Beskrivning och egenskaper hos druvsorten Gåva till Zaporozhye, fördelar, nackdelar och odling

Under de senaste åren har vinodlingen utvecklats snabbt och har en ledande position och tar handflatan även från trädgårdsodling. Sommarbeboare och ägare av privata trädgårdar tilldelar fler och fler områden för odling av vinstockar. Fördelen ges till opretentiösa, högavkastande sorter med utmärkt smak och marknadsföring. Druvor av sorten Podarok Zaporozhye kan bli en äkta stolthet.

Historien om avel av sorten Gift of Zaporozhye

Den första vinrankan dök upp på vår planet för länge sedan. Även i graven för de egyptiska faraonerna hittades ben från dessa frukter. Bibeln nämner också växande vinstockar tillbaka på Noas dagar. Druvorgåva till Zaporozhye uppföddes i staden med samma namn av en amatörförädlare E. A. Klyuchikov.

Han arbetade länge med sitt hjärnsköld och fick det som ett resultat av en komplex korsning av tre populära sorter på en gång:

 • Ester;
 • Kesha-1;
 • Fågelungen är stabil.

Nyheten visade sig inte bara vara omfattande stabil utan hade också utmärkta råvaruindikatorer.

Fördelar och nackdelar

Druvornas gåva till Zaporozhye popularitet beror på massan av fördelar som skiljer det positivt från konkurrenter:

 • högt och stabilt utbyte;
 • utmärkt smak;
 • goda kommersiella egenskaper;
 • frukt i handen är enhetliga;
 • lämplighet för kommersiell odling;
 • motståndskraft mot fuktigt och regnigt väder;
 • utmärkt frostbeständighet;
 • grödan lagras väl under flera månader;
 • ökad resistens mot svampsjukdomar.

druvor gåva till Zaporizhia

Enligt vinodlare är nackdelen med druvor att de måste transporteras mycket noggrant. Massan är mycket saftig, och frukterna kan lätt separeras från borsten, därför måste buntarna staplas i ett lager för transport.

Jämförelse av hybrider: Ny gåva till Zaporozhye och gåva till Zaporozhye

Några år efter framgången med att avla druvsorten Gift till Zaporozhye presenterade uppfödaren en modifierad nyhet med förbättrade egenskaper för trädgårdsmästarnas domstol. Utåt är de väldigt lika, men den nya gåvan till Zaporozhye har betydande skillnader.Det var baserat på sin föregångare, som korsades med den lika populära sorten Delight. Vid jämförelse av de två hybriderna framträder följande funktioner i nyheten:

druvor gåva till Zaporizhia

 • fruktning inträffar mycket tidigt, 120 dagar efter blomningen;
 • medelstora vinstockar;
 • blommor av kvinnlig och manlig typ;
 • vikten av banden varierar från 700 g till 2 kg;
 • bärens färg är mer intensiv;
 • smakare betygsatt smak på 8 poäng;
 • mognar 96% av äggstockarna;
 • frostbeständighet och sjukdomsresistens förblev på samma nivå;
 • utmärkt överlevnad av skott;
 • fruktbelastningen är begränsad till 40 knoppar;
 • lämplighet för odling av jordbruksföretag.

Extern karakteristik

Beskrivningen av sorten ger en uppfattning om dess huvudsakliga särdrag. Tack vare externa uppgifter kan Gift of Zaporozhye lätt kännas igen bland andra liknande sorter.

druvor gåva till Zaporizhia

buske

Druvbusken av sorten Gift Zaporizhzhia är lång, med en kraftfull vinstock. Det växer snabbt och börjar bära frukt nästa år. Bladen är tre-lobade, mörkgrön i färg, något dissekerade. Blommorna är främst kvinnliga.

klasar

Massan hos en druvgrupp av sorten Podarok Zaporozhye sträcker sig från 600 g till 2 kg. Frukten är tätt packade, och borsten i sig har en konisk eller cylindrisk form. Bären har samma storlek och mognar nästan samtidigt. Vikten av ett bär är 10-18 g, dess längd är 32 mm och dess bredd är 25-28 mm. Frukt som mognar i skuggan, i teknisk mognadstadium, har en ljusgrön färg, och i solen är de vitaktiga med en knappt märkbar vaxartad blom.

druvor gåva till Zaporizhia

Massan av gåvan till Zaporozhye är mycket saftig, köttig, har en behaglig smak med en lätt äpple. Fruktprovning poäng från 8 till 8,4 poäng. Huden är ganska tät och elastisk, vilket säkerställer bärens motstånd mot sprickbildning.

Tekniska detaljer

Gåvan till Zaporozhye har unika egenskaper som skiljer den väl från andra sorter.

Växten är lämplig för odling i nästan alla regioner.

Motstånd mot undervattentemperaturer

Denna druvsort uppvisar utmärkt frostbeständighet och tål ett temperaturfall till -24 ° C, men det rekommenderas fortfarande att täcka och isolera det för vintern.

druvor gåva till Zaporizhia

Immunitet mot sjukdomar

Gåvan till Zaporozhye har ökat motståndet mot svampsjukdomar. Han påverkas inte alls av mögel. I andra fall hjälper tidiga förebyggande behandlingar att minska risken för sjukdomstillstånd till noll.

Pollinering av sorten

Druvorna av den angivna sorten har kvinnliga pedunkler. Det pollineras under alla förhållanden, för detta behöver du bara plantera ett par sorter i närheten med bisexuella blommor.

Avkastning

På en fruktkors bildas 1-2 massiva druvkluster. Fruktbarhet är 70%. Utbytet är stabilt och rikt, fruktningen förekommer redan det andra året efter plantering.

druvor gåva till Zaporizhia

Avelsmetoder

Det är bäst att sprida druvor av sorten Gift Zaporozhye genom sticklingar. Du kan också använda lager. Men det är inte värt att plantera det med frön, eftersom sortsegenskaper från mammas hybrid inte kommer att överföras till barn.

Omsorg och växande rekommendationer

Att ta hand om druvorna kräver ett visst åtagande från odlaren. Detta betyder inte att det här förfarandet är komplicerat, det tar bara tid.

Närvaron av vissa färdigheter och anpassningar snabbar snabbare och förenklar arbetet med att ta hand om vingårdar.

Förbereda skärningen för plantering

Stekar som lagras i källaren placeras i våt torv eller sand innan de planteras på trädgårdsbädden. Detta förhindrar att de torkar ut. På våren är plantor en stam utan löv, men med svullna knoppar. Landstigning rekommenderas från maj till oktober.På en ung växt finns bara 3 skott kvar på en gren.

plantera druvor

Förbereda landningsplatsen

Druvor anses vara en sydlig växt, därför väljs en väl upplyst plats, skyddad från drag och nordliga vindar för plantering. Flera fler sorter med bisexuella blommor bör växa i närheten. Innan vinstockarna planteras lossnar jorden väl och rötter av ogräs avlägsnas.

Hålförberedelse

När man planterar flera sticklingar på samma område är avståndet mellan hålen minst 2,5 meter. Planteringshålets djup bör vara 1 meter, och bredden väljs två gånger diametern på rotsystemet för en ung växt. Ett dräneringsskikt läggs i botten av gropen. När de förbereder hålen planerar de omedelbart placering av spalter eller stöd.

druvor gåva till Zaporizhia

Bevattning

Vattning är en obligatorisk åtgärd för vård av druvor av sorten Podarok Zaporozhye. Växten behöver den speciellt under blomning och fruktbildning. Droppbevattning har visat sig mycket bra, vilket förutom bevattning möjliggör dosering av toppdressing.

Toppdressing

Till en början, efter plantering, kan vingårdarna inte befruktas, men efter ett år med riklig frukt, bör organiska ämnen (humus), komplexa mineral- och fosfor-kaliumförband läggas till.

gödningsmedel för druvor

Strumpeband och formning

Druvor av sorten Gift Zaporozhye behöver en obligatorisk strumpeband. När du beskär en buske på vintern lämnas knopparna lite mer än rekommenderat, beroende på vinrankans tjocklek. Om vissa skott fryser, kommer ett sådant trick att göra det möjligt att inte bli kvar utan gröda. Efter att skörden borstats tas de nedre grenarna bort till en höjd av upp till en halv meter från marknivån.

Den efterföljande skottnivån skärs till 10% av längden och alla sidsteg avlägsnas. Från 8 till 12 knoppar finns kvar på de övre grenarna och framtida fruktskott.

Sjukdom och skadedjursbekämpning och förebyggande

På våren behandlas druvorna med järnvitriol. Bekämpning av skadedjur utförs i tre steg. Den första är när knopparna bara blommar, sedan längs de första bladen och slutligen - innan blomningen börjar.

inkstone

Hur man täcker druvor för vintern

Innan det kalla vädret börjar är vinrankan beredd på vintern. För att göra detta skärs skotten till en längd av 1 m, bildas i form av en fläkt och böjs mot jorden. Ett lager jord eller sågspån hälls på toppen, ett lager grangrenar läggs eller täckas med fallna löv.

Mogna och skörda frukter

Mognad av druvor faller ungefär under det tredje decenniet av augusti, men i vissa regioner försenas denna period till 10 september. I frånvaro av frost kan borstarna överleva på vinrankan fram till mitten av oktober, utan att förlora sin smak och marknadsförbarhet.

Applicering av bär

Druvorna av denna sort anses vara efterrätt, därför används de främst färska. Men de kan också skickas till bearbetning, juice och till och med hemlagat vin. Dessutom är frukterna lämpliga för transport och förvaring på lång sikt, förlorar inte sin smak och utseende förrän nyårssemestern, förutsatt att de nödvändiga villkoren tillhandahålls.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa