Hur man hanterar pulveraktig mögel (pulveraktig mögel) på druvor med folkliga och kemiska medel, desto bättre att bearbeta

Nästan varje år möter trädgårdsmästare mjölk på druvor, varför utbytet försämras ibland. Denna sjukdom anses vara en av de vanligaste patologierna som förekommer på vinstockar. För att rädda växten, bör du bekanta dig med beskrivningen av sjukdomen och metoderna för eliminering i förväg.

Beskrivning av sjukdomen

Infektionssjukdomar av svamp typ påverkar ofta druvfrukter. På grund av detta kan de inte bearbetas och konsumeras ytterligare färskt. Bland de vanliga infektioner bör pulveraktig mögel eller pulveraktig mögel särskiljas.

sjukdomsbeskrivning

Växter infekteras med oidiumsjukdom efter exponering för patogener som lever i vinstocken. På våren, när lufttemperaturen värms upp till 15-20 grader, börjar svampen aktivt utveckla och infektera de närmaste vingårdarna. Oftast smittas buskar under andra hälften av våren eller tidigt på sommaren med hög luftfuktighet. Men med dagliga regn når fuktnivån för höga nivåer, vilket leder till en avmattning av sjukdomens utveckling.

Det är svårt att bestämma närvaron av oidium i det första stadiet av dess utveckling, eftersom det praktiskt taget inte visar sig på något sätt. Först efter 5-6 dagar kan de första symtomen på patologi märkas. Först påverkar det de nedre bladen på druvbuskarna och sprids gradvis till de övre bladen och fruktklyngarna.

oidiumväxter

Orsaker till förekomst

Det rekommenderas att du i förväg undersöker de huvudsakliga orsakerna till infektioner med mjukgryn. Detta hjälper dig att förstå varför druvbuskar kan smittas av en sådan farlig sjukdom.

De orsakande ämnena av pulveraktig mögel finns ganska ofta i jordens övre lager. Emellertid behövs optimala förhållanden för deras utveckling. Till exempel, om det är soligt, varmt väder ute, och en person följer alla agrotekniska regler för odling, kommer svampen inte att utvecklas.

Det finns ett antal tillstånd som bidrar till infektionen av vinstockarna och vidareutvecklingen av sjukdomen. Dessa inkluderar:

orsaker till infektion

 • Vanligt molnigt väder med hög luftfuktighet. Brist på solljus och hög luftfuktighet är mycket farligt för druvor. Det är under sådana förhållanden att de orsakande medlen för de flesta svampinfektioner aktiveras.
 • Ökade kvävenivåer i jorden. Vissa sommarbefolkningar, när de odlar druvbuskar, lägger till för mycket kvävebefruktning i jorden, vilket bidrar till utvecklingen av mjölk.
 • Täta plantager. Buskar som är planterade för nära varandra är känsliga för infektioner med mögel.
 • Felaktig vattning.Ibland vattnas växterna väldigt ofta, varför jorden inte har tid att torka helt. Detta försvårar druvornas skyddande funktioner avsevärt, vilket leder till infektion med svampsjukdomar.

pulveraktig mögel

Tecken på infektion

För att snabbt kunna identifiera oidium på en växt bör du bekanta dig med de viktigaste tecknen på patologins början. Det finns ett antal symtom som endast visas med en sådan sjukdom.

De första tecknen på pulveraktig mögelsjukdom förekommer i form av små vita fläckar som visas på ytan av de nedre bladen. Efter 1-2 dagar ökar storleken på platsen, varför bladen är helt täckta med vit blom. Med den fortsatta utvecklingen av patologin utvecklas fläckarna, förtjockas och täcker nästan fullständigt druvplantorna. På grund av detta verkar infekterade växter när de betraktas utifrån helt täckta med spindelnät eller sprayade med en kalkvätska.

Men faktiskt är ytan på blad, frukt och stjälkar täckt med svampepitel, som består av många conidia.

Om druvorna inte botas i tid börjar bladen täckas med gula fläckar och torka ut. På grund av sjukdomen saknar också tillväxten av buskar och deras immunsystem försvagas. På grund av detta klarar druvor mycket sämre temperaturer och till och med mindre frost.

tecken på infektion

Hur hanteras oidium på druvor?

Det är nödvändigt att hantera sjukdomen när dess första symtom visas. Detta kommer att stoppa den fortsatta utvecklingen av patologin och förhindra att druvorna dör.

Eventuella kontrollåtgärder syftar till fullständig förstörelse av patogener av svampinfektion. Det finns olika metoder för att hantera pulverformig mögel som hjälper till att läka buskarna. För att öka effektiviteten hos var och en av dem måste du ta itu med komplex behandling. Men innan detta måste du bekanta dig med de viktigaste sätten att bekämpa en svampsjukdom:

 • Svavelösning. Experter rekommenderar att börja behandla mjölk med en svavelvätska. Förfarandet görs bäst på morgonen eller kvällen, när det inte är starkt solljus. När du sprayar vätskan, se till att den kommer på alla drabbade områden i druvorna.
 • Kolloidal svavellösning. Behandling med ett sådant botemedel anses vara ganska effektivt, eftersom det hjälper till att snabbt bli av med svamp på buskarna. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar sprutning en gång i veckan.

svavelösning

Effektiva kemikalier

Det finns flera effektiva kemikalier som kan hjälpa till att bota infekterade druvor. Innan du använder läkemedlet för att bekämpa pulverformig mögel måste du dock bekanta dig mer i detalj med var och en av dem:

 • "Topas". Bland trädgårdsmästare och amatörer av växande druvbuskar är Topaz populärt. Läkemedlet bekämpar effektivt många svampinfektioner, och pulverformig mögel är inget undantag. För att bli av med patologinsymtomen och rädda växten måste du spraya minst tre gånger i månaden.
 • "Vitaros". För att förebygga och eliminera symtomen på pulverformig mögel kan du använda "Vitaros". Detta fungicidpreparat bör användas tidigt på våren när patogener precis börjar bli aktiva.
 • "Fart". För att snabbt eliminera symptomen på infektion bör du använda en lösning från "Skor". Vid beredning omrörs ett glas läkemedel med 10-12 liter vatten. Växter bearbetas minst två gånger i månaden.

kemikalier

Folkrecept

Folkläkemedel används också för att eliminera oidium. De mest effektiva är följande:

 • Serum. Älskare av folkrättsmedel använder ofta mjölkevassle, vilket kan avlasta druvor från smittsamma sjukdomar.En sådan lösning kan inte bara eliminera tecknen på sjukdomen utan också förbättra immunsystemets funktion. För att skapa en lösning med dina egna händer måste du omröra en del av serumet med två delar upphettat vatten. Den resulterande blandningen behandlas varannan vecka i tre månader.
 • Jod. En lösning tillverkad av medicinsk jod bekämpar också effektiv mögel. När du skapar en blandning för sprutning tillsätts 10 ml jod till en behållare med tio liter vatten och blandas noggrant. Därefter sprutas druvkluster och löv, som är täckta med en vit blom, med vätska med en sprayflaska. Proceduren utförs två gånger i veckan.
 • Aska. Askmedlet kan förhindra döden av växter infekterade med mjölk. För att framställa en medicinsk vätska blandas ett kilo siktad ask i 7-8 liter vatten och infunderas i 20-30 minuter. Därefter tillsätts 200 gram tvål till lösningen. De infekterade druvorna sprayas med lösningen tre gånger i månaden.

folkrecept

Förebyggande åtgärder

När du odlar druvor måste de vara engagerade i förebyggande av sjukdomar, eftersom du genom att vidta förebyggande åtgärder i tid kan du rädda växter från döden. Erfaren trädgårdsmästare anser att ordentlig vård av den odlade växten är det bästa förebyggandet. Genom att observera alla agrotekniska odlingsregler minimeras risken för att bli smittad med mjölk.

För att förhindra att druvbuskarna blir sjuka måste du vattna dem ordentligt. Fukta jorden bör göras högst två gånger i veckan. I detta fall bör buskarna inte översvämmas kraftigt, eftersom detta kommer att öka fuktinnehållet i jorden och luften. Vid långvariga torka är vattning oftare, eftersom jorden torkar snabbare under sådana förhållanden.

Druvor behöver också regelbundet utfodring, vilket kommer att öka dess skyddande funktioner. På sommaren matas jorden med potashgödselmedel minst tre gånger.

sjukdomsprevention

De mest resistenta sorterna

Vissa trädgårdsmästare är involverade i odlingen av pulverformiga druvsorter. Dessa inkluderar:

 • Aligote. Denna sort är populär bland vinproducenter eftersom den tillhör druvsorterna. Den odlas utomhus endast i de södra eller centrala regionerna. I kalla klimat är det bättre att växa i växthus för högre avkastning. Fördelarna med Aligote inkluderar inte bara dess beständighet mot pulverformig mögel, utan också grödans smak.
 • Sauvignon. En vanlig variation som odlas av många för att göra aromatiskt vitt vin. Sauvignons särdrag inkluderar små druvkluster med små bär, liksom motståndskraft mot många vanliga sjukdomar.
 • Savraska. En välkänd Altai-sort med mognad med tidig skörd. Det kännetecknas av enorma tofsar, vars längd når 35 cm och läckra bär.

Aligote druva

Slutsats

Pulvermjölk är en vanlig sjukdom som drabbar många druvsorter. För att bli av med det och skydda de planterade druvbuskarna måste du bekanta dig med de viktigaste metoderna för att hantera mjölk och förebyggande åtgärder.

slåss mot oidium

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa