Vad man ska göra om röda fläckar visas på bladen på druvor, hur man ska hantera och hur man ska behandla

Infektioner som upptäcks i tid är möjliga för snabb behandling, så trädgårdsmästare måste regelbundet inspektera fruktgrödor. Ett av de pålitliga tecknen på druvsjukdom är röda fläckar på bladen. En exakt diagnos kan fastställas genom att i detalj undersöka de skadade buskarna.

Orsaker till bladrödhet

Det finns flera orsaker till röda fläckar på vindruvor:

  • infektionssjukdomar;
  • skadedjur angrepp;
  • brist eller överskott av vissa näringsämnen;
  • ojämn fördelning av belastningen på vinstockarna.

Viktig. Rödning av bladen sker i färgade druvsorter. Med samma sjukdomar får fläckar på vita druvbuskar vanligtvis en gul och brun färg.

Rödhetens natur kan bedömas av några tecken:

  1. Fokal rodnad av bladen talar om den smittsamma karaktären av sjukdomen (rubella).
  2. En enhetlig rödnad av den gröna massan kan vara ett symptom på brist på kalium och fosfor. Och också om överskottet av fluorhaltiga mineralgödselmedel.
  3. Röda fläckar med närvaro av pinbitar, spindelnät, larver på bladets baksida orsakas av den höga spridningen av vissa insekter (bladhoppare, spindelkvalster) som livnär sig av växtsaft.

Smittsam röd hund

En vanlig svampsjukdom orsakad av slappsvampen Pseudopeziza tracheiphila Muller-Thurgau. Det påverkar växtens blad, mycket sällan buntar och stjälkar. Vinrankor och grödor lider av döden av ett stort antal löv i den nedre delen av skotten under tidig vår. Massor av druvor på infekterade buskar släpar efter i utvecklingen. Den utbredda förekomsten av denna sjukdom kan leda till förlust och förstörelse av upp till 70% av frukterna.

röda vinblad

Svampen vilar i fallna druvlöv och på vissa andra växter. I en varm, fuktig vår springer svampen snabbt och börjar spridas. De första tecknen kan ses redan i slutet av maj, ljusa fläckar visas på unga blad som blir röda med tiden (i färgade druvsorter).

Vanligtvis är de första 4-8 bladen i fara, i det inledande skedet är infektionen lik mögel. Röda fläckar kommer från bladkanten, begränsade av stora och små vener.

Den optimala temperaturen för utveckling anses vara 18-20 ° C. På sommaren, under torra och varma säsonger, stoppar svampen sin aktiva distribution. I slutet av augusti, i september, med en ökning av luftfuktigheten, uppstår återinfektion, men utan allvarliga konsekvenser.

Spindelmiter

En av orsakerna till att blad från druvor blir röda är infektionen av planteringarna med en spindelmiter (Tetranychidae). De matar på det inre köttet genom punkteringar på de stora venerna på ryggen. Snart täcks de drabbade bladen med konvexa fläckar, blir röda (blir bruna i vita sorter) och torka ut. Under gynnsamma livsförhållanden multipliceras spindelmiten snabbt (6-10 generationer under den varma perioden) och kan orsaka betydande skador på den framtida skörden. Bären blir surare och små, cirka 20-30% kan smulas innan de plockas.

spindelmiter

Spindelbanor kan ses på infekterade växter. Spindelbanor gör det svårt för kemikalier att tränga igenom, vilket gör skadedjursbekämpning svårare. Vuxna, ungefär 0,5 mm långa, använder kikare för att se och räkna dem. Mer än fem stycken per blad är en signal för brådskande bearbetning av växter.

Icke-smittsam röd hund

Druvor är mycket picky om jordens sammansättning och mineralgödselmedel. Överskott eller brist på vissa element kan leda till en allmän försvagning av växten och rödnad av bladen. Det vanligaste fallet är potashvälta i vingården. I detta fall blir den gröna massan röd jämnt över hela planteringsområdet. Det andra skälet kan vara ett överskott av fluor på grund av felaktig beräkning av doseringen av fluorinnehållande gödselmedel.

Icke-smittsam röd hund

Viktig. Överbelastade vinstockar, med en analfabetisk beräkning av antalet borstar för mognad och en ojämn strumpeband, kan också signalera en försvagning genom rödnad av bladen.

Bladskador av cikader

Små insekter som liknar gräshoppor kan orsaka betydande skador på druvskörden och är ett av orsakerna till att blad från druvor börjar bli röda. Druva bladhoppare lever på växtsaft i alla stadier av deras utveckling. Vuxna insekter är lätt att upptäcka genom att skaka busken. Cikaderna hoppar samman i olika riktningar.

Prickar och gulaktiga fläckar visas på skadade löv som blir röda med tiden i färgade druvsorter. Bladet lockar och torkar upp. I varmt, torrt väder växer antalet cikader snabbt, vilket kan orsaka betydande skador på grödan. Förutom direkt skada på växter är cikader bärare av infektioner.

Bladskador av cikader

Viktig. Cicadci gillar inte lukten av vitlök och lök och försöker hålla sig borta från dem. Såning av lök i gångarna på druvor kommer att hålla skadedjur borta.

effekter

Röda fläckar, oavsett orsak till deras förekomst, leder till vissnande av löv och tidig exponering av skott. En stor förlust av grön massa påverkar fruktens kvalitet. Sockerinnehållet minskar kraftigt, druvor smuldrar innan de mognar och förlorar sitt lönsamma utseende. Sjukdom av de första bladen under våren stannar utvecklingen av skott och stör den fullblommande.

En försvagad växt bekämpar andra sjukdomar dåligt i framtiden. Mekanisk skada på blad från skadedjur är en "öppen grind" för allvarliga svamp- och virusinfektioner.

Bladskador av cikader

Sätt att bekämpa infektion

Innan du bestämmer dig för att göra med rodnad måste du ta reda på exakt orsaken. Den olika karaktären av bladskador kräver användning av vissa kemikalier.

Rubella behandling

Mot infektiös rubella behandlas buskarna med fungicider i den 3-4: e bladfasen. Efter 7-10 dagar upprepas proceduren. Därefter kombineras behandlingen med mögel spray efter ytterligare 7-10 dagar. Rubella-läkemedel ger vanligtvis en samtidig kamp mot mögel: Ridomil Gold, Delan, Switch, Skor och andra. Buskarna sprayas på båda sidor tidigt på morgonen i torrt, lugnt väder.

drogen Skor

Behandling av icke-kommunikabel rubella

Det snabbaste sättet att mätta druvor med kalium är att utföra bladsprutning med en komplex mineralgödsel som innehåller kaliumsulfat eller andra föreningar.Den första utfodringen planeras två veckor före blomningen.

Den andra sprutningen görs en vecka efter blomningen. Druvor reagerar inte så snabbt på rotförband med kalium, men när du väljer sammansättningen av ett komplex gödningsmedel måste kaliumföreningar tillsättas. Under hösten och våren appliceras humus i stora mängder under varje buske.

Spindelmittkontroll

Behandling av röda fläckar på druvor på grund av spridningen av spindelkvalster utförs genom att behandla vinstockarna tidigt på våren med 5% kalksvavelavkok. Det är viktigt att vara i tid innan njurarna sväller. Under växtsäsongen utrotas fästingar genom sprutning med 1% kolloidal svavelösning. Förberedelserna "Fufanon", "Talstar", "Omayt", "Karbofos" har visat sig väl i kampen mot spindelmåter.

Karbofos läkemedel

Bearbetningen utförs endast på baksidan, varvid varje blad försprutas försiktigt. Spindelnätet förhindrar penetrering av droger till skadedjur. Efter 10 dagar upprepas behandlingen.

Medel för att bekämpa bladhoppare

Kampen mot bladhoppare med kemikalier utförs endast med en okontrollerad spridning av insekter. Vanligtvis styrs deras antal av rovdjur insekter, du kan ställa in klibbiga fällor. Att behandla buskar med vitlökinfusion hjälper till att skrämma bort bladhoppare. Ett glas hackad vitlök i 10 liter vatten. Insekterna kommer inte att dö, men de kommer att försöka flytta till en annan plats. Om skadorna från bladhoppare överskrider normen behandlas buskarna med bekämpningsmedel.

De har bevisat sig väl:

  • "Bensofosfat" (60 g / 10 l vatten, giltigt i 2-3 veckor);
  • "Confidor" (1,5-2 g per 10 liter vatten, giltigt i 2-4 veckor);
  • "Zolon" (gäller 2-3 veckor).

Zolone läkemedel

Innan vingården odlas är plantningen noggrant ogräs och kraftigt skadade skott tas bort.

Viktig. Lövhopparnas larver kan livnära sig på enbart levande växter, men efter beskärning dör de snabbt.

Behandlingen utförs på våren och sommaren 2-3 gånger med en paus på 10-14 dagar. Sprejning börjar från de nedre grenarna, och sprayar lösningen med fint damm på båda sidor. Närliggande fruktgrödor och gräs behandlas också med ett insektsmedel. En månad före mognadets början är det förbjudet att behandla buskar med droger.

Förebyggande betyder

Alla rester efter beskärning av druvor samt fallna löv tas bort från platsen. Det är på dem som de flesta skadedjur och svampar övervintrar. Det område som druvor druvor bör hållas fritt från ogräs. Det ger också skydd och mat för skadedjur och svampar.

Buskarna, försvagade på grund av brist på näringsämnen, reagerar kraftigt på infektion med andra infektioner. Därför måste du följa utfodringsschemat. På hösten tas ruttad gödsel in för grävning. Under växtsäsongen ska du inte glömma bladblomma med potash. Korrekt beskärning och bindning av vinstockar skyddar buskarna mot fukt och dålig ventilation. Detta är nyckeln till framgång i kampen mot svampsjukdomar. Trädgårdar med vitlök och lök bredvid vingården skyddar från invasionen av bladhoppare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa