Beskrivning av Lauras druvsort och egenskaper hos frukt, särskilt odling och vård

De saftiga söta bär av Laura-druvan är allmänt kända för många trädgårdsmästare. Den utmärkta smaken med en lätt arom av muskotnötter har länge uppskattats. En opretentiös buske att ta hand om, vanligt i de södra och centrala delarna av landet. På grund av dess många fördelar, odlas det av vanliga sommarinvånare, som används i gårdar för försäljning och tillverkar vin.

Variationshistoria

Laura-sorten är vanligtvis vanlig bland amatörsträdgårdsmästare. Druvorna listas i statsregistret under namnet Flora. Hybriden erhölls i Odessa. Under korsningen av sorterna Husayne, Muscat de Saint Valier, Queen Tairovskaya, Muscat Hamburg. VE Tairov genomförde selektiva experiment.

Beskrivning och egenskaper

Varje sort har specifika data som bestämmer mönstret för dess utveckling. Beskrivning av Laura-druvs särskiljningsegenskaper inkluderar de yttre kännetecknen och egenskaperna för växten, fruktningen av växten:

 1. Druvbusken når medelstor storlek vid mognad. Dess huvudsakliga funktion är ett stort antal fruktiga skott.
 2. Blad med standardform är fem-lobade. Beroende på belysningsgraden kan deras färg vara ljus eller mörkgrön.
 3. Lauras klasar är medelstora. Vikt 1 till 1 kg. Under gynnsamma väderförhållanden, god vård, kan siffran ökas till 2,5 kg. En buske ger en gröda bär med samma vikt och storlek, även i en vanlig sommarstuga.
 4. Lauras druvor vid mognad blir lätta, ovala i form. Vikten av ett bär är 7-10 g. Massan är tät, saftig. Smaka med en lätt muskotunderton.
 5. Sorten anses vara tidigt mognad. Blomningen börjar i maj. Den första grödan skördas i mitten av augusti.
 6. En av Lauras specifika egenskaper är fruktens utmärkta transportabilitet. De tål långa resor utan att skada deras utseende.
 7. Frostmotstånd - över genomsnittet. Busken tål temperaturer ner till 21-23 grader.

laura druvor

Beroende på odlingsområdet för sorten, platsen för plantering på platsen, väderförhållanden, kvaliteten på vårdprocedurer, kan druvorna förändras både positivt och negativt.

Laurasorten är en ljus representant för trädgårdsfloraen, populär bland många sommarinvånare och kommersiella trädgårdsmästare.

För- och nackdelar med Laura-druvor

På grund av dess många fördelar har Laura druvor länge varit mycket efterfrågade efter plantering i trädgårds tomter:

 1. Busken kännetecknas av riklig frukt. 80% av skotten ger en gröda.
 2. Hög motståndskraft mot de flesta svampsjukdomar.
 3. Kallbeständighet tillåter avel av sorten i regioner med vintertemperaturer ner till -23 grader.
 4. Den mogna grödan transporteras väl. Detta bidrar till långvarig transport av druvor över långa avstånd.
 5. Stora söta frukter.
 6. Tidig mognad av bär.

laura druvor

Det är värt att överväga det specifika inslaget i Laura-sorten: det finns en hög risk för skador på skott av mjölk. Snabbt förebyggande minimerar risken för svampinfektioner.

Planterings- och mognaddatum

Planteringsperioden för Laura-druvor beror på regionen, dess klimat, väderförhållanden:

 1. I de södra regionerna kan landning göras från oktober till mars.
 2. För mittfältet bör du fokusera på en varm vår. Lufttemperaturen bör inte vara lägre än 17 grader.

Rotningen av busken bör ske under de mest bekväma förhållandena för växten. Det bör noteras att plantan måste acklimatiseras, vänja sig till planteringsplatsen innan kallt väder börjar. Sorts mognadstid anses vara kort i jämförelse med andra representanter för frukt- och bärgrödor. Druvorna kännetecknas av snabb tillväxt.

Bloom börjar i maj. Efter att äggstockarna har bildats. Från detta ögonblick går det inte mer än 120 dagar tills frukten är helt mogen. Den första grödan skördas i augusti, två år efter plantering. En buske ger upp till 40 kg läckra saftiga bär. Druvor kan förbli på skotten under lång tid utan att tappa eller tappa smaken.

laura druvor

Planteringstips

Att plantera plantor av Laura-druvor är ett ansvarsfullt förfarande. När du utför det bör du följa rekommendationerna från erfarna trädgårdsmästare:

 1. Jorden ska inte vara lera. Det ökade saltinnehållet kommer att leda till att plantan dör.
 2. Sorten föredrar medium fukt. Det är värt att se till att grundvattnet är beläget på ett avstånd av 1,5 m från anläggningens rhizom.
 3. Druvor älskar ljus. Landningsplatsen bör vara väl upplyst.
 4. Buskar behöver skydd mot vind och drag.

Laura planteringsalgoritm:

 1. Förbered hål dubbelt så mycket som plantorna.
 2. Grytor på minst 1,5 m avstånd från varandra.
 3. En blandning av jord och organiska gödningsmedel läggs ut längst ner i urtaget. Strö vanlig jord ovanpå.
 4. Plantan sänks ner och sprider rötterna. Rotkragen ska vara i nivå med ytan. Graven är täckt med jord. Lätt ramad.
 5. Vattning utförs. En buske förbrukar 2-3 hinkar rent vatten.
 6. Området runt bagagerummet är mullat med halm, hö, sågspån.

plantera druvor

Den unga växten behöver ytterligare stöd. För detta är en trästång ordentligt installerad i gropen med plantan. Stammen är bunden till den med ett mjukt rep. Efter 2-3 år kan stödet tas bort.

Regler för vård

Att ta hand om Laura-druvor kräver inte betydande tidsinvesteringar. Sorten är ganska opretentiös. För att säkerställa tillväxt och utveckling av hög kvalitet, planteringshälsa bör följande obligatoriska förfaranden följas:

 1. Växten behöver regelbundet vattning. Det beror på vädret. Under en varm period ökar mängden och frekvensen, under en våt, regnig period minskar de. En vuxen buske tar cirka 3 hinkar med vatten. Vattning utförs med hjälp av speciella dräneringsgrovor. Druvorna absorberar dåligt fukt direkt under stammen. På hösten är området runt stammen mulched. Detta hjälper till att hålla fukt i marken.
 2. Gödning av växten rekommenderas ofta, men i små portioner. Laura behöver matas med kalium, fosfor, magnesium. Införande av läkemedel bör utföras beroende på faser av blommande, fruktande. Under blomning och fruktäggstock har växten ett mer intensivt behov av ytterligare näringsämnen. Före skydd för vintern befruktas druvorna också. Detta hjälper honom att tåla den kalla säsongen.
 3. Buskskärning utförs 2-3 år efter plantering. Skär av torra, skadade, växtvuxna skott. För full utveckling av druvor rekommenderas att lämna 3-4 huvudskott. De kommer att växa och bli tjockare. Du bör inte bli förkamrad med bildandet av druvan. Laura kan reagera dåligt på överdrivet beskärning - för att sluta växa. Utför medium eller kort beskärning.
 4. Skydd för vintern är ett måste. Kultivaren kännetecknas av hög frostbeständighet, men låga temperaturer kan skada bräckliga skott. Unga buskar är böjda till marken, täckta med jord. För äldre druvor används halm och hö. Täck inte anläggningen med material som inte tillåter luft att passera igenom.
 5. Förebyggande av växtsjukdomar, insektsskadegörare bör utföras regelbundet och i tid. Druvorna besprutas med speciella lösningar, ruttna frukter, torra löv avlägsnas från territoriet och alla skott undersöks noggrant.

druvbusk

Kompetent vård är viktigt. Vattning av hög kvalitet, regelbunden utfodring, skydd för vintern, sjukdomsförebyggande ger Laura druvor hög immunitet. En frisk växt ger en riklig skörd av stora, söta bär.

Reproduktionsmetoder

Lora druvan anses vara en "kvinnlig" sort. För dess pollination behövs ytterligare "manliga" arter. Det är bäst att använda för detta ändamål:

 • arcadia;
 • Kishmish strålande;
 • Rusball.

Laura-sorten kan föröka sig på flera sätt:

 1. Frön. Det används för att avla nya sorter.
 2. Skiktning.
 3. Sticklingar.
 4. Ympa. Kan användas på buskar, inomhus.

vindruvsblad

Den vanligaste avelsmetoden är sticklingar. Förfarandet är lätt att följa om du följer enkla regler:

 1. Sticklingar skördas strax före det kalla vädret.
 2. Grunden för skörden bör vara en hälsosam vinstock av hög kvalitet.
 3. Den optimala längden är 50-60 cm.
 4. Före lagring blöts stickorna i varmt vatten i 2 dagar.
 5. Efter bearbetning lindas de i en fuktig trasa och placeras i kylen. Optimal temperatur bör observeras - 0-4 grader.
 6. Under lagringsperioden kontrolleras sticklingar en gång i månaden. Om tyget torkar måste det fuktas igen.

Innan plantering går sticklingarna igenom ett antal obligatoriska stadier:

 1. Efter övervintring kontrolleras sticklingar. Ett snitt görs på bagageutrymmet. Om vätska kommer ut är den unga anläggningen redo för vidare bearbetning. Det händer så att plantan torkar. För rehabilitering blöts det under en längre period.
 2. Livskraftiga sticklingar doppas i varmt vatten under flera dagar.
 3. Rhizomer behandlas med en speciell lösning. Det påskyndar processen med rotbildning.
 4. Plantorna doppas i sågspån i 10-15 dagar. Fukt dem regelbundet. Under denna period bildas ett ungt rotsystem.
 5. Spira sticklingar hemma.

laura druvor

Ytterligare plantering utförs under den varma perioden. Med förbehåll för alla regler och förordningar kommer sticklingar att slå rot på den förberedda platsen.

Sjukdomar och skadedjur

Laura-sorten är mycket immun mot många svampsjukdomar. Hon påverkas sällan av grå mögel, mögel. En hög risknivå för druvbusken är pulverformig mögel. För att förebygga och behandla en sådan sjukdom vidtas ett antal obligatoriska åtgärder:

 1. Sprutning med svavelsyra. Laura bearbetas före blomningen.
 2. Användning av kaliumpermanganat. Den föds upp i vatten. En lätt lösning anses vara en utmärkt förebyggande åtgärd. Det appliceras flera gånger under den varma perioden. Om busken påverkas av oidium utförs sprutning oftare.
 3. Mullein-infusion är ett av de populära folkmeddelandena. Fungerar som ett bra sätt att förebygga sjukdomens uppkomst.
 4. Vid allvarliga skador rekommenderas att använda kemiska preparat - "Karatan", "Rubiga" och andra.
 5. Buskbearbetning utförs med lösningar av Bordeaux flytande, järnhaltigt sulfat.

inkstone

Laurabär kännetecknas av ett högt sockerinnehåll. Detta lockar många skadedjur:

 1. Getingar. För att skydda mot dem rekommenderas det att packa in varje gäng med ett speciellt nät. Inte långt från landningen placeras bete, fällor med giftiga ämnen - borsyra, "Karbofos".
 2. Fåglar. Små fåglarter försöker skörda mogna bär. För att skydda mot dem, använd metallnät för klaser.
 3. Möss. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt de skott som täcks för vintern. Mössna gnagger åt dem. Det är nödvändigt att sprida den brända filten, ull mellan druvorna. Gnagare kommer att avvisas av lukten - de passar inte druvorna.

Behandling, förebyggande av växtsjukdomar, skadliga effekter av skadedjur är en viktig del av vårdproceduren för Laura-druvor.

En grundlig undersökning av skott, bladverk, frukt av växten kommer att hjälpa till att identifiera sjukdomen i början och vidta lämpliga behandlingstiltag.

De bästa regionerna att växa

Laura är en termofil växt. Det rekommenderas att planteras i de södra regionerna i landet. Växtens frostbeständighet gör det möjligt att odla sorten i centrala regioner, städer med fluktuerande låga temperaturer.

Laurasorten är en välkänd representant för frukt- och bärgrödor. Den utmärkta smaken av druvor gör det till en populär plantering på gården för många sommarinvånare. Att tillhandahålla korrekt vård kommer att ligga till grund för regelbunden riklig frukt. Buskens obestridliga fördelar ger den en ledande position inom modern trädgårdsskötsel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa