Hur du lagrar druvor hemma på vintern i kylskåp och källare

Druvbär har egenskaper som är fördelaktiga för människokroppen och har en behaglig smak. Du vill hålla dem färska så länge som möjligt så att du kan fylla på din mängd vitaminer under den kalla säsongen. Inte varje sort är lämplig för sådana ändamål, och själva processen har många funktioner och trick. Hur lagrar man druvor på rätt sätt så att de inte förlorar sina kommersiella och smakegenskaper under en lång tid?

Druvsorter för långvarig lagring

Densiteten hos druvor, graden av deras mognad, nivån på socker som finns i dem påverkar i hög grad varaktigheten för framgångsrik lagring. För bokmärkning för vintern, rekommenderar erfarna odlare att du använder sorter med medelhög eller sen mognad, vars frukter är mörkfärgade och täckta med ett tunt lager av räva.

Det är detta ämne som skyddar druvor från överdrivet avdunstning av fukt, skadedjur och mekaniska skador. För bokmärkning för långvarig lagring väljs måttligt mogna lösa borstar. Bubki ska vara ordentligt fäst vid stjälkarna, fria från skador och sjukdomstecken. Ju högre sockerinnehållet i druvorna, desto längre kommer det att kunna bibehålla dess egenskaper.

 

För bokmärken för vinterlagring rekommenderar proffs följande sorter:

  • Moldavien;
  • Till minne av Negrul;
  • senso;
  • Moldavisk svart;
  • Muscat av Alexandria;
  • Alden.

Massor av druvor av dessa sorter är inte benägna att påverkas av svampsjukdomar, behåller sin underbara lukt och smakegenskaper i upp till sex månader och ändrar inte heller sin ursprungliga färg under lång tid. Dessa sorter är också lämpliga för långväga transporter.

Tips för odling och plockning av druvor

Långa villkor för framgångsrik lagring av druvor garanteras inte bara genom ett bra val av en sort. För att uppnå maximalt resultat är det nödvändigt att strikt följa jordbruksteknologins villkor och följa de rekommenderade reglerna för insamling av frukt. Konstant och stark fukt i slutet av växtsäsongen har inte den bästa effekten på bevarandet av frukt, därför, 1,5 månader innan det planeras att skörda en mogen gröda, stoppas vattningen av växter helt. Detta gör det möjligt att öka mängden sockerarter och minska mängden överskottsvätska.

lagring av druvor

För att öka grödans hållbarhet tas cirka 25% av alla klipp medvetet bort i förväg. Om du inte utför den här proceduren, kommer druvorna att börja smulas, bli döda och olämpliga för långvarig mognad.Korrekt och korrekt applicerade förband påverkar också säkerheten för de uppsamlade borstarna.

Det är bättre att gödsla vingårdar med fosfor-kaliumförband, eftersom införandet av organiska eller mineralkomponenter med hög kvävehalt inte kommer att ge de förväntade fördelarna.

Det är nödvändigt att införa förebyggande åtgärder för druvor mot svampsjukdomar i tid, eftersom de drabbade klasarna inte i något fall ska skickas för långvarig lagring. Massor av mogna druvor bör skördas på en torr och solig dag. Efter att ha klippt ur busken döljs borstarna snabbt i skuggan. Det är omöjligt att utföra arbete tidigt på morgonen eller på kvällen, för just nu är det rikligt med dagg.

mogna druvor

Om lagring av druvor planeras genomföras i ett hängande läge, måste klipporna skäras av med en liten bit vinstock upp till 9 cm. Endast borstar med stjälk läggs i lådor. När du borstar penslar med frukt får vaxavsättningen på dem inte skadas, därför är det tillrådligt att bära handskar när du utför arbete och försöka beröra frukterna med händerna mindre.

Förvara hemma druvor för vintern

Hemma är det inte så lätt att hålla druvkluster tills de kallaste dagarna. Det krävs inte bara att växa och korrekt samla ämnen av hög kvalitet, utan också att utföra ett antal förberedande åtgärder. Först och främst genomförs en noggrann undersökning av buntarna med hjälp av pincett, bär som har tecken på skador eller helt enkelt är torra tas bort. För att inte förkorta druvornas hållbarhet ska det aldrig tvättas innan det lagras.

lagring av druvor

Förrådshuset för vintern förbereds i förväg, eftersom frukterna är lunefulla och behöver speciella förhållanden. Om huset har en bra källare, bör inte fuktigheten inuti det överskrida de rekommenderade parametrarna. Annars kan du inte skicka druvor dit. Det finns god ventilation i förvaringen, ibland är det nödvändigt att organisera ventilation så att det inte blir någon fuktökning och svamp.

Om temperaturindikatorerna på vintern sjunker till negativa märken, kommer det att vara nödvändigt att organisera ytterligare isolering, för för druvfrukts säkerhet bör regimen upprätthållas från +1 till +8 C. Denna temperatur garanterar maximal säkerhet för frukten.

Med en ökning av denna indikator förlorar frukterna snabbt sina fuktreserver och börjar torka ut. Det rekommenderas att hålla fuktigheten vid 80%. Om denna siffra överskrider det rekommenderade värdet, skulle det vara trevligt att sätta en hink fylld med sågspån, kol eller kvicksilver i hörnet.

att tvätta lokalerna

För att förhindra bildandet av mögel, är vitväggarna i druvlagringen vitkalkade med en lösning av snabbkalk. För att förhindra uppträdande av skadedjur, rymmas rummet med svavel. Allt arbete måste utföras en månad innan skörden planeras, annars kan druvorna förgiftas av kemikalier. Det rekommenderas inte att lokalisera grödan nära produkter med en stark och stark lukt eller grönsaker, från vilken överdriven fukt frigörs.

Om den skördade grödan är liten kan den förvaras till vintern i burkar fyllda med rent vatten.

För denna teknik skärs borstarna av med en gren av vinrankan, vars större ände doppas i en flaska vatten, fixerad i en viss vinkel, så att gäng kan hänga fritt. För att förhindra putrefactive processer i vattnet kastas en tablett acetylsalicylsyra eller aktivt kol där. För att vinrankan bättre ska absorbera spårelement och näringsämnen från vattnet görs ett nytt snitt regelbundet på det. Med förbehåll för ovanstående rekommendationer lagras druvorna i minst ett par månader.

lagring av druvor

Den skördade grödan kan förvaras i ett stort, rymligt rum på en tråd. För att göra detta, tvinn svansarna med garn och knyt borstarna parvis. Därefter hängs druvorna på en tätt tråd, en tjock garn eller skena. För att förhindra att druvkluster berörs i upphängd tillstånd bör höjden på deras infästning inte vara densamma.

Det estetiska utseendet och den ursprungliga smaken bevaras i cirka 3 månader, men hur lång tid denna period kommer att vara exakt beror på temperaturindikatorerna och den fastställda fuktigheten i butiken. Det rekommenderas att lägga cellofan eller säckväv under druvorna för att inte trampa ned fallande frukter. Om detta inte görs finns det en hög risk för en vinägerfluga, som sprider bakterier till en hälsosam gröda.

För förvaring av druvor används lådor också, vars botten är täckt med sågspån.

Lagertjockleken ska vara minst 2 cm. Vikta borstar ska inte vidröra intilliggande. Behållaren är fylld upptill, växlande lager av druvor och sågspån. Sågspån hälls ovanpå och ett lock placeras. Det är inte värt att täcka lådan tätt så att luftväxlingsprocesserna inte störs. Det rekommenderas inte att använda sågspån från barrträd i detta fall, eftersom de negativt påverkar druvornas smakegenskaper. Byt sågspånen om möjligt med korkpulver.

lagring av druvor

Du kan bygga träställ för att förvara druvor, vars djup kommer att vara cirka 75 cm, så att det är bekvämt att inspektera och ta bort borstarna. Avståndet mellan hyllorna är kvar inom 30 cm. Botten är fodrad med aska från halm, vilket kommer att fungera som ett extra antiseptiskt medel och hjälper till att skydda grödan från vanliga sjukdomar och skadedjur. Druvorna är vikta i ett lager, med åsarna borta från dig. Denna procedur gör ytterligare undersökningar av borstarna mer praktiska.

Kan jag kyla?

Förvaring av druvor i slutna rum (källare, glaserade uthus, balkonger) ger inte alltid ett positivt resultat, särskilt om bären behöver förvaras under lång tid. Detta förklaras av det faktum att det under de rådande förhållandena är mycket svårt att upprätthålla temperatur och fuktighet på en konstant nivå samt att bekämpa skadedjur och patogener.

I fallet när skörden är liten finns det en verklig möjlighet att förvara den i kylen, där det är ganska enkelt att ge de bästa lagringsförhållandena. Industriella kylenheter låter dig styra inte bara temperaturen utan också gasmiljön. Hemma räcker det att organisera temperaturregimen på nivån 0 ... + 2 C och bibehålla luftfuktigheten minst 90%. Om dessa parametrar observeras lagras färsk frukt i upp till sex månader.

mogna druvor

Innan de skickas till kylen, tvättas eller packas inte druvorna i cellofan. Borstarna viks uppåt med kammar för att undvika kontakt med varandra. Det är också tillåtet att placera frukterna i frysen. Det antas att färska druvor av mörka sorter behåller sina egenskaper bättre än lätta, alla sorter du gillar är lämpliga för frysning.

Låt inte upprepad exponering för låga temperaturer.

Innan de skickas till frysen tvättas borstarna, får torka, bären sorteras noggrant och läggs ut på ett bricka. Allt detta skickas till kylen i ett par timmar, sedan i frysen i en halvtimme. Druvorna tas ut, packas i påsar eller behållare och skickas omedelbart tillbaka till frysning.

Temperaturen där hålls vid -24 C. Om du behöver tina upp bären placeras de i vatten uppvärmt till rumstemperatur i en timme och äts omedelbart.För avfrostning placeras produkten också på kylskåpets bottenhylla över natten, vilket resulterar i att hela processen går långsammare och smaken blir bättre.

druvor i påsar

Allmänna tips för lagring av druvor

Långvarig lagring av druvor leder till avdunstning av fukt och visnande av bär, vilket gör att de inte blir så söta och välsmakande. Du kan komma ur denna situation om det är i 10 sekunder. doppa frukterna i sockersirap (20%), överför dem sedan omedelbart i isvatten och vänta tills de svalnar helt.

Om temperaturindikatorerna i rummet tenderar att öka, kommer det ofta att behöva inspektera det och ta bort den skadade frukten för att bevara druvorna. Det rekommenderas att öka och sänka temperaturen i förvaringen med luftventiler. När denna indikator närmar sig ett negativt märke är det nödvändigt att organisera uppvärmning.

När de skördade druvorna lagras på hyllorna, inspekteras de genom att försiktigt lyfta med svansen. De borstar som är upphängda på rep eller ett kärl med vatten rörs inte med händerna igen. Vid undersökning av klasser lagrade i lådor kommer det att vara korrekt att lägga dem i en ren behållare. Om ägaren är säker på att de rekommenderade lagringsförhållandena iakttas i förvaringen är det bättre att begränsa sig till en ytlig undersökning och inte störa de känsliga druvorna.

Om det finns mögel i rummet, organiserar de omedelbart en grundlig ventilation och rökar källaren med svavel. Man måste komma ihåg att druvor inte kan förvaras i ljuset, eftersom de kan förlora sin smak och unika doft.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa