Beskrivning och egenskaper hos Merlot-druvor, dess fördelar och nackdelar

Valet av Merlot-druvor är naturligt för inhemska vinproducenter. Det är inte så lunefullt som andra välkända sorter. Anständigt vin erhålls från det, även under inte ideala klimatförhållanden i ett stort antal regioner i vårt land. Men som alla tekniska druvsorter har den sina egna egenskaper, som strängt beaktas. Annars kan du inte vänta på skörden från den.

Variationshistoria

För första gången nämns en druvsort som kallas "Merlot" i slutet av 1700-talet, i noterna från en tjänsteman från Bordeaux vinregion. Själva namnet kommer från det svarta fågelns lokala namn - denna fågel är mycket förtjust i bär av denna sort.

Historien om kultivarens ursprung har ännu inte klargjorts till fullo. Det är känt med säkerhet att bland förfäderna fanns en annan berömd fransk sort - Cabernet Franc. Detta i sin tur gör Merlot till en släkting till den populära tekniska sorten, Cabernet Sauvignon.

Beskrivning av Merlot druvor

Standardbeskrivningen av Merlot-druvor, som alla andra, innehåller information om höjden på busken, blommor, klaser och mogningstid.

Så, merlot kan skryta med följande egenskaper:

 • kraftig buske, med vinstockar med måttlig längd;
 • kan självbestöva på grund av närvaron av blommor av båda könen;
 • kluster är stora, cylindriska och väger upp till 150 gram;
 • bär - blåaktig svart;
 • antalet korn i bäret - 2-3;
 • sockerinnehåll - 22 gram per 100 kubikcentimeter.

merlot druvor

Tack vare dessa egenskaper känns sorten lätt bland andra grödor.

Vilka är fördelar och nackdelar?

Denna druva har ett antal fördelar som har gjort den till en favoritråvara för vinproducenter. Samtidigt är det värt att komma ihåg att detta inte är en kantine utan en teknisk kultur. Det äts inte i klasar utan bara till vin.

De viktigaste fördelarna med Merlot inkluderar:

 • snabb mognad;
 • ansamling av socker i oktober;
 • tolererar lätt torka;
 • inte rädd för genomsnittlig frost;
 • inte känslig för vingårdsplågor - mögel;
 • Merlot vin har en rik bukett.

merlot druvor

Samtidigt betyder det inte alls att den här sorten saknar brister (och det handlar inte om vinälskares smakpreferenser). Som alla kulturer har Merlot ett antal negativa egenskaper:

 • lätt påverkas av pulveraktig mögel (pulveraktig mögel);
 • benägna att ärtor.

Liksom alla tekniska druvodlingar är den mycket beroende av terroir.

Funktioner och egenskaper

Karaktärisering av Merlot bör ta hänsyn till ett antal funktioner, kunskap om vilka hjälper potentiella vinproducenter att besluta om de ska odla denna sort.I synnerhet inkluderar dessa egenskaper mognadstiden.

För att få torra bordsviner måste druvor mogna inom 152 dagar. Och för dessertviner ökas denna period med ytterligare två veckor.

Detta innebär att skörden under gynnsamma förhållanden skördas i september eller oktober. I Rysslands förhållanden - detta görs i klimatet i Voronezh, Rostov-regionerna och längre söderut.

merlot druvor

Sockerhalten i frukt påverkas starkt av mängden nederbörd - ju mindre det är, desto sötare bär.

Planteringstips

Som andra druvsorter förökas Merlot av sticklingar. De senare planteras på en solig plats, helst på södra sidan, om klimatet är frostigt. Webbplatsen väljs med hänsyn till det faktum att kulturen kommer att växa på den i flera decennier, åtminstone. De planteras i väl dränerad, lös jord, med en surhetsnivå på cirka 7. Jorden används som inte är rik på spårelement och näringsämnen.

merlot druvor

Regler för vård

Att ta hand om tekniska druvsorter är inte svårt. Allt som krävs är att lossa jorden i tid, ta bort ogräs, förebygga sjukdomar och skadedjur och naturligtvis vatten. Merlot vattnas på kvällen när solen går ner över horisonten. För detta hälls vatten i speciella dräneringshål. När det gäller att lossa jorden görs detta varje par veckor.

Sjukdomsresistens

Merlot tillhör sorter som kännetecknas av hög resistens mot druvsjukdomar och skadedjur. Det klarar bra med mögel-liknande svampsjukdomar. Ruttande bär är inte heller rädda för honom. Samtidigt är den mycket mottaglig för mjölkpulver. Den infekterar ofta växten under våta år med inte särskilt höga temperaturer.

Slutsats

Merlot anses inte förgäves som en favorit hos vinproducenter. Motståndskraftig mot sjukdomar och väderförhållanden kan den samtidigt bli råmaterialet för ett vin som är rikt på arom och smak. Tidpunkten för dess mogning är en av de tidigaste - bara 152 dagar. Och under torra år är den också rik på socker. Naturligtvis finns det inga problem, men de är lätt lösbara.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa