Beskrivning av druvsorten Codrianka och dess egenskaper, mognadstid, plantering och skötsel

Druvbäret Kodryanka uppskattas i olika regioner i federationen: sorten mognar perfekt, hänvisar till fruktbart, tidigt moget. Det är lätt att känna igen det genom sin karakteristiska långsträckta bärform och rika mörkblå, till en lila nyansfärg. Smaken kan inte kallas utsökt, den är acceptabelt söt. Men klasarna mognar i juni, tidigare än andra sorter.

Avelshistoria

En opretentiös, tidig mogen art, skapad i själva verket av två: Marshal och Moldavien. Codrianka har, efter korsningen, ärvt sina "föräldrar" kvaliteter och ingår i kategorin druvsorter.

variation beskrivning

Bäret är lätt att känna igen genom sin utplattade, koniska form, den väger i genomsnitt upp till 8 gram. Hybriden fick smaken av massa, hudfärg och generellt utseende från Moldavien. Till och med från henne fick Kodryanka immunitet mot kallt väder. Och från Marshalsky-sorten lånade utbyte, tillväxt, motstånd mot grå råtta.

En hybridart föds upp i Moldavien, som länge har bedrivit odling och insamling av druvor. Den nya sorten visade sig vara framgångsrik, Codryanka uppskattas av trädgårdsmästare för sin opretentiöshet, tidiga mognad och behaglig smak.

codrianka druvor

Beskrivning av sorten

Varje beskrivning ersätter provsmakningen, men om detta inte är möjligt, måste du presentera fördelarna med Codreanka baserat på andras intryck.

Massan är grönaktig snarare än vit, inte särskilt tät, saftig och välsmakande. Huden (yttre skalet) är tjock för att hålla druvorna bättre, men tillräckligt mjuk. Det kan inte jämföras med skalet av en gurka eller äpple, det är mycket mer ömt. Det finns frön, men de påverkar inte druvorna.

Den här sorten är inte bra för russin, men bra för att äta. Sötheten är måttlig, inte ljuddämpande, den balanseras av en lätt surhet, tillsammans får du en original, pikant smak. I procentuella termer innehåller Codryanka upp till 19% socker. Buntarna är stora, i genomsnitt 500 gram vardera, det finns också mer viktiga (upp till ett kilogram). Detta anses vara en tveksam fördel med sorten.

fruktbär

Om vi ​​talar om arternas fördelar, är det värt att nämna den höga konserveringen av bären - både på busken och redan monterade. Lägg till detta tidigt (inte mer än 120 dagar) mognad, förmågan att äta druvor innan full mognad (det kommer inte att finnas någon surhet), motstånd mot grå råtta och en beskrivning av sorten för odling i alla regioner i Ryssland, oavsett klimatzon, är klar.

Fruktkvaliteter i Codryanka visas snabbt, nästa (andra) året efter plantering i marken och rotar.De stora, mogna buntarna som hänger från busken är behagliga för ögat och är fulla av långsträckta, mörkblå bär. Avkastningen förblir oförändrad under många säsonger, men det smälter signaturen.

kvalitet

Druvorna uthärdar lätt transport utan att förlora sina kvaliteter, tål svår frost ner till -23 ºС och är nästan saknade nackdelar. Men de är fortfarande där.

Vid förhållanden med brist på värme och ljus är sannolikheten för en förändring i formen och storleken på bäret (ärten) hög. Du kan hantera detta problem med fytohormonal utfodring. Så det kommer att vara möjligt att stabilisera tillväxten av bär, och också "korrigera" bristen hos uppfödarna genom att ta ut Codryanka utan gropar.

överför transporter

Specifikationer

I arbetet med att korsa varianterna Marshalsky och Moldavien försökte skaparna att få hybriden att behålla egenskaperna hos var och en av dem och till och med öka dessa egenskaper. Som ett resultat fick de druvor:

  1. Utsökt.
  2. Ljuv.
  3. Tidigt mogen.
  4. Skördas.
  5. Måttligt sur.
  6. Sjukdomsresistent.
  7. Immune mot låga temperaturer.
  8. Bevarande presentation på vinrankan och under transport.
  9. Med god stabilitet i prestanda från säsong till säsong.

arbetar med korsavel

Kodryanka erkänns av trädgårdsmästare som en opretentiös och stressbeständig sort som inte är rädd för frost, ogynnsamt väder, medan det kommer att ge ägarna en massa tunga buntar fyllda med stora avlånga bär.

Han är känd och uppskattad i Moskva-regionen, Rostov och Ural: överallt, under förutsättning av omsorgsfull skötsel, kommer busken att ge en generös skörd, upprepad från skörd till skörd.

Vad är fördelarna?

Nybörjarodlare är ofta intresserade av vad exakt är de tydliga fördelarna med Codryanka och skiljer den från andra, liknande utseende, arter. Att avla det perfekta bäret är inte så lätt som det verkar.

nybörjare odlare

Druvorna odlades ursprungligen i de södra regionerna, med milda vintrar och konsekvent mättade ljus, varm sommar. De flesta gamla och nykläckta sorter växer där, de sötaste och läckraste. Det är inte lätt att kombinera motståndskraft mot förkylning och sjukdomar och att inte glömma tidigt mognad och storleken på bäret.

Codreanca har det: måttligt sockerinnehåll, druvor 6-8 gram vardera, vikten av ett gäng når 600 gram och till och med ett kilogram. Och det kan också transporteras utan att oroa sig för grödan: tack vare det täta skalet, bevaras de långsträckta frukterna i slutet perfekt på vägen.

måttligt sockerinnehåll

Få, mer raffinerade i smak och yttre, kan sortera med Codryanka när det gäller motstånd mot grå råtta eller frost ner till -23 ºº, förmågan att mogna under den korta Siberiska eller Ural sommaren. Utvecklingsvillkoren (i 2 år) är helt enkelt utmärkta, och de växande ärtorna kan bekämpas med skickligt med fytohormoner.

Landningsfunktioner

Uppfödare har gjort ett riktigt mirakel genom att skapa denna art: alla typer av jord är lämpliga för plantering - lätt, tungt, genomträngligt och inte särskilt. Anpassningen av sorten är fantastisk, ett år gamla plantor rotar snabbt både i skuggan och i solen. Det är tillåtet att använda klämmetoden. För att göra detta ympas en förberedd skärning på en redan befintlig buske.

uppfödare har skapat

Låt oss titta på den första metoden först. Innan en planta planteras förbereds en plats: för detta hälls en näringsblandning från jorden och ett mineralkomplexgödsel i ett förgrävt hål. Alla framtida buskars rötter räknas försiktigt, separeras från varandra och placeras i marken. Därefter återstår det att ta hand om stödet (köra i en stift, ett staket stängsel eller använda en befintlig) och vattna generöst plantan och binda busken till den.

Innan klämningen måste sticklingens överdel paraffineras, blötläggas i en lösning av komplex matning ("humate" eller liknande).Det återstår, med hjälp av en vass yxa eller kniv, att dela upp stammen i moderbusken (bagageutrymmet), placera scion där, dra åt den ordentligt med en remsa av tyg och fixa den med lerbeläggning.

moderbusken

När mognar det?

Kodryanka mognar tidigt: 3-4 månader räcker för att bären ska bli saftiga. Du kan äta druvor utan att vänta på hela mognadstiden. Pikant surhet ger smaken raffinement, och stora, långsträckta druvor på tunga buntar kommer att dekorera bordet och bli en utmärkt efterrätt.

Skötsel av Codrianka-druvor

Underhållsaktiviteter inkluderar systematisk vattning, bortskaffning, utfodring och skydd före vintersäsongen och beskärning. Det beror på detta om vinbusken bibehåller utmärkta egenskaper eller inte. Vård börjar med vattning: 3 hinkar vatten för en ung växt och cirka två gånger mer för en vuxen.

fruktlåda

Råd: så att vätskan samtidigt hålls kvar i jorden och inte övermättas, utförs bortsmältning. För detta är torv, humus lämpliga, du behöver bara inte förväxla datumen - före början (efter slutet) av sapflödet, tidigt på våren eller senhösten. Inget fall på sommaren - det är så att rotsystemets förfall börjar.

Codryanka tillhör kallbeständiga arter, men till en början är den, som mer termofila sorter skyddad för vintern. För detta ändamål är improviserade medel lämpliga: halm, hö, presenning, sågspån. Toppförband (om du använder mulch) behövs inte alls, men en gång om året, när en plats grävs upp tidigt på våren, appliceras mineral- eller organisk gödselmedel i jorden, under buskarna.

sommarboende med klasar

Det är viktigt att fördela skiktet jämnt runt stammen. Bildningen av ärmarna genom trimning utförs inte initialt på Codryanka. Denna procedur startas efter att bären är mogna, tar bort svaga kluster och riktar tillväxten av skott i rätt riktning. Med tiden, när tillräckligt med grenar visas på en vuxen växt, inklusive torkade, kommer det inte att vara möjligt att göra utan beskärning, men den unga busken kan lämnas i fred.

Hybriden har en hög naturlig resistens mot de flesta typiska sjukdomar, men det betyder inte alls att den är helt skyddad från dem. Naturligtvis kommer busken inte att påverkas av pulverformig mögel, röda hundar eller kloros, men förebyggande måste göras.

skörden mognar

Sjukdomar och skadedjur

Vanligt för andra sorter av pulverformig mögel i olika typer, grå råtta och fläckig nekros, när du odlar en sort, kan du inte vara rädd: uppfödarna tog hand om växternas immunitet mot de flesta av dessa sjukdomar. Men detta betyder inte att över tid kommer spår av sjukdomen inte att visas på bladen eller bären.

För att undvika problem måste du vidta åtgärder för att skydda ditt husdjur. Behandling för att förebygga sjukdomar är ett av standardåtgärderna: Trots sin höga resistens mot patogener behöver Codreanca regelbunden sprutning med kemikalier.

Användningen av konventionella (inte förstärkta) formuleringar kommer att vara tillräckligt. Före viloläge tillämpas följande åtgärder: binda stammen med grangrenar, hälla med en jordblandning för att skapa en tät rulle (för att undvika skador från trädgårdsskadegörare).

sjukdomsprevention

De bästa regionerna att växa

Codryankas exklusiva egendom är dess låga selektivitet i förhållande till odlingsplatsen, klimatområdet. Sorten växer lika bra i Moskva-regionen, i södra Ryssland, i Krasnodar-territoriet, Sibirien, Central Strip - där den har tillräckligt med värme och sol för att mogna bären. Busken tolererar lätt vintertemperaturer ner till -23 ºС, och om den är ordentligt täckt tål den lägre temperaturer.

Mognadförhållanden i termer av 110-118 dagar, tunga buntar med stora välsmakande bär gör det möjligt att rekommendera denna art för odling till nybörjare, liksom de som tvivlar på valet av en sort för sin region.

grenar sprids

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa