Beskrivning och teknik för odling av Ruta-druvor

Många sommarinvånare bedriver odling av druvor. Det finns många druvsorter, men Ruta-sorten är populär bland trädgårdsmästare. Innan du börjar odla denna växt, måste du bekanta dig med mer detaljerad beskrivning och planteringsfunktioner.

Beskrivning och egenskaper hos Ruta-druvor

För att bekanta dig med särdragen i sorten måste du förstå dess beskrivning.

Frukt och buskar

Ruta klassificeras som en medelstor druvbusk, eftersom växthöjden når två meter. Fördelarna med en busk inkluderar väl stickade och täta grenar som är motståndskraftiga mot extrema temperaturer. Bladen på plantorna är av medelstor storlek, de färgas i ett ljusgrönaktigt ljus.

Mogna druvor är äggformade och ganska stora. Vikten på varje bär når femton gram. Druvorna är också stora och väger 700-800 gram.

Frukt

En av fördelarna med denna sort är dess tidiga mognadstid, varför grödan börjar mogna inom 85-95 dagar. Detta gör att du kan njuta av mogna druvor redan i början av augusti. Det är inte nödvändigt att skörda omedelbart, eftersom det kan hänga på grenarna i en månad. Därför kan du börja skörda i slutet av augusti eller början av september.

Mogna bär av sorten har en tät hud, på vilken spår av råtta eller sprickor inte förekommer.

Ruta druvor

Funktioner av vinrankan

Ett karakteristiskt drag hos vinrankan är dess kraft och den kvinnliga blommatypen, på grund av vilken växterna pollinerar ganska snabbt. Eftersom vinrankan växer starkt, rekommenderas det att plantera plantorna i rymliga trädgårdar med mycket ledigt utrymme. Dessutom installeras stöd nära varje buske, till vilken huvudstammen med stora grenar är bunden.

Genetiska egenskaper

Vissa anser att Ruta är en frosthård växt, men det är långt ifrån fallet. Frostmotståndet för sådana druvbuskar är inte särskilt högt och ligger bara 20-22 grader under noll, vilket är ganska lågt för en vingård. Därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att ta hand om isoleringen av plantorna i förväg.

Sorten är emellertid resistent mot diplodia och andra sjukdomar som är farliga för vingårdar.Resistens mot pulverformig mögel och grå rutt uppskattas till tre punkter.

rosa bär

Positiva och negativa sidor av sorten

Ruta har, liksom andra druvsorter, fördelar och nackdelar som man bör bekanta sig med innan man planterar en växt. Fördelarna med sorten inkluderar:

 • rik smak;
 • graden av mognad av grödan;
 • sjukdomsresistens;
 • långsiktig bevarande av den mogna grödan.

Bland nackdelarna är följande:

 • ett stort antal frön i bär;
 • stark tillväxt av vinstockar.

frukt gäng

Hur man odlar en gröda korrekt

Det finns flera rekommendationer som hjälper dig att odla Rutu-sorten på rätt sätt.

Förbereda landningsplatsen

Innan plantering måste du först förbereda sätet. Först grävs webbplatsen noggrant och rensas för ogräs. Sedan läggs mineral- och organisk gödselmedel till jorden, vilket främjar tillväxten av druvbuskar.

Landningsteknik

Plantor planteras i flera stadier:

 1. Skapande av en landningsgrop. För detta grävs en fyrkantig grop, vars längd och bredd är fyrtio centimeter.
 2. Påfyllning av gropen. Det grävda hålets botten är täckt med ett tunt jordlager blandat med mineralförband och vatten.
 3. Plantering. Efter att ha fyllt planteringsgropen placeras en planta försiktigt i den och strö med jord.

landning grop

Växtvårdstips

Den planterade växten måste sköts ordentligt så att den bär frukt.

Vattning

Erfaren trädgårdsmästare rekommenderas att vattna vingårdarna i följande fall:

 • efter plantering;
 • 7-8 dagar efter skärning av stjälkarna;
 • efter att ha varit bunden till stöden;
 • en vecka före uppkomsten av blommor;
 • innan man skördar frukter;
 • innan han gömmer sig för vintern.

Toppdressing

För att plantorna av sorten ska bära frukt är det nödvändigt att mata jorden med jämna mellanrum. Bland mineralgödselmedel är det nödvändigt att använda blandningar som innehåller kalium, fosfor och kväve.

De mest effektiva organiska gödningsmedlen inkluderar gödsel, torvblandningar, träaska och droppningar.

förberedd dressing

beskärning

Druvplantorna beskärs på våren innan knopparna dyker upp. Samtidigt finns inte mer än sextio ögon kvar på varje buske. Nästa gång stjälkarna trimmas är mitt på sommaren. Under denna tidsperiod klipps alla onödiga skott, vilket bromsar mogningen.

Förbereder för vintern

Innan vinterfrosten börjar täckas vingården nödvändigtvis med grengrenar. Trädgårdsmästare rekommenderar att man använder den, eftersom den skyddar plantorna från gnagare och förhindrar också hypotermi i rotsystemet. Skiktet av grangrenar bör vara minst trettiofem centimeter.

skydd för vintern

Sjukdomar och skadedjur

Sjukdomar som är farliga för Ruta inkluderar:

 1. Pulveraktig mögel. Det provoserar döden av blad och stjälkar av buskar.
 2. Svart prick. Främjar stamrot.
 3. Anthracnose. Svamp, vilket leder till döden av unga plantor av sorten.

Farliga skadedjur är kvalster, gyllene skalbaggar, bladmaskar och kuddar.

Insamling och lagring av druvor

Skörden sker i slutet av sommaren eller under första hälften av hösten. Hela skördade grödan ska förvaras på en sval plats där temperaturen inte överstiger tio grader Celsius. Höga temperaturer minskar den skördade grödans hållbarhet.

frukt plockade

Slutsats

Vissa trädgårdsmästare vill plantera druvsorten Ruta på platsen. Innan du fortsätter med plantering måste du dock bekanta dig med beskrivningen av sorten och med rekommendationer för dess odling.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa