Hur man sprider druvor med luftiga och gröna lager på våren, sommaren och hösten

Förökningen av druvor med sortering blir mer och mer populärt bland sommarboende som vill öka antalet buskar på deras webbplats och inte spendera mycket pengar för detta. Tekniken har flera effektiva sätt som inte bara ökar antalet växter på platsen utan också försäkrar eller ersätter gamla och svaga buskar.

Vad är druvskiktning?

Lager kan lätt sprida till och med svårt att rota druvsorter. Andra tekniker för dem ger inte önskat resultat. Det måste komma ihåg att metoden endast är bra i de områden där rotsjukdomar inte tidigare har förekommit.

druvlager

Professionella odlare kallar skiktade kvistar begravda i marken och rotade grenar, som efter separering från moderbusken kan användas som oberoende plantor och sprida växten med dem. På grund av skärarens direkta anslutning till moderplanten tillhandahålls nödvändig näring, plantan utvecklas väl och utvecklar aktivt sitt eget rotsystem.

Många äventyrliga rötter bildas, vilket ger en bra och snabb överlevnad av en ung buske.

Fördelar och nackdelar med lagermetoden

Reproduktion av druvor genom skiktning har sina egna styrkor och svagheter, med hänsyn till vilken trädgårdsmästaren beslutar om han ska använda den här tekniken på sin webbplats. Plusserna inkluderar:

grenningsmetod

 • kan användas för att återställa och sprida gamla buskar;
 • erhålla planteringsmaterial för vidare landstigning;
 • öka området för våra egna vingårdar och tjäna pengar på försäljningen av plantmaterial;
 • användningen av plantor i landskapsdesign genom att skapa buskar med ovanliga former;
 • bevarande av moderplantans sortsegenskaper;
 • utmärkt överlevnadsgrad;
 • möjligheten att få en gröda det första året efter plantering.

Nackdelen är att när druvbusken förökas med skiktningsmetoden är moderplanten kraftigt uttömd.

återhämtning och reproduktion

Vilka är sätten att lägga druvor på?

Metoder för vinstlager klassificeras beroende på vilken metod som används för att gräva in. När de sprids av grönt skikt rotar kvistar perfekt, och den unga växten rotar lätt och snabbt. För den här proceduren måste du välja den starkaste växten av önskad sort, som har ett bra utbyte. Det är bättre om det växer på en rymlig plats. Förberedande arbete utförs på våren när druvbusken beskärs.

Vid beskärning väljs ett par nedre skott som sedan kommer att passa in i marken.Det blir bra, grenarna ligger nära marken. På sommaren, när deras längd når några meter, grävs en halv meter djup nära druvorna. Väggarna och botten är vertikala. Organiska gödningsmedel blandas med jord och hälls i botten av diket.

Alla blad och styvbarn skärs försiktigt från de valda skotten, varefter de placeras i ett förberett hål, halvtäckt med jord.

Därefter måste du vattna spåret rikligt och fylla upp jorden till toppen. Överst på vinrankan dras ut och fästas på ett trästöd. Under sommartiden fuktas skikten periodiskt och lossas jorden, samtidigt som de växande ogräs avlägsnas. I slutet av sommaren bryts druvans topp av, vilket begränsar tillväxten av markdelen och tillåter växten att kasta all sin styrka i bildandet av äventyrliga rötter.

vin

Om sticklingar som erhållits på detta sätt planeras lagras för vintern, måste de vara välisolerade. I slutet av september kan den unga druvbusken redan separeras från moderplanten och förvaras i ett stängt rum (till exempel i källaren). Denna procedur kan utföras på våren innan plantering på en permanent tillväxtplats.

Det finns en annan tidtestad metod för att sprida druvor - luftlager. Trots att det uppfanns för länge sedan minskar dess popularitet inte. Kärnan utgörs av det faktum att ett nytt rotsystem bildas på den lignificerade skotten. För detta ändamål, på våren, vid beskärning, väljs den starkaste skjutningen, alla blad skärs bort från den. 20 cm försenas från toppen av grenen, ett snitt görs i barken i en cirkel, vars bredd är upp till 5 mm.

Denna plats är insvept i våt mossa och insvept i svart cellofan på toppen. Efter en viss tid bör rötter bildas på denna plats. På hösten separeras skottet med rötter från moderplantan och planteras i blomkrukor eller plastkoppar och skickas sedan till en sval plats tills våren. När värmen börjar planteras unga druvbuskar på en permanent tillväxtplats.

antennavel

Förökning av druvor genom skiktning enligt säsong

Reproduktion av druvor på sommaren utförs vid en tidpunkt då vinstockens längd redan har nått 2-2,5 meter. Vanligtvis faller denna period i slutet av juli eller första halvan av augusti. Välj några av de starkaste grenarna som ligger närmast jorden och skär av bladen helt från dem. Därefter placeras vinrankan i ett spår som är förberett i förväg, vilket ger ett par ögon till ytan.

På hösten förökas druvor extremt sällan, men om det finns ett behov av detta kan förfarandet utföras på något sätt för rotning, skiktning.

Ett kännetecken för höstavel är att det är tillrådligt att gräva upp den resulterande unga växten före frost, plantera den i en kruka och skicka den till källaren för lagring. Om detta inte är möjligt kan du lämna det till vintern i trädgårdsbädden, samtidigt som du får gott skydd. Täckmaterialet läggs med en tjocklek av minst 20 cm.

skiktning enligt säsongen

På våren, för att föröka druvor, använder de oftast hilling av buskens huvud. Nackdelen är att moderplanten tappas. Lämplig för de sorter som kännetecknas av kompakt storlek och låg buskbildning. När värmen börjar klipps alla grenarna på druvorna på ett sådant sätt att det finns ett gap i ett par ögon.

När de gro 25 cm täcks de med ett jordlager och vattnas. Under säsongen, se till att marken är konstant våt, annars kommer inte rötter att bildas. I början av hösten skärs skikten så nära marknivån som möjligt.

kullar en buske

Tips för transplantation och vård av lager

Korrekt skötsel av druvbuskar som erhålls till följd av stickande sticklingar hjälper inte bara att öka deras livskraft utan också påskynda den första skörden. Landet måste lossas i rätt tid och mycket noggrant, och de växande ogräs måste tas bort. Regelbunden vattning är av stor vikt, vilket görs inte mer än en gång var tionde dag. Jorden bevattnas i speciella spår eller direkt i växtens hål. Jorden bör lossas när de övre skikten komprimeras på grund av nederbörd eller bevattning.

Druvorna svarar tacksamt på den snabba introduktionen av gödsling. Potash- och fosforgödselmedel är av stor betydelse för honom.

Det är på förekomsten och reserverna av fosfor som utläggning och utveckling av framtida fruktknoppar, liksom nivån på socker i mogen frukt, beror. Kalium ökar växtens skyddande egenskaper och stimulerar tillväxtprocesser. Kväve har också en positiv effekt på utveckling och tillväxt, men det är viktigt att inte överdriva det med detta spårelement. Annars kommer druvorna att inleda en process med utdragen tillväxt, och de har inte tid att förbereda sig för vintern. Som ett resultat minskar frostbeständigheten och det finns risk för frysning av en ung växt.

råd om transplantation

För att en ung vinstock ska få en upprätt ställning rekommenderas att binda den till i förväg inställda pinnar. Under det första leveåret är det bara 3 skott kvar på druvorna. Om det finns fler av dem, väljs de starkaste och resten skärs försiktigt av.

Innan kallt väder börjar klipps grenarna så att deras längd är upp till 1 meter och böjs till marken. Ovanpå de unga druvorna hälls ett lager jord som tas från mitten av raderna. Denna procedur utförs efter att den första frosten har passerat. Snöhållning bör ordnas i vingården på vintern.

ung vinstock

Allmänna tips och finesser från trädgårdsmästare

Det är möjligt att sprida druvor genom lager i olika klimatförhållanden. För plantering är det bättre att välja en väl upplyst, solig plats, skyddad från utkast. Jorden på platsen väljs bördig, eftersom när nya druvbuskar dyker upp ökar konsumtionen av mikroelement och näringsämnen från den.

För att mäta längden på en ung vinstock använder de ett centimeterband, som hos vanliga människor kallas en centimeter. Strumpeband av druvgrenar producerad med garn, rep eller tunna rester av tyg. Vid transplantation av unga buskar bör krångel och rusning undvikas, eftersom det ofta leder till skador på skott och ett svagt rotsystem. Detta misstag görs ofta inte bara av nybörjare utan också av erfarna odlare.

förökar druvor

recensioner
 1. anya
  10.10.2018 20:44

  Oavsett vilken reproduktionsmetod du väljer, under denna period måste du gödsla marken väl. Var noga med att använda bioaktiverare, detta kommer att stärka och påskynda tillväxten av druvor. Jag köper BioGrow.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa