Beskrivning och odling av furordruvor, för- och nackdelar och egenskaper

Furor-borddruvan tillhör hybriderna som har ärvt egenskaperna hos deras "förfäder". Bäret är svagt surt, frostbeständigt och väger upp till 30 gram. Smaken påminner om muskotnöten med en mild touch av sötma. Sorten tillhör det tidiga: dess mognadstid är 110 dagar, och redan i augusti kommer vinrankan att prickas med stora, tunga buntar.

Historien om avel av Furorsorten

Vyn är relativt ny. Erhölls efter pollinering av bords muskot druvlora mer härdiga sorter. Det uppstod som ett resultat av experimentet med den berömda amatörförädlaren Vasily Kapelyushny, som ägnade många år av sitt liv till avelshybrider.

Så här skapades en ny sort med goda egenskaper:

 • utsökt;
 • tidig mognad;
 • högavkastande;
 • frostbeständig (upp till -24 ºС).

Furora har ökat anpassningsförmågan till klimatförhållanden, detta påverkar dess popularitet i alla regioner i federationen, utan undantag. Många fruktiga, söta varianter är alltför beroende av temperaturförhållandena: de är sydligare än vädret. Detta gäller inte Furora: det kan odlas både i Moskva-regionen och i de varmare regionerna i Ryssland.

För- och nackdelar med vyn

Druvorna kännetecknas av deras förmåga att bevara sin presentation - bären kan hänga på buskarna under lång tid eller ligga i lådor efter skörd. Druvorna är stora, upp till 40 millimeter långa, med en tjocklek på nästan 30. Skalet på bäret är svart, med en lätt vaxartad beläggning, tät, men tunn, inte grov.

druvor furor

Hjärtat är söt, öm, aromatisk och rik på juice. Frostmotstånd hänvisar också till fördelarna med sorten.

Tack vare henne mognar bäret i Ural eller Sibirien, som är nöjd med en kort varm sommar, och vinrankan kan övervintrar utan problem när temperaturen sjunker till -24 ºС.

Pälsen ympas på alla druvsorter, anpassar sig snabbt och börjar bära frukt. Utbytet är fantastiskt: många blomställningar är bundna på en buske, de måste tunnas ut så att svaga kluster inte hindrar de starka från att utvecklas. Sorten har också nackdelar.

Flip sidan av utbytet var förmågan att ställa in för många blommor: vinrankan kan inte föra dem alla till mognad. Vi måste avskära överskottet, blockera ljuset och dra juice.Smaken och sötma är ibland utomordentligt attraktiv för getingar - angriper bären, de äter klusterna nästan till benen.

Beskrivning av druvor

Furor ser färgstark ut: lång, något avsmalnande mot slutet, druvor, tunga klippor. Bären är mörka.

druvor furor

För tydlighetens skull är det bekvämare att lista sorts egenskaper som lista:

 1. Typen av sort är bord.
 2. Aciditet - upp till 5 gram per liter.
 3. Sockerhalten är upp till 23%.
 4. Motstånd mot låga temperaturer - upp till -24 ºС.
 5. Bärens storlek är 40 (längd) x 28 (diameter) millimeter.
 6. Fruktvikt - upp till 30 gram.
 7. Smakfunktioner - mild muskotsmak.

Externa parametrar

Pälsen är lätt att känna igen på grund av formen och färgen på bären - svarta stora cylindrar på fulla buntar. När du rör vid skalet återstår en lätt vaxblomma som täcker mogna frukter. Medelvikten för ett gäng är 900 gram eller mer (det finns upp till ett och ett halvt kilo). De har en karakteristisk långsträckt cylindrisk orientering (upp till 25 centimeter lång), bären är tätt belägna med varandra.

druvor furor

Smaka på bärens egenskaper

Furor-druvan är känd för sin söta, sofistikerade smak: den ser ut som ett bord, och dess förfader är en av Muscat-varianterna. Det finns tillräckligt med socker i bäret (nästan en fjärdedel av bärmassan), den svaga surheten förstör inte buketten alls. Huden är tunn, den känns nästan inte. Detta är en färdig efterrätt - det återstår att servera mogna, tunga klasar.

Avkastning

Sorten har ett utmärkt utbyte, och denna indikator beror inte på odlingsmetoden och typen av rotstock. Gruppen är tung och väger ungefär ett kilogram. Bäret behåller ett trevligt utseende under lång tid, det är väl förvarat.

Frostmotstånd

Furor har hög frostbeständighet, tolererar kalla snäpp och temperaturfall. När de växer i de södra regionerna, gör de sig utan skydd, i Mellanremsan och de norra regionerna, måste du oroa dig för att skydda vinstockarna från kall luft.

druvor furor

Immunitet mot sjukdomar

Resistensen mot typiska sjukdomar hos druvor är genomsnittlig. Det lämpar sig inte för grå råta, mögel eller mjölk, det är dess fördel jämfört med mer känsliga sorter.

Landningsdatum

För att plantorna ska rota väl måste de planteras vid en viss tidpunkt, iakttagande av regler och krav för hantering av druvbuskar, efter att de tidigare har valt och förberett platsen. När det gäller planteringsperioden - tidigt på våren eller hösten - gäller följande regler:

 • vårplantor är mer benägna att slå rot, den här metoden är lämplig för nybörjare.
 • Planteringen av "vinter" är farlig eftersom den omogna växten utsätts för låga temperaturer; om den inte skyddas, kommer busken att dö.

plantera druvor

Vår

De flesta vinodlare föredrar perioden från mitten av april till det andra decenniet av maj för att växa bär. Övningen visar att sådana plantor har en större chans att överleva än de som finns kvar på vintern: under våren och hösten lyckas busken få kraft och med korrekt skydd acklimatiseras den väl efter den kalla säsongen.

Höst

När man planterar på hösten (detta är i slutet av september, efter skörd), kan trädgårdsmästaren förbereda jorden mer noggrant, mätta den med näringsämnen och fukt. Mulching bidrar till bevarande, ansamling av användbara komponenter, sågspån och humus används för detta.

Landningsteknik

Sorten har ännu inte studerats tillräckligt, därför är standardrekommendationer för plantering och val av platser tillämpliga på den. Du bör ta hand om utfodring i förväg: växten kommer att behöva mineraler för att bilda rotsystemet och odla vinrankan.

plantera druvor

Att välja en plats för plantering

Det är bättre om det är sydväst eller södra sidan, samtidigt väl upplyst, värms upp och stängs från de genomgående luftströmmarna. Jorden ska vara lätt, väldränerad, inte för fuktig (vattentät) och inte särskilt torr med en tillräcklig mängd näringsämnen.

Sapling val

Sjuk, trög plantor med spår av bladlöss eller andra skadedjur är inte lämpliga för plantering. Eftersom de flesta buskar förbereder sig för plantering på hösten och väntar på värmen, är det bättre att välja den starkaste av dem i förväg och ge dem en normal vinter.

druvplantor

Jord- och sittdiagram

Jorden för Furora behöver ljus, det är möjligt ler, i inga fall översvämmade och utan tätt belägna akvifärer. Det finns inget ovanligt i sittplatsen: steget mellan angränsande buskar är upp till 3 meter (inte mindre än 2), från rad till rad - 3-4 meter. Var noga med att installera rack eller spalter i förväg, längs vilka grenar kommer att krulla, en vinstock bildas.

Druvvård

Sorten är opretentiös, men behöver vård. Detta är en bevattningsregim, ympning, snabb beskärning, lossning av rotzonen, förebyggande av skadegörare och skydd för vintern.

Ympa

Furor ympas perfekt på alla sorter, tekniken är standard. För scion förbereds sticklingar och vaxas i förväg, den nedre delen blöts i en tillväxtstimulator. Därefter delas buskens skaft försiktigt, en stjälk sätts in i det resulterande mellanrummet, säkert fixerat med en lindning (belagd med lera).

ympning av druvor

Vattningsläge

Arten är hygrofil, men det finns ett överskott av vätska i marken, dess stagnation är smärtsam. En bra lösning är droppbevattningstekniken som används av moderna trädgårdsmästare, där busken får en uppmätt mängd fukt.

Befruktning

Furor matas med mineral- och organisk gödningsmedel på begäran av ägaren. Humus, kompost, superfosfat och andra komplex är lämpliga.

Klippning och lossning av jorden

Hybriden har god potential för bildning av kluster av druvor, men samma indikator kan skada den: vinrankan kommer inte att kunna mata alla kluster. Utgång: några av dem kommer att behöva skäras, och får inte mer än 40 ögon per buske. Det finns inget behov att vara rädd för att ta bort "extra" äggstockar, så att resten kommer att kunna utvecklas helt.

beskärning av druvor

Lossa är ett obligatoriskt förfarande: det hjälper till att förstöra kolonier av parasiter (bladlus), ger luftutbyte i jordlagren.

Förbereder för vintern

Det inkluderar beskärning, utfodring och skydd. Alla onödiga saker tas bort: torra skott, rester av löv och samtidigt bildar skott. Ibland tillsätts organiskt material (kompost eller gödsel). För att gradvis "vänja" vinrankan till låga temperaturer, under den första vintern täcks den noggrant, enligt alla regler, i den andra - också, och redan i den tredje inte helt, vilket lämnar en arm oskyddad.

Denna "härdning" gör att du kan få en stark och härdig växt. I de södra regionerna kommer Furor lätt att tåla den kalla säsongen, i de norra regionerna är den skyddad, skyddar stam och skott.

Förebyggande och kontroll av sjukdomar och skadedjur

Inkluderar en extern undersökning av växten, om det finns spår av sjukdomar (som sorten är tillräckligt resistent), närvaron av parasiter. Vid behov används bekämpningsmedel, förstör de skadade fragmenten mekaniskt, avlägsnar dem från växten och lossar rotzonen.

druvbearbetning

Början på fruktan

Kommer i augusti, 105-110 dagar efter inställningen. Kräver vård av ägaren: enskilda kluster måste tas bort så att de återstående kan få tillräckligt med ljus och värme från solen, juice från vinrankan.

Uppsamling och lagring av bär

Stora, tunga klippor är lätta att plocka, de kan hänga på vinrankan utan att falla av ytterligare en månad eller två. Druvorna tål transport väl, tack vare den täta huden skadas inte bären.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa