Beskrivning av Mukuzani-druvor, plantering och vårdregler

Mukuzani-druvsorten anses vara en kultur för folkval, eftersom det inte finns någon information om dess avel. Denna typ av växt upptäcktes av en slump i en georgisk by med samma namn. Med tiden odlades druvorna. Idag är det mycket populärt i de norra regionerna och i Centrala Ryssland. För att en kultur ska utvecklas normalt och bära frukt rikligt, måste den sköts ordentligt.

Beskrivning och egenskaper hos Mukuzani-sorten

Denna hybriddruva är perfekt för odling i Voronezh-regionen. Detta är dock långt ifrån den enda regionen. Växten kännetecknas av en tidig mognadstid. I mitten kan du samla frukt i början av augusti, i norr - i slutet av september.

Buskaregenskaper

Den genomsnittliga växthöjden når 4 meter. Enligt beskrivningen kan bladen ha 3 eller 5 lober. Djupa sektioner observeras på plattans yta. Bladen har en rundad form och en grov yta..

Busken har bisexuella blommor. Tack vare detta är växterna väl pollinerade och ger en utmärkt skörd. Skotten kännetecknas av utmärkt utveckling. Var och en av dem har fyra stora buntar.

Avkastning

Från 1 vuxen buske kan du få 40-50 kg skörd. Frukterna är lätta att bära.

Mukuzani druvor

Grupper och bär

Borstarna är avsmalnande och tätt packade. Klossarna växer sällan mer än 30 centimeter lång. Bären är små och runda. Var och en av dem väger 1,5-3 gram.

Bäret kännetecknas av sin vanliga smak utan specifika anmärkningar. Sorten är väl lämpad för att tillverka lättvin. Frukterna är mörklila i färg. Var och en av dem är täckt med en naturlig blom, vilket förlänger fruktens hållbarhet. Bäret innehåller 2-3 frön.

blåa bär

Huvudsakliga för- och nackdelar

Mukuzani är en vild druvsort. Tack vare detta anses sorten vara mycket resistent. Till skillnad från odlade sorter har växten stark immunitet, anpassar sig lätt till negativa förhållanden och lider inte av skadedjursattacker.

Andra fördelar med kultur inkluderar:

  • utmärkt portabilitet;
  • samtidig mogning av frukter;
  • resistens mot större sjukdomar;
  • frostbeständighet;
  • saftiga frukter;
  • trevlig smak.

Den enda nackdelen är den snabba utvecklingen av skott. Detta tvingar trädgårdsmästare att beskära ofta.

klasar hänger

Finesserna för att odla en växt

För att uppnå framgång med att odla en gröda är det värt att utföra planteringsarbetet korrekt och följa strikt rekommendationer.

Webbplatsval och förberedelse

Först och främst är det viktigt att välja webbplatsen korrekt. Det är bäst att plantera druvor på en sydlig sluttning som är väl ventilerad. Kulturen har långa rötter. Därför måste grundvattnet ligga på ett djup på minst 2,5 meter.

Bra föregångare för växten är morötter, spannmål, meloner och kalebasser. Druvor kan också planteras efter morötter och zucchini.

Placera den inte nära salvia och färgade ärter.

landar på plats

Svart jord är perfekt för kultur. Det är också tillåtet att plantera druvor i sandig och lerjord. Om jorden är för sur, bör kalk tillsättas.

Landa i marken

För att plantera en växt i en dike är det värt att gräva hål 80x80 centimeter stora och lägga dränering på botten. Det rekommenderas att hälla ett lager jord på toppen. En buske placeras på den, rotsystemet rätas ut och strö på jorden. Växten bör begravas upp till 2 knoppar, tampas och vattnas med 20 liter vatten. Täck marken med mulch.

Regler för druvvård

För att växten ska bära frukt i överflöd måste den förses med kvalitetsvård. Det borde vara omfattande.

plantor vård

Fertilizer

Under de första 2-3 åren behöver växten inte organiskt material. Den första utfodringen utförs för tillväxt av fruktgrenar. För att göra detta löser du upp 40 gram ammoniumnitrat, 20 gram kaliumsalt, 15 gram superfosfat i 10 liter vatten.

För att stimulera blomningen och bildandet av fruktäggstockar är det värt att lägga till en komposition baserad på 15 gram ammoniumnitrat och 20 gram kaliumsalt. Efter 1 vecka tillsätts 5 gram borsyra till kompositionen. Under fruktan är det värt att använda 40 gram superfosfat och 20 gram kaliummagnesia.

Vattning

Druvor av denna sort tolererar normalt torrt väder. Med stabil nederbörd räcker det att vattna växten 3-4 gånger. I frånvaro av regn utförs den första vattningen i mars och april och häller 30 liter vatten under busken. Andra gången att fukta jorden är i maj.

Vattna växten 2-3 gånger under frukt.

droppbevattning

beskärning

Mukuzani kräver systematisk tunnning av buskar och skär av överskottsgrenar. Om detta förfarande inte genomförs i tid kommer mogna bär inte att mogna helt, vilket kommer att orsaka ojämn mogning av vinrankan. Vårbeskärning bör göras i mars.

ogräsrensning

För normal utveckling av buskarna bör bäddarna systematiskt ogräs. Det får inte finnas ogräs och andra onödiga växter nära anläggningen.

övervintring

På vintern bör druvorna tas bort från stödet och skäras för att lämna korta skott. Det rekommenderas att böja vinrankan till marken, binda den och fästa den i marken. Sedan är växten spud och täckt med grangrenar.

beskärning för vintern

Metoder för sjukdom och skadedjursbekämpning

Busken kan drabbas av sådana sjukdomar:

  1. Dimmig mögel. Bordeaux-vätska används för att bekämpa den.
  2. Grå råtta. Kopparsulfat hjälper till att hantera sjukdomen.
  3. Frukt råtta. För att eliminera problem behandlas buskarna med Khomus.

Av skadedjur är druvor känsliga för angrepp från getingar, bladlöss och fåglar. För att klara fåglar är buskarna förslutna med täta nät. För att skydda grödan från getingar är specialpåsar lämpliga. Oxychom-lösning hjälper till att hantera bladlöss.

khomus bearbetning

Tidpunkten och tekniken för skörd

Frukten mognar i mitten av augusti eller början av september. Skörden är värd en skarp beskärare. I det här fallet är det viktigt att lämna en lång petiole. För transport placeras druvor i små lådor med hål.

Mukuzani-druvan är mycket populär bland bönder och används ofta för att tillverka vin.För att få en riklig skörd måste busken sköts ordentligt.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa