Beskrivning av de bästa frostbeständiga druvsorterna och deras frukt, odlingsegenskaper

Druvor är en av de vanligaste grödorna bland de flesta trädgårdsmästare. Människor stöter på detta bär varje dag, eftersom växten läggs till i många livsmedel. Det finns många kultursorter. Frostbeständiga söta druvor, som växer även i de norra regionerna, är emellertid särskilt populära. Innan du planterar sådana druvor måste du bekanta dig med dess sorter och odlingsegenskaper.

Historia och funktioner för tillbakadragande

IV Michurin är ursprunget till utvecklingen av frostbeständiga druvsorter. Med sin hjälp, under första hälften av förra århundradet, skapades de första vinterhärdiga bär som kunde motstå vinterns temperaturfall. Under dessa år har de bästa frostbeständiga sorterna föds upp, bland vilka skiljer sig Metallichesky, Arctic, Concord.

tillbakadragande funktioner

Några år senare gick uppfödaren Ya. I. Potapenko med i uppfödningen av nya druvsorter. Han bestämde sig för att skapa växter som inte bara tål frost men också klarar de flesta sjukdomar. Hans forskning slutade med skapandet av druvor som Medovy, Stepnyak och Suvorovets.

Sedan början av sextiotalet har inhemska uppfödare beslutat att skapa tekniska sorter som kan odlas i Sibirien. Detta gjordes av en forskare från Orenburg - Shatilov. Han ägnade flera år av sitt liv åt att skapa de mest resistenta druvsorterna. Som ett resultat skapade han Amur-svarta och vita druvor.

frostbeständiga sorter

Under andra hälften av det tjugonde århundradet nådde uppfödarnas arbete en ny nivå, tack vare vilka stora och vinterhårdade druvor odlades i industriell skala, även i områden med svår frost. Hittills har många zoner av druvor producerats som växer i öppen mark i Primorye, Fjärran Östern och Ural.

Sådana växter är anpassade för odling under förhållanden där temperaturen sjunker under 30 grader under noll.

Vad är fördelarna?

Det finns ett antal fördelar med frosttoleranta vinstockar som du bör känna till innan du odlar dem. De viktigaste fördelarna inkluderar följande:

vin

  • Motstånd mot låg temperaturindikatorer. Den största fördelen med dessa druvsorter är att de är anpassade till kalla klimat. Druvplantor växer normalt utan ytterligare skydd, även om temperaturen sjunker till 25-30 grader under noll.
  • Sjukdomsresistens. Detta är den näst viktigaste fördelen med vinterhårdväxter. De är mindre troliga än andra sorter som attackeras av skadedjur och lider inte av några sjukdomar.
  • Flyttbarhet. Fördelarna med bär bör nämnas separat, som efter skörd lagras under lång tid och transporteras även över långa avstånd. Den skördade druvskörden förstörs inte i 3-4 veckor.

frostbeständiga sorter

Tidiga frostbeständiga sorter

Bland sommarinvånare som bor i regioner med kallt klimat är vinterhårdade druvor med tidig mogning av bär populära. Det finns flera tidiga mogna sorter som planteras oftast.

vinterhårdade druvor

Omvandling

Många älskare av tidiga bär planterar druvsorten Transfiguration i trädgården, varav buntarna mognar inom 95-105 dagar. Det speciella med denna druva är att den kan bära frukt flera gånger per säsong.

Transformationen har stora kluster som väger ett och ett halvt kilo. Om alla agrotekniska regler följs under odlingen kan massan på en borste nå 2-3 kg. Grupperna består av många koniska bär, som alla väger 10-20 gram.

tidiga bär

Segrare

Victor anses vara en tidig druva, vars frukter mognar i början av augusti eller under andra halvan av juli. Därför kan mogna borstar plockas 70-80 dagar efter att knopparna visas på buskarna.

Liksom Transfigurationen är de mogna buntarna ganska stora och växer upp till 1-2 kg. Victor's bär har en avlång form, deras längd når 5-6 cm, och deras vikt är 13-15 gram. Bland skillnaderna är fruktens smak, som är mycket saftig och söt. De viktigaste fördelarna med Victor inkluderar det faktum att hans mogna bär inte spricker ens vid hög luftfuktighet.

rosa bär

Laura

Detta är en högavkastande sort, vars buskar är 80-85% fruktskott. Laura är täckt med stora, fem-lobade blad med en mörkgrön nyans.

Lauras klasar är små och väger bara 800-900 gram, men detta påverkar inte avkastningen. På grund av att många borstar är bundna på buskarna skördas 20-25 kg bär från en anläggning.

fruiting skott

Druvor med hög frostbeständighet

Invånare i de norra regionerna, där temperaturen är stabil, föredrar att plantera vintern-härdiga druvsorter i trädgården. Det rekommenderas att du i förväg bekantar dig med sorter som kännetecknas av ökad frostbeständighet.

låg temperatur

Lydia

Lydia är en hybriddruvsort som uppföddes genom att korsa Labrusa och Vinifera. Växtens fördelar inkluderar smaken av mogna frukter och en hög produktivitetsnivå. Lydia uppskattas också för sina vackra buskar, som du kan dekorera en sommarstuga med.

När de odlas på buskar bildas buntar som så småningom får en cylindrisk form. Var och en av dem väger bara 100-150 gram.

avkastningsnivå

Tukay

Många odlare klassificerar Tukay som en tidig mogna sort, eftersom dess bär mognar i 80-95 dagar. Ibland försenas mogningen av frukten, men detta påverkar inte avkastningen, eftersom sorten tolererar frost. Bären bildas på cylindriska buntar. Deras storlek kan variera eftersom det beror på förhållandena som Tukai odlas på.

Den skördade grödan av Tukay kan lagras i mer än tre veckor utan att förlora sin smak. Detta gör det möjligt att transportera mogna buntar över långa avstånd.

tidiga mogna sorter

Kardinal

Kardinal anses vara en ganska gammal sort som föds upp i Amerika redan under det 39: e året av förra århundradet. Några år senare började de odla det inte bara i USA utan också i Europa.

På försommaren börjar stora kluster bildas på kardinalbuskarna.När de mognar når deras längd trettio centimeter och deras vikt är 650 gram.

cylindriska kluster

Vilka är de icke-täckande sorterna?

Många sommarinvånare i regioner med låga temperaturer odlar druvor i speciella växthus. Men det finns sorter som växer utan extra täckning.

Jupiter

Denna amerikanska sort skapades 1984 från de härdiga Labrusca-druvorna. De karakteristiska egenskaperna hos Jupiter inkluderar det faktum att dess bär mognar på 80-90 dagar. Bland skillnaderna skiljer sig också det faktum att blomningen börjar en vecka tidigare än hos andra tidiga mogna växter.

Jupiters buskar kännetecknas av en genomsnittlig tillväxthastighet, de växer upp till 2-3 meter. Fördelarna med druvplantor inkluderar deras motståndskraft mot skadedjur och vanliga sjukdomar.

icke-täckande sorter

Alfa

För att få denna hybridvariant korsades sorter som Labrus och Riparia. Resultatet är en druva som växer utan skydd vid en temperatur på 35 grader under noll. Alpha har sena mognaddatum för bären, och därför bedriver de skörden endast fyra månader efter att knopparna dyker upp.

Massan för varje mogen borste når 200 gram, och med korrekt odling kan det uppnås att deras vikt når 300 gram. Små bär med en rund form och som väger 3-5 gram bildas på buntarna.

korrekt odling

Platovsky

En teknisk typ av anläggning med medium mogna tider. Mogna bär skördas efter 100-120 dagar. Fördelarna med Platovsky inkluderar det faktum att han är lätt att ta hand om. Tack vare detta kan även oerfarna odlare engagera sig i odling av sorter.

Platovsky kan inte skryta med stora klasar, eftersom deras vikt bara är 150 gram. Varje gäng täcks med bär som väger 2-3 gram.

växtsort

Växande funktioner

För att få en bra skörd av frostbeständiga druvor måste du bekanta dig med nyanserna i dess odling. Därför är det nödvändigt att bekanta dig med flera funktioner i jordbrukstekniken:

  • Kontroll av kopplingsborstar. De flesta varianter av vintern-härdiga vinstockar har höga utbyten. Om du inte tar bort extra borstar från buskarna försämras växtens motstånd mot frost och det fryser.
  • Kliver ut. Alla druvplantor växer aktivt och växer upp till 5-8 meter i höjd. Många skott visas på buskarna, som bör avlägsnas regelbundet så att de inte stör störningen av bären. Stegning utförs minst 2-3 gånger per säsong.
  • Pollinering. Vissa sorter måste pollineras oberoende av speciella pollinatorer. Därför bör du ta reda på i förväg om de planterade druvorna är självbestöda eller inte.

bra skörd

Slutsats

I regioner med låga temperaturer måste vintern-härdiga druvsorter planteras. Men innan detta bör du bekanta dig med de viktigaste sorterna av sådana druvor och reglerna för dess odling.

druvsorter

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa