Beskrivning och egenskaper för druvsorten Marquette, historia och funktioner för odling

Druvsorten Marquette anses vara relativt ung, men har redan etablerat sig som lovande. Det är utmärkt för färsk konsumtion och som råmaterial för att tillverka vin, som är doftande och har en trevlig eftersmak. Om du vill utvärdera sortens fördelar bör du lära dig om dess funktioner och vårdregler.

Druvsort Marquette

Svarta druvor av druvor lockar inte uppmärksamhet genom sitt utseende. Ett sådant mål eftersträvades inte vid avel av sorten eftersom druvorna skapades för användning för tekniska ändamål. Dessutom anses alla andra egenskaper hos växten vara de bästa.

druvmarkett

Avelshistoria

1989 började arbetet med utvecklingen av druvsorten Marquette. Fröplantor för urval började väljas tidigare och två typer av druvor valdes ut - Rava, hybridkultur MC 1094. En ny typ av växt dök upp tack vare verk av amerikanska forskare. Sorten fick omedelbart höga poäng, och vinerna framställda på sin grund smakade framgångsrikt.

I ryska regioner har druvor odlats i tio år, men för de flesta trädgårdsmästare är det fortfarande okänt. Experter är övertygade om att situationen snart kommer att förändras och att den kommer att ta sin äraplats och skjuta tillbaka de välkända och populära sorterna.

Externa parametrar

En intressant egenskap hos druvor är vertikal tillväxt, vilket gör att växten får den maximala mängden solljus. Borstarna med mörka färgade bär är av medelstor och konformade. Fruktens nyans kan vara så intensiv att den verkar svart.

avelshistoria

För-och nackdelar

Druvsorten Marquette anses vara ett idealiskt råmaterial för att tillverka vin. När du odlar den behöver du inte spendera mycket arbete på vård, eftersom växten tillhör den opretentiösa kategorin. Fördelarna med Marquette-druvorna inkluderar:

  • anständiga smakegenskaper;
  • unik förmåga att överleva vid låga temperaturer;
  • utmärkta immunegenskaper, särskilt mot svampsjukdomar;
  • opretentiös vård;
  • fruktningsstabilitet.

Vissa trädgårdsmästare noterar bristen på skönhet av druvpinnarna och säger att det finns sorter som kan bilda större klaser. Nackdelen är unga skotters känslighet för vårfrost, redan när temperaturen sjunker till -3 C-skott kan dö.

smakegenskaper

Variationsegenskaper

Druvsorten Marquette är en hybridart med en genomsnittlig mognadstid. Vertikala skott avger svarta druvor med frukt, vars smakegenskaper erkänns som en av de högsta.

Frostmotstånd

Sorten har den unika förmågan att överleva i kalla klimat. Han är inte rädd för att sänka temperaturen till -38 C. På grund av denna funktion tillåter många trädgårdsmästare att inte slösa tid på att organisera ett skydd för växten.

Exponering för mögel och pulveraktig mögel

Sorten är mycket resistent mot sjukdomar som är farliga för druvor - mögel, oidium. För att förhindra infektion utförs profylaktisk sprutning med Bordeaux-vätska, kopparsulfatlösning eller målinriktade läkemedel.

opretentiös vård

Pollinering

Växten producerar bisexuella frukter, så det finns inga problem med pollinering. Den här egenskapen låter dig bilda planteringar av endast en sort och säkerställer insektsoberoende. God pollineringskvalitet underlättas av lätt pollen, som lätt kan bäras av till och med ett litet vindkast.

Beskrivning av frukt

Den svarta frukten kännetecknas av en vanlig rund form och mörk färg. Massan har en unik smak.

Sötma och surhet

Ökad sötma är kännetecknet för sorten Marquette. Syrahalten är 2,9%, socker - upp till 30%. För att bevara smaken är det nödvändigt att organisera en snabb skörd.

immunegenskaper

Hur mycket väger ett bär och ett gäng i genomsnitt?

Växten bildar en medelstor borste. Massan på ett gäng kan uppgå till 300-400 g. Från 1 hektar tas upp till 100 centner av bär bort.

Plantera plantor

För att köpa plantor måste du välja betrodda säljare, föredra specialiserade plantskolor. Anläggningen ska inte visa tecken på skador eller ruttna. På rotsystemet är det viktigt att ha "levande" skott, som ska vara elastiska och ha en vitaktig nyans.

Landning i öppen mark

Jorden är förberedd i förväg, gräver den noggrant och frigör den från resterna av vegetation. Graven för plantering av plantor bör vara 80 cm djup. Botten läggs ut med humus, ett dräneringslager bildas och jämnt spridda rötter täcks med jord. Anläggningen måste ge bindning och grundlig vattning.

bär och gäng

Vad du behöver veta när du landar

Det är viktigt att välja rätt plats för plantering. Jorden ska vara lutande eller sandig. Plats nära grundvattenytan kommer att påverka tillväxten av druvor negativt, därför är deras läggning högre än 2,5 m en begränsning. Webbplatsen måste vara solig och inte utsatt för vindbyar. Det är viktigt att ta hänsyn till kulturens förenlighet med "grannar", eftersom förekomsten av vissa trädgårdsväxter i närheten kan påverka tillväxten av vinstockar.

Förekomsten av höga fruktträd, potatis- och aubergineplantor i närheten är mycket oönskad.

Växande och vård

Druvskötsel är standard och har inga speciella nyanser. Anläggningen behöver beskärning, vattning och periodisk utfodring.

Skär vinrankan

Anläggningen behöver beskäras. Överskott av skott tas bort, vilket lämnar 35-40 ögon på en vuxen busk.

skära vinrankan

Vi bevattnar och matar

Marquette behöver inte rikligt med vattning. Överflödande vattning krävs före blomningen, vilket "vaknar" växten och blir en drivkraft för dess aktiva tillväxt. Under växtsäsongen bestäms behovet av fukt utifrån tillräcklig naturlig nederbörd och graden av torkning av marken.

Det räcker med att fukta en gång i månaden medan vattnet ska vara varmt och den optimala temperaturen är +15 C.

Samtidigt med vattning kan du ge matning av buskarna. Druvor kan bara anpassa flytande gödningsmedel, så beredningarna måste vara vattenlösliga. På våren kommer kväveinnehållande och kaliummedel att hjälpa till att påskynda tillväxten. Det är särskilt nödvändigt att stödja växten under blomning och mognad. Kalium-fosforsalter och aska kan hjälpa till i detta.

lådor med druvor

Vad man ska göra för att skydda mot sjukdomar och skadedjur

Trots druvornas resistens mot sjukdomar bör förebyggande åtgärder inte försummas. En gång om året behandlas de med fungicider för att skydda skotten mot svampinfektioner.

Borttagning av övre rötter och överskott av skott

Efter att 3-4 skott dyker upp, måste du välja den starkaste och resten måste tas bort. Under växtsäsongen kommer den att sträcka sig, och vid hösten har en kraftfull vinstock bildats. Vuxna växter undersöks på våren, och torra skott tas bort innan knopp. Under de sista dagarna av juni rekommenderas att klämma de övre skotten, vilket gör att borstarna får mer mat. De beskär också buskarna och lämnar 5 löv efter varje andra vinstock.

avlägsnande av rötter

Trimning av de översta rötterna nära markytan gör att växten kan utveckla ett starkare rotsystem. Närvaron av sådana skott kommer att leda till det faktum att på vintern börjar de frysa, vilket kan påverka druvornas hälsa och dess "uppvaknande" på våren. För att göra detta, gräva ett 20 cm djup hål och skär den synliga delen av bilagan med en skarp beskärare och försök att göra detta så nära roten som möjligt.

Skörd och lagring

Det rekommenderas att tunna ut bladen och ta bort de nedre bladplattorna 20 dagar före den planerade skörden, vilket kommer att förbättra luftningen och ge klusterna mer ljus. I de nordliga regionerna rekommenderas att ta bort kluster med små bär och lämna de två största klustren på skottet.

extra skott

Vid insamling krävs det att skära av varje borste med skarpa verktyg och lägga den snyggt i behållaren. Det är nödvändigt att lagra frukt vid en temperatur på +3 C till +10 C. Vissa trädgårdsmästare övar på att hänga klasarna på en tråd i källaren utan att borstarna rör vid. Oavsett den valda metoden för lagring av grödan krävs det periodiska inspektioner och ta bort bortskämda bär.

välsmakande frukter

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa