Åtgärder för bekämpning av phylloxera på druvor och förebyggande, resistenta mot skadedjur av sorten

Att skörda druvor är inte så lätt som det verkar vid första anblicken. Endast odlare vet vilka problem som kan ställas inför fruktodling. För det första är kampen mot sjukdomar och förstörelse av insekter. Phyloxera är en druvlössblad som infekterar hela växten. Genom att känna igen skadedjuret i tid och vidta rätt kontrollåtgärder kan vingården räddas. Phyloxera introducerades från Nordamerika i slutet av 1800-talet.

Beskrivning av skadegöraren

Phyloxera är en art av bladlöss. Hon ser annorlunda ut. Utseendet beror på kön, ålder, utvecklingsstadium, skadedjursplats. Den största i storlek är en asexuell kvinnlig bosättare med vingar. Den mindre vinglösa kvinnan skadar rotsystemet. Hon har en lång proboscis. Färgen är gul med en brun nyans. Hona är lummig, halva storleken, med en kort proboscis, gul.

Storleken på män och kvinnor som deltar i reproduktionen av avkommor är ännu mindre. Proboscis och vingar saknas. Hona är gulaktiga, män är orange. Den minsta är den första instarlarven. Citronfärg, med yttre matsmältning.

Kinds

Det finns flera typer av fylloxera. Bland dem sticker ut: wingless, winged, sexuell, gallic.

Vinglösa

Bladlöss infekterar buskens rötter. Hårdvuxna larver vilar under jord. På våren blir de aktiva, återfödas till kvinnor med en lång proboscis. Med sin hjälp matar de på rotjuice. Skadliga ämnen i saliv genom proboscis infekterar rhizomen.

Bevingad

Den bevingade phylloxera infekterar den gröna delen av druvorna, lägger ägg på bladen. De växande bladlössna parar sig och bidrar till uppkomsten av en sexuell generation av larver.

påverkade vinstockar

Sexuell

Den sexuella generationen av larver flyttas från en infekterad växt till en frisk. Det bärs av vind, vatten för bevattning, regn.

galliska

Galformen sprider sig på unga blad. Phyloxera bildar knölar på bladen från vilka larver kommer ut. Skadedjur flyttar från blad till blad och infekterar växten.

Utvecklingscykel för druvlössblad

Det finns två utvecklingscykler av fylloxera.

sjukdomscykel

Full

Hela cykeln typisk för amerikanska sorter börjar på våren.Larven, som kommer från vinterägget, kryper på bladet och klamrar fast vid den. Pestens rotarter kommer delvis ut från den bildade gallstenen. Bladlöss sjunker ner i marken och fortsätter att skada rhizomen.

I augusti förvandlas några av larverna till bevingade former som lägger ägg på plantans bark. Efter vintern upprepas cykeln.

Ofullständig

På europeiska sorter utvecklar bladlöss i en ofullständig cykel. Infektion börjar omedelbart från rötterna. Larver förekommer från äggen som honen lägger på. När de rör sig under jorden smittar de nya buskar. På hösten dör de flesta skadedjur. De övervintrade larverna i den första generationen fortsätter att reproducera nästa år.

sjukdom

Anledningar till uppkomsten av phylloxera

Orsakerna till framväxten av druvmylloxera är en infekterad plantor, fel sort för det givna klimatet. Jordkompositionen är också viktig.

På vilka jordar infekterar bladlöss

Lös mark är bra för skadedjursavel. Sandjord påverkar skadligt phylloxera.

Villkor för utveckling av parasiten på druvor

Bladlöss reproducerar väl på sorter som är mycket mottagliga för denna sjukdom. I grund och botten är dessa europeiska arter. I unga vingårdar med grunt rötter.

phylloxera druva

Phyloxera är väl anpassad till alla väderförhållanden

Distributionsmetoder

Den första spridningsmetoden är passiv: vind, kraftiga regn, som medför regn och lera flöden.

Den andra - av människan: användningen av förorenade trädgårdsredskap, insatser, på skor, när man förvärvar en anläggning som drabbats av skadedjur.

Den tredje är den oberoende rörelsen av parasiter.

Former av sjukdomen och karakteristiska tecken

Det finns flera former av sjukdomen.

Rot

För att upptäcka infektion av druvorna med filylxera är det nödvändigt i slutet av juli att befria den övre delen av rotsystemet från jorden och undersöka noggrant.

druva lämnar sjukdom

Den infekterade roten har följande tecken: små svullnader har dykt upp på de tunna rötter, och kluster av bladlusar är synliga på de stora rötterna. Roten torkar upp, barken smuldrar.

Ark

Bladformen är mycket lättare att hitta roten. Om sfäriska, konvexa, grova fläckar på bladets insida visas på bladen, är detta ett tecken på den första infektionen.

Bevingad

Den bevingade bladlus infekterar också blad genom att lägga ägg på insidan av bladet.

Vad är faran för infektion för druvor

Phyloxera är mycket farligt för druvor. Om kampen mot skadedjuret inte startas i tid kommer den unga busken att dö inom tre år.

vindruvsblad

Konsekvenser för skörden

I en infekterad vingård mognar de flesta bär inte, mängden skörd minskar.

Fara för busken

Bladlöss som har bosatt sig på en växt suger ut juicen från den, skadar växtens skyddande lager och introducerar en infektion. Efter detta börjar sönderfallsprocessen. Busken bleknar gradvis, tillväxten avtar, infektioner blir mer, växten dör.

Skadedjursbekämpning Verktyg och material

De förstör skadedjuret med mekaniska, biologiska, kemiska medel. Den mekaniska metoden är den mest ansträngande. De drabbade delarna tas bort för hand och bränns. Insekter tvättas av med en ström av vatten från en slang. Påverkade växter rycks ut och behandlar sedan jorden med kemikalier.

Som biologiskt medel sås persiljefrö runt vingården och mellan växterna. Lukten avvisar insekter.

När bladlöss förekommer används systemiska kemikalier för att spraya växter.

Folkliga metoder för kamp

För att förhindra och bekämpa skadedjur kan du använda folkrättsmedel.

Järnhaltig sulfatlösning

  1. Späd ut 300 gram ferrosulfat i tio liter vatten.Behandla busken med den resulterande lösningen tidigt på våren.
  2. För att förstöra rotlössan görs ett spår runt busken. En komposition tillverkad av 10 liter vatten och 500 gram järn sulfat hälls i den. När jorden har absorberat lösningen ska du fylla spåret med jord.

kloros av druvor

Sprejning med slakad kalk

På hösten, efter skörd, kan du bekämpa phylloxera med slacked kalk.

Späd ut en halv liter kalk i tio liter vatten, tillsätt en halv liter diesel. Bearbeta druvorna med den resulterande lösningen.

Behandling med växtbaserad infusion

Om bladlössen hittades i det första utvecklingsstadiet, hjälper växtbaserad infusion att bli av med den.

Du måste ta 200 gram av följande örter: kamomill, malör, makhorka, tobak. Häll örter med fem liter kokande vatten, låt stå i 10 timmar. Späd den ansträngda buljongen i 20 liter vatten. Den beredda infusionen kan sprayas inte bara på busken utan också på jorden.

Kemikalier

Om bladlöss har hittats på bladen på druvor, bör rengöring göras innan den drabbade busken behandlas med kemikalier. För att göra detta är det nödvändigt att göra en noggrann inspektion av anläggningen och ta bort skadade gröna. Efter bränna den.

spruta druvor

Behandla den skalade busken med något av dessa preparat:

  • pyretroider;
  • fosfororganiska föreningar;
  • neonikotinoider.

Efter instruktionerna, späd ut beredningen och spraya den gröna delen av busken.

Om roten är infekterad är det nödvändigt att behandla jorden med koldisulfid. Sjuttio milliliter per kvadratmeter.

Förebyggande åtgärder

Att bli av med phylloxera är mycket svårt, nästan omöjligt. Därför är det värt att ägna mer tid åt det förebyggande arbetet. För att undvika att köpa förorenade druvor bör du inte köpa från främlingar på spontana marknader.

jord för druvor

Före plantering måste plantan nedsänkas i några minuter i en svag lösning av ett insektsmedel.

Det är värt att uppmärksamma marken där druvorna kommer att växa. Sandjord kan ge ett bra skydd mot bladlöss. I sådan jord dör phylloxera snabbt och rötterna ruttnar praktiskt taget inte.

Om det inte är möjligt att odla druvor i sandjord, när du planterar måste du gräva ett hål djupare än vanligt, fyll botten med sand.

Plantor planteras på tillräckligt avstånd från varandra för god ventilation. För att förebygga, bör druvor behandlas med fungicider och insekticider. Den första sprutningen utförs på våren, efter att bladen visas. Nästa behandling är före blomningen. Den slutliga sprutningen utförs efter bildandet av äggstockarna.

Betyg för filloxera-resistenta sorter

Om du väljer sorter från egen rotade, mer resistenta är: Krasnostop AZOS, Kubanets, Cabernet AZOS.

Med korrekt skötsel har följande sorter god immunitet mot sjukdomen: Muscat, choklad, nugget, Moldavien, Antey.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa