är tillåtet att plantera plantor längs byggnadens väggar. Smutsiga jordar är optimala för skotttillväxt.

våta bär

För plantering av plantor bildar växterna en grop med ett djup på 80 cm och en bredd på 20 cm. Botten läggs ut med ett skikt av bördig jord som är 15 cm tjock, sedan placeras en blandning av humus, superfosfat och kaliumgödsel i följd. Före plantering blöts plantorna i vatten i 48 timmar, rotskotten skärs och 3 ögon kvar.

Plantornas rötter, när de placeras i hålet, rätas försiktigt ut och uppnår en enhetlig placering. Efter att ha somnat med jorden måste plantningsplatsen vattnas rikligt, för denna användning 3 hinkar med varmt vatten.

Regler för druvvård

Druvskötsel är ganska enkel. Hemligheten med att få en bra skörd är att välja rätt planteringsplats, vattna och beskära växten i tid.

Växter under 3 år behöver vattnas, vilket är organiserat enligt vissa regler. Varje buske ska ha minst 4 liter, medan en liten mängd aska läggs till vattnet. Under säsongen görs 3 vattningar:

bildade vinstockar

  • den första - efter att ha tagit bort vinterskyddet;
  • den andra - i det ögonblick av knoppbildning;
  • den tredje - efter slutet av blomningen.

Mogna druvbuskar behöver inte ytterligare fukt. De kräver en enda vattning på hösten innan de skickas under tak, vilket minskar risken för frysning av skotten. Det är då viktigt att ge skydd mot kylan i rätt tid.

slutförande av blomningen

nyper

För att ge unga skott möjlighet att bli starkare så snart som möjligt utförs klämning. Denna procedur används också ofta för att påskynda mogningen av bär och göra dem mer söta. När den utförs tas den övre delen av den apikala delen bort i mängden 3 blad. Det är tillåtet att ta bort fyra plattor i händelse av att det försenas från frost och behovet av att skicka näringsämnen till dess restaurering.

Tunnning och säsongsbeskärning

Druvor behöver snabbt tunnas och beskäras. Den första hjälper till att upprätthålla tillräcklig luftcirkulation och säkerställer att bären är fria från solljus. Det krävs att ta bort torra och skadade grenar. Överskott av skott avskärs inte bara under bildandet av huvudbusken, utan också nära rötterna.

knoppbildning

Toppdressing

Den första markanrikningen utförs omedelbart innan plantan planteras i hålet. Vidare, inom tre år, finns det inget särskilt behov av ytterligare näringsämnen. Efter denna tid är det nödvändigt att utföra toppförband med organiskt material eller mineralgödsel. Under växtsäsongen matas växten minst tre gånger, intervallet mellan procedurerna är från 2 till 3 veckor.

Efter att ha tagit bort skyddet berikas jorden med kvävegödselmedel för att ge växten styrka och en bättre grön massavinst.Under blomningstiden, för bättre bildning av äggstockarna, sprutas skotten med en lösning av borsyra, och bereder den från 3 liter vatten och 3 g läkemedel. Under bildandet av bär tillsätts kaliumsuperfosfat och kaliumsulfat, och på hösten träaska.

säsongsbeskärning

Kompostering

Mölkning ger växten bättre tillväxt och ökar avkastningen. För detta finns ett 5-10 cm lager av växtmaterial runt växten. Halm, sågspån och fallna löv tas ofta som grund. Mulching hjälper till att hålla kvar fukt, berikar jorden med syre och stimulerar aktiviteten hos organismer som är gynnsamma för druvor, vilket skapar en gynnsam miljö för dem.

Hösten och våren bearbetning

Korrekt beskärning förbättrar fruktens kvalitet och gör druvorna starkare. Sfinxen kräver arbete innan den skickas till skydd för vintern. Samtidigt tas delar av växten bort genom att avskära 4-6 ögon. Buskarna är utsläppta och lämnar fyra ärmar. Fördelen med sorten är bristen på tendens att bilda styvbarn, så beskärning tar inte mycket tid.

växtlöv

På våren görs inte beskärning, eftersom det kommer att leda till vattniga ögon. Konsekvensen av detta kan vara död av växten eller en betydande minskning av avkastningen. För närvarande avlägsnas endast frysta och torra skott.

Skydd för vintern

När druvor odlas i regioner med kallt klimat behöver druvor obligatoriskt skydd. Arbetet börjar när temperaturen når +5 C. Skott avlägsnas från underlaget, täckt med jord och mulch, bågar med agrofiber utsträckta på dem placeras ovanpå. Det är viktigt att undvika effekten av att diskutera druvor.

namnskylten

Tidpunkten för blomning och mogning av bär

De första frukterna bildas av druvor på 100-105: e dagen. Även helt mogna klasser kan stanna kvar på vinrankan under lång tid.

När man ska skörda och lagra grödor

Skördetiden skiljer sig något i olika regioner. I de flesta av dem faller det i mitten av augusti, i varmare de första dagarna av den senaste sommarmånaden. De samlade klasarna kan förvaras i kylen i upp till en månad. Bär kan tjäna som råvaror för framställning av russin och vinterförberedelser. Sphinx har inte lång hållbarhet, därför används den inte för långvarig lagring.

hängande gröda

Sjukdomar och skadedjur - hur man hanterar dem

Infektion av planteringar observeras ofta om reglerna för vård av växten inte följs. Att följa jordbruksmetoder för att arbeta med en anläggning, exklusive vattendragning och vidta förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika detta.

Svampinfektioner

Sphinxen har ganska hög resistensegenskaper mot svampinfektioner. Han hanterar ganska framgångsrikt en av de farligaste sjukdomarna i druvsorter - mögel, oidium. Planteringar kan utsättas för antraknos, verticellos, rutt. För kampen används speciella preparat - fungicider.

Ivan med ett gäng

Bakteriell kontaminering

Med bakteriell infektion tränger farliga mikroorganismer in i växten och börjar parasitera, vilket negativt påverkar tillväxten av druvskott. Systemisk infektion påverkar växtens och bärens utseende. Bladen kan börja blekna, tumörliknande formationer och fläckar kan bildas på ytan och rutt kan observeras.

Vanliga bakteriesjukdomar hos druvor inkluderar nekros, bakterios och syrorot. Inte alla bakteriesjukdomar är behandlingsbara, till exempel kräver cancerinfektion en radikal lösning i form av utrotning av plantorna och håller tid för karantän.

bakteriell kontaminering

insekter

För druvor kommer huvudfaren från getingar, guldfiskar, fästingar, lövrullar och snubblor. För skadedjursbekämpning används riktade läkemedel. De mest använda är Karbofos, Actellic och Fufanon. För profylax genomförs en höstbehandling med Nitrafen.

insekter och bär

Växande problem

Sphinx är en druvsort som är lätt att odla. Den tidiga mogna perioden och kvaliteten på frostbeständigheten gör att du kan få en god avkastning även i regioner med svåra odlingsförhållanden. Ofta noterar trädgårdsmästare slipning av bär, vilket är förknippat med brist på värme och valet av en plats med otillräcklig belysning. Att snabbt beskära och utfodra växten hjälper till att undvika detta.

Ofta står trädgårdsmästare inför frysning av druvor. Fel i detta fall är oftast förknippade med ett felaktigt utfört skydd eller sen implementering. Överdriven uppvärmning leder till överhettning av skotten, och otillräcklig uppvärmning leder till att växten inte kan överleva frost eller förflytta sig från överdriven hypotermi på våren.

växande problem

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa