Hur man förökar druvor ordentligt på sommaren med gröna sticklingar hemma

Det är inte svårt att sprida druvor med gröna sticklingar på sommaren, det viktigaste är att korrekt observera tekniken för skärning, rotning och plantering. Förökning med sticklingar är det mest effektiva sättet att odla en vingård, särskilt i de norra regionerna. Alternativet att böja vinrankan och stänka den med jord är inte lämpligt för dessa områden, eftersom rotsystemet kommer att vara instabilt mot frost.

Skörd och lagring av sticklingar

Rätt upphandlingsprocess är nyckeln till nästan 70% framgång. Det är uppdelat på villkor i tre steg:

förökar druvor

Skivning

Det är viktigt att bestämma när och hur de skördas under hösten. Du måste klippa av den efter att ha kasta bort lövverket, innan frosten anländer. Busken är klar för viloläge, värdefulla komponenter bevaras bättre i hackade skaft. Fruktgrenar föredras, då blir slutresultatet bättre. Raka och raka grenar väljs för skärning.

Den rekommenderade längden är cirka 70 cm, men vissa odlare rekommenderar att du ökar sin längd till 120 cm. Den skördas från mitten av grenen, den bör ha 3-4 levande knoppar och upp till 8 internoder. Den optimala skärdiametern är från 7 mm till 10 mm. För tunn eller stor slå rot dåligt. En frisk vinstock väljs för skärning utan att påverkas av sjukdomar och skadedjur.

grenar av druvor

Vinterlagring

Detta steg involverar bearbetning av det skurna materialet. De desinficeras i en lösning av kopparsulfat eller mangan. Efter skaften måste flera bitar knytas. Om de är av olika sorter rekommenderas det att bifoga en tagg. Lacka in massan med en fuktig trasa, sedan med en plastpåse, och stickorna är redo för lagring.

Om det inte finns många av dem, kan de förvaras i kylskåpet; med en stor mängd skickas de till källaren, droppade med fuktad sand, som periodiskt måste fuktas. Under lagring måste du övervaka fukt och njurar. Om de torkar eller svullnar i förväg kommer arbetet att vara förgäves.

lagring av sticklingar

Förbereder för rotning

Under de sista dagarna av februari eller början av mars måste skaftet väckas från viloläge. De måste kontrolleras för färskhet: skär av båda ändarna med en centimeter. Om det skurna träet är ljust med en grön färg, sticker en droppe vatten ut ur det, det är lämpligt för plantering. Om den klippta änden är brun klipps av några centimeter till. Om situationen inte har förändrats dog stjälken. Om vatten visas, men det finns mörka fläckar på snittet, är stjälken ruttna.

Kvalitetstrånar blötläggs i vatten i cirka 2 dagar. Om möjligt måste du ta smältvatten. Strömvatten är olämpligt på grund av dess klorinnehåll. Om så önskas kan du lägga till 20 g honung eller aloe (juice) per 10 liter vätska i vattnet.Sedan placeras skaften i specialiserade tillväxtstimuleringsmedel, som bidrar till den snabba bildningen av rotsystemet.

upphandling och lagring

Funktioner av utbredning av druvor med gröna sticklingar

Trädgårdsmästaren måste också veta hur man ska föröka sig med gröna sticklingar. Den produceras ungefär mitt i den första sommarmånaden. Det är nödvändigt att skära skaftet med 2-3 ögon. Längst ner ska stjälken skäras 50 mm under noden och överst - 20 mm ovanför ögat. Lägg sedan dem i en behållare med vatten. Gör hål i botten av en 5 liters plastflaska. För plantering förbereds jordens sammansättning av kompost (löv) och mark. Fyll flaskan med den. Det är viktigt att installera en träram av lameller och fixera dem.

Ta bort det nedre arket på ett skaft med två ögon och lämna det övre. För ett skaft med tre ögon, ta bort det undre arket, klipp mitt och övre i halva. Detta minskar förångningsområdet. 3-4 axlar planteras, de måste fördjupas i marken med 5 cm. Lägg på en plastflaska eller plastpåse över den. Placera strukturen hemma innan du rotar. Efter 10 dagar krävs regelbunden vattning. Rotningsprocessen varar i cirka 6 veckor, varefter de planteras i marken, i oktober kommer de att få tid att växa med 40 cm.

avelsdruvor

Spira av druvklipp

För att få en vinstock måste du bestämma: hur man ska spira och rota det beredda materialet på rätt sätt.

Det enklaste sättet är att gro i koppar eller flaskor. Om så önskas används lådor av trä, plast och hinkar.

Hur växer glas? Med hjälp av ett skarpt föremål görs flera hål i botten. 2,5 cm lövhumus eller sodmark hälls i behållaren. Därefter måste du ta ett andra glas, lite mindre, klippa av botten och lägga ett större inuti. Fyll avståndet mellan glasets väggar med jord. Kondensera jorden.

Flodsand hälls i ett litet glas, häll vatten igen och ta sedan bort det lilla glaset. I mitten av sanden, gör ett hål med en pinne, sätt in den nedre spetsen på handtaget och häll vatten över det. Sätt på en flaska med en skuren botten. Sanden ska alltid fuktas tills fem löv visas på handtaget. Sedan kan flaskan tas bort.

groddning av sticklingar

Rota i flaskan är liknande. Övre delen av flaskan måste skäras av och hål borras i botten. Lägg ett dräneringsskikt i behållarens botten, sedan 6 cm av jordblandningen. En skaft sätts in i den. Det görs så att den övre kikhålen är placerad på nivån för flaskan. Det befintliga tomrummet fylls med ångad sågspån, ett plastglas läggs på toppen. När den övre processen inte passar, tas glaset bort.

En bricka används för vattning (i båda groddmetoderna). Vatten hälls i det och behållare med det planterade materialet placeras i en kvarts timme. De gror i cirka tre veckor.

grodd på marken

Plantera sticklingar i öppen mark

Plantering i marken är den sista etappen. Det rekommenderas att plantera under andra halvan av maj, då frost inte på natten. Det är viktigt att veta: hur man planterar korrekt så att plantmaterialet rotar:

  1. Förbered en grop för plantering, gör en hålighet 10 cm bred i den med en stav.
  2. Placera skaftet i hålet, strö över jord, kompakt och vatten rikligt.
  3. Häll jorden i plantgropen efter att ha absorberat vätskan, men inte över nivån för det första utvecklade ögat. I gropen är den 5 cm under marknivån. Installera därefter en stav av trä, som kommer att tjäna som ett stöd för den växande busken.

Det är inte svårt att plantera grodde sticklingar, det viktigaste är att ta hand om det bildade rotsystemet.

plantering i marken

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa