Beskrivning och egenskaper hos Rusbol-druvsorten, sorter, reproduktionsmetoder och vård

Det finns speciella typer av druvodlingar som under många år bara visar sig från bästa sidan och som fortfarande är efterfrågade på marknaden för trädgårdsodling. En av de mest populära och mest utbredda i ryska regioner är druvsorten Rusbol, vilket är resultatet av sibiriskt urval, så det är värt att lära sig om dess funktioner och fördelar.

Val av variation

Framväxten av Rusbol-hybrid var resultatet av ett team av bulgariska forskare och uppfödare av A. Ya.I. Potapenko. Druvsorten är känd för ryska trädgårdsmästare under namnet Mirage. En tidig mogen art ger bär av universellt bruk utan frön inuti.

Fördelar och nackdelar med sorten

Hybridens avelsegenskaper gör det möjligt att odla Rusbol i regioner med svåra förhållanden, inklusive Sibirien i oskyddad jord. De viktigaste fördelarna med sorten inkluderar:

  • god resistens mot vanliga druvsjukdomar, inklusive svampsjukdomar;
  • förmågan att bilda stora kluster med kalibrerade bär, löst intill varandra;
  • grödor stabilitet;
  • möjligheten att sprida med sticklingar;
  • förmåga att motstå låga temperaturer.

Rusbol druvor

Nackdelen med sorten är egenskapen av snabb förlust av presentation under långvarig transport. Med överdriven luftfuktighet och långvarigt regn kan fruktkrackning och bärrötning observeras.

Egenskaper och biologisk beskrivning

Sorten tillhör arten med en tidig mognadstid, skörden avlägsnas efter 115-125 dagar. Trädgårdsgrödor bildar russin, små bär innehåller inte frön.

Bush och skott

En utmärkande egenskap hos sorten är dess utmärkta rotförmåga. Unga buskar visar genomsnittliga tillväxthastigheter för skott. Den mogna växten är mycket lång.

Pollinering och blomning

Växten producerar blommor av båda könen. Denna kvalitet gör att sorten kan användas som pollinerare för blommande växter för kvinnor.

Rusbol druvor

Grupper och frukt

Massor av koniska druvor kan variera i storlek, de är stora, medelvikten sträcker sig från 1 till 1,5 kg.Ovalformade bär växer små och innehåller inte frön inuti, vilket gör det möjligt att klassificera druvsorten som en russin. Druvas diameter är 1,6 cm, medelvikten 3 g. Under perioden med full mognad får frukterna en trevlig bärnstensfärgad färg och en karakteristisk solbränna på den soliga sidan.

Bärens saftiga massa har en harmonisk smak. Sockerhalten sträcker sig från 19 till 21%.

Frostmotstånd och växande region

Rusbol tillhör kategorin sorter av sibiriskt urval. Den kan överleva under kalla vintrar och temperaturer så låga som –25 0C. Det kan lämna flera friska knoppar, från vilka unga skott aktivt kläcks på våren.

Rusbol druvor

Hybridformer

Rusbol-sorten tillhör hybridsorter, men uppfödare fortsätter att försöka få en gröda med ännu bättre kvaliteter. Resultatet av sådant arbete var uppkomsten av två nya arter - Improved, Muscat.

förbättrad

Druvets andra namn är Elf. Den har samma avelsegenskaper som moderplantorna, men har en kortare mognadstid, som är 105-110 dagar. Stora frukter börjar bildas redan på andra året. För fuktigt väder kan påverka avkastningen negativt.

Rusbol druvor

Rusbol Muscat

Som ett resultat av korsningen med den Bulgariska resistenta sorten, dök en variation med bärnstensgul frukt och en delikat muskotaroma upp. Resten av egenskaperna motsvarar föräldersorten. På grund av att druvor oförmåga att uthärda långtidstransporter rekommenderas sorten endast för odling på territoriet för små trädgårdsgårdar för personlig konsumtion.

Reproduktionsmetoder

Bildandet av stora plantningar av druvor kräver betydande kostnader för inköp av plantor. Rusbol-sorten låter dig undvika detta, eftersom den reproduceras perfekt genom lager och sticklingar.

Rusbol druvor

sticklingar

Med hjälp av sticklingar kan du få ett stort antal plantor och snabbt öka området för att plantera druvor. Materialet förbereds i förväg, för detta på hösten väljs friska och starka skott och sticklingar 7-12 cm långa skärs från sin mittdel så att längden på internoderna är cirka 10 cm, och det finns 3-4 utvecklade knoppar. Bladen och antennerna tas bort, skotten placeras i vatten och desinficeras med kopparsulfat.

Efter torkning skickas sticklingarna för lagring till våren i en källare med en temperatur på +5 ° C, och placera dem i lådor med våt sand.

I mars börjar sticklingar groda. För att göra detta placeras deras ändar i en tillväxtstimuleringslösning och ger ytterligare belysning. Efter att rötterna dyker upp planteras sticklingar i behållare med mark för transplantation till en permanent odlingsplats i maj.

druvtaglingar

Skikten

Reproduktion genom lager kan vara djup eller horisontell. Det första alternativet används för att ersätta mogna vinstockar. För att göra detta gräver de på våren ett spår till en spads bredd och ett djup på 0,5 m. Den extrema skjutan läggs i den och tar fram toppen i mitten av diket och skär den med 5 cm, strö den med jord och tar hand om den som en vuxen växt under säsongen. Under det tredje året kan den unga busken separeras från moderbusken.

Vid användning av horisontell lagerläggning grävs ett litet spårdjup på 10 till 20 cm i vilket druvskottet läggs. Den pressas med slangbitar och täcks med en blandning av jord och torv och lämnar en hög 10 cm hög. En film placeras ovanpå marken för att förhindra fuktindunstning, så snart skott uppträder, tas den bort. På hösten grävs lagren upp och delas upp i separata plantor. Rotsystemet är nedsänkt i en lera-lösning och skikten skickas till källaren för lagring. På våren formas och planteras ett spår på 15 cm, skär av den ovanjorda delen och strö med bördig jord.

Rusbol druvor

Landningsvillkor och regler

För plantering väljs en väl upplyst bördig plats. Ljusbrist påverkar växtens tillväxt och fruktningen negativt. Rotsystemet inspekteras för skador, processerna beskärs och de torra tas bort. För plantering bildas en grop av 80 cm djup, i vilken ett komplex av mineralgödsel läggs till. Plantan rotar placeras försiktigt i hålet, skotten är jämnt fördelade och täckta med jord. Efter plantering är det nödvändigt att fukta landningsplatsen väl.

Druvskötsel under hela året

Rusbol anses vara en opretentiös sort. Växtvård är standard och består i vattning, gödsling, beskärning och skadedjursbekämpning. Vid behov bildar skott ett vinterskydd.

druvbuskar

Buskbildning

På grund av höjden på sina skott behöver Rusbol arbete för att bilda en buske. Beskärning utförs för 2-3 ögon, med kraftfulla vinstockar, det är tillåtet att göra en korrigering för 6-8 ögon. För varje buske bör den totala belastningen inte överstiga 30-45 knoppar. Vissa trädgårdsmästare övar druvor på korta ärmar och lämnar 3-4 vinstockar med 12-16 ögon.

Vattning och utfodring

Det första året behöver druvplantan ytterligare vattning. Det är tillåtet att kombinera arbete med markfuktning med införandet av flytande gödningsmedel. Under de första 2-3 åren bör gödsling inte överutnyttjas, eftersom mängden näringsämnen som införts under plantering räcker för skotten.

vattna druvor

Ympa

För att maximera de bästa egenskaperna ympas druvor med kraftiga rotstockar. Det speciella med Rusball är att det kan användas på nästan alla grundstammar.

Behovet av skydd för vintern

Behovet av att bilda ett vinterskydd uppstår endast i regioner med kallt klimat. Om snöfall faller med mer än 50 cm, kan ytterligare strukturer för växten inte göras. Rotzonen strö med ett jordskikt på 10 cm, jorden och skotten behandlas med en lösning av järnhaltig sulfat. Innan frosten börjar tas skott från stöden, läggs och en metod för skydd väljs.

För att göra detta kan du helt enkelt strö dem med jord eller täcka dem med täckmaterial. Täthet för ett skydd är onödigt och farligt, bristen på syreåtkomst och hål för fukt att slippa kommer att leda till överhettning av ögonen.

skydd för druvor

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

Druvor lider ofta av sjukdomar som mjölk, mögel och olika råtta. Rusbol har ett naturligt motstånd mot sådana faror, så förebyggande åtgärder är tillräckliga. För att spruta skott, använd en lösning av kopparsulfat, väteperoxid eller Bordeaux-vätska.

Början av frukt druvor

Under lämpliga odlingsförhållanden kan den första grödan från en växt förväntas under det 2-3: e året. Fruktkvaliteten hos druvor kan karakteriseras som hög, utbytet är från 85 till 95%.

Rusbol druvor

Bärmognadstid

Bildningen av mogna borstar kan förväntas på 115 dagar, detta är den lägsta perioden. I olika regioner kan det skilja sig upp eller ner, men i september kan du börja skörda.

Skörd och lagring

Det ögonblick som klasarna mognar innebär att skörden kan börja. För att göra detta skärs borstorna försiktigt och placeras i förberedda behållare. Nackdelen med sorten är bärens oförmåga att lagra långtid, därför är det vid arbete nödvändigt att minimera risken för skador på frukterna. Färska druvor kan användas som ingrediens för sallader, desserter, juice. Bären torkas och används för att tillverka müsli.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa