Beskrivning och subtilitet av odling av Monastrell-druvor

Smaken av druvbär är bekant för alla från barndomen. De används för olika ändamål - bordssorter används för mat och tekniska används för bearbetning. Druvsorten Monastrell är en av de mest kända tekniska varianterna av spanskt ursprung. Dess historia har pågått i två och ett halvt tusen år. Under denna tid spriddes det över hela världen och blev basen för ett syrligt rött vin, vars smak beror till stor del på platsen där bären plockades.

Beskrivning och sorts egenskaper

Monastrell eller Mourvèdre är en mogen röd druva. Den har kraftfulla buskar som ger god tillväxt av skott som kan mogna helt.

Bladen av sorten är tre-lobade, med en svag dissektion, pubescens på ryggen. Växten har bisexuella blommor. Bären är små, runda, mörklila, med en stark vaxartad blom. Deras kött är mycket saftigt, huden är tuff. Massor av druvor är täta, koniska, medelstora. Den tekniska sorten Monastrell mognar inom 150 dagar efter början av knopprörelsen.

För- och nackdelar med Monastrell-druvor

Denna sort har länge varit känd för trädgårdsmästare. Bland dess fördelar noterar de:

 • hög produktivitet;
 • torkmotstånd;
 • anspråkslöshet;
 • hög kvalitet på det resulterande vinet;
 • krävande till jord.

Det finns inte så många nackdelar med sorten:

 • svagt resistent mot svampsjukdomar;
 • långsam utveckling i svalt, fuktigt klimat.

druvor i handen

Nyanserna av att odla en gröda

För att få en god busk av druvor, och i framtiden, är skörden av bär endast möjlig om jordbrukstekniken observeras, i god tid plantering av plantor.

När man ska plantera

Varje trädgårdsmästare bestämmer själv när man ska plantera druvor - på våren eller hösten.

På våren är jorden fuktig, mättad med användbara element. Plantan rotar snabbt och börjar växa och utvecklas.

Nackdelarna med vårplantering inkluderar sannolikheten för skador på plantor av skadedjur, sent frost.

Plantering på hösten bör göras i god tid så att växten får tid att slå rot. För vintern bör den täckas ordentligt så att frysningen inte uppstår.

växtbuskar

Beredning av plantmaterial och planteringsplatser

För att förbereda marken för plantering gräver de skyttor eller hål i vilka en jordblandning hälls, bestående av trädgårdsjord, humus, ask och sand. För vårplantning är de förberedda på hösten, för höstplantning - på sommaren, en och en halv månad.

Före plantering blöts sticklingar i vatten, behandlas med en tillväxtstimulant och planteras, vilket lämnar två knoppar på ytan. De är täckta med plastflaskor och skapar sitt eget mikroklimat. Plantan kommer att vara klar för plantering på en permanent plats nästa säsong.

Övervintrade sticklingar har redan rötter och utvecklande löv. Efter att ha härdat på en skola flyttas de till en permanent plats.

beredda plantor

Landa i marken

För att plantera en planta på en permanent plats placeras den i ett förberett hål tillsammans med en jordklump så att halsen ligger på marknivå eller något lägre.

Druvorna vattnas rikligt, något skuggade från direkt solljus och jorden runt växten är mulched.

Finesser för att ta hand om druvor

Sorten Monastrell är opretentiös. Anläggningen kan utvecklas självständigt. Men med korrekt skötsel ökar utbytet avsevärt, kvaliteten på bären förbättras. Typ av aktiviteter beror på vilken fas druvorna är i.

druvvård

Vattenfunktioner

Monastrell druvor är opretentiösa, tolererar lätt värme och torka. Bevattning utförs vid behov med beaktande av den atmosfäriska nederbörden.

Det första året efter plantering plantas det en gång i veckan, under värmen fuktas det dagligen. Vattenförbrukning - 5 hinkar för en vuxen busk.

Experter rekommenderar inte att vattna druvorna under blomningen och stoppa det två veckor innan bären är helt mogna. För att mogna vinstockarna och öka vinterhårdheten hos buskarna, genomförs den sista rikliga vattningen på senhösten, så snart bladverket faller.

vattna växter

Gödselmedel och utfodring

Det första toppförbandet appliceras under druvorna vid plantering. Efter detta 2-3 år behöver vingården inte befruktning.

Vuxna buskar matas med organiska och mineraler. På våren absorberas flytande gödningsmedel bättre på hösten - i form av granulat eller pulver. Under säsongen matas växten flera gånger:

 • två veckor före blomningen - superfosfat, kaliumsalt, urea;
 • under bildandet av bär - kaliumsalt, superfosfat;
 • under mognadstiden för bär - fosforgödselgödsel;
 • efter skörd - med kväve i form av organiska ämnen och mineralgödselmedel.

Toppförband som utförs i tid, rot och blad, ger växter näringsämnen, bidrar till en framgångsrik vinter.

toppförband appliceras

Beskärning av druvor

Monastrell-druvan är en täckande druva, så den beskärs två gånger om året. Första gången - på hösten, före början av kallt väder, framför ett skydd, på en mogen vinstock.

På våren, innan knopparna öppnas, utförs beskärning, som tidigare har bestämt vilka knoppar som förblev intakta. Under denna period är det värt att ta bort svaga, skadade, icke-fruktande och gödande skott.

Vanligtvis finns det på tekniska sena sorter från 2 till 14 ögon kvar vid beskärning.

druvor skärs

övervintring

Rusa inte för att skydda Monastrell-druvor för vintern. Med en gradvis minskning av temperaturen härdas buskarna innan de övervintrar och är inte rädda för tillfälliga kalla snaps.

Komplett skydd bör slutföras i slutet av lövfallet, när frost kommer ner till -10 ⁰С. Vinrankan täcks av att man strö den med jord och fäst skotten och placera dem i grunt dike. Diken ska vara placerade på båda sidor för att tappa källsmältvattnet. För skydd, använd lådor, skiffer, brädor, grangrenar, täckmaterial.

Kvaliteten på övervintringen av Monastrell-druvor påverkas av skördens aktualitet och höstvattnens kvalitet.

skydd för vintern

Hur man skyddar en gröda från sjukdomar och skadedjur

Sorten Monastrel är inte resistent mot svampsjukdomar. Det bör behandlas med fungicider i alla utvecklingsstadier:

 • under avlägsnandet av vinterskyddet;
 • i början av knoppbrytningen;
 • en vecka före blomningen;
 • en månad före skörden;
 • efter beskärning, innan övervintring.

Du bör använda läkemedlen strikt enligt instruktionerna.

De viktigaste skadedjuren i sorten Monastrell inkluderar:

 • druvlössblad;
 • bladrulle;
 • filt kvalster;
 • knaprig.

De beprövade och pålitliga medlen inkluderar brett spektrum insekticider.

filt kvalster

Skörd och lagring

Skörden av Monastrell-druvor börjar i augusti-september. Varje borste väger i genomsnitt 700 g. Bär används för att tillverka vin i kombination med andra sorter, eftersom Monastrell har en för rik smak.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa