Beskrivning av druvsorter i minne av kirurgen, plantering och vårdregler

Hybridbordssorten är förtjänad av jordbrukare och konsumenter. Den rotar väl efter plantering, är immun mot vinterfrost och ger en högkvalitativ skörd. Dess rosa och lila klippor pryder trädgården, och bären har ett högt näringsvärde. Vin, juice, kompott, barnmat tillagas av druvor i kirurgens minne.

Skapelseshistoria

Hybriden skapades av Evgeny Pavlovsky, en specialist på Potapenko-institutet, som studerade med den berömda ryska forskaren och vinodlaren Ivan Kostrikin. Druvorna som skapats på grundval av varianterna Talisman och Mirage är en forskares bästa och mest populära hjärnsköld, som har vunnit priser vid internationella tävlingar mer än en gång.

Sorten i Memory of the Surgeon skapades nyligen, men lyckades bli kär i bönder i alla OSS-länder. Varför Pavlovsky gav sin druva ett så intressant namn, som denna mystiska kirurg är är okänt.

Beskrivning och sorts egenskaper

Druvorna för kirurgens minne ingår i kategorin bordsorter avsedda för färsk konsumtion. Sorten är tidigt mognad, mognad inträffar på 120 dagar.

Buskarna är starka, höga. Bladen är tre-lobade, ursprungligen ljusgröna, får en rik ton när växtsäsongen fortskrider. Grupperna är koniska, tunga, men frukterna fastnar inte så tätt till varandra. Gruppen väger från 700 g till 1 kg.

Bären är något långsträckta, väger 10-12 g. Skalet är mediumtätt, omoget, grönt-gyllene, får en jämn rosa färg när den mognar och är täckt med en vit vaxartad blomma. Smaken är mjuk, söt, med en liten surhet. Massan är saftig. Aromen är muskot och jordgubbar.

fruktbär

Innehåll i ämnen som bestämmer smak:

 • socker - 22 g / cm3;
 • sockerinnehåll - 17-19%;
 • surhet - 7 g / l;
 • vinsyra - 0,6% i 1 liter juice.

Kirurgens minne är immun mot kyla. Han är inte rädd för frost ner till -23 ° C. Vid lägre temperaturer i det växande området krävs skydd.

Druvor påverkas inte av svampinfektion praktiskt taget.

ovanlig variation

För-och nackdelar

The Surgeons Memory Grape är populärt för:

 • mognar snabbt;
 • ser vacker ut på en personlig tomt;
 • tappar inte sin presentation under långvarig transport;
 • tar lätt rot, tack vare ett starkt rotsystem;
 • tills sent på hösten kvarstår i den aktiva fasen på grund av låg känslighet för kyla.

Av minusen bör det noteras:

 • låg mognad efter ympning till en annan växt;
 • känslighet för bildning av tillväxter;
 • hög sannolikhet för getingar angrepp på fruktens sötma och arom;
 • bildning av små bär på grund av ogynnsamma förhållanden eller dålig vård.

kirurgens minne

Pollinerande sorter

Om lufttemperaturen sänks under blomningstiden för druvor, hämmas pollineringsprocessen. Som ett resultat är klasarna glesa, glesa och avkastningen reduceras avsevärt. Om luftfuktigheten är hög, är det svårt att sprida pollen med luften på grund av kondenserna. Låg luftfuktighet påverkar också pollineringen negativt.

Det är omöjligt att förutsäga väderförhållandena, så många jordbrukare försäkrar sig själva och planterar pollinerande sorter av russin bredvid druvorna i kirurminnet:

 • Premiärminister;
 • Zaporozhye;
 • moldavian;
 • Veles;
 • sprinter;
 • Rusball;
 • Rilines.

pollinerade druvor

Växande druvor till minne av kirurgen

Druvor växer helt i lös fruktbar jord. Det bästa alternativet är svart jord. Men växten känns också bra på sandsten och sandslam, under förutsättning att ekologisk utfodring läggs till.

Urval av plantor

Till minne av kirurgen - en ny typ. För att få en högkvalitativ skörd är det därför bättre att köpa en plantor och inte ympas på en annan druva.

Plantan bör plockas från en butik eller plantskola, inte handplockad. När du köper måste du noggrant undersöka rötter, ovanstående del. Den valda plantan bör ha starka, utvecklade, oskadade rötter utan tecken på uttorkning, råtta, infektion eller insekter. I en ympad växt bör vinrankans längd vara upp till 45 cm, rötterna - cirka 0,5 m. Plantan bör innehålla minst en skott på minst 10 cm.

Du kan göra en liten repa i slutet av ryggraden. Om de inre vävnaderna är gröna, är en sådan växt inte värt att köpa.

plantor groddar

timing

Druvorna i kirurgens minne förökas oberoende av sticklingar eller färdiga plantor köps. Stiklingar skördas på hösten, hålls i en källare eller annan sval plats tills våren. I februari planteras de i en behållare, placeras på en varm plats för rotning. Efter att rötterna har visats omorganiseras de till ljuset.

Druvor planteras i öppen mark i mitten eller slutet av maj. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att plantera grödan på hösten, i mitten av september. Deras åsikt argumenteras av att:

 • på hösten minskar sannolikheten för rotskador genom en svampinfektion;
 • under vintern växten blir starkare, på våren börjar den aktivt utvecklas.

Frågan om landningstid är inte kritisk. Odlare styrs av klimatförhållandena i odlingsregionen och individuella preferenser.

sticklingar i ett glas

Landningsplan

Druvor planteras i kirurgens minne enligt standardalgoritmen:

 1. Gräv ett hål som passar röttens volym, 80 cm djup.
 2. Dränering sker längst ner. Ovanpå den hälls jorden med humus i en tredjedel av hålets djup.
 3. Dagen före plantering placeras plantan i en behållare med vatten. Några timmar före proceduren tillsätts en rottillväxtstimulator i vattnet.
 4. Plantan placeras i hålet så att rotkragen stiger något ovanför markytan.
 5. Hålet är begravt. En höjd cirka 15 cm är gjord runt rotkragen.
 6. Druvorna är bundna och matas med en liten del mineralgödsel och organiska ämnen.
 7. Jorden vattnas. För att bevara jordfuktigheten utförs klibbning med sågspån eller mossa.

landning enligt schemat

Tips för druvvård

Att ta hand om druvor är enkelt. Omsorg kan inte ignoreras, eftersom fruktens utbyte och kvalitet beror på den.

Vattning och utfodring

Enligt rekommendationen från skaparen av sorten, vattna i enlighet med standardschemat: före blommande och efter visnande av blommor.

Bushformation

Karaktären i kirurgens minne är ganska stark och hög. Därför skärs unga buskar i 4-5 knoppar, vuxna - 6-8.

Druvor tenderar att bygga upp mycket grönska.Därför är beskärning av överskott av skott ett obligatoriskt skötsel under den aktiva växtsäsongen.

buskar bildas

Förbereder för vintern

Trots vinterns härdighet hos druvor, i regioner där vinterlufttemperaturen sjunker till -20 ° C, krävs ett isolerande skydd.

Men täck inte för tidigt. Druvorna i kirurgens minne förblir i ett aktivt tillstånd fram till själva frosten, under det täckande materialet som det kastar ut. Därför täcker de det när en stabil lufttemperatur på omkring -5 ° C bildas.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Variationen i Memory of the Surgeon är resistent mot svampinfektion, men om det finns misstag i vården kan växten bli sjuk av mögel, grå mögel, pulveraktig mögel. Dessutom är svampinfektionen vanligtvis intensiv.

leaf milde

Den huvudsakliga behandlingen är användningen av fungicider. Sprutning utförs 3 gånger:

 • när skott når en längd av 15 cm;
 • före blomningen;
 • när du bildar ärtstora bär.

För att förhindra smittsamma patologier är jorden böjd, gödsling utförs med ett mineralkomplex, skott skärs av i rätt tid och ogräs avlägsnas.

Av insekter kan kvalster och fylloxera attackera druvor. Insektsmedel används mot fästingar. Endast insektsdödande profylax kan tillämpas mot phylloxera, det är omöjligt att bli av med parasiten - den sjuka växten grävs upp och bränns.

bärrot

Skörd och lagring

Druvorna skördas i slutet av augusti och tidig höst. Bären hänger länge på grenarna utan att förlora sin presentation. Mognad bestäms av hudens färg, vaxartad blomma, söt smak av massan, enkel separering av bäret från stjälken.

Druvorna skördas i klart torrt väder. Gruppen är avskuren med beskärningssax eller trädgårds sax, försöker att inte skada frukterna, inte att torka bort plack från dem. Annars kommer hållbarheten för grödan att reduceras avsevärt. Torra och ruttna frukter avlägsnas före lagring.

mogen skörd

Druvorna förvaras i en icke fuktig källare eller i annat svalt ventilerat rum, där temperaturen inte överstiger +4 ° C. Om grödan är liten kan du lägga den i kylen. Den bästa lagringsmetoden är i trälådor. Buntarna läggs i ett lager, täckt med sågspån. Du kan också hänga druvor på en tråd.

Kirurgens minnesdruva är bra eftersom den lagras under lång tid utan att förlora sin smak och presentation. Det är inte föremål för förfall, plattning, sprickbildning.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa