Vad är det bästa sättet att transplantera druvor på sommaren, våren eller hösten till en ny plats

Att transplantera gamla druvor till en ny plats varje sommar är inte en nödvändig åtgärd. Oftare på detta sätt försöker de korrigera misstag som gjordes under den första planteringen. Och här måste oerfarna trädgårdsmästare göra allt rätt för att inte förvärra situationen.

Varför transplantera druvor?

Roten till problemet är ofta dold i ett misslyckat val av en plats för en framtida vinstock, men i allmänhet kan orsakerna till transplantation beskrivas på följande sätt:

 • lite ljus, drag, dålig jord;
 • buskorna planteras för tätt;
 • närvaron av grannar som fördjupar vinrankan;
 • planerad överföring av plantor till en annan del av webbplatsen.

Innan du flyttar druvor måste du åter väga för- och nackdelar. Som motargument beaktas följande: skadad (förlorad del av rotsystemet) buskar dör ofta, bärens smak kommer att förändras, de första 2-3 åren efter transplantation av frukt är inte garanterat, plantorna blir mottagliga för sjukdom.

När är den bästa tiden att återplantera druvor till en ny plats?

För ett framgångsrikt förfarande finns det vissa regler, vars implementering minimerar skadan från transplantationen.

Detta är termen för genomförandet av evenemanget, tillgång till information när det är bättre att transplantera buskarna samt ta hand om säkerheten för plantan och dess rötter.

Det rekommenderas inte att plantera en ny stjälk där druvorna redan har vuxit (och utrotats): jorden är dålig där, förekomsten av patogener är möjlig. Den optimala tiden för transplantation är tidigt på våren eller senhöst, när växten är relativt vilande och inte utvecklas. Enligt en annan regel har en buske som inte är äldre än 5 år fler chanser att slå rot. Skador på rotsystemet är extremt oönskat: därför druvor med en jordnära clod grävs upp och överförs.

druvtransplantation

Toppen (vinstocken) måste trimmas för att upprätthålla balans med botten. Innan de planteras förbereder de framtida bostad: de gräver, gödslar, rensar för ogräs och skadedjur.

Funktioner i rotsystemet för druvor

Utvecklingen av den nedre, dolda underjordiska delen av en planta och en vuxen växt beror på sorts egenskaper, dess ålder, näring och placering av akvifer. Det finns två stadier av rottillväxt: till ungefär mitten av sommaren (juli) och från hösten (september), tills den somnar. När jorden värms upp till 17-21 ° С (tredje decenniet av juni) når rotsystemets bildningshastighet sin höjdpunkt. Rötter börjar växa innan knopparna kläcks (eller i början av processen).

Tillväxtsäsongen åtföljs bildningen av bladverk samtidigt som den underjordiska delen förstärks, förgrening av rötter. Om växten har tillräckligt med fukt, mikroelement i jorden, börjar i september det andra tillväxtstadiet, som slutar när temperaturen i rotlagren sjunker till 8 ° C.

druvrot

Torkan påverkar utvecklingen av druvor betydligt: ​​i detta fall är rottillväxten begränsad till ett steg. Den viktigaste faktorn som begränsar och bestämmer utvecklingen av den nedre delen av växten är fukt. Detta är skillnaden mellan druvor som odlas i Moskva-regionen och Rostov: i det första fallet kommer plantan att växa och gradvis avta till slutet av september på grund av den högre markfuktigheten. Hur exakt rotsystemet kommer att lokaliseras, dess typ, beror på variation och odlingsförhållanden.

I allmänhet finns det två typer:

 1. Intensiv.
 2. Omfattande.

I det första fallet är rötter korta, men grenade, utsträckta längs akvifern. I det andra är de långa och mindre utvecklade till sidorna och når ibland 3,5 meter (Cabernet och Sauvignon på Krim). I profil har systemet maximalt 1, 2 och 3: var och en av dem är bundna till specifika odlingsförhållanden.

Vi tar hänsyn till buskens ålder

Ålder upp till 5 år anses vara den mest gynnsamma för tillväxten av rotsystemet. Under det första leveåret påverkar jorden, liksom kvaliteten på vård av busken, egenskaperna hos dess rotsystem. Chubuk har tre typer av rötter: med ett djup på upp till 15 centimeter (dagg), medium (ibland i flera nivåer) och calcaneal (det djupaste).

mogen buske

I sin tur skiljer sig zoner med aktiv utveckling, absorption och ledning i cortex. Var och en av dem har sina egna specifika funktioner som ansvarar för plantornas totala tillväxt. Därefter kommer vi att överväga funktionerna i transplantationen i samband med buskens ålder. Unga druvor, som inte är mer än 5-6 år gamla, tål att flytta till en ny bostad, har ett relativt outvecklat rotsystem (risken för skada är minimal). Man bör komma ihåg att den "säkra" tidsperioden i praktiken reduceras till 3-4 år, men först saker först.

Hos en vuxen eller en gammal (10 år och äldre) sträcker sig den underjordiska delen inåt och utåt, det är svårare att gräva ut den helt. Under det första året är det bättre att inte röra växten - att låta den växa och få styrka. Tvååringar har mer vitalitet, men samtidigt mer grenade rotskott. En cirkel med en radie på 30 centimeter är markerad runt stammen - det här är grävningszonen. Djupet är upp till 60 centimeter, och den övre delen skärs av för att lämna 2-3 ögon.

Chanserna för att en två år gammal planta slår rot på en ny plats är ganska hög.

Druvor i åldern 3 år i den underjordiska delen når nästan 1 meter, ungefär samma storlek på dess spridning till sidorna. Sådana buskar gräver i 50 centimeter runt och 70-80 i djup. När växten planteras utförs beskärning, vilket lämnar högst fyra ögon.

druvbusken

Med varje nästa leveår blir uppgiften mer komplicerad: till exempel att transplantera 4-5-åriga skaft utan att skada rötterna är omöjligt - de avviker djupt och i bredd, koncentrerar sig i en 60 centimeter stor zon. Därför måste du fånga så mycket av lerkammen som möjligt, gräva i 0,5 meter till sidorna. Ögonen tunnas ut till 5-6. Efter 6 år börjar en kritisk utvecklingsperiod: för själva busken är det inget fel med detta, men transplantationen är meningslös.

Detsamma gäller för de 20 och äldre. För att förnya växten används skonsamma, men mycket långsiktiga metoder för gradvis "överföring" av växten med dess naturliga rotförmåga.

Enligt metoden för att skära en lång sidovin, begravdes skotten i marken. Gradvis (ibland upp till ett år) slår styvsonen rot, men kopplingen till moderplantan kvarstår. Efter ett par år separeras skikten från busken och den gamla växten kastas bort.

plantera druvor

Katavlak-metoden består i att hitta hälroten: den kommer att bli basen för en föryngd buske. Gamla druvor beskärs maximalt, vilket lämnar några vinstockar. Sedan släpps de in, och efter 1-2 år börjar fruktan. Sådana metoder låter dig flytta skaftet över korta avstånd utan att använda en transplantation, och samtidigt öka dess förmåga att överleva, uppdatera den.

Vilka plantor kan transplanteras?

Det finns inga uppenbara begränsningar för valet av druvor för transplantation när det gäller variation, storlek förutom ålder. Börjar från 2 års ålder och slutar med 5 år, alla planter, förutsatt att ett lerkom med rötter bevaras, slår normalt rot.

Det finns ett praktiskt sätt att bevara rotsystemet för de "gamla" (inte för starkt planterade i jorden):

 1. Busken grävs jämnt och snyggt tills den når hälen.
 2. Den resulterande gropen hälls rikligt med vatten tills en tjock gräddkoncentration bildas.
 3. Efter 3-4 timmar, när rotsystemet är "vått", är det relativt lätt att ta bort det från lerblandningen med minimal skada.

druvbusken

Metoden kräver extremt noggrann hantering av rötter - du måste separera dem från den våta jorden med dina händer, men resultatet är en planta som är klar för transplantation. Chanserna för överlevnad för en buske som behandlas på detta sätt är mycket högre än för en mark som grävs ut med en klump.

Hur väljer jag en ny plats?

Druvor älskar värme och ljus, är picky när de väljer sina grannar - dessa finesser kräver uppmärksamhet när det gäller att välja en plats för transplantation. Utkast är oacceptabla, och fuktstagnation uppmuntras inte heller. Södra sidor föredras framför andra; träd som i framtiden kommer att kasta skuggor på buskar är uteslutna. Aquifers bör inte ligga för nära ytan, saltlösning och träskig jord är inte lämplig.

Förekomsten av stjälkar, vinstockar, löv i komposten för gödsling av plantor är också oönskat: bärare av sjukdomar kan vara kvar på dem. Det är bättre att bränna detta avfall och använda den resulterande askan för utfodring.

druvegrop

Förberedelsen av hålet för plantering förtjänar en separat diskussion; detta görs 30 dagar i förväg (eller till och med tidigare). Ta hänsyn till följande när du förbereder ett hål för en buske:

 • storlek spelar roll - ju äldre druvorna är, desto mer (och djupare) gräver vi;
 • för sandiga blandningar är de begränsade till en parameter på 60 centimeter för lerjord - 80;
 • i de nordliga och kalla regionerna "lägg till" djup för att skydda känsliga rötter från frysning;
 • det minsta landningssteget väljs från 2 till 3 meter, med beaktande av sortens egenskaper;
 • en blandning bestående av jord, superfosfat och ammoniumsulfat med aska (ersatt med humus) hälls på botten.

Ibland rekommenderas att "mata" busken med järn, med tomma burkar, spikar och onödiga metalldelar. De måste först brännas i en eld och sedan läggas till hålet med plantan.

Populära transplantationsmetoder

Den huvudsakliga uppgiften att transplantera är att hålla rotsystemet i busken intakt och säkert, att ge den normala levnadsförhållanden på en ny plats (ljus, värme, fukt) och som ett resultat få ett förbättrat utbyte av bär.

plantera druvor

Det finns 3 kända transplantationsmetoder:

 1. Överför (full klump på rötterna).
 2. Med en partiell klump.
 3. Med skalade rötter.

Den första metoden är den mest humana och effektiva: det sker en smärtfri överföring av växten från en plats till en annan, den nedre delen skadas inte. För buskar som är äldre än tre år är den här tekniken inte tillämplig: en jordklodd blir enorm och obestämbar.

Att förbereda druvor för transplantation genom omlastning inkluderar stopp av bevattning (3-4 dagar i förväg), skärning av den övre delen (upp till 2-3 knoppar) med bearbetning av skärningarna med trädgårdsmark. Därefter gräver du försiktigt i skaftet och drar tillbaka 50-60 centimeter. Brott av individuella (längsta) rötter är tillåtet.Klumpen som tas bort från hålet transporteras till en ny plats, sänks ner i hålet, jämnas, hälls i jorden och lätt pressas. Häll cirka 20-25 liter (2 hinkar) vatten, skapa ett lager av mulch (kompost, torv) som är 10 centimeter tjockt.

druvegrop

Följande två tekniker är tillämpliga om klumpen inte kunde sparas under utvinningsprocessen. Du kan också medvetet strippa rötterna genom att översvämma vinrankan en dag innan du planterar. Sedan gräver de i busken (en halv meter i alla riktningar) och arbetar med en liten spatel eller en ripper med ett smalt blad. Det är nödvändigt att skada rhizomen så lite som möjligt och frigöra den från jorden.

Oavsett dess tillstånd, efter att de har tagits bort från hålet, tas de skadade tjocka och tunna (upp till 20 millimeter tjocka) områdena med beskärningssax, och daggarna tas bort helt. Därefter framställs en näringslösning av 2 delar lera och 1 del av kumgödsel, omrörning tills den är enhetlig. Sedan sänks busken där.

Impregnering med en sådan talare eftersträvar två mål: desinfektion och förstöring av svamppatogener. Vinrankan är avkortad i proportion till rotsystemets tillstånd, för betydande skador och växter i åldern 10 år och mer, beskärning görs "på ett svart huvud" (under marknivån, ta bort hela toppen). Överdriven "synd" i detta fall kan bara skada: genvägade stjälkar belagda med trädgårdslack kommer att släppa nya skott och obehandlade kommer att visna.

grenar av druvor

Hur transplanterar jag druvor korrekt på sommaren?

Att transplantera en buske på sommaren betraktas som en tvingad (och oönskad) åtgärd. Men om du vet hur du kan transplantera druvor till en annan plats och noggrant uppfylla alla krav, kan du prova. Valet av plats är mycket viktigt: inte i skuggan, på södra sidan av grönsaksträdgården eller trädgården, utan höga grannar i närheten. Överföringen utförs i överensstämmelse med huvudstadierna: gräva i skaftet runt, rengöra rötter och bevara en jordklodd.

Det finns två metoder för transplantation:

 1. Du kommer att behöva ett stål eller galvaniserat ark 500 millimeter bredt, tråd och 2 spade. Det är lämpligt att utföra processen med en assistent. Metallen rullas in i ett rör, kanterna fixeras med trådspolar. Jordskiktet avlägsnas försiktigt tills de första rötterna dyker upp. Därefter är det nödvändigt, efter att ha installerat röret från ovan, gräva jämnt i det längs kuvertet. Du bör få en cirkulär dike med en halv meters djup. Sedan börjar de fördjupa sig och försöker nå rotsystemet (50-60 centimeter från ytan). Den resulterande "cylindern" från marken och den nedre delen av busken måste lyftas försiktigt med spadar som spakar (helst spadar). Sedan återstår det att överföra den till en ny plats och sänka den ned i ett tidigare förberett hål.
 2. Den andra metoden är ganska enkel: för dess implementering behöver du en spade, humus, kaliumpermanganat, lera. De börjar med förberedelserna för den framtida "bostadsorten". Dålig jord matas med mineralgödsel eller naturligt (gödsel). Plantan, som försiktigt tas bort från den gamla platsen, förvaras i en blandning av lera och kaliumpermanganat (samtidigt hjälper detta till att bevara den om den nya platsen är långt borta). Den övre delen skärs av innan plantering, vilket lämnar ett minimum av knoppar. De planteras, som vanligt, vattnas och tillåter inte vätskestagnation.

Vård efter transplantation

Efter plantering på en ny plats behöver druvorna vård: lätt, vattning, skydd mot skadedjur.Ibland är det användbart att skapa ett dräneringssystem: för detta, innan du planterar plantan, hälls spillror i botten av gropen, och bredvid den framtida busken förstärks en rördel genom vilken näringsämnen kommer att rinna direkt till växternas rötter.Beskärning av den övre delen beror på läget på den nedre: ibland är det användbart att ta bort vinstockar och skott "på ett svart huvud", för att föryngra busken.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa