Vilken typ av jord behövs för att plantera druvor, valet av det bästa och hur man matar marken

Vilken typ av jord bör beredas för druvor - detta frågas ofta av nybörjare, amatörer och praktiserande trädgårdsmästare. Det beror på jordblandningen om plantan rotar eller inte, hur snabbt den anpassar sig och växer. Fördela all tvivel, såväl som att göra rätt val, hjälper tematiskt material med råd från proffs.

Jordkriterier för att plantera druvor

Även erfarna trädgårdsmästare kan göra misstag när det gäller de faktorer som påverkar utvecklingen av ett vinbär. Visst kommer de att ringa:

jordens överensstämmelse

 • variation och dess individuella egenskaper (mognadstid, resistens mot sjukdomar);
 • klimatförhållanden för odling;
 • toppdressing - deras närvaro och frekvens;
 • naturliga orsaker - luft, ljus, vattning.

Men inte alla kommer ihåg det elementära - jordens sammansättning, dess surhet, mättnad med mineraler, fraktionella egenskaper. Och detta påverkar också allvarligt vinstockens tillväxt, dess förmåga att bära frukt.

Subtiliteten ligger i det faktum att druvor inte behöver ren chernozem. En sammansatt blandning av sand, humus, jord, tillräckligt med luft och vattengenomsläpplig är mycket bättre lämpad. Tunga lerjordar är oacceptabla. En plats med nära förekomst av akvifärer är inte heller lämplig: det kommer att leda till förfall av rötter. Därför går odlare för knep, som helt eller delvis ersätter marken i det valda området med en noggrant sammansatt "cocktail" som kommer att tillfredsställa behoven hos den snäva vinrankan.

plantera druvor

Kvalitativ sammansättning

Detta är mättningen av jordblandningen med användbara ämnen som vinstocken kommer att behöva för att bilda rotsystemet, odla buntar och bär. Druvor behöver följande mineraler (helst bör de ligga i jorden eller måste ”tillsättas” som gödselmedel):

 1. Kväve. Grunden för tillväxt. Inget kväve - skott utvecklas dåligt. Övermättnad leder till en förskjutning i balansen, viktökning av grön massa till nackdel för bärens smak.
 2. Fosfor.Det näst viktigaste elementet som påverkar vingården är fruktmognadstakten, en minskning av växtsäsongen.
 3. Kalium. Det påverkar syntesen av kolhydrater - stärkelse och sockerarter, därför, med en brist på denna komponent i jorden, kommer bären att vara sura och smaklösa. Närvaron av kalium är också förknippad med buskens frostbeständighet.
 4. Magnesium. Dess roll i huvudprocessen - bildandet av klorofyll - är obestridlig. Utan magnesium förlorar lövverk sin naturliga gröna färg, blir vissna och död.
 5. Kalcium. När det finns tillräckligt växer rötterna i tid, vilket stödjer stammen, och bären är välsmakande och aromatiska. Ett överskott av kalcium leder till buskens sjukdom (kloros).
 6. Järn. Också involverat i syntesen av klorofyll i bladen.

Dessa är huvudelementen, men förutom dem finns det hjälpmedel - natrium, aluminium, zink. Därför för matande druvor, erfarna trädgårdsmästare använder komplexa, komplexa gödselmedel.

mogen buske

Aciditet

Den normala utvecklingen av en plantor och en vuxen växt beror på jordens reaktion, dess surhet. För sur jord måste alkaliseras, inte tillräckligt - surgöras. I sådana fall talar de i allmänhet om surhetsbalansen, pH-indikatorn, som bestäms genom att göra en speciell analys.

Rätt pH

Varje anläggning har sina egna krav på surhet. Druvor är inget undantag. Potatis och hallon älskar en sur miljö; en korridor på 4-8 enheter har experimentellt etablerats för ett vinbär. Maxvärdet bör inte överstiga 8,2, och även om jorden inte är övermättad med salter.

varje växt

Indikatorväxter

Vissa växter som väljer vissa villkor hjälper till att bestämma surhetsgraden i miljön. Samtidigt kommer det att bli klart varför några av dem växer och blomstrar, medan andra visnar. Sorrel, morötter, gurkor och blommor som iris och liljor som sur jord. Moss, sedge eller hästsvans sätter sig där. Om pH-värdet är lågt bevisas detta av den snabba tillväxten av krusbär, björnbär, thuja.

Alkaliinnehåll

För normal tillväxt av druvor krävs en "korrekt" pH-balans och inte bara en indikator med förspänning i sur eller alkalisk miljö. Den neutrala nivån (5,6-6,0) bestäms av sallad, äpple, päron. Det måste komma ihåg att många växter kan anpassa sig till miljöens surhet och vissa kan korrigera det under tillväxtprocessen. Klöver och nässlor växer på lågsyror; på något alkaliskt - quinoa eller senap.

Växter indikatorer

Luftfuktighet och tensiometermätning

Mer än närvaron av näringsämnen i jorden påverkar endast markfuktigheten tillväxten av druvor. Sällsynta sorter reagerar normalt på överdriven fukt.

Vinbäret föredrar väl dränerade, torra blandningar. Fuktindikatorn bestäms med en speciell enhet - en tensiometer. För att lära sig använda det kommer entusiasm ensam inte att räcka. Det är bättre att grovt känna till förekomsten av grundvatten och reglera markfuktighet genom bevattning.

Egenskaper på marken beroende på sättet att sitta på

Innan du planterar druvor på ett eller annat sätt, bestäm plats, markens sammansättning, dess fukt och befruktning. För sticklingar och plantor kommer det att vara annorlunda.

markkarakteristik

För sticklingar

För att planta sticklingar i koppar eller krukor bereds blandningar enligt följande "recept":

 1. Cirka 1 del humus, samma mängd torv och sågspån, en halv del sand.
 2. Torv och gammal (inte färsk) gödsel taget i lika stora andelar.

För plantor

Jorden för plantor förbereds enligt olika metoder, men de börjar göra detta på hösten: de gräver upp, lossar, gödslar, tar bort gamla växter (om det var sjuka är det bättre att inte plantera druvor på en sådan plats för att undvika infektion).

För bättre dränering läggs krossad sten till marken under en redan planterad buske, för plantor placeras material av en stor fraktion längst ner i det grävda hålet - stenar, tegelstenar, ibland bitar av rör med hål grävs in för att förse vatten och gödningsmedel till rötterna genom dem. Beroende på jordens sammansättning kan den "utspädas" med sand, blandad med torv eller humus.

landningsmönster

För lager

Skikt på druvor utförs från en redan mogen växt, speciell beredning krävs inte, eftersom samma jord används. Beroende på vilken metod som valts, grävs en dike, en vinstock eller en ny skott placeras i den och strö med jord.Samtidigt är det tillåtet att lägga till torv, kompost, bortskaffa planteringen.

Under skaftet

Det är bäst att börja förbereda på hösten: på detta sätt kommer jorden att bosätta sig och vara mättad med gödningsmedel. Grävning är obligatorisk, men utan fanatisme, för att inte slipa marken till ett tillstånd av sand. Du kan lägga till mineralgödsel eller organiskt material (vanlig gödsel).

druvlager

Varje erfaren odlare har sin egen teknik, till exempel detta: när man gräver ett hål delas jorden från det i ett övre och ett undre lager. Därefter blandas "toppen" med humus och placeras igen i hålet, och tillsätter sedan den återstående "nedre" jorden.

Det rekommenderas att använda alla stora fragment - tegel, stenar, spillror. De kommer att öka permeabiliteten för luft och vatten, vilket är så viktigt för druvor.

När den odlas från frö

Att växa från ett ben är ett av de svåraste sätten. Det kommer att kräva en väl befruktad pH-balanserad jord (du kan ta en färdiggjord jordblandning för blommor). Torv, doserad mineralgödsel är välkomna. Huvuduppgiften är att upprätthålla den erforderliga fuktighetsnivån och temperaturen.

väl befruktat

För vuxna buskar

Transplantationen i sig är en allvarlig chock för busken, det rekommenderas inte att utföra den om inte absolut nödvändigt, med gamla växter. Det är bättre att fundera över andra alternativ, men om transplantation är oundviklig, förbereds jorden en månad före proceduren, på hösten.

Det finns inget nytt i detta: gräva, mata, vattna. En hösttransplantation är att föredra, eftersom busken kommer att växa på vintern, under snön, och på våren kommer den säkert att stärkas och slå rot på en ny plats.

För odling av olika sorter

Som sådan finns det ingen selektivitet för jordtyp i olika arter - druvor behöver en dränerad, måttligt sur, torr jord som innehåller kalium, kväve och fosfor. Det finns tvivel om valet av mark för en specifik sort - det är bättre att kontakta säljaren av plantan eller bekanta dig med materialet själv, efter att ha studerat tematiska material.

Markförberedelse

Noggrant val av planteringsplats, markblandning står för 80% av framgången. Även den starkaste plantan växer inte på fattig, lerig, för våt mark. Därför använder erfarna trädgårdsmästare markersättning (helt eller delvis) även under svåra förhållanden för att kompensera för nackdelarna med naturliga förhållanden.

olika sorter

För öppen mark

De enklaste gödslingsmetoderna är inte mindre effektiva än de komplexa. Det räcker med att lägga till organiskt material i jorden - kompost, humus, använd mulchning, foder med aska för att lägga grunden för vinstockens tillväxt.

Gödsel från nötkreatur eller fåglar måste jäsas och mognas så att det inte bränner de känsliga druvorna. När det gäller kompost placeras gräs, löv, små grenar, fruktrester och köksavfall i följd i gropen, och efter några år erhålls en färdiggjord komplex gödsel för hemmaproduktion.

Underlag för växthus och växthus

I kalla klimat växer de i växthus för att påskynda tillväxten av plantor. För att göra detta, använd ett färdigt underlag som köps i jordbruksbutiker eller blandas oberoende. I det första fallet behöver du inte oroa dig för pH-nivån, närvaron av mineraler - de är redan där. Annars kommer det att vara noggrant arbete för att lägga torv, humus, grundlig blandning och fördelning av marken över växthuset.

snabbare tillväxt

För landstigning på balkonger

Det perfekta alternativet är att plantera pryddruvor i en jordblandning, som säljs i butiker för odling inomhusväxter: det har en balanserad sammansättning, samtidigt kan du välja önskad surhetsindikator.

Förbättra jordkvaliteten under olika årstider

Inte alla är lika lyckliga - någon måste arbeta anrikande marken på sin webbplats för att skapa de villkor som krävs för vinrankan. Men detta är också möjligt.

På våren

Det finns en säsong för varje toppdressing.På våren genomförs den första grävningen efter den kalla säsongen, mineralkomplex som innehåller kväve och dess derivat tillsätts.

landets kvalitet

Sommar

Ibland lossar de jorden med varmt vatten, tar bort ogräs, applicerar kvävehaltiga gödselmedel och använder bladförband.

På hösten

Just nu gräver de upp jorden, tar bort de skadade delarna av växten, lägger till kaliummineralkomplex. Samtidigt introduceras gödsel, kompost och mulch - på detta sätt absorberas de bättre av växten.

Vad du ska leta efter när du väljer mark

När de beslutar om en plats för plantering av vinstockar märker de vilka indikatorväxter som växer där, hur djupt grundvattnet ligger. Vinrankan når själv de lägre fuktbärande horisonterna och släpper ut långa rötter, i fallet med en ytanordning är situationen värre. En dräneringsanordning, en dräneringsanordning eller annan plats kan behövas.

svart jord

Gödsling av jorden

Druvor är i stort behov av kväve, kalium och fosfor - vinets tillväxt och bärens smak beror på det. Du kan gödsla marken med hjälp av enkla improviserade metoder.

Gödsel

Kohumus är en underbar organisk gödningsmedel. Det är bara viktigt att inte överdriva det, tillsätt humus i en dos och bättre på hösten än på våren. Experter rekommenderar att använda hästgödsel, men tillämpa det varannan år.

kohumus

Fågeluttag

Fågelguano kan konkurrera med andra organiska ämnen när det gäller dess balanserade sammansättning, men det finns en subtilitet: på grund av dess höga energivärde måste dropparna nödvändigtvis "bränna ut" för att inte bränna druvorna. Du kan minska koncentrationen genom att späda den med vatten.

Kompost

Organisk gödningsmedel av naturligt ursprung. Beredda från blad, matavfall, örter. En betydande nackdel är att ett sådant komplex tar lång tid att förbereda. Den tas in doserad, en gång om året, vanligtvis före vintern.

Organisk gödningsmedel

Äggskal

Skalet innehåller ett viktigt mineral för druvor - kalcium, vilket påverkar bärens mogning och smak. Den krossas, införs i jorden i små portioner och försöker att inte överskrida normen.

Jäst

Vanlig jäst hjälper till att balansera mikroflorabalansen. Metoden för beredning av toppförband är enkel och okomplicerad: jäst (100 gram) späds ut i en hink med varmt vatten (10 liter), läggs över natten. En buske tar upp till 2 liter näringslösning.

Kompost

Mulching hjälper till att bevara fukt och näringsämnen i jorden. För att göra detta, efter plantering och vattning av plantor, täcks rotzonen med små grenar, halm, lövverk, ett lager på upp till 5-7 centimeter. Sådant skydd sägs hämma ogrästillväxt.

kogödsel

Sågspån

Vanligt sågspån kan spela en dubbel roll - bortskaffa jorden och, med tiden, förvandlas till gödningsmedel, rotera för att ge näring av jorden med användbara ämnen.

Vård

Skötselåtgärder för den planterade vinstocken inkluderar snabb vattning, behandling med kemikalier från sjukdomar och skadedjur, utfodring och skydd för vintern.

planterad vinstock

Desinfektion

Det utförs på våren eller flera gånger under sommarsäsongen för att förebygga. Använd droger för att förstöra insekter, patogener, spruta druvor med en trädgårdsspray.

Skydd

Vissa sorter äts aktivt av getingar, fåglar - ett effektivt skydd av den framtida skörden behövs. För detta används fällor, insektsmedel, specialnät eller mössor. Vid skydd mot vanliga trädgårdssjukdomar, besprutning med Bordeaux-vätska, används komplexa läkemedel.

Chernozem-skydd

Återhämtning

För att pressa busken efter en lång vinterperiod, för att få den att växa mer aktivt, används beskärning av döda områden och bildandet av ärmar i stor utsträckning. För vissa sorter är detta en extrem, men nödvändig åtgärd på grund av överflödet av snabbväxande styvbarn.

Biologicals

De fungerar som ett alternativ där kemi inte är effektiv eller inte kan tillämpas. De är baserade på speciella stammar av biokulturer som undertrycker aktiviteten hos grå mögel, mögel, svamp.Helt ofarligt för människor: bearbetade frukter kan ätas utan rädsla för förgiftning (till skillnad från bekämpningsmedel).

 kemi är inte effektiv

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa