Beskrivning av svarta Kishmish druvor, odling och sorter

Svarta Kishmish druvor har varit efterfrågade i många år. Det är inte svårt att odla en söt bord med små, osynliga frön i ett tempererat klimat. Kishmish inkluderar - flavonoider, vitamin A, C, folsyra, sackaros, glukos, fruktos, fiber, mineraler, eteriska oljor, klorofyll, querteciner. Kaloriinnehåll 400 kcal per 100 g produkt.

Sorts ursprung

Kishmish betyder "torkade druvor" från persiska. Det nämns på 1200-talet. Hans hemland är Centralasien och Mellanöstern, han dök upp tillsammans med de turkiska stammarna. Uppfödare märkte att det inte fanns några ben i det eller att det fanns mycket få av dem och skapade nya sorter baserade på Kishmish. Det finns också vita, röda, rosa Kishmish.

Beskrivning och egenskaper hos svarta Kishmish druvor

Druvorna av denna sort är mittsäsong, bord. Busken är kraftig, vinrankans längd är upp till 2-2,5 m. Bladen är medelstora, starkt dissekerade, tre-lobade, mörkgröna. Blommorna är bifil, smaragdfärgad nyans. Bär mognar 3 månader efter början av blomningen.

Grupper av Kishmish-sorten är cylindriska, täta och väger 300-700 g. Bären är inte särskilt stora, ovala, långsträckta i toppen och något plattade i botten. En bär har en massa av 2,7-3 g, mörkblå med en grå vaxartad blom. Massan är saftig. Smaken är delikat, fruktigt, högt sockerinnehåll, 22-27%.

Dark Kishmish används i en färsk, torkad form, kompott tillverkas av bär, russin är efterfrågad i bakverk.

druvor Kishmish

För-och nackdelar

Kishmish har ett antal fördelar:

  • bär innehåller inte frön;
  • ger en stor skörd - 250 centner per hektar;
  • du kan transportera borstar över långa avstånd;
  • lätt att ta hand om, liksom andra sorter;
  • bär spricker inte i regnigt väder;
  • används för beredning av viner, torkad frukt, läsk.

Nackdelarna med sorten är intolerans mot låga temperaturer, mottaglighet för sjukdomar - oidimum, antraknos och attacker av skadedjur - getingar, bladrullar. Efter mognad måste bären tas bort omedelbart, annars förlorar de smaken.

mynt på druvor

Växande funktioner

De tar hänsyn till tidpunkten och väljer rätt plats för druvsorten.

Planteringsperiod

Kishmish druvor planteras på hösten eller våren, i kalla regioner rekommenderas det att göra detta på våren. Under sommaren kommer rotsystemet att stärkas. I söder kan denna sort planteras på hösten.De köper material för plantering i specialbutiker, plantskolor, där det finns en garanti.

Platsförberedelse

En plats för en flerårig växt väljs fri, oskuggad, skyddad från vinden. Det bästa alternativet är söder, sydväst med en liten sluttning.

tomten förberedd

Sandig loam, loamy, svart jord, kastanjjord är lämplig för Kishmish sorten. Webbplatsen grävs upp i förväg och humus introduceras - 3-4 kg per 1 kvm. m och superfosfat - 100 g per 1 kvm. m. Fosformjöl läggs till den sura jorden, grovkornig sand läggs till lerjorden.

Planteringsprocess

Druvbuskarna planteras på ett avstånd av 2,5 m, mellan raderna - 3 m. Plantornas rötter skärs, läggs i vatten i 1-2 dagar.

Gräv först hål på 80 x 80 cm. Dränering från grus läggs längst ner. Jorden blandas med ruttnad gödsel, superfosfat, kaliumsalt. Plantan är installerad, besprutad med jord, vilket lämnar 2 ögon ovanför ytan. Vatten med två hinkar per buske. De sätter specialstöd - stolpar med sträckad tråd. Jorden är böjd med halm, ruttnad sågspån.

grop landning

Växtskyddets specificitet

I maj binds den odlade druvodlingen, i juni - klämmer bort, skottarna tas bort. I juli klämmer du topparna. Den nära stammen cirkeln är rensad för ogräs, lossnat. Busken bildas på olika sätt - i form av en fläkthylsa eller formning på en spaljé. Svaga, sjuka, frysta skott av druvsorter avlägsnas på våren.

Vattning och gödsling

Stark vattning krävs inte för Kishmish. Var fjärde dag behövs 2-3 hinkar med vatten för en olika buske. Det är bättre att applicera droppbevattning. Vattnas på våren före och efter blommande skott, under aktiv tillväxt. Vattna inte i två veckor före skörden.

Innan växtsäsongen appliceras gödselmedel med kväve under druvbusken, sedan fosfor-kaliumgödsel. På hösten krävs inte kvävebefruktning av druvorna, organiskt material introduceras, sedan komplexa mineralblandningar.

blå hink

Förbereder för vinterperioden

På hösten beskärs vinrankan. Bildandet av en busksort antar 8-10 skott per linjär meter. Lämna minst en meter mellan ärmarna.

Efter att bären har tagits bort och beskärats innan kallt väder börjar behandlas buskarna med lösningar av järn och koppar. Fallna löv tas bort.

För att skydda mot kylan är vinrankan bunden och läggs i grävda diken till 20 cm djup.

Strö på marken, gör en hög på 30 cm, eller använd agrofiber och skapa en tak av grenar. Dessutom kan du använda halm, majsstjälkar.

beskärning för vintern

Beskrivning av sjukdomar och skadedjur

Druvor är ofta smittade med sjukdomar. För profylax måste du spraya buskarna med Bordeaux-vätska eller ta "Ridomil Gold". Mångfald - tre gånger per säsong. Detta görs på hösten, efter att bladen har fallit, tidigt på våren före knoppbrytningen, under växtsäsongen när skotten når 12-15 cm.

oidium

Pulveraktig mögel visas först som små vita fläckar på knopparna. Sedan bildas en vit blom som förvandlas till bruna fläckar med en oregelbunden grå blom och en möglig lukt. Blomställningar slutar växa, torka upp, falla. Om bär påverkas, spricker de, härdar och ruttnar. Vinrankan bearbetas före och efter blomningen. Upprepa efter 20 dagar och i början av augusti. Förberedelser för oidium - kolloidalt svavel, "Stroby", "Vectra", "Tilt".

Oidium på bär

Mögel

Svampsporer spirar i vått väder. Löv och vener har gula oljiga fläckar. På undersidan finns en grå fluff, sedan går den till knoppar, blommor. Bären får en brun färg, brister och rinner ur saft. Buskarna ska vara ventilerade, de drabbade delarna ska brännas, behandlas med fungicider - kopparoxiklorid, "Poliram", "Thanos", när en svamp visas och för att förebygga.

skadedjur

Druvan älskar druvor. Hon livnär sig på äggstockar, bär.När det dyker upp krävs behandling med insekticider.

För att skydda saftiga bär från invasionen av getingar, drivs de bort med rök eller särskilda påsar sätts på varje gäng. Placera fällglas med giftigt bete. I vissa fall används kemisk behandling.

druvrulle

Skörd och lagring

Minsta skörd av Kishmish bär kan erhållas på ett år. Samla borstar i torrt väder, i slutet av augusti, början av september. Bär lagras vid en temperatur på + 1 ... + 3 C på en mörk, torr plats med god ventilation. De håller klasarna i halm av halm eller i lådor.

Sorter av svart kishmish

Kishmish har flera sorter med utmärkt smak av bär och immunitet.

svarta russin

Svart finger

Det andra namnet är Black Finger, uppfödt i Israel. Sorten kännetecknas av avlånga stora bär upp till 3 cm långa och väger upp till 14 g. Dess kluster är 1-1,5 kg. Huden är fast. Har immunitet mot sjukdomar, tål frost mot -20 C. Läckra, sockerinnehåll 20%. Efter början av växtsäsongen mognar den på 150 dagar.

Svart smaragd

Det kallas svart smaragd. Tidig sort, amerikansk. Från början av växtsäsongen mognar bären efter 105 dagar, i slutet av juli. Grupper som väger 400-600 g, bär 3-6 g med tät massa. Borstar väger 500 g. Utbytet är mycket högt, men det är inte resistent mot sjukdomar. Överföringstemperatur -23 FRÅN.

stora klasar

Svart sultan

Härledda från Glenoru- och Talisman-hybrider. En tidig sort som mognar 120 dagar efter knopp. Busken är kraftig, pollinering krävs inte, klasar som väger upp till 700 g. Bär med en fruktig arom, 2-5 g. Sockerhalten i sorten är upp till 24%. Tål frost mot -25 C. Har immunitet mot mögel, grå råtta, pulveraktig mögel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa