Hur man skyddar och bli av med getingar på druvor under dess mognad, vad man ska göra för att slåss

Människor som odlar druvor är försiktiga med getingar. Ofta attackerar dessa insekter de odlade växterna och förstör de uppsatta bären. För att skydda buskar från skadedjur måste du ta reda på hur du skyddar druvor mot getingar.

Vilken skada gör getingar på druvor?

Innan man fortsätter med skyddet av odlade druvbuskar, är det nödvändigt att klargöra exakt hur getingar skadar denna växt. Insekter attackerar buskar under fruktmognad. De sveper ner på mogna bär och äter massan, varefter huden blir kvar på borstarna. Med tiden börjar skadade bär försämras och ruttnar. Rot roterar gradvis till intilliggande borstar, vilket förstör det mesta av grödan.

Inte alla växtsorter attackeras av insekter. De väljer druvsorter där bären är täckta med en tunn hud. De kommer inte att kunna bryta igenom ytan på tjockhudiga frukter. I det här fallet gnagar de lite på hudens yta, varefter de letar efter andra mogna frukter.

Om du inte skyddar druvplantor från getingar i tid kan du förlora 60% av skörden.

De flesta människor som säljer frukt lider av sådana skadedjur. Skadade massor av druvor är svåra att sälja, eftersom de har tappat sin presentation och lagras dåligt.

Sätt att hantera getingar

För att bevara mogna druvor måste du ta reda på hur du räddar dem och hur du skyddar dem mot insektsattacker. Det finns olika metoder för att eliminera getingar, som är bäst kända i förväg.

skydd av druvor

Erfaren odlare rekommenderar att man använder aktiva metoder när man bekämpar insekter, eftersom de anses vara effektiva. När man använder den här metoden måste trädgårdsmästare förstöra getingbo på egen hand. Du bör i förväg räkna ut hur du kan bli av med varje bo med dina egna händer. När du utför denna procedur måste du följa alla säkerhetsregler för att inte skada dig själv.

Det finns flera riktlinjer att följa när man hanterar getingar i en vingård:

  • åtgärder för att förstöra bon utförs endast på natten, när insekter är mindre aktiva;
  • proceduren utförs i en speciell skyddsdräkt för biodlaren.

Det finns tre sätt att bli av med ett getingbo:

  • Tända eld. Ofta är bon placerade nära väggarna i träbyggnader, och därför bör man läsa brandsäkerhetsreglerna innan man bränner dem.
  • Drunkna.För att genomföra en sådan procedur måste du fylla en hink med vatten och trycka den mot boet så att den är nedsänkt i vätskan.
  • Spraya med aerosol. Flera aerosolinsektsmedel är tillgängliga. De flesta av dem är ineffektiva och därför måste bon behandlas 4-5 gånger.

geting på ett blad

Kemikalier

Ibland är det inte möjligt att bli av med getingarna utan kemisk behandling, och därför är det nödvändigt att spraya buskarna med speciella preparat. Innan du använder skadedjursbekämpning måste du ta reda på hur och vilka druvor som bearbetas.

insekticider

Vid bearbetning av druvor används insekticidala preparat som inte har någon lukt. Om du använder sådana medel kommer getingarna att dö omedelbart efter att ha attackerat buskarna. Innan du använder insektsmedel bör du förstå nyanser av att förbereda en fungerande lösning. För att skapa det måste du lägga till cirka 50-80 gram läkemedel till tio liter vatten, varefter du kan spruta plantorna.

skydd av druvor från getingar

Den skyddande effekten från en engångsbehandling varar mer än 30 dagar, och därför upprepas upprepad sprutning med en insekticidlösning på en månad.

Borsyra

Borsyra anses vara ett pålitligt folkmedicin för att eliminera getingar från vingårdar. En sådan lösning kännetecknas av en tarmeffekt, varför skadedjuren dör omedelbart efter det att medlet kommer in i magen. Under påverkan av borsyra förlamas musklerna i getingar, vilket leder till deras död.

När du skapar ett spraymedel tillsätts 25 gram syra till två liter vatten. Vätskan omrörs noggrant i cirka fem minuter för att lösa upp kristallerna.

Mekanisk förstörelse

Vissa odlare vägrar att använda kemikalier och föredrar en mekanisk metod för att skydda växter mot getingar.

skydd av druvor från getingar

fällor

Du kan spara druvor från skadedjur med flera effektiva fällor gjorda av plastflaskor. Med denna metod kan du bli av med flera hundra individer på en dag. När du gör en fälla skärs en hals ut från varje flaska. Sedan fixeras behållaren på buskarna med skottband. När alla fällorna är hängda upp läggs betet i dem. För att göra detta, använd öl, saft, flytande sylt eller sirap.

galler

Gruppskyddsnät dödar inte getingar utan skyddar endast grödan från dem. Denna metod är perfekt för odlare som odlar bara några buskar i trädgården.

För att skydda klasarna från skadedjur placeras de i transparenta nät. Den huvudsakliga nackdelen med denna metod anses dess hårdhet, eftersom det kommer att ta mycket tid att täta varje borste.

skydd av druvor från getingar

Hjälpsamma tips från trädgårdsmästare

För att snabbt eliminera getingar och skydda druvor från dem måste du bekanta dig med rekommendationerna från erfarna vinodlare. Dessa inkluderar följande:

  • mekanisk förstörelse av bon bör endast göras tidigt på hösten eller på våren;
  • när du bränner bon måste du dösta dem med bensin i förväg;
  • om fällor för att eliminera individer används på våren, är fisk lämplig för bete, eftersom det finns mycket protein i det;
  • det är nödvändigt att utföra åtgärder för att eliminera getingar i en speciell kostym som getingarna inte kommer att kunna tränga igenom.

Slutsats

Druvodlare som har odlat druvplantor under lång tid möter ofta attacker från getingar. För att skydda växter från dem måste du bekanta dig med de viktigaste metoderna för bekämpning av skadedjur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa