Hur man förbereder druvor för vintern, rätt sätt att skydda och isolera

För anläggningens säkerhet, för att förhindra dess frysning, död eller sjukdom, är det nödvändigt att veta hur druvor skyddas för vintring under vintern, med hänsyn tagen till växande region. Men före skydd är det viktigt att beskära och bearbeta busken från skadedjur. Endast speciellt genomförda åtgärder hjälper växten att överleva frosten på ett säkert sätt.

Varför täcka druvor?

Många trädgårdsmästare undrar: är det nödvändigt att täcka druvorna? Det beror på tillväxtregionen, vinternas svårighetsgrad och buskens variation. Det är värt att notera! Arter som är instabila mot frost, hybridsorter, unga plantor, komplexbeständiga buskar söka tillflykt. Frostbeständiga sorter är viktiga för att förbereda dem ordentligt för vintring.

beredning av vinrankan

Optimala perioder med skydd mot frost

Till att börja med är det viktigt att bestämma när druvorna ska täckas. Det rekommenderas att skapa ett skyddande skikt i mitten av hösten. Tidpunkten för skydd av druvor för vintern bestäms av växtsorten. En lätt sänkning av temperaturen (-5) hjälper till att härda busken.

Skyddet är tillverkat med förberedt material, det är viktigt att se till att temperaturen inte sjunker under 12 handla omFRÅN.

timing för skydd

Hur förbereder jag en druvbusk på rätt sätt?

För framgångsrik övervintring måste du veta: hur du kan förbereda druvor ordentligt för vintern. För att göra detta:

 • trimmas;
 • bearbetade från skadedjur;
 • tar täckning.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt att skydda unga druvor för vintern, ju tunnare barken är, desto mer noggrant måste du behandla det.

Busken som planterades under det första året skärs inte av, inte fallna löv tas bort från den. Du behöver inte applicera gödningsmedel, de applicerades vid plantering.

buskdruvor

I Ural

När du förbereder druvor för den hårda vintern har denna region vissa särdrag. Det är oacceptabelt att klippa med fruktpilen och ersättningsknuten på grund av klimatförhållanden. I mars kan man observera skarpa temperaturförändringar, vilket leder till en nedgång i utvecklingen av de första knopparna.

Det är nödvändigt:

 • ta bort alla styvbarn såväl som skott till lignifieringsplatsen;
 • cirka 12 njurar är kvar, inte mer.

Under det första året efter plantering klipps buskarna inte, vilket lämnar fyra armar, eftersom odling av druvor i detta klimat är oförutsägbar.

radera alla steg

Vid beskärning finns unga vinstockar som växer från mitten av busken kvar. Det är också viktigt att lämna reservgrenar för byte, med hänsyn till vinterförluster och ta bort onödiga ögon på våren.

Det är viktigt att utföra katarovka: ta bort rötterna på ett djup av upp till 15 cm och fyll hålet med sand. Gödselmedel appliceras, kalkning utförs på starkt sur jord.

Innan frosten börjar rullas vinstockarna in i en ring, böjs ner och täcks med lämpliga material.

täck marken

I Sibirien

Förberedelserna för vintern börjar efter skörden. Ask måste tillsättas, vilket bidrar till mognaden av vinrankan och förstörelsen av sporer av svampsjukdomar. Det är viktigt att utföra skärningen korrekt, eftersom den frigjorda busken är lättare att täcka för vintern. 1/3 av reservnjurarna måste vara kvar.

Innan frysning tas vinrankan bort från stödet, böjs ner och täcks. I denna region är fallet bladverk det bästa materialet för skydd, jorden täcks med brädor eller sågspån, varefter vinrankan läggs och täcks med lövverk upp till 35 cm tjockt, non-woven material läggs på toppen. Efter det måste du lägga trädgrenar för att behålla snön, vars tjocklek ska vara minst en halv meter.

En vingård som växer i diken läggs på botten och täcks med flera lager av agrospan. När det är täckt med en träsköld är det nödvändigt att lägga på skumplast, kartong eller polypropenpåsar. Det sista lagret är takmaterial. Sidoventiler är gjorda för att förhindra uppvärmning, som måste stängas när stabila frost kommer.

förbereder sig för vintern

I mittfältet och Moskva-regionen

I denna region är vintrarna ganska milda, vinstockarna förbereder sig för frost några veckor efter att bladen faller. Det finns ingen anledning att vänta på den slutliga frosten.

För omskärelse behöver du:

 • beskära unga skott;
 • skära av steponsons;
 • lämna 12 ögon på boles;
 • Vi rekommenderar att de nedre grenarna skärs, och får inte mer än fyra ögon.

För att skydda druvor för vintern i mittfältet tas det bort från stöden, böjer sig till marken, skapar ett skydd mot torra löv, ytterligare medel (specialmaterial, skifferlak, massor av halm).

trim

När man odlar grödor i Moskva-regionen är det viktigt att böja vinrankan till marken korrekt. Det måste säkerställas att de inte kommer i nära kontakt med marken. Det rekommenderas att lägga ut träplankor. Detta undviker uppkomsten av kondens, mögel och förhindrar sönderfall av plantor. Om så önskas kan du behandla busken med kopparsulfat för att skydda den från skadedjur.

Följande typer kräver inte gott omslag:

 • Tidigt norr;
 • Moskva stall;
 • Jubileum Novgorod.

rikligt skydd

Beskära druvor för vintern

Beskärning av plantor utförs helst på hösten för att minska planteringen och göra det lättare att böjas till marken. Under vårens beskärning kan saften rinna ut från vinstockarna, vilket kommer att göra att kulturen blir svag, och följaktligen kommer avkastningen att minska.

För att druvorna ska övervintrar väl måste de beskäras ordentligt på hösten. Beskärning tar bort icke-fruktiga vinstockar, skadade eller sjuka delar, gamla ärmar eller omogna områden som fryser på vintern och kommer att vara infektionsplatsen. Det är nödvändigt att lämna ersättningsknuten och fruktpilen.

Beskärning sker två gånger:

beskärning av druvor

 1. Efter skörd avlägsnas torkade och försvagade grenar.
 2. Efter att ha tappat lövverk. Arbetet utförs innan frosten börjar, vid en temperatur av minst 3 handla omC, skott över 1,5 meter skärs av, vinstockar som överstiger den andra raden på tråden skärs av med 30 cm. Stegar avlägsnas också. Den nedre delen av vinrankan blir basen för ersättningsknutar, 4 ögon är kvar och på frukten - upp till 12 ögon.

Efter skärning är det nödvändigt att behandla vinrankan från skadedjur. Soda-saltlösning klarar effektivt. För 10 liter vätska, 200 g salt och 120 g läsk. Lägg vinrankan på marken och behandla den med en lösning av järnhaltig sulfat. Efter torkning kan vinrankan täckas. För att skrämma bort möss rekommenderas att du lägger kalciumkarbid i närheten, absorberar fukt, det släpper ut en gas som skrämmer bort möss.

bearbeta vinstockar

Hur man skyddar druvor från frost

Så att nästa år inte vinstocken gör ont och behagar med den nya skörden, måste du veta hur man värmer druvorna för vintern.

Om vintertemperaturen är under 20 handla omC, växten måste skyddas. En viktig regel innan skydd är bearbetning med järn (kan ersättas med koppar) vitriol.

Vinrankan måste böjas till marken och grävas på toppen med fuktad jord. Du kan inte ta mark bredvid vinrankan, rötterna kommer att utsättas och de fryser.

Vissa trädgårdsmästare berättar för hur de ska skydda druvor ordentligt för vintern. För att göra detta sätts en plastskötsel på de uppsamlade buntarna med skott, varefter växten måste grävas i med jord. Det rekommenderas att regelbundet ventileras, öppna skyddsrummet för en kort tid.

täck druvorna

Täckmaterial för druvor för vintern kan vara olika material: löv, sågspån, halm, non-woven beläggningar, träskivor, lådor. Skyddsmaterialet beror på odlingsområdet, vinternas svårighetsgrad och växttypen. Vissa moderna sorter klarar frost under lätt täckning.

I de nordliga regionerna finns barrträdgranar rikligt, det är mycket andningsbart och förfallsprocesser inträffar inte. Det behåller snön väl, vilket skapar gynnsamma förhållanden för vintring.

täckmaterial

Om växten odlas i diken är det bekvämt att isolera den med träsköldar. Luftcirkulation säkerställs mellan brädorna. Fallande snö förhindrar frysning. I frånvaro av snö och frost rekommenderas det att täcka brädorna med fiberduk.

Viktig! Det rekommenderas inte att använda en polyetenfilm för skydd, eftersom hög luftfuktighet skapas under den, det finns ingen ventilation. Plötsliga temperaturförändringar kan orsaka kondensbildning, vilket kan leda till mögeltillväxt.

använd film

Det finns följande sätt att skydda druvor för vintern:

 • halvskydd - tillämpligt i de södra regionerna;
 • full täckning - används i regioner med hårda vintrar;
 • snö;
 • landa;
 • torrt skydd - med skiffer, lådor, takmaterial.

full täckning

Täckning av druvor med skiffer görs om det finns extra ark kvar efter konstruktionen. För att göra detta måste du gräva en dike längs busken till ett djup av 20 cm, linda vinrankan med säckväv, böja den till marken och täcka med ett skiffer.

Någon av de korrekta täckningsmetoderna hjälper vinrankan att överleva frosten och ge nästa säsong.

skifferblad

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa