Metoder för att hantera druvbladmask på druvor med kemiska och folkliga läkemedel

De saftiga bladen av trädgårds- träd och buskar, som en magnet, lockar olika skadedjur. De tillåter inte kulturen att utvecklas normalt och växten gläder sig inte med skörden. Insekter sprider sig snabbt över stora territorier och förstör trädgårdar. Druvor lider särskilt av den massa bladmask. Alla kampmetoder kan visa sig vara ineffektiva, eftersom fjärilen kanske inte upptäcks i tid. Hon flyger inte på dagen, men på natten avlar uppfödande grymma avkommor som älskar bär.

Beskrivning av skadegöraren

Den massa bladmask hittar vinrankan, var den än växer - i mittfältet eller i söder. Frukter skadade av insekter ruttnar i vått väder och torkar ut i värmen.

skadedjurbeskrivning

Fjärils- och larvutseende

Druvskruvmejselns vingstång överstiger inte 2 cm, de främre kännetecknas av brokiga färger. Olivfjädrar alternerar:

 • med brunt;
 • leda;
 • redheads;
 • ljusgul.

Bakvingarna har en grå färgton med mörka kanter. Fjärilen, vars kropp är cirka 13 mm lång, lägger avlånga, nästan genomskinliga ljusa ägg med en diameter på drygt en halv centimeter. Den grönbruna valpen har samma storlek, som skärper i slutet. För vintern klättrar det i sprickor i barken eller i marken nära vinröttern.

druvbuskar

En larv upp till 10 mm lång äter bär som kan ha en annan nyans - grå, oliv, ljusgul.

Livsstadier i en skadedjur

Fjärilar lämnar skydd och börjar flyga när luften värms upp till 14 ° C. Kvinnliga individer lever i cirka fyra dagar och lägger ägg. En vecka eller tio dagar senare dyker upp larver, dekorerade med gyllene sköldar framför.

skadedjursliv

Själva bladrullen förvandlas till en puppe för vintern, och med ankomsten av värme blir den återigen en fjäril.

Den första generationen av skadedjur äter knoppar, kronblad och äggstockar, den andra dricker juice från omogna bär, den tredje skadar mogna druvor.

äter knoppar

Fortplantning

Fjärilen flyger i drygt en månad. Under 3-4 dagar som honan lever, lägger hon upp till 160 ägg i taget på skott, löv och till och med knoppar. En fjäril ger inte 1 utan 3 generationer. Larver, som lever och livnär sig i 35 dagar, förvirrar vinstockar och bär med spindelnät. Skadade frukter ruttnar helt under regnet.

Fjärilar flyger från en anläggning till en annan och täcker alla vingårdar i regionen.Den första generationen av parasiter dyker upp när bladen blommar, den andra generationen bildas av valpar, den tredje i slutet av juli.

kvinnliga liv

Resistenta och parasitiska sorter

Lider mest av skadedjur druvor, i de bär som det finns många eteriska oljor. Bladormens larver njuter av glädje med de franska sorter Pinot Noir och Aligote. Moldaviska druvor påverkas mindre av parasiter:

 • Frumoasa Albe - immun mot de viktigaste grödorna;
 • Till minne av Negrul - en hybrid med tät massa;
 • December - genomsnittlig mognadstid.

Dessa sorter har emellertid inte 100% motstånd mot bladrullen. För att minska risken för skadedjur är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder.

parasit-benägen

Vad som bidrar till utseendet på bladrullen

Vått och varmt väder hjälper till att sprida parasiten. Fjärilen, som förvandlas till en puppe och gömmer sig i barkens sprickor, tolererar vintern väl. När bladen visas lägger den ägg, från vilken den första generationen larver bildas.

Bladmaskan flyger från en vinstock till en annan anläggning och täcker stora områden på kort tid, särskilt i milt väder. Oväxt gräs nära buskar, rester av stjälkar och det faktum att det är svårt att märka en nattbladmask bidrar till spridningen.

bladrullens utseende

Vilken skada gör druvor

Själva fjärilen och de kläckta larverna skadar inte grenarna, berör inte frukterna. Larver äter äggstockar, knoppar och bär. Trädgårdsmästare märker att de är mer benägna att infektera vinstockar med stora täta klippor, som är fulla av bär.

Skadedjuren kan förstöra upp till 80% av grödan.

kläckta larver

Tecken på insektinfektion

Det faktum att parasiter som lever av frukt har dykt upp på växten indikeras av spindelnät som trasslar in skott och buntar. Larver äter äggstocken, de gröna och mogna bären, och skadedjursprodukterna från skadedjur påverkar negativt vinets tillstånd.

insektinfektioner

Vad ska man göra

Om en spindelnät redan har bildats på anläggningen måste åtgärder vidtas mot varje generation av druvvalsen. För att hantera skadedjur används olika metoder, börjar med att sätta fällor, bränna den drabbade äggstocken och skott.

Kemikalier

Att veta hur man hanterar lövrullen kan spara grödan. För behandling av vinstockar med ett betydande antal skadedjur används kontakt- och systemkemikalier.

kemikalier

För att förstöra ett litet antal parasiter, använd:

 • Aktaru och Karbofos;
 • “Actellik och” Landing ”;
 • "Binom och Alatar".

Läkemedlen Alfatsin, Fastak, Ivanhoe, Inta-Vir hjälper till att hantera den enorma befolkningen. Växter bearbetas vid en temperatur som inte är högre än 23 ° C.

antal parasiter

Kontroll med biologiska insekticider

Kemiska preparat är osäkra för människors hälsa och ansamlas i frukt, de släpper ut gifter. Du kan skydda grödor från frossna parasiter med mindre skadliga biologiska medel. Beredning av druvor med "Bitoxibacillin" eller "Lepiodocide" utförs varje decennium tills dess att bladmaskens population helt dör.

biologiska insektsmedel

Folkrättsmedel

Med ett litet antal parasiter är det värt att försöka klara dem med en skonsam metod. Innan knopparna visas fylls glasburkar med jäsad sylt, sylt, melass, bundna till växter till en höjd av 1,5 m. Fjärilar flyter till lukten.

Sprutning med tinktur av tobaksdamm, en avkok av malör och celandine, potatis- och tomatöverdelar hjälper till att hantera lövrullen.

folkrättsmedel

Behandla villkor och regler

När en spindelnät visas på druvor, måste du bekämpa varje generation av parasiten. Vinrankan sprayas 2 eller 3 dagar efter minskningen av aktiviteten hos fjärilar.Behandling med folkläkemedel utförs före blomning och när äggstocken visas. Kemikalier och biologiska ämnen måste ständigt förändras, annars får bladmaskan vänja sig vid dem.

behandlingsregler

Metoder för att förebygga återinfektion

För att förhindra uppkomsten av en farlig skadedjur är det nödvändigt att följa agrotekniska krav vid plantering av druvor för att lämna ett stort avstånd mellan raderna, vilket ger god belysning och ventilation av vinrankan.

För förebyggande ändamål:

 1. I början av våren rengörs bollen och skotten från gammal bark, som måste brännas.
 2. Efter att ha plockat bär, sprayas växterna med Bordeaux-vätska.
 3. För vintern behandlas buskarna och marken runt dem med vitriol - koppar eller järn.

Du måste noggrant ogräsa området från ogräs. Höns, starar, igelkottar hjälper till att bekämpa bladmask, de äter larverna.

metoder för förebyggande

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa