Hur man bearbetar och sprayar druvor från mögel för att behandla och bekämpa sjukdomar

Druvor är en växt känd under flera årtusenden. Läckra doftande klippor, som är svåra att odla, verkar vara fyllda med solen och har en enorm mängd näringsämnen. Vinrankan, som alla andra växter, kan bli sjuk. Druvmugg är en allvarlig attack. Efter att ha upptäckt ett problem är det nödvändigt att omedelbart börja bekämpa sjukdomen för att inte förstöra hela vingården.

Vad är den här sjukdomen?

Mögel, en svampinfektion av druvor, rankas först bland de sjukdomar som europeiska vingårdar utsätts för. Sjukdomen introducerades till Europa på 1800-talet från Nordamerika tillsammans med infekterade vinstockar av nya sorter och upptäcktes först i England.

På grund av det europeiska klimatets särdrag började sjukdomen spridas snabbt och drabbade den lokala vinstocken och förstörde hela grödan på kort tid. Snart svepte mögel över kontinenten, vinodlingarna i Frankrike och andra europeiska länder smittades, vilket dramatiskt minskade antalet druvor och förstörde vinproducenter.

Det orsakar infektion av omyocet - en svampliknande organisme, en representant för familjen Pyronospore, sjukdomen kallas också den duniga mögel av druvor.

Till en början täcks de gröna bladen på druvorna med ljusgulaktiga oljiga fläckar. I stora blad kan gulhet uppträda längs venerna; under gynnsamma förhållanden för svampen (varmt, fuktigt väder) börjar sjukdomen utvecklas snabbt. På baksidan av bladen, i fläckar, visas en knappt märklig vitaktig fluff.

ruttna på druvor

Om du inte vidtar akuta åtgärder torkar skotten, äggstocken påverkas snabbt och bladen faller av. Naturligtvis, i detta fall behöver du inte längre vänta på skörden, det viktigaste är att bli av med mögel på druvorna så snart som möjligt och rädda vinrankan.

Vad är skillnaden mellan mögel och oidium?

Om mögel kallas dunig mögel, kallas oidimum - den andra frekventa och mycket farliga svampsjukdomen hos druvor - helt enkelt pulveraktig mögel.

Vitrökig blomma på bladen (på avstånd verkar det som att växterna är ströda med aska), påverkade, sprängande bär som flyter ut med juice, som om de är pulveriserade med mjöl - det är alla symtom på odium. Om sjukdomen inte behandlas blir ett tjockt skikt av plack som filt, spruckna bär utsöndrar en rutten lukt, druvskörden reduceras avsevärt och den är inte längre lämplig för bearbetning.

lövskador

Viktigt: mögel visas på baksidan av bladen, en vitaktig fluff bildas på fel sida; oidium påverkar den yttre delen av bladet och täcker det med en blom.

För behandling av vingårdar från odium används preparat som innehåller svavel. Den första behandlingen utförs på våren, efter att skydd har tagits bort (vinrankan måste först lufta i flera dagar) andra gången växten sprutas efter skörd. Azophos används för bearbetning. Svavel bör inte bara komma på buskarna, jorden under buskarna och runt växten är täckt med en fungicid.

Om du inte vidtar förebyggande åtgärder och inte omedelbart behandlar de sjukdomar som har uppstått, kan detta farliga "par" helt förstöra vingården på några dagar. Växter slutar växa och bära frukt, de tolererar inte den kommande vintern och, med stor sannolikhet, kommer att bli sjuk nästa år.

Orsaker till förekomst

Sporer av den farliga mögelsvampen på druvor är resistenta mot kallt väder. De övervintrar säkert i fallna löv. Det första vårregnet, som träffar jorden, höjer dem, fixerar på de nedre bladen, och mögeln sprider sig snabbt genom växten. Om detta åtföljs av varmt (+ 20-27 ° C) och fuktigt väder, blir den snabba spridningen av sjukdomen nästan oundviklig. Efter 5-20 dagar märks de första tecknen på infektion.

druvor på grenarna

Vinden främjar överföringen av svampen till nya områden. Om växterna planteras för nära varandra sprids sjukdomen snabbt till hela vingården. Värme och luftfuktighet minskar tiden det tar för mögel att utvecklas, och under gynnsamma förhållanden kan svampen reproducera upp till åtta generationer. Vid torrt väder och lufttemperaturer över +30 ° C överlever svampen inte, därför är den inte typisk för Centralasien.

Möjliga symtom

Det huvudsakliga symptomet och tecknet på mögelutveckling är utseendet på gulaktiga oljiga fläckar på bladets ansikte. Från insidan är den täckt med en vitaktig fluff, bättre synlig på unga bladverk. Sedan växer fläcken, blir rödbrun, bladet torkar upp, krullas och faller av, vilket gör att sporerna kan starta en ny cykel.

mögel på druvor

Unga skott och blommor av växten påverkas särskilt snabbt. Bär som är infekterade med dunig mögel blir mörka och skrynkliga, de torkar ut, smuldrar, vilket ger klustren ett oattraktivt utseende. I svåra fall drabbas grenarna.

Unga skott slutar växa, vinrankan, som drabbas av sjukdomen, tappar sina blad för tidigt.

Åtgärdskontrollåtgärder

Druvmjölkbehandling utförs med hjälp av kemikalier och folkrättsmedel. Beredningar baserade på koppar, kalk och svavel är skadliga för svampen. Sprejning utförs flera gånger per säsong, beroende på sorts känslighet för denna sjukdom.

slåss med mögel

Viktigt: svampen vänjer sig mot läkemedlen och utvecklar motstånd, därför, om vingården sprayas mer än 3 gånger per säsong, är det nödvändigt att diversifiera arsenal av medel.

De sorter som är mest attraktiva för svampen, till exempel Kishmish, bearbetas under hela växtsäsongen, varannan vecka.

Mögelkontroll är en hel rad åtgärder för att bevara grödan. I det här fallet måste de drabbade bladen och klusteren avskäras och förstöras (begravas eller brännas) - de kan inte användas som kompost.

Beskärning av gamla vinstockar och kassering av löv kan hjälpa till att förebygga sjukdomar under den nya säsongen. Multering av landet runt anläggningen är också en skyddsåtgärd för vingården.

massor av druvor

Ett överskott av kväve i jorden och en brist på kalium kan utlösa sjukdomen.

Metoder och medel för bearbetning av druvor

Kopparbaserade formuleringar (kopparsulfat, Bordeaux-vätska) är effektiva som förebyggande åtgärder. Sådan behandling var allestädes närvarande, så i dag har dess effektivitet något minskat - svampar utvecklade helt enkelt resistens mot läkemedel.

Druvbearbetning från mögel utförs i flera steg.

För behandling av vingårdar som drabbats av sjukdomen används svampdödande medel med komplex verkan, som gör att du omedelbart kan bekämpa mögel, odium, spindelmåter och filtkvalster. Steg av skyddsåtgärder:

ruttna druvor

  1. Den första bearbetningen av druvor utförs på våren, efter att temperaturen stiger till +8 ° C. Landningar behandlas med en profylaktisk 3% -ig lösning av kopparsulfat eller Bordeaux-vätska.
  2. Nästa behandling för mögel utförs efter uppkomsten av de första bladen, som används: Delan, Horus, Hom.
  3. I blomningsfasen behandlas växten två gånger: första gången - innan blomningen, andra gången - efter att druvorna har bleknat. Använd Delanne, Strobe och andra lämpliga läkemedel.
  4. Under mogningen av bären, när de får juice och växer intensivt, sprayas inte druvorna med svampdödande medel. Under denna period är det möjligt att använda Baikal och Fitosporin för att skydda druvorna, men det är ändå bättre att inte använda kemikalier.
  5. Den sista behandlingen av druvor med läkemedel utförs i förebyggande syfte, efter skörd, i augusti. Bearbetning utförs med koppar eller järnsulfat, fungicider kan användas.

När man väljer hur man ska behandla växter, bör man komma ihåg att när man använder kemikalier bereds arbetsblandningar i strikt överensstämmelse med tillverkarens anvisningar på förpackningen, utomhus eller i ett väl ventilerat område.

Allt arbete (lösning förberedelse, sprutning) utförs med skyddsutrustning: glasögon, gummihandskar, ett skyddande förkläde. Efter att ha bearbetat växterna, ta en dusch.

Folkrecept

Inte alla vill behandla sin egen vingård med fungicider, särskilt om det inte finns så många druvor i deras sommarstuga. I detta fall utförs bearbetning med folkrättsmedel. Samtidigt desinficeras inte bara vinstockar, utan också marken under den, eftersom det kan finnas sporer av svampen.

I syfte att förebygga behandlas jorden under druvorna med ett avkok av bensin.

300 gram av en färsk växt eller 30 gram av ett farmaceutiskt preparat hälls med 10 liter vatten och infunderas under en dag, kokas sedan i 2 timmar, och efter kylning, vattna jorden runt växten med outspädd infusion.

druvvård

För att skydda mot mögel sprayas vinrankan med ett extrakt av träaska med tillsats av tvätt tvål. För att förbereda en arbetslösning löses ett kilogram ask i en stor hink vatten och infunderas i 1-3 dagar. Blandningen utspäds 1:10, 3 matskedar flytande tvätt tvål måste sättas till varje hink med den färdiga lösningen. Denna blandning sprayas på vingården.

En annan metod är spruta druvor med en lösning av kaliumpermanganat... För detta löses en tesked av produkten noggrant i 10 liter vatten.

Dessutom används lösningar av soda eller bakpulver för bearbetning.

Erfarna trädgårdsmästare sprayar druvor med en infusion av ruttnat halm, som tillförs under en vecka - detta är ett av de äldsta folkliga sätten att skydda druvor från mögel.

lövrot

Naturligtvis är folkläkemedel mest effektiva i de initiala infektionsstadierna, och de måste användas mycket oftare än svampdödande preparat, men de kan användas utan rädsla för innehållet av giftiga ämnen i bären.

Mögelresistenta druvsorter

Tack vare uppfödarnas arbete har druvsorter som är resistenta mot mögel erhållits idag, som utvecklas väl i det ryska klimatet. Exempel på sådana växter är: Timur, Delight, Agat Donskoy, som dessutom har utmärkt motståndskraft mot frost. Monarch är också motståndskraftig mot mögel, men attackeras ofta av pulveraktig mögel.

När du planterar en vingård, för att undvika problem, bör du välja zoner som är uppfödda med hänsyn till klimatet och fuktigheten i ett visst område.

odling av en sort

Vad man ska göra för att förebygga

Det finns flera regler för att förhindra mögelförlust. För att förhindra sjukdomen bör du:

  • placera inte växter för ofta. Avståndet mellan planteringsrader är 3 meter, mellan angränsande buskar - 1,5-2 meter;
  • regelbundet mulch marken under vinrankan;
  • använd droppbevattning;
  • beskära druvor, ta bort fallna löv och döda gamla grenar;
  • efter skörd, innan vinterskydd, utför bearbetning av växter.

Enkla rekommendationer för skydd och snabb förebyggande kan minska risken för att utveckla en sjukdom, inte bara med dimmig mögel, de kommer att hjälpa till att motstå pulveraktig mögel, andra sjukdomar och skydda plantor från skadedjur.

Att odla goda druvor är inte en lätt uppgift. Förebyggande behandling av växter minskar sannolikheten för sjukdom. Vinrankan kräver noggrant noggrant underhåll, men om det är möjligt att göra detta, när man tittar på borstarna som hälls med juice, kommer stämningen säkert att stiga.

Och hälsofördelarna med högkvalitativ druvsaft eller hemlagat vin är utmärkta.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa