Hur man planterar druvor på en gammal buske med gröna sticklingar på våren, sommaren och hösten

Många erfarna odlare anser ympning av druvor som det bästa sättet att förbättra sina egenskaper. Genomförande av en sådan procedur föryngrar buskarna, förbättrar smaken på den mogna grödan och ökar till och med skyddet mot vanliga skadedjur och sjukdomar. Innan vaccinationen påbörjas bör du bekanta dig med dess beskrivning och egenskaper hos beteendet.

Vad är vaccinet för?

Vissa trädgårdsmästare vet inte varför de planterar växter. Därför rekommenderas det att i förväg räkna ut varför ett sådant förfarande genomförs. Ympning används för att:

 • Stärk stjälkarna. Efter ympning stärks växtskivorna genom att öka deras diameter.
 • Anpassa till nya förhållanden. De ympade buskarna vänjer sig snabbt till jorden där de växer och till väderförhållandena.
 • Ge vissa plantor vissa egenskaper. Dessa inkluderar immunitet mot de flesta insekter och sjukdomar, tidigare mognad av frukter, snabbare tillväxt.
 • Forma den mest lämpliga tillväxtformen. Vaccination gör att trädgårdsmästare självständigt kan ge buskarna en eller annan form.
 • Odla flera olika druvsorter på en gång. Detta sparar utrymme i trädgården.
 • Förnya odlade sorter. Det speciella med proceduren gör att du kan förnya gamla eller sjuka druvor genom ympning.

Grundläggande regler för vaccination

Ympning anses vara en svår procedur som många oerfarna odlare inte kan hantera. Om du inte vet hur du gör detta på rätt sätt kan du skada buskarna, på grund av vilka de kommer att dö.

Därför är det bättre att bekanta dig med de grundläggande reglerna för vaccination i förväg och ta reda på vad du bör vara uppmärksam på.

De grundläggande reglerna som hjälper till att genomföra förfarandet framgångsrikt inkluderar följande:

 • vid ympning av druvor används metoder grönt till grönt eller svart till svart;
 • Använd bara de mest lämpliga druvsorterna för vissa klimatförhållanden för att scion ska slå rot.
 • för ympning väljs en scion med resistens mot skadedjur och sjukdomar;
 • tillväxthastigheten och mogningstiden för frukt i scion och rotstock bör inte vara annorlunda;
 • om ympning i en stjälk utförs på våren eller senvinteren, måste scion skördas tidigt på hösten;
 • när de utför förfarandet på sommaren använder de nyligen klippta grenar;
 • för att klippa scion, använd en kniv desinficerad i en alkohol- eller manganlösning;
 • när klippning stickas, riktas knivbladet bort från dig så att skäret inte visar sig vara konkav;
 • vaccination bör göras när temperaturen är mer än 15-17 grader Celsius.

ympning av druvor

Vilka verktyg och material behövs för vaccination?

Ympning börjar med urval och preliminär beredning av specialverktyg. Att välja rätt verktyg bör tas på allvar. Om de inte är tillräckligt skarpa kan scion eller rotstock skadas.

För att slutföra proceduren behöver du definitivt en kniv. Det finns flera typer av knivar som du kan använda:

 • Trädgård. Ett sådant verktyg är idealiskt för att skära av stjälkarna och ta bort snittet.
 • Oculating. Det används vid utföra knoppar med hjälp av njurarna. Funktionerna hos en sådan kniv inkluderar den konkava formen på bladet, vilket gör det lättare att trimma barken.
 • Kopulation. Det anses vara den bästa kniven för ympning av växter genom ympning. Kopieringsverktyget har ett perfekt rak blad, med vilket det är möjligt att göra raka skär.

ympning av druvor

Förutom en kniv använder de en ympningsklippare, som behövs för att skära druvor. Förfarandet kan utföras med följande typer av sekatörer:

 • Standard. Oftast är det han som används när man klipper druvgrenar, eftersom det inte skadar ytan och gör jämna skär. De särdragen hos standardmodeller inkluderar det faktum att deras nedre blad är något förskjuten.
 • Städ. Dessa verktyg har inte förskjutna blad och är därför inte lätta att klippa ut tjocka grenar. Trädgårdsmästare rekommenderar att man endast använder en städskärare för att skära av torkade gamla kvistar.
 • Med spärrmekanism. Detta är en mångsidig modell som är idealisk för beskärning av döda och unga grenar. På grund av verktygets spärrmekanism kräver liten skärning att skära av stjälkarna.

Skörda sticklingar

Innan de ympas bedriver de en preliminär skörd av sticklingar. Det rekommenderas att göra detta tidigt på hösten, innan den första natfrosten. Steklingar som skärs på vintern eller andra hälften av hösten är inte lämpliga för ympning.

skördar sticklingar

När du förbereder dig måste du följa följande rekommendationer:

 • Sticklingar klipps endast med beskärningsax från friska buskar som bär frukt. Samtidigt kan du inte klippa av dem från toppen av skotten, eftersom sådana grenar inte kommer att rota bra. Därför avskärs en del av en frisk skott på ett avstånd av cirka 30-40 cm. Det är också ett viktigt skick att de skurna grenarna inte har mekaniska skador och inte är för tunna.
 • En skärpad beskärare eller kniv används för att klippa grenarna. Längden på skärningen ska vara 10-12 cm.
 • Om du klipper kvisten ojämnt, kommer den inte att slå rot i framtiden. Därför rekommenderas det att träna lite på gamla grenar innan du skördar. Vid beskärning gör du ett snitt på 5-6 mm och för in försiktigt knivbladet i änden av grenen så att skäret blir jämnt.
 • Stekarna placeras i en stor behållare fylld med kopparsulfat. Detta görs för att desinficera klippplatsen.

Ympning på våren

Vissa trädgårdsmästare driver med ympning av druvor på våren. Förfarandet bör genomföras i mitten av april, när jorden värms upp till 10-12 grader.

ympning av druvor

Gryende

När spiror genomförs måste du klippa av en liten sköld på stammen. Sedan görs ett snitt på rotstocken med samma dimensioner så att scion kan kombineras med rotstocken. Efter att ha korsat grenarna lindas platsen för deras anslutning noggrant med en gips.

Klyfttransplantation

Metoden för att ympa druvor i delningen anses vara den enklaste och vanligaste bland vinodlare. För proceduren måste du i förväg välja den svartaste och tjockaste gren från vilken en 6-7 cm lång stjälk skärs.Sedan görs ett snitt på 2-4 cm på rotstocken, på vilken en avskuren gren appliceras. Förgreningen mellan grenarna är försiktigt lindad med en turnering.

ympning av druvor

Dela in i en underjordisk axel

Några dagar före ympning av druvor placeras de skördade stjälkarna i en lösning tillverkad av "Epin". Därefter grävs växtstammen, till vilken stjälkarna ympas, till ett djup av 15-20 cm. Därefter skärs rötterna på markens yta, och en 3-5 cm lång snitt görs i centrum av stammen. En scion sätts in i det skapade snittet, varefter det smörjs lera och lindad i trasa.

Borrtransplantation

Innan ympning desinficeras borrningen i en manganlösning i en halvtimme, varefter ett hål borras i druvstammen. Dess djup bör vara cirka 5 cm. Sedan sätts ett handtag i det borrade hålet och fogområdet smörjas försiktigt med lera.

ympning av druvor

Hösttransplantation

Ympning av druvor på en gammal buske görs oftast på hösten. Genom att korsa unga stjälkar med gamla buskar ökar de fruktens nivå av växten, tack vare vilken en god skörd kan erhållas inom ett år. Ympning av druvor på hösten utförs i början av september, när sommarvärmen avtar. I detta fall måste du övervaka den lägsta dagtemperaturen. Om den sjunker under 15 grader kommer roten inte att slå rot.

Först skärs de tjockaste stjälkarna från den gamla busken. För att göra detta, använd en skarp beskärare eller såg om grenarna är för stora. Alla sektioner måste behandlas med en manganlösning för att desinficera dem.

ympning av druvor

Efter att de har beskurat de gamla buskarna börjar de förbereda sticklingar. De behandlas med en vätska för att förbättra tillväxten och blötläggas i vatten i 2-3 dagar. När mer än tre svullna knoppar visas på dem, sätts de försiktigt in i det förberedda snittet på stammen av en gammal druvbusk. Sedan är korsningen fylld med sågspån och bunden med en turnett. Vissa trädgårdsmästare lindar den med plastoljeduk.

Sommarvaccination

Ympning utförs på sommaren med gröna sticklingar eller svarta druvor. I det senare fallet används kvistar som skördas på hösten. De blötläggs i vatten i förväg för att påskynda svullnaden av unga knoppar.

Augusti är bra för ympning. Vissa odlare utför proceduren i juli. Under ympning trimmas scion försiktigt i en akut vinkel. Sedan görs en uppdelning i den största stammen av beståndet, i vilken en druvgren sätts in. Det är försiktigt lindat med garn och lindat i en film.

ympning av druvor

Sovande knoppar spirande

Många anser att denna spiralmetod är den mest pålitliga, eftersom växternas överlevnad är cirka 90%. För att vaccinera räcker det att förbereda en druvknopp. Den skärs från den mogna grenen och skärs tillsammans med en bit trä och bark. De skurna njurarna lindas i en fuktig trasa och blötlägges i 3-4 timmar. Sedan görs ett snitt på ytan av rotstockbarken, i vilken den beredda knoppen placeras.

Området med skäret smörjs försiktigt med plasticin, vilket är nödvändigt för att bibehålla fukt.

Vintertransplantation

Inokulering på vintern används oftast för att korsa buskar över två år gamla. Detta görs under den sista veckan i februari eller under första halvan av mars, när frosten försvagas. Vissa planterar också unga plantor i krukor på vintern. I det här fallet måste du vaccinera i slutet av december.

ympning av druvor

De har förberett buskarna sedan hösten. I oktober grävs de upp och trimmas så att bagagelängden inte överstiger tio centimeter. Därefter strödes de utgrävda plantorna med sågspån, behandlas med en manganlösning och överförs till källaren.3-4 dagar före proceduren placeras de i en behållare med varmt vatten i två dagar och ympas in i klyftan.

De ympade växterna står i ungefär en månad i ett rum med en temperatur på minst 20 grader. Under denna tid måste du se till att nya skott inte växer på dem. Det kommer att vara möjligt att plantera druvplantor i trädgården när temperaturen utanför är cirka 17 grader Celsius.

Vaccinationsvård

Det är nödvändigt att sköta vaccinet ordentligt så att det rotar väl. Du bör bekanta dig med särdragen att ta hand om den ympade vinrankan i förväg så att den inte försämras och inte behöver ympas igen. Det finns flera regler som hjälper dig att ta hand om druvor:

 • Platsen för scion ska vara tätt lindad med en trasa eller något annat material. Om juice sipprar ut ur grenens och stammen, måste du spola tillbaka växten.
 • 2-3 gånger i veckan, kolla om den ympade kvisten slår rot. Det finns tillfällen då stjälkarna inte växer bra tillsammans och du måste korsa dem igen.
 • Under två veckor behandlas busken med kaliumpermanganat eller Bordeaux-vätska. Det är användbart för att avvärja sjukdomar och stimulera frukt.
 • Om förfarandet genomfördes under hösten täcks buskens bas med jämna mellanrum med sågspån eller halm. Detta skydd skyddar honom från låga temperaturer.

Slutsats

Många odlare driver med ympning av druvor för att korsa olika sorter med varandra. Innan du gör detta måste du bekanta dig med de huvudsakliga nyanserna i förfarandet, de verktyg som kommer att behövas för att utföra det och ta hand om den ympade vinstocken.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa