Beskrivning och fördelar med Crystal druvor, plantering och vård funktioner

Den vanligaste användningen av Crystal druvsorten är som råmaterial för produktion av stärkta torra och söta viner från varumärket Jerez. Men på grund av det höga sockerinnehållet i bär och den höga smaken är det mycket populärt bland amatörsträdgårdsmästare - för färsk konsumtion, med att göra naturliga juicer, kompott, marshmallows, sylt, russin.

Variationshistoria

Sorten Kristall erhölls av ungerska vinodlare genom tvåstegskorsning av Amur-druvorna med de ungerska varianterna: Challozi Lajos - 1 steg och Villard blanc - 2 steg för urval.

Från Amur-druvorna ärvde Kristall uthållighet till ogynnsamma väderförhållanden och svåra frost, och från de ungerska sorterna - ädla smak och motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur.

Denna sort odlas i områdena i norra Kaukasus och regionen Lower Volga.

Beskrivning av kristalldruvor

Crystal är en teknisk druvsort med högt sockerinnehåll, tillhör en självfruktbar sort (med en bisexuell typ av blommor), kräver inte närhet till pollinatorer.

olika vård

Beskrivning av sorten:

  • buskar är medelstora, med klippta blad av en mörkgrön färg;
  • kluster av medelstor storlek, med medium densitet av bär;
  • ett gäng konisk cylindrisk form;
  • bär av medelstor storlek (bärvikt - från 2,0 till 2,5 gram), ovala;
  • bär är ljusgröna, gula, i ett moget tillstånd visas en rosa färgton;
  • druvor har saftig, öm massa, små ben, tät hud, täckt med en vaxartad beläggning, som fungerar som skydd mot skadedjur.

Egenskaper hos växter och bär

Kristall är en tidig mognadssort, full mognad av bär inträffar inom 4 månader från det ögonblick då våren vaknar upp. På Saratov- och Volgograd-områdets territorium sker massan av druvor i mitten av augusti, i Astrakhan-regionen och i Nordkaukasien börjar skörden i början av augusti.

kristall druvsort

Sorten ger genomgående höga utbyten - från 160 i genomsnitt till 200 centner per hektar.

Vikten av en grupp är 180-200 gram. Bären behåller sin smak i buntar på vinrankan tills kallt väder börjar.

Kristallen kan få sockerinnehåll från 18 till 23% av bärmassan på Brix-skalan, vilket anses vara en bra indikator.

Provsmakningen av Jerez-bordviner från Crystal-druvor beräknas till 8,5 poäng och mousserande vin - 9,1 poäng på en 10-punkts skala.

Fördelar och nackdelar med sorten

Fördelar med Kristall-sorten: högt och stabilt utbyte, tidig mognad av bär, resistens mot svampsjukdomar och grå råta (på genetisk nivå).

druvsortering

Sorten tolererar frost med skydd från -29 Från -35 C, beroende på beläggningsmaterialets metoder och kvalitet.

Nackdelen är bildandet av små bär (ärtor) i ett gäng - detta beror på dålig skötsel av druvor under bildandet av ett gäng och negativa klimatförhållanden på våren.

Urval av plantor och tomt

Val av platser för druvor: lågland, områden med nära grundvatten, områden som blåses av vindar är inte lämpliga för plantering. I sådana områden ruttnar druvorna och dess rotsystem, växten växer långsamt eller dör, smittas av svampsjukdomar.

Kullar väljs för tomter, plantor planteras från söder.

När du väljer plantor, uppmärksammas rotsystemets tillstånd. Rötter bör vara upp till 10 centimeter långa, friska rötter har ljusbrun färg, unga rötter är gröna, inre fibrer är vita.

Det är bättre att välja plantor som är rotade i marken.

Druvorna reproduceras väl genom sticklingar (3-4 knoppar), groddar inom 2-4 veckor i vatten; efter bildandet av rötter som är 3-4 centimeter långa planteras sticklingar i marken.

Planteringstips

Plantering av plantor eller sticklingar utförs i hål med ett dräneringsskikt av stenar, lera skär; ovanpå dräneringen läggs en näringsrik jord ut med tillsats av träaska och komplex mineralgödsel.

druvor vid fönstret

Plantorna läggs i en vinkel täckt med jord, vilket lämnar rotkragen 3 centimeter över marken. För att stimulera tillväxt och förankring vattnas plantan med en lösning Kaliumhumat och Heteroauxin (rotväxtstimulant).

Det är bättre att plantera plantor på våren, när luften värms upp till +15 FRÅN.

Avståndet mellan växterna är 80 centimeter och mellan raderna - 2,5 meter.

Växande och vård

Att odla och ta hand om druvor inkluderar agrotekniska och tekniska odlingsförfaranden.

Det är nödvändigt att utföra en årlig beskärning, nypning av skott, för att förhindra förtjockning av busken, vilket leder till en minskning av utbytet, sjukdom i buskarna. Beskär skott i senhöst eller tidig vår när vinrankan är vilande.

Druvklase

Vid trimning lämnas ett utbyte med 3-4 knoppar på ärmen och upp till 10 knoppar är huvudskottet. Totalt kan upp till 60 knoppar lämnas på en vuxen vinstockar. Bevattning utförs beroende på väderförhållandena. I torrt väder utförs vattning var tionde dag, i en regnig sommar, vattning efter behov.

Toppförband utförs med mineralgödsel. Kaliumhumat är en universell stimulator för tillväxt och utveckling av druvor.

Ogräs under buskar, multering av jorden med nålar skyddar växter från skadedjur.

Om sjukdomar och skadedjur

De främsta sjukdomarna hos druvor är mögel, oidium, grå råta; från skadedjur lider druvor av fästingar och getingar. Kristallen har en skyddande gen mot råta och god motståndskraft mot penetration av svampsporer.

Förebyggande behandling (två gånger per år) med kombinerade fungicider ger skydd mot sjukdomar och skadedjur.

För att skydda mot getingar tillverkas fällor, buntarna lindas i nätduk.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa