Beskrivning och egenskaper hos Pinot Grigio druvor, för- och nackdelar, odling

Druvor har odlats av människor i århundraden. Läckra saftiga bär, aromatiskt vin, men för att få en god skörd måste du välja rätt sort och noggrant ta hand om vinrankan. Pinot Grigios druvsort historia från flera århundraden gör att vi kan prata om det som ett av de bästa för att producera viner med utmärkta smakegenskaper.

Avelshistorik för sorten

Pinot Grigio-sorten tillhör de tekniska druvsorterna och är avsedd för vinproduktion. De första nämnderna av denna sort går tillbaka till 1200-talet. Sedan odlades denna sort uteslutande i Frankrike. Vinet tillverkat av bär av denna druva gillades särskilt av kejsaren Charles IV.

Grey Pinot kommer ursprungligen från Bourgogne, men senare började denna sort odlas i Italien. Italienska vinproducenter lyckades få ett doftande ljust vin med honungnoter från bär av denna sort. Uppfödningsarbeten som utfördes av de sovjetiska forskarna P.P. Blagonravov, E. B. Ivanova och P. V. Gorobets gjorde det möjligt att öka utbytet av sorten och gjorde det möjligt att odla det i Nordkaukasus territorium och de tidigare sovjetrepublikerna.

1970 passerade han statliga tester och har sedan dess framgångsrikt odlats i Ryssland.

De bästa vinerna från bär av denna sort produceras av Italien och Frankrike, men dess eget vin Pinot Grigio produceras av Tyskland, USA, Australien, Chile, Ryssland och många andra länder. Pinot Gris är en klonad huvudsort som odlas i Schweiz.

Olika sorter

Pinot Grigio-druvan har flera sorter. Vita och roséviner tillverkas av det.

pinot grigio druvor

Amerikanska druvor

Pinot Grigio har odlats i den amerikanska delstaten Oregon sedan 1966. Tack vare ansträngningarna från den amerikanska bonden David Lett slog druvorna sig i Willamet Valley. Konsekvent höga utbyten har gjort att vin tillverkat av denna druvsort bli det mest populära i staten. Smakegenskaperna hos de resulterande vinerna lockar med en bred palett. Vissa människor gillar krydda nyanser, andra föredrar ljusa uppfriskande anteckningar.

Det är rättvist att säga att kännare fortfarande föredrar italienska eller franska vin.

italiensk

Italien lämnar inte upp sin ledande position inom produktionen av Pinot Grigio-viner. Vingårdar täcker ett område från norr till söder om landet. Eftersom sorten föredrar ett tempererat klimat, erhålls de bästa vinerna från den i de norra regionerna: Friuli, Venetto, Alto Adige. Nordiska viner har en krydda, mandelsmak och antydan av persika. Italienarna älskar unga viner tillverkade av dessa druvor.

pinot grigio druvor

Externa parametrar och egenskaper

Tillhör gruppen av västeuropeiska sorts druvsorter. Med alla tekniska egenskaper hos vita druvor är Pinot Grigio bär ofta rödbruna i färgen. Detta betonas i alla beskrivningar av sorten. Vissa kloner av sorten kännetecknas av kluster av guldgrön eller gyllene färg. Det är därför vin från det kan vara vitt och rosé och skiljer sig i smak.

Pinot, översatt från franska - en bult. Buntarna liknar verkligen en kon: små bär är tätt belägna, i mitten deformeras ibland från kompression. De kan vara runda eller något ovala, den tunna huden är mycket slitstark. Gruppen har en kort stam, vikt - från 80 till 150 gram. Den genomsnittliga storleken på bladen är 15x14 centimeter, de är 3-5 lobade, med en djup dissektion.

pinot grigio druvor

Saftiga och mjuka bär har 1-3 frön. Juicen från denna druvsort är färglös och rik. Bärens sockerinnehåll är cirka 20%. Sorten är inte särskilt produktiv, medan buskarna är stora och kraftfulla, rotar väl i ett svalt klimat (för druvor) och växer.

Pinot Gris tolererar inte frost. Sorten behöver 130-150 dagar för att mogna, skörden skördas under 1-2 tio dagar i september. Inte för beständigt mot mjölk och mögel, förlängda regniga förhållanden kan provocera utvecklingen av grå råtta.

Det används för att förbereda bord och mousserande viner av hög kvalitet som används vid produktion av champagne.

Bush och skott

Sorten kännetecknas av en betydande tillväxt av skott och ett utvecklat rotsystem. Årliga skott är ljusbruna, med förkortade internoder och mörkare noder. Med en stark tillväxt behöver busken beskäras. Kronen på unga skott är starkt pubescent. Under de första tre åren efter plantering är busken särskilt krävande att uppfylla agrotekniska odlingsförhållanden.

pinot grigio druvor

Avkastning

Sorten har en genomsnittlig avkastning. På busken, cirka 52% av fruktiga skott. När den odlas industriellt ger den cirka 9 ton per hektar. För en bra skörd behöver du: lämplig jord, inga drag och snabb behandling mot skadedjur och sjukdomar. Det låga utbytet kompenseras mer än den utmärkta smaken av det resulterande vinet.

I vilka områden rekommenderas att plantera

Pinot Grigio-sorten känns bra i regionerna i Nordkaukasien, på Krim och Krasnodar-territoriet. På andra platser påverkas det ofta av vårfrost och kräver skydd av hög kvalitet för vintern.

pinot grigio druvor

Plantera och lämna

Sorten rotar bra om väderförhållandena matchar.

Urval av plantor

Det är bättre att köpa plantor precis före plantering. De måste ha friska, starka, välutvecklade rötter som liknar rå potatis när de bryts. Leta efter prov med en slät, frisk, oskadad bagageutrymme. Under barken bör plantan ha en djupgrön färg. När du köper bör du trycka på ögonen, om de faller av bör du vägra att köpa.

Det är bättre att köpa plantor från speciella plantskolor eller från pålitliga leverantörer. Växande entusiaster utbyter ofta plantor med varandra. Många forum på Internet har råd om jordbrukstekniken.

druvplantor

Krav på mark och planteringsutrymme

Druvorna föredrar fruktbar jord. Kvantiteten och kvaliteten på grödan beror direkt på detta.Det tolererar inte sura och koksaltiga jordar. Växer bra i soliga, förhöjda eller väl dränerade områden med neutral eller alkalisk jord. Avståndet mellan buskar i rad och gångar för Pinot Grigio är cirka en meter. Planteringshål - 80x80 centimeter.

Före plantering blötläggs rötterna i vatten under en dag, beskärs om det behövs och behandlas med en lerchatterbox. Om jorden inte är för bördig läggs humus till i botten av hålet. Jorden i hålet hälls med en glid, plantan placeras försiktigt i mitten och rötter sprids jämnt.

druvplantering

Viktigt: under de första tre åren kräver denna druvsort särskilt försiktig skötsel. Efter plantering komprimeras jorden och växten vattnas.

Jord lossnar

Sorten är mycket känslig för ogräs, planteringen måste lösas systematiskt, vilket ger god syreåtkomst till rötter.

Vattning

Under perioden med aktiv tillväxt bör druvorna vattnas och tillsättas minst 10 liter vatten under varje buske. Vatten vattnas vanligtvis en gång i månaden, men justeras för väderförhållanden. Organisering av droppbevattning är det bästa alternativet för Pinot Grigio. I augusti och september vattnas inte växterna. Den sista vattningen görs efter skörden, i början av oktober.

vattna druvor

Toppdressing

Växten matas tre gånger per säsong. På våren, under perioden med svullnad av knoppar, krävs kvävegödselmedel, du kan använda en 5% -ig lösning av fågelavfall. Den andra utfodringen sker före blomningen: använd Kemira, Plantofol eller ett annat färdigt komplex för druvor i enlighet med tillverkarens anvisningar. Den tredje toppdressningen för denna sort appliceras i september efter skörden. Gödslat med organiskt material.

Beskärning och klädnypa

Pinot Grigio behöver regelbundet beskärning. Skär busken på våren, efter att du har tagit bort täckmaterialet. Ta bort torra grenar, klipp av överflödiga skott med sax. Vinrankan är bunden till förberedda träpinnar. Tygspinden utförs på våren och bryter av starka grenar, något över 10 knop.

beskärning av druvor

Säsongens förebyggande sjukdom

Eftersom sorten är mottaglig för mögel- och mögelsjukdomar, bör växterna sprutas regelbundet. Detta görs med en Bordeaux-blandning eller fungicider (Horus, Topaz, Strobi). Efter bildandet av äggstocken, under perioden med bärhällning, utförs inte sprayning.

Höstbearbetningen utförs innan druvorna skyddas för vintern för att förhindra bevarandet av sporer och utvecklingen av sjukdomar under nästa säsong.

Gruppvård

De är skyddade mot fåglar genom att sträcka ett metallnät. För att skydda mot getingar hängs förgiftat bet i vingården, get-bon hittas och bränns. Om klasarna påverkas av sjukdomar förstörs de i tid för att förhindra spridning av sjukdomen.

skydd av druvor

Förbereda rankor för vintern

Pinot Grigio behöver skydd. Det är bra om en speciell dike grävas längs raderna med druvor för att dölja vinrankan. Sedan läggs det helt enkelt på vintern och täcks med jord, film, grangrenar eller annat täckmaterial. Innan skydd, visnade löv och torra grenar tas bort, behandlas vinrankan mot sjukdomar och skadedjur.

Fruktmognadstid

Hela utvecklingsperioden tar 130-150 dagar. Mogna klasar skördas i mitten av september. De skärs försiktigt med sax och placeras i rymliga behållare.

Druvklase

Hur man lagrar

Tekniska (vin) druvsorter behandlas omedelbart. I Frankrike börjar försäljningen av unga viner officiellt vid midnatt den 15 november, under vilken tid det måste jäsas, detta kräver minst en månad.

Var används druvor?

Vita och roséviner, mousserande vin och vinmaterial för champagne framställs av druvor från Pinot Grigio.

Växande problem och hur man löser dem

Det största problemet är skadorna på druvor av sjukdomar och skadedjur.

massor av druvor

svamp

Dessa inkluderar:

  • oidium;
  • mögel;
  • grå och vit råtta;
  • svart prick.

För att förhindra att druvorna blir sjuka, bör du följa planteringen av vinstockar, klippa vinrankan och ta bort lövverk och grenar under buskarna. För profylaktiska syften behandlas växter med Bordeaux-vätska, järn eller kopparsulfat, beredningar med svavel. Svampmedel med komplex verkan (Topaz, Horus) hjälper bra.

svampsjukdomar

bakteriell

Sådana sjukdomar uppstår när skadade av skadedjur, efter hårda vintrar, kroniska sjukdomar i plantan. För förebyggande behöver du:

  • överbelasta inte vinrankan;
  • skydda vingården från fåglar och getingar;
  • täck försiktigt plantan för att inte skada busken;
  • behandla växten från svamp;
  • undvika överdriven vattning;
  • befrukta druvorna korrekt.

När en buske är infekterad med bakterier måste du vanligtvis rycka ut den.

skadedjur

Vingården kan påverkas av: philoloxera, kvalster eller lövrullar. Vid upptäckt av skadedjur behandlas de med insektsmedel (till exempel Kenmix) i strikt överensstämmelse med tillverkarens rekommendationer. Naturligtvis är odling av druvor hårt och noggrant arbete. Vinodlaren, men ser hur hans eget vackra och aromatiska vin stänk i glaset, glömmer emellertid problemen och förbereder sig gärna för den nya säsongen.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa