Beskrivning och egenskaper för druvsorten i Katalonien, frukt och odlingsregler

Förfäderna till kataloniska druvorna var sorterna Talisman och Burgundy Magnolia (Mantle). Den estetiska vädjan av växten, dess klaser, kom från Bourgogne Magnolia, och delikatesset av bärens smak mottogs från Talisman. Denna självfruktbara druvsorter med bisexuella blommor presenterades för trädgårdsmästare av uppfödaren Burdak Alexander Vasilyevich.

Beskrivning av druvor Katalonien

Frukt av den kataloniska sorten börjar från den första säsongen efter plantering. Druvorna som odlas i Ukraina, Vitryssland och Moldavien kräver ingen särskild vård. För de kalla regionerna i nordväst, Moskva-regionen, de baltiska staterna är denna sort inte den mest lämpliga, den måste noggrant täckas på vintern.

druvor Katalonien

Busken av denna sort har en kraftfull struktur, massiva kluster som väger från 600 g till 1 kg hålls lätt på vinrankan. Buskarna är generöst täckta med massiva koniska kluster.

Beroende på tillväxtregion kan sorten tillskrivas både tidigt och mitten av säsongen. I varma regioner börjar bären mogna i slutet av juli; på mitten av latitud kan du njuta av deras smak inte tidigare än det sista decenniet av augusti.

Sorts ursprung

Sorten föds upp genom den vanliga korsningen av två druvsorter med stora röda och blå frukter. Ännu smaken på det ena och utseendet förbättrades portabiliteten hos den andra.

sortens ursprung

Beskrivning av busken

Buskar kraftiga, spridande, hårdiga. Skott som växer tillsammans förstärker varandra. Medelstora mörkgröna blad. Venerna skiljer sig inte i färg, men sticker tydligt ut på bladplattan.

Plantan rotar snabbt i bördiga jordar. Växten är mycket anpassningsbar till klimatförhållanden. Omedelbart efter plantering börjar växten rota intensivt, samtidigt med detta skede inträffar bildandet av vinstocken.

Den första skörden består huvudsakligen av buntar som inte överstiger 500-600 g. Rätt växtskötsel ökar utbytet genom att öka vikten på varje bär (från 12 till 18 g).

bushbeskrivning

Viktigaste egenskaperna

Katalonien är inte särskilt motståndskraftig mot frost. Den maximala kallknappen som busken tål under vintern utan konsekvenser är -23 ° C. Resistent mot svampsjukdomar och skadedjur. Riklig frukt, årlig.

Sött och saftigt bär

Druvorna i den kataloniska sorten lockar till sig med arom och saftighet av getingar och fåglar. Det är extremt svårt att skada den tjocka skalingen, men grödan kan skadas hårt från fåglarnas näbb. Stora bär som växer i viktiga klasar används oftare för att göra vin än för att äta rått. Provsmakning av smaken på Katalonien - 8,9 poäng av 10 möjliga.

saftigt bär

Den syrliga aromen i huden blandas med den söta smaken på massan, vilket ger en sammandragande eftersmak. Denna kombination av massa- och skalsmaker är typisk för druvsorter som odlas för vinframställning.

Immunitet mot sjukdomar och skadedjur

Druvbuskarna i Katalonien är resistenta mot svamppatogener - mögel, oidium, grå råtta. De flesta insektsskadedjur gillar inte den här vinstocken. Den syrliga aromen från bärens skal skrämmer bort lövrullarna, phylloxera.

söt variation

Vad som är speciellt och hur variationen skiljer sig från andra

Det sällsynta med sorten ligger i dess tendens till fascination - anknytning av stjälkar. Detta kan inte betraktas som en nackdel, eftersom vingårdsskotten måste tåla en solid belastning.

Massor av druvor mognar samtidigt och jämnt, tål en lång hållbarhet utan att förlora sin presentation och smak. När mogna klasar lämnas kvar på vinrankan, skrynklar inte heller bären och förlorar inte smaken. Bären i den kataloniska druvsorten är inte benägna att ärter.

Växten utvecklas dåligt på jord med hög surhet, tolererar inte vattendrag, benägna att kloros, mögel. Rötterna fryser under svår frost, vilket påverkar buskens hälsa och grödans kvalitet.

massor av druvor

Landa i marken

Innan du planterar druvplantor i marken måste deras rötter blötläggas i vatten under en dag. Om jorden inte är bördig, kan en tillväxtregulator läggas till vattnet. Det främjar bättre rotning och bildning av skott.

Förbereda landningsplatsen

Planteringsplatsen måste vara jämn, ogräsrötter, stenar måste tas bort från den. När du väljer en plats är det nödvändigt att beakta det faktum att plantorna måste utsättas för solens strålar och skyddas från vinden. Den mager jorden måste vara mättad med mineralgödsel, den sura jorden måste normaliseras med ludd och företrädesvis aska.

druvplantor

Att välja plantor

En ung plantor har bruna skott med en grönaktig nyans. Den grå, mörkbruna färgen på barken indikerar att plantan är gammal. Den är inte lämplig för plantering, dess anpassning till en ny plats kommer att vara lång och smärtsam.

Peeling, ojämnhet på barken är tecken på sjukdomar. Skador på barken, brott av grenar är de platser där störst risk för infektion med svamp och bakterier. Sådana plantor är inte heller lämpliga. Det bör inte finnas några skador på växterns jordstock.

Landningskalender

Från mitten till slutet av oktober är det nödvändigt att plantera en planta i ett tidigare förberett hål. De gynnsamma dagarna för plantering förändras varje år. Det som förblir oförändrat är att det rekommenderas att transplantera växter på en växande måne och inte på en avtagande. Om vi ​​tillskriver druvor till bärbuskar, är de lämpliga dagarna 2, 3, 11, 12, 15, 16, 20, 21, om Katalonien, på grund av dess höga tillväxt och särdragen i tillträde av skott, tillskrivs fruktträd, bör det planteras 11, 12, 15 , 16, 20, 21, 25, 26 siffror. Du kan inte planera plantering den 8: e, 9: e, 10: e, 24: e, det kommer att vara svårare för växten att anpassa sig och gå in i scenen med smärtfri förankring.

växt rhizom

Sekvens av steg vid avstigning

Landningshålet förbereds i förväg, cirka 10-14 dagar före landning. Rekommenderad bredd och djup är 1 m. Den är delvis fylld med:

 • 15-20 cm - dräneringsskikt.
 • Jordblandning blandad med humus och mineralgödselgödsel som är nödvändig för höstfodring (den exakta listan över mineraltillsatser anges i enlighet med egenskaperna för distriktets jord).
 • Den anrikade marken är täckt med mark vald från hålet.
 • Befuktning utförs - 10 liter vatten.

Dagen före plantering blöts plantas rotsystem i vatten. Omedelbart före plantering behandlas rötterna med en svag lösning av kaliumpermanganat. Detta kommer att skydda rötter från skadedjur, maskar:

 1. Den bearbetade plantan placeras i mitten av hålet på en lantlig höjd.
 2. Rötterna rätas försiktigt ut.
 3. Hålet är 2/3 fylt med jord (i områden med chernozem med enkel jord, i områden som inte är chernozem med berikad kompost, humus, gödsel).
 4. Vattning utförs, vilket gör att jorden kan kompakteras något.
 5. Hålet fylls med jord till toppen.
 6. När marken är komprimerad är tomten böjd.

Strumpeband för den snabbväxande busken av kataloniska druvor är ett måste.

bär i solen

Växande och vård

Korrekt vård garanterar buskens hälsa och en kvalitetsskörd för odlaren.

Beskärning av en buske

Med höst- och vårbeskärning avlägsnas gamla skott, de skiljer sig från resten med grå, flagnande bark. Beskärning av vinstockar, löv, skott som drabbats av sjukdom eller insekter utförs omedelbart efter sjukdomens upptäckt. Svaga och tunna skott skärs också av, de tar bara bort juice från starka skott, vilket kommer att påverka storleken på klipporna.

tunna skott

Vattning

Systematisk vattning av kataloniska druvor rekommenderas i områden med varmt torra klimat. Katalonien tål inte stark fukt, det kan drabbas av en förbränningssvamp. I kalla regioner rekommenderas riklig vattning för växten i stadierna:

 • blommande knoppar;
 • blommande;
 • bildandet av klasar - deras viktökning;
 • före vinterfrostens början.

Uppmärksamhet! Vattning sker inte fyra veckor innan den planerade skörden. Ju mer fukt druvorna får under denna period, desto fler syror och mindre socker kommer det att finnas i dess juice.

Fertilizer

Innan blomsterperioden och under bildandet av äggstockar, anrikas jorden vid rötterna med kväveinnehållande gödselmedel. Mineralförband appliceras efter behov, vilket beror på marken där vingården planteras.

röd rosett

Hur man skyddar mot sjukdomar och skadedjur

Förebyggande åtgärder:

 • snabbt skydd mot frost;
 • utfodring av hög kvalitet;
 • sprutning med insektsmedel före det vegetativa stadiet;
 • rengöring av fallna löv och frukt under busken;
 • regelbunden ersättning av mulch efter vintern och skörden;
 • beskärning av drabbade och skadade skott när de hittas.

Att förebygga sjukdom är lättare än att bota den genom att riskera grödan.

Mogna bär

Mognad av kataloniska druvsorten sker på samma gång. I Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Krasnodar territorium, faller det på hästar i juli, i centrala Ryssland, på hästar i augusti - början av september.

mognad av bär

Villkor för fruktning

Efter plantering, redan för den första säsongen, gläder buskarna i Katalonien med en anständig skörd. Från början av växtsäsongen till skörden i olika klimatzoner tar det från 90 till 110 dagar.

Förberedande arbete före vintern

I klimat där vintrarna inte är särskilt hårda, faller inte termometern under -23 ° C, druvorna i den kataloniska sorten hotas inte av frysning av rötter och skott. Det räcker med att utföra högkvalitativ jordskrapning här. När det finns ett hot om ofta upptiningar, är det nödvändigt att göra dränering och dränering av smältvatten från växter.

I kalla regioner är det nödvändigt att täcka vingården med en film, vilket skapar övervintringsvillkor för växthus för den, med varje snöfall ökar snödrivan bredvid den. Ju tjockare snöskiktet, desto mindre fryser marken.

strumpeband vinstockar

Skörda och använda grödan

Skörden av kataloniska druvor utförs vid fullständigt mognad. Under en tid kan mogna buntar hänga på buskarna utan att skada odlaren. Efter skörden kan druvorna skickas för lagring, försäljning, bearbetning till vin måste.

skörd användning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa