Beskrivning och egenskaper hos Rkatsiteli-druvor, avelshistoria och vårdregler

Översatt från det georgiska språket översätts namnet på druvsorten Rkatsiteli som "rödvin". Själva namnet på sorten indikerar att han kommer från Georgien, eller snarare från Kakheti-regionen. Det tillhör gruppen av tekniska vinframställningssorter i Svartahavsvatten, uppskattad för dess smak. Den kan odlas i alla regioner med ett lämpligt klimat; bären förlorar inte sin läckra doft, men de smakar vanligtvis lite sura.

Avelshistoria. Fördelar och nackdelar med sorten

Rkatsiteli-sorten är värdefull och har en mycket lång historia. Det är också känt under sådana namn som Topolek, Budashuri, Mamali, Kakura. Invånarna i Georgien har odlat det i flera årtusenden. Kulturen har inte förlorat sin popularitet ens idag. Tillsammans med en annan utbredd sort - Saperavi - växer Rkatsiteli i stora områden i Kakheti och andra regioner.

Den sort som används för att tillverka vin och juice har följande fördelar:

druvsortering

  1. Den har större bär och klasar i jämförelse med andra tekniska druvsorter.
  2. Det är opretentiös i vård.
  3. Har god smak, delikat bukett av arom, vilket är viktigt i vinproduktionen.
  4. Bären kännetecknas av högt sockerinnehåll.
  5. Sorten visar motståndskraft mot gråskimmel och andra sjukdomar.
  6. Det svarar bra på bevattning.

Tillsammans med positiva egenskaper har Rkatsiteli nackdelar:

  1. Ger inte stora skördar på olämpliga länder.
  2. Kräver ständiga förebyggande åtgärder för att skydda mot mjöl.

Rkatsiteli druvor

Biologisk beskrivning

Rkatsiteli druvbuskar är kraftfulla. Mogna växter har en pyramidform. Unga skott är upprätt, kännetecknade av en karakteristisk rödgul färg. Rotsystemet är kraftfullt och går in i jorden till ett djup av cirka 3 meter.

Mogna kluster är lösa, cylindriska i formen. Till skillnad från andra tekniska sorter är de medelstora, väger i genomsnitt 170 gram och deras längd är upp till 17 centimeter. Bären har bärnstensfärgad färg, med små bruna fläckar, saftig massa och tunn hud. Deras form är oval och rund.

Vin

Vinrankan växer till en höjd av över 3 meter och har en karakteristisk flexibel stam.Det växer snabbt och mognar väl. Antalet fruktskott på den varierar från 20% till 70%. Bladen sitter på en lång petiole, är fem-lobade eller tre-lobes, är av medelstor och stor storlek, bronsfärgade. Blommor är bisexuella, bildar blommor. Äggstockar formas lätt, eftersom sorten kan självbestöva.

stor vinstock

Avkastning

Enligt experimentdata från vinodlare är minimiproduktionen för Rkatsiteli-sorten 90 centner per hektar, i genomsnitt är den lika med 150 centner per hektar. Avkastningsnivån kan variera avsevärt från år till år, beroende på antalet fruktkors, klimatfaktorer och andra förhållanden.

Smak och användbara egenskaper hos frukter

Bären har en lätt syrlig smak. Men på grund av den stora mängden mineraler och vitaminer har de läkande egenskaper, vilket förbättrar matsmältningssystemets funktion.

En av de utmärkande kännetecknen för Rkatsiteli-sorten är dess höga sockerinnehåll. Detta innebär att även en liten mängd bär kan tillfredsställa hunger och återställa energireserver.

vitt vin

Kaloriinnehåll

Ett kilo druvor innehåller 170-250 gram glukos. Kaloriinnehållet i Rkatsiteli är 60 kilokalorier per 100 gram. Jämförelse med andra sorter är denna indikator låg. Till exempel är kaloriinnehållet i Kishmish 90 kilokalorier.

plockad gröda

Aciditet

Juiciteten hos juicen från bär av denna sort är 7-9 gram per liter. Denna parameter kan variera under växtsäsongen beror på väderförhållandena.

Resistens mot frost och sjukdom

Rkatsiteli är en frostbeständig kultur. Buskar som inte täcks för vintern skadas endast om lufttemperaturen sjunker under -25 C. Sorten visar dessutom motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur: gråform, phylloxera, mögel.

frostbeständig kultur

Växande region

Odling av druvor, inklusive i industriell skala, utförs i regioner med ett milt varmt klimat. Kulturen odlas aktivt i de södra och mellersta zonerna av vinodling, nämligen: i Georgien, Krim, Stavropol och Krasnodar-regionerna, på republiken Tjetjenien och Dagestan.

Plantera druvor

Druvor är en flerårig växt, så planteringsplatsen måste väljas mycket noggrant. Växternas produktivitet, smak, livslängd beror på detta.

Optimal timing

Rkatsiteli förökas av ympade plantor eller stjälkar. Tidpunkten väljs beroende på avelsmetod. Endast vårmånaderna lämpar sig för skaft, medan ympade plantor planteras inte bara på våren utan också på hösten - från oktober till november. Vingårdar och plantering faller främst under våren, när jorden värms upp till 6-8 FRÅN.

ympade plantor

Obligatorisk jordkomposition

Rkatsiteli-sorten är opretentiös för odlingsförhållandena. Det kräver dock en specifik jordstruktur. Välfuktad ler eller sandig ler anses vara att föredra. I regioner med varmt klimat tilldelas de norra sluttningarna för att plantera grödor så att bären inte mognar för snabbt.

Brunnens djup och bredd

Innan man planterar plantor är markeringen av planteringsplikten obligatorisk. Radavståndet bör vara 3-3,5 meter och avståndet mellan buskarna bör vara från 2 meter eller mer. Groparna är grävda stora, kubikformade, så att deras djup, bredd och längd är lika med 0,8 meter.

gula bär

Planteringsteknik och vård av en ung plantor

Botten på de beredda groparna är täckt med dränering, ovanpå - med ett skikt av bördig jord, gödningsmedel och ett annat jordlager cirka 10 centimeter tjockt. Som regel används organiskt material, träaska och nitroammophoska för utfodring. Plantorna sänks ner i hålen, räta försiktigt rotsystemet. Graven är täckt med jord, den är lätt komprimerad, vattnas.

När du odlar unga druvor, följ pilens riktning för att undvika brist på belysning. De placeras horisontellt. På varje buske finns upp till 30 fruktskott kvar.

unga druvor

Funktioner i jordbruksteknik

Jordbrukstekniska teknikers korrekthet och aktualitet gör det möjligt för vinodlare att bibehålla höga avkastningar och kvalitet på bär.

agrotekniska metoder

Vattning

Rkatsiteli-sorten kräver en tillräcklig mängd fukt, särskilt under torra perioder. För att göra detta läggs ett spår runt varje buske och 20 liter vatten hälls i den. Om växterna har fuktbrist, bromsar den vegetativa perioden betydligt, och med den graden av mogning av druvor.

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Det största hotet mot växten representeras av spindelkvalster och lövrullar. De förstnämnda lever på bladens nedre yta och förstör dem. Utseendet på detta skadedjur påverkar sockerinnehållet i frukt.

Bladmask är en brokig fjäril vars larver skada äggstockar och bär, vilket förstör det mesta av grödan. För att förhindra detta krävs regelbunden inspektion av vinrankan för tecken på sjukdom, rengöring och förbränning av gammal bark, sprutning av växterna med speciella medel.

beskära frukt

beskärning

För druvsorten Rkatsiteli används en lång beskärning som lämnar 30 fruktskott med 50-60 ögon på varje växt. Denna procedur utförs på våren. Och för att skydda mot överdriven belastning utför de ett fragment och klämmer, en vinstockar.

Förberedelse för övervintring

Under frost behöver kulturen inte täckas. Det växer i regioner med milda vintrar, där minsta lufttemperatur för närvarande är cirka -15 C. Rkatsiteli-sorten är resistent mot sådana frost.

vin

Början av frukt och skörd

Kulturen tillhör de sena. Dess växtsäsong är 155-160 dagar. Det tar cirka 5 månader mellan det ögonblick som knopparna öppnas och bären mognar. De första druvorna av denna sort skördas i mitten av september. Samlingen fortsätter i oktober.

Används vid matlagning och vinframställning

Rkatsiteli druva är en mångsidig sort. Det används som råmaterial för vinframställning, juice, och som bas för en mängd olika desserter. Vita, roséviner, konjak, konjak, port - alla dessa drycker är tillverkade av denna sort.

skörd

Det tros att det mest utsökta vinet kommer från druvor som skördas i mitten av oktober.

Bär används ofta i matlagning, de kan ätas färskt eller skördas på vintern i form av sylt, konserver, kompott.

Sorten kännetecknas av en hög grad av säkerhet under transport. Tillsammans med dess värdefulla smak gör det det attraktivt för verkliga kännare av kvalitetsdruvor.

vårplantor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa