Beskrivning av druvsorten Rizamat, avkastningsegenskaper och odlingsteknik

Bland de många druvsorterna är Rizamat-sorten uppskattad för sin smakegenskaper och stabila frukt. Bäret är lämpligt för odling i små förortsområden eller i industriell skala. Efter att ha planerat planteringen av denna sort rekommenderas det att du i förväg bekantar dig med de speciella egenskaperna med att ta hand om vinstockarna för att få en stor skörd.

Avelshistoria

Rizamat-sorten uppföddes i Uzbekistan av amatörförädlare. Det var möjligt att skapa en sorts bord-russin genom att korsa Parkent och Kattakurgan.

Beskrivning av sorten

Hybridsorten tillhör kategorin tidigt mognad. Rizamata-buskar är förtjockade, med blad av medelstor storlek och fem-lobad form. De koniska kungorna växer till stora storlekar och väger från 600 g till 1 kg.

Ett moget bär når en massa på 9 till 14 g. Formen är avlång-oval. Det finns en lätt vaxartad blom på bärytan. Huden är tunn och täcker det saftiga och fasta köttet. Enligt beskrivningen av sorten är sockerinnehållet 18-22%.

druvskydd rizamat

Variationsegenskaper

Rizamat-druvan har ett antal utmärkande egenskaper. Dessa inkluderar följande:

  1. Skördar mångsidighet. Bär är lämpliga för färsk konsumtion, juice och vinframställning, lagring.
  2. Frostmotstånd. Vid användning av täckmaterial är grödan motståndskraftig mot frost och temperaturförändringar.
  3. Harmonisk smak. Tack vare det optimala förhållandet mellan syror och socker i kompositionen får druvorna en söt smak.

Grundläggande landningsregler

Nyckeln till att odla en kvalitetsgröda är korrekt plantering. Jorden på platsen för att plantera druvor måste ständigt belyst och skyddas från att blåsa igenom. För intensiv tillväxt kräver jordens sammansättning näringsämnen. Efter att ha valt en lämplig plats och vidare till direkt avstigning måste följande regler beaktas:

  • längst ner i planteringsgropen är ett dräneringsskikt ungefär 3 cm tjockt, ett skikt av gödselmedel och näringsrika jord anordnade;
  • det är bättre att överföra plantor till öppen jord på våren, efter att försvarsmomentet för returfrost försvunnit;
  • plantorna bör vara fria från tecken på infektion eller skadliga insekter.

druvstorlek rizamat

Vård

Vinrankorna är krävande att ta hand om och kan inte bära frukt intensivt när de odlas i naturen. Grundläggande plantering underhåll innebär vattning, gödsling, kronbildning och skydd mot negativa yttre påverkan.

Vattning

Jorden som Rizamat-druvorna planteras på måste ständigt fuktas. Överflödande vattning krävs speciellt under blomningen och under bildandet av de första bären på buntarna.

Häll inte vatten under busken.

Det är nödvändigt att gräva bevattningsgrovor eller göra fördjupningar i marken, som efter bevattning strö med jord och ett lager av bark. Sågspån eller mossa är lämpliga för barkning.

beskärning

Bildningen av buskar genom att ta bort styvbarn, beskära torkade löv och grenar är nödvändigt för att ge växterna en snygg form och aktiv frukt. Den tunnare kronan är bättre ventilerad och mer solljus tränger igenom klossarna.

Avlägsnande av överskott av vegetation minskar risken för sjukdomar som påverkar buskar och påverkar gödningens kvalitet gynnsamt.

Förbereder för vintern

När alla bladen har fallit på hösten skyddar druvbuskarna mot de kommande vinterfrosterna. I de norra regionerna bör buskarna täckas helt med film eller säckväv. I avsaknad av extremt låga temperaturer räcker det att täcka endast området runt vingårdsrötterna.

massor av druvor rizamat

Fördelar och nackdelar med sorten

De viktigaste fördelarna med Rizamata är smak, tidig mogning och stabil frukt med ordentlig skötsel. Förutom de uppenbara positiva egenskaperna, finns det flera nackdelar som kan uppstå vid odling av druvor. Vid en kraftig förändring av markfuktigheten kan det uppstå sprickor i bären, och om buskarna påverkas av sjukdomar finns det risk för minskad avkastning.

Sjukdomskydd

Rizamat kännetecknas av sjukdomar i oidium, antraknos och apoplexi. För att skydda växter från infektioner är det nödvändigt att utföra kemisk behandling tre gånger per säsong för förebyggande syften. Buskarna ska sprutas före blomning och under bildandet av bär. För att skydda mot sjukdomar och avvisa skadedjur är preparaten "Storby" och "Kuproskat", en lösning av Bordeaux-vätska och andra medel från kategorin fungicider lämpliga.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa