Vad man ska göra och hur man undviker ärter av druvor, orsaker till problemet och förebyggande

Många bedriver odling av druvor i sina sommarstugor eller personliga tomter. Med korrekt skötsel och om sorten väljs enligt klimatförhållanden, producerar växten en rik skörd. Det händer emellertid att efter blomningen utvecklas äggstockarna dåligt och förblir små i storlek. Vad man ska göra med problemet med druvärter och av vilka skäl det händer.

Vad är druvor ärter

Rörning är mognad av bär i olika storlekar på en massa druvor. Smaksättningen förblir vanligtvis oförändrad, men till skillnad från druvornas normala storlek ser de små frukterna underordnade. Mot bakgrund av bärens vanliga storlek liknar de små ärtor. Det är här namnet på problemet kommer från.

ärter druvor

Det finns två alternativ för polering. När bunten är fylld med stora bär, och små är synliga mellan dem. Eller tvärtom, bara ett par-tre druvor av normal storlek mognar på borsten. På grund av deras utseende är bären svåra att sälja och saknar frön.

Vanliga orsaker

Varför uppstår druvskalning? Trädgårdsmästare säger enhälligt att mer än en faktor påverkar denna process. Erfarna odlare identifierar följande huvudskäl:

vanliga skäl

 1. Pollinationsbrist.
 2. Tung belastning på vinrankan.
 3. Brist på fukt och utfodring.
 4. Funktioner i variationen och olämpliga klimatförhållanden.

Brist på pollinering

Det vanligaste skälet till bildandet av små druvfrukter. Bisexuella sorter, som har långa och raka pistiller och stamens, är självbestörande. Pollinerande insekter krävs för kvinnliga blommor som har korta och krullade delar att reproducera.

pollineringsunderskott

Grödan utsätts för ärter på grund av följande faktorer:

 1. Bin lockas inte till buskar.
 2. Värme och torka torkar ut pollen som lätt blåses bort av vinden.
 3. Ett stort antal kvinnliga blommor som kräver pollinatorer.
 4. Busken planteras på en plats där olika föremål (staket, vägg, träd) stör störningen av vindkraft.
 5. Pollen tvättas av i regnet.

Om anläggningen inte är tillräckligt pollinerad, faller de flesta av sina blommor. Av denna anledning förekommer i nästan alla fall druvor ärter.

vin

Lösa vinstockar och överbelastning av vegetation

I fallet när växten har bildat ett stort antal skott, bildas mycket bladverk och fruktäggstockar.Denna mängd vegetation överbelastar vinrankan, vilket resulterar i en ärtskörd.

För unga buskar anses detta fenomen vara normalt, eftersom druvorna, när de växer, ackumulerar fruktens styrka.

Vad gäller en vuxen buske störs utbytet av vatten och näringsämnen i växten. Därför får blommor och äggstockar inte rätt näring.

överbelastning av vegetation

Brist på vattning och befruktning

Bland de faktorer som orsakar skalning av druvor är bristen på vatten och mineralgödselmedel. Detta leder till brott mot buskens utveckling och skörden. Dessutom rekommenderas inte toppförband under den kalla säsongen, eftersom druvor på grund av låga temperaturer inte tar gödselmedel väl.

Växten känns bekväm och utvecklas väl i fuktig jord. För att förhindra att jorden torkar ut måste du:

 1. Bevattna buskarna systematiskt.
 2. Övervaka jordens tillstånd.
 3. Lossa landet runt kulturen.

Om sommaren är varm och torr kräver busken rikligt med vattning - 8-10 gånger per sommar räcker.

brist på vattning

Varietal funktion

Druvaxperter rekommenderar att du studerar sorten innan du börjar föda upp en variation av denna kultur. I beskrivningen indikerar de ofta sorts tendens till en sådan olägenhet som ärter. Naturligtvis kommer omsorgsfull skötsel att öka utbytet, men du bör inte räkna med det för mycket.

På senare år har uppfödare avlat många opretentiösa hybridsorter. Till exempel ger Arcadia och Augustine en sämre gröda endast i avsaknad av växtskötsel.

Glöm inte att kulturens företrädare bär frukt när de planteras i väl ventilerade områden med mycket solljus.

sort funktion

Olämpliga väderförhållanden

Väderförhållandena kan vara en allvarlig orsak till bristen på en rik och sund skörd. Anläggningen kan inte fullständigt genomföra pollineringsprocessen. Låg luftfuktighet, torrt och varmt väder, upp till maximalt 30 grader Celsius, anses gynnsamma förhållanden.

I fallet när det regnar under blomningen kommer pollen att tvättas bort och resultatet blir små bär. De motsatta klimatförhållandena (hög lufttemperatur och brist på nederbörd) kommer också att skada druvorna. I detta fall torkar pollen på blommorna upp och kan inte fästas vid en annan blomma för pollinering.

fruktbildning

Tecken på en ärtgrupp

De uppenbara tecknen på ärtbär är:

 1. Överdriven kasta blommor och äggstockar.
 2. Brist på pollinerande insekter (vid behov).
 3. Hälften av bären i ett gäng slutar vid ett ögonblick att utvecklas och bli större.

Om du noggrant övervakar buskens tillstånd och redan i första steget förutspår problemet finns det en möjlighet att fixa allt. Det är bara nödvändigt att vidta lämpliga åtgärder.

kasta blommor

Kontrollmetoder

För att inte få en skörd av små bär måste du veta hur man undviker detta problem. Vid framgångsrik frukt, bildning av frukter på storleken av "ärter", är det nödvändigt att förbereda buskar för nästa bördiga år, det vill säga att göra en slags behandling.

Förbättra kvaliteten på pollinering

Växternas förmåga att fullständigt pollinera blommorna beror på den rätt valda platsen för plantering av druvor. Det finns flera sätt att locka pollinerande insekter, samt förbättra inseminationens kvalitet:

pollineringskvalitet

 1. Plantera bi-lockande växter i din trädgård.
 2. Köp druvsorter av olika kön.
 3. Se till att det finns god luftcirkulation nära buskar.
 4. Skapa en speciell pollineringsenhet.För att göra detta är kaninhår fäst på ett träkloss. Med hjälp av djur fluff överförs pollen säkert till blommor i kvinnor.
 5. Spraya sött bi bete på busken.
 6. Pollinering av handen.

manuell pollination

Att välja rätt sort

Erfaren odlare har identifierat flera sorter som är mer benägna att ärter. Dessa inkluderar: Talisman, Laura och Kesha. Bland bisexuella sorter är problemet med små bär känsligt för: Timur, Summer Muscat, Kodryanka, Strashinsky och Muscat Rusbol.

Men glöm inte att om alla nödvändiga åtgärder vidtas i tid kan problem undvikas.

vit klass

Rätt vård

För att säkerställa ordentlig skötsel av buskar är det nödvändigt att övervaka jordens fuktinnehåll, vid behov måste antalet bevattningar ökas, särskilt i värmen. För bättre penetrering av fukt och gödselmedel måste jorden runt busken lossas, detta kommer också att hjälpa till i kampen mot ärter.

Utför periodisk utfodring med kalium, fosfor, magnesium, bor, kväve och zink. Samtidigt rekommenderas det att välja produkter av hög kvalitet som innehåller dessa element. Förutom ärter, signalerar växten bristen på väsentliga spårelement med fläckar på bladen och grenarna, detta måste också uppmärksammas.

ordentlig vård

Beskärning och formning av vinstockar för att förbättra bärkvaliteten

För att hantera en överflöd av vegetation på vinrankan, vilket leder till ofullständigt mogen frukt, är det nödvändigt enligt följande:

 1. Avlägsna överskott av äggstockar på buskarna med tillräcklig pollinering.
 2. Se till att det inte finns några torra, lösa eller skadade grenar. Dessa grenar måste raderas. Dessutom bör kronan inte förtjockas.
 3. Bli av med alla klasar druvor som visar tecken på ärter i det inledande skedet.
 4. Några dagar innan blomningen börjar klämmer unga skott.

Roterande druvor är en vanlig olägenhet, men snabba åtgärder och noggrant underhåll av vingården hjälper till att undvika skörden.

vinbildning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa