Hur och när man ska behandla druvor från grå råtta, hur man ska ta itu med droger och folkrättsmedel

Druvor är en välsmakande och hälsosam bär. Ett riktigt lager av vitaminer. För att skörda ett högt utbyte är det nödvändigt att skydda druvorna från grå och annan råtta på den; du måste veta hur och när du ska bearbeta vinstockar. När de är smittade med en svamp lider hela kluster. Till och med unga skott och blad. Odlarens uppgift är att förebygga sjukdomar eller effektivt hantera plågor som har dykt upp på växten.

Vilka är de typer av råtta?

Det finns flera typer av råtta. De vanligaste är grå, vit, svart råtta.

bearbeta druvor

Grå råtta på druvor är vanligare än andra typer. Det kan påverka olika delar av växten. Svampen har en skadlig effekt på grödan. Förorenade bär är inte lämpliga för mat eller förädling. Om sjukdomen inte stoppas i tid kan den påverka hela vingården.

Utseendet på vit rutt på druvor är inte mindre farligt. Om svampen inte upptäcks i tid kommer den att förstöra större delen av grödan. Dess fara ligger också i möjligheten att påverka andra odlade och vilda växter.

puckerdruvor

Svart råtta som förekommer på druvor skiljer sig från andra genom att den övervintrar på vinrankan. Efter starten av skotttillväxten infekteras växten. Detta händer sent på våren eller i början av sommaren när det är varmt och fuktigt. Denna process går snabbare i närheten av vattendrag.

Anledningar till utseendet

Orsakerna till ruttinfektion är olika. Varför ruttnar druvor? I större utsträckning påverkas detta av väderförhållandena. Långvarigt regn gynnar utseendet på grå och svart råtta. Vitt inträffar efter långa torra dagar.

vitt damm

Hela växten påverkas av grå råta. Men det är särskilt farligt för mogna bär. Med ett överskott av fukt, skurar huden, svampen multiplicerar snabbt under gynnsamma förhållanden. Samma resultat inträffar efter att haglet faller, vilket skadar bärens känsliga hud. Getingar och trädgårdsskadedjur orsakar skador.

När bär påverkas av svart råtta dör en del av grödan. Skott och löv utsätts inte för denna fara.

På våren vaknar en vit råtta svamp, övervintrat i barken och fallna löv, som infekterar skott. Solbränna är ett annat skäl till den snabba spridningen av sjukdomen. Från infekterade bär som inte skördas i tid infekteras friska frukter.

grå råtta

Tecken på sjukdom

Tecken på sjukdomar av olika typer av råtta skiljer sig emellan.

När de påverkas av grå råtta, blir bladen först täckta med bruna fläckar med en grå blom. Sedan torkar de upp. Med en sjukdom under blomsterperioden torkar blommorna ut utan att ha tid att växa.Om klossarna har lyckats bildas, under nederlag av denna svamp på bären mörka fläckar visasoch förvandlas så småningom till brunt.

tecken på sjukdom

Ett tecken på vit rutt är en vit mögel som täcker de drabbade bären. Deras storlek minskar. Bladen blir infekterade, mörkare och torka ut. Mindre ofta visas fläckar på skotten.

Med svart råtta blir bären mörkare, förlorar sin elasticitet, visnar, rynker och ruttnar eller torkar ut. Svampen förekommer först på bladen som små bruna fläckar med mörka kanter.

bär mörknar

En skadlig effekt på druvor

Miljön har en skadlig eller gynnsam effekt på frukt och utbyte. Endast under optimala klimatförhållanden är druvornas höga kvalitet möjlig. Det beror på växternas odlingsförhållanden från plantering till skörd.

Grödans volym påverkas av fuktinnehållet i jorden, antalet soliga dagar. Torka, nederbörd, hagel och tidiga frost kan hota plantornas tillväxt.

skadligt inflytande

Med långvariga regn blir det svalare, klasarna mognar inte bra. Bären har ett otillräckligt sockerinnehåll, ett överskott av syra. Som ett resultat lider deras kvalitet. Med för mycket vatten brister druvorna, vilket ger en grogrund för svampsjukdomar.

Med långvarig torka fördröjs tillväxten och mogningen av bär, metaboliska processer störs, fukt avdunstar snabbare, massan förlorar sin saftighet. Detta leder till att mer än en hand dör.

klasarna mognar

Vid höga lufttemperaturer kan solbränna förekomma, som inte bara påverkar bladen utan också bären. Skadade blad är täckta med blommor och bruna fläckar. Sedan torkar de upp och faller av. Detta öppnar andra delar av vingården, som också försämras. En brännskada uppstår oftare efter vattning, när vattendropparna kvarstår på ytan, som fungerar som en naturlig lins.

För att skydda växter från solbränna, när du vattnar under en varm period, är det nödvändigt att undvika att få vatten på löv och bär. I solen - täck buskarna med en mjuk trasa.

Frost är också dåligt för skörden. Även efter en svag frost ser vingården inte bäst ut. Sockerintaget i bär är begränsat, de mognar inte. När frosten intensifieras slipper bär. Bladen är borta.

slå bär

För hög produktivitet behöver vingården god belysning. Med brist på ljus blir bladen mindre, skotten blir tunnare. Blomställningsutvecklingen bromsar ner. Grupperna blir sämre, fruktknopparna är dåligt lagda. Blommor faller av, avkastningen reduceras kraftigt. Bättre belysta vingårdar växer i sluttningar och kullar.

Med korrekt skötsel av vingården ökar utbytet och kvaliteten. Korrekt plantering, markodling, buskbildning, beskärning, nypning spelar en viktig roll.

Om vinstockarna inte är bundna kommer de i kontakt med marken och kontaminerar buntarna. Samtidigt försvinner bärbotten och sprickor, smittas med mögel.

vingårdens produktivitet

Mest utsatta sorter

Inte alla druvsorter är mottagliga för ruttna, men det finns buskar som är särskilt känsliga för denna sjukdom.

Grå råtta påverkar ofta druvsorter som har en tät bunt och en hög grad av sockerinnehåll. Till exempel sådana tidiga mogna druvsorter som: Golubok, Zhemchug Saba, Rusbol, Muscat Tairovsky.

Vitrutt är vanligare: Rhen Riesling, Seibel 1, Plavai, Alimshak.

Sorter är mottagliga för svart ruttning: Italien, ungersk muskat, vita Chassela, Saba-pärlor.

sårbara sorter

Metoder och tips för behandling av råtta

Det viktigaste är att upptäcka tecken på infektion i de tidiga stadierna. Detta hjälper dig att bli av med sjukdomen och spara det mesta av grödan.

Följande kontrollåtgärder måste vidtas för att behandla vitröta på druvor.

Före behandling med svampdödande läkemedel måste busken frigöras från infekterade delar. Om det finns två eller tre bär skadade av råtta på gäng, måste du ta bort hela druven. Sannolikheten för att sprida infektionen till andra frukter är hög.

ruttbehandling

Bordeaux-vätska är lämplig för bearbetning av en vingård. Sprejning bör göras tidigt på morgonen eller på kvällen. Preparat som innehåller metylteofanat eller penconazol anses vara ett effektivt botemedel för att bli av med buskar från råtta.

Du kan spraya druvor från grå råta med sådana beredningar: Smilix, Switch, Ronilan. Bearbetningen utförs fyra gånger per säsong. Behandlingen kan också utföras med kopparsulfat. I tio liter vatten utspädes 15 gram av läkemedlet.

bordeaux vätska

Vad ska man göra om vingården påverkas av svart råta? Först måste du ta bort de skadade delarna av busken. Sedan bearbeta druvor speciella läkemedel såsom: Antracol, Topaz, Bayleton. Den första sprutningen utförs efter att bladen blommar, sedan före blomningen, tredje gången under tillväxten av bär.

Den slutliga sprutningen sker på hösten efter skörden. Om det har regnat efter behandling av druvorna med beredningar är det nödvändigt att upprepa sprutningen igen.

Sätt att bekämpa och skydda druvor från råtta är i förebyggande sprutning av busken en gång i månaden. Gynnsamma förhållanden för utveckling av druvor kommer också att spela en viktig roll. Som du vet är det lättare att förebygga en sjukdom än att bota den.

sätt att slåss

Folkliga metoder för kamp

Många sommarbor är försiktiga med att behandla druvor med kemikalier. De ställer sig frågan: hur man ska hantera folkrättsmedel med en svamp? Det finns flera effektiva lösningar som kan hjälpa till att bekämpa ruttn:

senapspulver

 1. Lös upp 50 gram senapspulver i 5 liter varmt vatten. Insistera på ett mörkt ställe i två dagar. Späd den beredda senapslösningen 1: 1 med vatten innan du sprayar.
 2. Tillsätt tio droppar jod i en hink med vatten, rör om. Bearbeta vingården med lösningen en gång i veckan.
 3. I tio liter vatten måste 70 gram soda utspädas. Spraya frukt och blad på druvor med den resulterande lösningen med en lätt infektion.
 4. Späd hundra gram tvätt tvål i tio liter vatten. Spraya druvorna med såpvatten i molnigt men inte regnigt väder.
 5. Lös upp 50 gram soda i en hink med vatten, häll 40 gram olja. Behandla buskarna med denna lösning en gång var tio dag.
 6. Späd ut en liter kefir eller sur mjölk i fem liter vatten, tillsätt tjugo droppar jod. Spraya en gång per decennium.
 7. Häll 100 gram torkad hästsvans med en hink vatten, insister på ett mörkt ställe i 24 timmar. Låt sedan sjuda i två timmar över låg värme. Sila den färdiga buljongen. Späd med vatten 1: 5 efter kylning. Buljongen lagras i sju dagar på en sval plats.

Men glöm inte att folkrättsmedel kan användas med en mild form av infektion eller som förebyggande av en sjukdom. Vid svår infektion är det värt att använda fungicider.

tvättmedel

Förebyggande åtgärder

Innan du odlar druvor är det nödvändigt att välja en lämplig sort i enlighet med klimatförhållandena för dess ytterligare tillväxt. För att skydda och förebygga sjukdomar är det nödvändigt att skapa normala förutsättningar för tillväxt och utveckling av druvbusken:

beskärning vinstockar

 1. Först och främst är det tillräckligt med belysning.
 2. Snabb beskärning av vinrankan.
 3. Väl vald gödselmedel.
 4. Det rekommenderas inte att tillsätta organisk gödningsmedel till busken.
 5. Alla betar ska produceras enligt schemat.
 6. Håll marken under busken ren och förhindrar att löv, fallna bär ruttnar.
 7. Måttlig vattning, lossning av jorden, god ventilering av klipporna, konstant inspektion och sprutning av växten.

Det profylaktiska medlet kan användas vid en tidpunkt då skotten har nått femton centimeter, och på hösten, efter skörden. Busken måste behandlas med kopparinnehållande preparat eller kaliumjodid.

måttlig vattning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa