Beskrivning och egenskaper för druvsorten Sangiovese, odling och vård

Djupblå, nästan antracit svart, anses Sangiovese som en druvsort med ursprung från tidens början. Namnet låter som "gudomligt blod". Bären är ett utmärkt vin, det är populärt både hemma, i Italien och i andra länder - USA, Latinamerika, Västeuropa. Drycken går bra med klassisk italiensk pasta.

Ursprungshistoria

Det finns en slöja av mysterium kring sortens ursprung. Det finns ingen tillförlitlig information, men ett par hypoteser finns. Till exempel har det konstaterats att arten är relaterad till den toskanska Ciliegiolo och Calabrese di Montenuovo. Vin från Sangiovese nämns i litteraturen, de visste och visste hur man skulle förbereda det under lång tid, under Romens tid, och kanske till och med tidigare - under etruskarna.


Men vinodlare är mer intresserade av smaken på bäret, det speciella med dess odling och låter historiker och arkeologer bedriva forskning om sorts ursprung.

Sorter av sorter

Sorter eller andra sortnamn är:

  • brunello;
  • Nielluccio.

Under förnamnet är han "känd" i Toscana, under det andra - på Korsika. Utseendet fungerar som bas för de världsberömda dryckerna Chianti och Brunello de Montalcino. Fram till mitten av 1800-talet användes endast Sangiovese för torrröd Chianti, senare ändrades receptet genom att minska andelen av huvudkomponenten till 70%, lägg till Canaiolo och Malvasia.

Sangiovese druvor

Odlingsregioner

Sorten odlas i sitt hemland, under Medelhavets generösa sol, liksom i andra länder. 75% av den totala volymen Sangiovese skördas i Toscana-regionen, cirka 10% i norra landet. Druvor växer i USA (Kalifornien), Argentina, Mexiko och Australien.

I det här fallet talar vi om nya odlingsplatser, den "riktiga" Sangiovese växer fortfarande i Italien, från vilken vinet med samma namn och blandningar för världsberömda drycker tillagas.

Förutom den ursprungliga sorten finns dess motsvarigheter. Två av dem sticker ut:

  1. Stor eller fet Sangiovese Grosso.
  2. Lilla Sangiovese Piccolo.

Den första är a priori som anses vara av högre kvalitet och smakligare; Brunello di Montalcino och Nobile di Montepulciano viner är tillverkade av det. Andra namn under vilka dessa druvsorter hänvisas till är Sangiovese Forte, Inganna Cane (stor), Cordisco, Morellino, Sangioveto, Sanvicetro, Uva Tosca och Primutico (liten).

Sangiovese druvor

Arternas yttre egenskaper

När de beskriver sorten fokuserar de alltid på bärens färg och form - de är en rik mörkblå, nästan kolsvart, skugga, söt, med en behaglig surhet. Det finns variationer mellan blått och lila. Formen på frukten är regelbunden, rund, de är "packade" i kluster av medelstor storlek, med karakteristiska pterygoidgrenar.

Borsta med en uttalad tendens till en kon, mindre ofta lite cylindrisk. Blad med 3 (5) kronblad, ofta snittade, ljusgröna med framstående vener och en rundad skåra i basen.

Bush och skott

Druvorna är kraftfulla, även om de är lite lunefulla. Busken är av medelhöjd, stegen på stammen utvecklas gles. Storlek, färg och mogningstider varierar från sort till sort. I allmänhet anses det vara en sen sort som växer väl på förkalkad jord, med tillfredsställande motståndskraft mot sjukdomar och kalla klimat.

Sangiovese druvor

Löv och frukt

Bladet på Sangiovese har den vanliga "druvformen", endast kraftigt snittade. Det finns 3- och 5-lobade prover med en rundad skåra vid skärningens fästpunkt. Frukter är sfäriska (mindre ofta avlånga), färg - från rosa till mörkblått och lila. Smaken är fruktig, ibland något sur, måttligt söt. Kännare hittar jordgubbar eller körsbärsnyanser i den.

Hur och när man planterar en vinstock

Hemma, i Italien, är det vanligt att plantera och odla druvor under vissa förhållanden - på cirka 250-350 meter över havet, på en solig, väl upplyst plats. Den mest gynnsamma marken är kalcinerad, inte lerig och inte torr (sandig). Entusiaster försöker odla Sangiovese i södra Ryssland, i Ukraina och till och med i Moskva-regionen.

Sangiovese druvor

Eftersom sorten klassificeras som sen (enligt andra källor - medellången) finns det stor sannolikhet för att försöket har slutförts. I Italien, med sitt milda klimat, blomstrar kultivaren redan i mitten av april, så det skulle vara rimligt att plantera den tidigt på våren, efter att varmt väder har etablerat.

Sangiovese-plantan är inte så lätt att hitta - entusiaster är engagerade i att odla sorten i CIS, men det är fullt möjligt att hitta material till sin vingård. Värme har en skadlig effekt på busken, den är känslig för temperaturförändringar och jordkomposition. Därför måste du välja en landningsplats med hänsyn till de södra gästernas preferenser.

Vad som behövs för att växa

För att odla Sangiovese i Rysslands förhållanden, behöver du kunskap, erfarenhet och tålamod: södra sorter är lunefulla, nyckfulla, börjar inte bära frukt omedelbart och är känsliga för ljus och vård. Särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av landningsplats: södra, inte skuggade sluttningar av kullar eller fria ytor, jorden är inte sandig eller lera i sammansättning, med bra dränering.

Sangiovese druvor

Sangiovese älskar alkalisk jord, vilket innebär att den kan befruktas med dolomit eller krita innan plantering. Plantan väljs frisk, utan tecken på sjukdom och skadedjur. Efter plantering vattnas jorden och mulched.

Regelbunden vattning

Mästarna inom druvvetenskap hävdar att vattning av sorten inte utförs mer än två gånger per år. Men denna regel fungerar under de naturliga förhållandena på Apennine Peninsula. Vid odling utanför Italien kommer Sangiovese att kräva annan vård - någonstans mer vatten, någonstans mindre. Om du organiserar droppbevattning, när vätska och gödningsmedel flyter direkt till roten, kommer problemet att lösas av sig själv.

Infektion och insektbehandling

Sangiovese är resistent mot de viktigaste patogenerna för trädgårdssjukdomar som mögel, grå mögel och mjölkpulver. Förebyggande kommer inte att skada, så erfarna odlare utför förebyggande genom att behandla buskarna med kemikalier som hämmar kloros, röda hundar och bakterios.

wingrad-bearbetning

Alla druvor som odlas i södra Europa lider av mjölk.Detta bör tas med i beräkningen när man odlar sorten och utseendet på de första tecknen på sjukdomen på mustasch, bladverk, skott eller blommor. Ridomil, Sandofan, Ditan M-45 används oftare än andra. Komplex behandling med kemikalier, i kombination med gödsling med gödselmedel, särskilt kvävehaltiga och fosfatgödselmedel, ger en god effekt. Nät används för att skydda mot flygande insekter (getingar) och fåglar som vill äta bär.

Forma och klämma

När du bildar en buske används beskärning, borttagning av icke livskraftiga skott, borstar. Nypning används för att påskynda mogningen av bär, för att pressa vinrankan mot detta. Det utförs helt enkelt - toppen av det gröna skottet är avskuret, varefter alla juicer går till utvecklingen av klasarna.

Strumpeband

Alla druvsorter behöver en strumpeband, annars, under vikten av mogna bär, kommer skotten och till och med vinrankan att gå sönder. För att göra detta, omedelbart efter plantering, grävs ett spaljé, ett rack med flera tvärskenor i närheten av busken, eller, i fall av massplantning, dras rader av tråd.

strumpeband

Säsongsbefruktning

Toppförband appliceras tidigt på våren (så snart det blir varmt), innan blomningen, innan bär mognar och innan de förbereder sig för vintern. Det finns inga universella råd om valet av gödningsmedelstyp: druvor behöver kalium, fosfor och kväve samt spårämnen, utan dem kan de inte kunna växa normalt. Du bör agera i enlighet med situationen. Ibland är organiskt material (gödsel) att föredra framför färdiga mineralblandningar.

Förutom rotfodring används blad - sprutning med en vattenlösning av hela busken.

Reproduktionsmetoder

Det här är plantor och sticklingar - vad du kan få. Eftersom sorten inte är så vanlig, finns det inget behov att välja. Och sedan agerar de i proportion till situationen: de försöker skapa optimala förutsättningar för den framtida busken, förse dem med användbara ämnen och skydda dem från skadedjur och sjukdomar.

druvtaglingar

När en ung vinstock börjar bära frukt

Det är här åsikter skiljer sig åt. Vissa källor hävdar att det är meningslöst att vänta på skörden innan 4-5 år från Sangiovese. Det beror på förutsättningarna för dess odling: i en varm, fruktbar jord, med den nödvändiga mängden mineraler, kommer bäret att binda och mogna snabbare. Dessutom är de naturliga förhållandena för att odla sorten "växthus" milda vintrar, långa soliga dagar, konstant luftfuktighet. Du bör försöka förse det med något liknande i Centrala Ryssland.

Mognad och skörd

Druvorna tillhör sent, i extrema fall - medelsmognande sorter. Detta innebär att bäret saftas 125-135 dagar efter knoppinställningen. Det är nästan omöjligt att påskynda processen, såvida du inte odlar Sangiovese i ett växthus och använder toppförband.

I en verklig situation kan denna period vara ännu längre, eftersom den södra sorten är anpassad till en viss kombination av luftfuktighet, ljus och lufttemperatur.

Var används bär av denna sort

Sangiovese används som råmaterial för det torra röda vinet med samma namn, vilket är mycket populärt i Italien och världen, liksom för många blandningar. Den mest berömda Chianti, som bär grunden för sortens bukett - söt, något sur, med en fruktig eller något "rökig" nyans, smak av ett vinbär, Jupiters riktiga blod.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa