Beskrivning och egenskaper hos den eleganta druvsorten, odlingens historia och finesser

Människor började odla druvor för flera tusen år sedan. Frukten av den ädla växten äts inte bara utan användes också för att behandla sjukdomar, läka sår. Miljoner hektar mark ockuperas av vingårdar. Och om kulturen nyligen planterades i Armenien och Georgien, Italien och Grekland, Turkmenistan och Moldavien, har planteringen av växten nu flyttat till mittfältet. Eleganta druvor kan motstå frost, är inte rädda för torka och behöver inte en extra pollinator. Bär mognar tidigt.

Vem och hur sorten odlades

För att den termofila kulturen skulle slå rot i ett tempererat klimat måste uppfödare arbeta mycket. Genom att korsa glädje med den moldaviska sorten Frumoase Alba, specialisterna från N.I. Ya Potapenko uppfödde en hybrid anpassad för att växa på mittlängd. Den eleganta druvan slår rot och bär frukt även bland nybörjare, förutsatt att platsen väljs korrekt och med lämplig omsorg. Från glädje fick han immunitet mot sjukdomar, från den moldaviska sorten, smaken av muskotmån lånades.

egenskaper hos bär

Beskrivning av hybrid Elegant

Vita bordsdruvor som föds upp i Ryssland används inte för vinproduktion utan värderas för deras höga avkastning och tidiga mognad. Hybriden tål frost mot 25 ° C, det är inte nödvändigt att täcka den för vintern.

Om buske och löv

Vinrankan är känd för sin svaga tillväxt, men den är resistent mot sjukdomar. Den har tunna fruktskott. Vikten av ett cylindriskt kluster med medel densitet når 600 gram. Bladen på druvorna är inte särskilt stora, har en smaragdfärg, den övre delen är blank, kanten är frånvarande inuti.

uppfödda sorten

Om bär

Beträffande kvalitetsegenskaper, kringgås hybrid som föds upp i Ryssland många välkända kultursorter av tabeller och kom in i topp tio. Bären är olika:

 • oval form;
 • bärnsten skugga;
 • söt och syrlig smak.

Det krispiga köttet luktar muskot. Efter knoppningen mognar frukt efter 110 dagar. Mogen mogna bär är cirka 7 gram.

Druvor transporteras väl, försämras inte under lång tid, samlar mycket socker.

eleganta druvor

Pollinering

På våren visas kvinnliga blommor på en tunn vinstock och lockar bin. I stället bildar en äggstock, upp till 95% av skotten bär frukt. Hybriden behöver inte en extra pollinator, behagar med en stabil skörd, är inte rädd för torka och värmen är inte hemsk för växten.

När en ung vinstock börjar bära frukt

När man odlar grödor på bevattnade mark för industriella ändamål skördas bär efter fyra år. Trädgårdsmästare tror att druvorna har tagit tid att växa kraftfulla rötter och starka skott.

Om du köper en bra plantor, hitta en plats för den skyddad från drag och vind, vinrankan blomstrar på våren, och det mycket tidiga Elegant börjar bära frukt under andra eller tredje året.

ung vinstock

Specifikationer

Hybridens skott ger en tillväxt på cirka 3 meter varje år. Produktiviteten, och upp till 20 kg bär skördas från en vinstock, ökar när man använder rotstock från Moldavien. Elegant har antagit viktiga egenskaper från sina närmaste släktingar.

Kall motstånd

Druvorna är anpassade till klimatet på mellanlängderna, de tål temperaturhopp, väderförändringar. Även utan skydd dör det inte när märket på termometern sjunker till -25 FRÅN.

håller frukt

Resistens mot infektion och skadedjur

Under växtsäsongen attackeras vinrankorna ofta av spindelkvalster och dricker juice från dem. Insekticidbehandling hjälper till att skydda växten från insektsinfektioner. Buskarna sprayas innan de blommar under bildandet av äggstocken.

Elegant lider sällan av svampsjukdomar, praktiskt taget inte drabbade:

 • mögel;
 • Altern;
 • grå råtta.

Hybriden är mindre motståndskraftig mot mjölk. Parasiterna är fästa vid markens del av vinrankan av suckers. Löv och buntar täcks med en grå blom, skottvävnader blir svarta och dör av. Sprutning med kemiska svampmedel "Ridomil", "Horus", "Topaz" hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomen.

vegetation på löv

Plantering och vård av plantor

För att Elegant ska behaga en skörd bör en ung buske endast köpas i en specialiserad plantskola och inte på marknaden. När du köper måste du omedelbart bedöma rötternas och knopparnas tillstånd.

Landningssäsong och regler

Ju mindre sjukt, vinet som odlades i behållaren rotar bättre. De första bären i detta fall visas nästa sommar. Druvor planteras både på hösten och på våren, men på mellanlängderna är det bättre att göra detta i april. För en termofil kultur måste en plats väljas från södra sidan, bredvid en tegel- eller stenbyggnad, skuggning från drag och nordliga vindar.

Hybriden slår inte rot på tung jord, där grundvatten närmar sig jordens yta. Du kan plantera Elegant i ett lågland om du gör en hög bädd av sand, humus, jord och torv.

plantor vård

Agroteknologi för unga druvor

Ett hål för vinrankan grävas en meter djup och samma bredd. Det är inte nödvändigt att förbereda det i förväg. Vid landning:

 1. Krossad sten läggs på botten med ett skikt på 15 cm, som är lätt pressat.
 2. Gå tillbaka något från grävkanten och installera röret så att det stiger över ytan.
 3. Slät ut rötterna täckta med en lermask.
 4. Häll jord blandad med kompost, ask, tillsätt 200 g superfosfat.
 5. Jorden är komprimerad och vattnas.

Ett avstånd på 1,5 meter är kvar mellan druvplantor.

För att skydda den unga vinrankan mot frost och solbränna täcks den med en svart film, där hål skärs.

Jordbruksteknik för odling

Regelbunden bevattning

Om vädret är svalt ute, behöver växten inte ytterligare fukt. På en torr och varm sommar vattnas druvorna varje dag vid roten, och se till att inget vatten kommer på bladen, annars krullas de, fläckar bildas.

Fertilizer

Druvorna trivs med frukt även utan klädsel, men för att få ett högt utbyte på hösten måste du tillsätta kaliumsalt, och på våren måste du använda ammoniumnitrat. Under bildandet av äggstocken befruktas druvorna med kycklingavfall, en gång om året - med aska.

behag med frukt

Hur man bildar en vinstock

För att öka avkastningen, förbättra smaken på frukten och underlätta vård av växten, ett år eller två efter plantering, använder de sig för att modellera druvbusken. På mittlängderna är stambildningen av vinrankan lämpligare:

 1. På hösten förkortas processen och lämnar 2 eller 3 ögon ovanför transplantatet.
 2. Nästa år växer 2 skott från knopparna.
 3. Unga skott är avskurna, klasar bildas på den långa, ögonen visas igen på den korta.

När bär visas på druvbusken förändras pilarnas längd. Detta hjälper till att minska belastningen på växten, för att öka klasarna.

bilda en vinstock

Strumpeband till stolparna

Erfarna trädgårdsmästare uppmanas att lämna 6 till 10 ögon på unga druvor och skära av skotten tillsammans med skotten på hösten. På våren knyts fruktkornet horisontellt till den nedre raden med insatser. Under det tredje året visas nya skott, på vilka en äggstock bildas.

strumpeband till stolparna

övervintring

När den korsades, ärvde Eleganten de bästa egenskaperna från de druvsorter som är inblandade i dess avel. Knopparna dör inte i frost på tjugo grader, men på hösten är det bättre att ta bort vinrankan från stödet, slips och täcka med nålar. Vissa trädgårdsmästare rullar upp skotten i en trälåda, täcker dem med sågspån eller torra löv.

Druvodling

Elegant kan odlas på grundstammen i nästan alla grödor och spridas på dina egna buskar. Stekarna av hybriden rotade dåligt, men många sommarinvånare får det att avla druvor med dem:

växa på lager

 1. Skott skärs med ögon - två eller tre.
 2. Lägg i en burk med vatten som täcker botten med 2 cm.
 3. Täck överdelen med en polyetenpåse.
 4. Kapaciteten lämnar sig i ett svagt, diffust ljus.

Efter ungefär en månad visas rötter. När de växer upp till 3 cm transplanteras skärningen i marken.

För ympning skördas skott på hösten, lagras i en källare.

färdiga skott

Bärmognadstid

Efter uppkomsten av knoppar mognar frukterna tidigare än efter tre och en halv månad. i mittfältet - i början av augusti, söderut - i slutet av juli.

Druvorna får en rik gulaktig nyans. På buskar försämras den inte i cirka 30 dagar.

Insamling och tillämpning av frukter

Elegant skördas när bären blir gyllene, tas bort från grenen, skalet börjar lysa igenom, frönna separeras från massan. Fruktplockning sker på en solig och torr dag. Massor av druvor klipps med beskärningsax som hålls vid stjälken.

Bär av tidiga sorter konsumeras färska, de görs till juice, efterrätter, kompott. Sådana druvor är inte lämpliga för lagring för vintern.

frukt applikation

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa